Bitcoin Bandwagoning: Изследване на институционални инвестиции в крипто

Новината, че фондът на известния макроинвеститор Пол Тюдор Джоунс ще инвестира в биткойн (BTC) като хеджиране срещу инфлацията, за първи път се разпространи на 7 май. Новината беше проследена на 11 май – денят на наградата за първия блок на първата и най-важната криптовалута наполовина – когато Джоунс отиде по CNBC към детайл че е инвестирал между един и два процента от активите си в биткойн, признавайки, че броят им е „консервативен“.

В писмо за инвеститорите, Джоунс сравнява днешния биткойн със златото през 70-те години, заявявайки, че неговият BVI Global Fund може да инвестира нагоре от „нисък едноцифрен процент на експозиция в проценти“ от своите активи във фючърси на BTC. Той също така обсъди в детайли биткойн като новозараждащ се запас от стойност. Освен това Джоунс твърди, че това е един прост и обективен поглед днешния цифров свят и инфлационната парична политика прави инвестицията в най-изпитаната криптовалута очевиден залог, който си заслужава.

Въпреки че Джоунс уточни, че инвестицията идва под формата на търговия с биткойн фючърси (а не чрез спот закупуване на действителни биткойни, например), новините подкрепиха по-голямата криптовалутна индустрия. Мнозина го видяха като продължаване валидиране че така търсените институционални играчи официално навлизат в пространството.

Но дали Джоунс и тези, които следват късно на партито? За да разберем по-добре какво да очакваме от институционалните инвестиции в крипто занапред, ние изследваме колко голям интерес от институционалните инвеститори в момента съществува в пространството на биткойн и цифрови активи и как стигнахме до мястото, където сме днес.

Съкращаване на върха през 2017 г .: Стартиране на фючърси на биткойн

Историята на институционалните инвестиции в биткойн до голяма степен започва с базираната в Ню Йорк Digital Currency Group Grayscale Investments, LLC. – който стартира през 2013 г. и действа като истински фаворит в надпреварата за предоставяне на решения за институционални инвеститори, които искат да получат експозиция към тогавашния съвсем нов клас цифрови активи. Това обаче не става особено забележително, докато на сцената излязат фючърсни договори с биткойн.

През декември 2017 г., когато шумът около биткойн достигна треска и водещата криптовалута достигна най-високия си рекорд около 20 000 долара, Cboe Global Markets Inc (CBOE.O) и CME Group Inc (CME.O) пусна новината че и двамата ще стартират биткойн фючърсни договори.

Предложенията стават достъпни съответно на 10 декември и 17 декември. Договорите на CME се отвориха на $ 20 650 – по същество точната връх на балона за биткойн през 2017 г. До понеделник, 18 декември, беше се установил 2,05 процента. Следващите месеци видяха драматичен спад в цената на BTC и започнаха период, наречен много в крипто индустрията „Крипто зима.“

диаграма на цените на биткойн 2018-2020 BTC цена от приблизителното пускане на биткойн фючърси до момента. Източник: CoinMarketCap

2018: Изграждане на институционални биткойн-рампи

Въпреки че 2018 г. беше сурова година за мнозина на пазара на криптовалути на дребно, институциите започнаха да правят сериозни и неудържими влизания в пространството на цифровата валута.

Гореспоменатите Grayscale Investments, LLC изритан първата вълна на институционален интерес през 2018 г. със своя Grayscale Digital Large Cap Fund LLC през февруари – само два месеца след като цената на биткойна достигна връх около 20 000 долара.

Както подсказва името на Grayscale Digital Large Cap Fund LLC, той първоначално включва Bitcoin, Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH) и Litecoin (LTC) – монети, които всички отговарят на критериите за изграждане на фонда на Grayscale в портфейл, претеглен с пазарна капитализация. ” Всички алткойни обаче в крайна сметка биха се представили по-слабо от BTC.

По това време Grayscale е управлявал 1,31 милиарда долара – брой, както ще разберем, който ще нарасне значително през следващите две години.

биткойн доминантна диаграма 2018-2020Графика на доминиране на биткойни спрямо Ethereum, XPR, Bitcoin Cash и Litecoin. Източник: CoinMarketCap

Сивата скала не беше единственото име в институционалното крипто пространство през 2018 г..

През август същата година базираният в САЩ хедж фонд Morgan Creek Digital си партнира с американската компания за криптоинвестиции Bitwise Asset Management, която се появи през 2017 г., за да стартира фонд за цифрови активи. Продуктът е насочен към институционални инвеститори, които искат излагане на голямо разнообразие от криптовалути и цифрови активи. Минималната инвестиция на фонда е 50 000 долара и проследява новосформирания Morgan Creek Bitwise Digital Asset Index (MCBDAI).

Същия месец, Morgan Creek Digital, инвестиционен директор Марк Юско каза CNBC че има нарастващо търсене от дарения, пенсионни фондове и семейни офиси за инвестиции в криптовалутното пространство – нещо, което ще видим потвърдено скоро след.

2019: Институциите влизат в криптопространството в сила

През септември 2019 г. Юско отново отиде по CNBC, за да изрази своите ултра-бичи настроения към биткойните. Докато е в програмата за бързи пари на вестника, ветеранът на хедж фонда настояваше заинтересованите страни просто да го „купят“ и да не се притесняват от колебанията на цените. Както се оказва, институционалните инвеститори вече правеха точно това.

2019 г. видя, по всички сметки, най-големия приток на институционални пари в биткойн и криптовалутното пространство.

Сива скала – която обслужва предимно традиционни хедж фондове, пенсии и дарения – съобщи по-рано тази година, че е събрал 607 милиона долара през 2019 г. Когато се разглежда кумулативният разпределение на инвестициите сред всичките му предложения, тази цифра скача до 1,17 милиарда долара. Междувременно публично търгуваният биткойн тръст от Grayscale Bitcoin Trust инвестира 190 милиона долара в него само през четвъртото тримесечие на 2019 г. Почти една четвърт от тези инвестиции идват от нови клиенти.

Управляващият директор на Grayscale Майкъл Соненшайн интерпретира тези цифри като индикация, че институционалните инвеститори вече са в сила, казвайки на Forbes „те са тук и се показват в значим размер“.

Настроенията на Sonnenshein звучат вярно заедно с наскоро публикувания годишен доклад на Elwood Asset Management и PricewaterhouseCoopers (PwC), който държави че управляваните активи на крипто хедж фондове са се увеличили два пъти през 2019 г. – сега общо 2 милиарда долара.

Grayscale Bitcoin Trust otc диаграмаСива скала Bitcoin Trust едноседмична извънборсова диаграма. Източник: TradingView

Деквативите на Bakkt Bitcoin носят широко разпространен шум

Що се отнася до институционалните инвестиции в биткойн, Bakkt – създаден от оператора на Нюйоркската фондова борса (NYSE) Intercontinental Exchange’s (ICE) – беше може би най-обсъжданият и свръхпродукт в света на криптовалутите, след като беше първи разкри през август 2018 г. Пускането на Bakkt беше отложено два пъти и фирмата прекара около 13 месеца в дискусии с регулаторите. В крайна сметка, физически уредените биткойн фючърсни договори на Bakkt стартираха в края на септември 2019 г. – осигурявайки високо надежден рампа за американски институционални инвеститори, които искат да заемат федерално регулирани позиции на пазара на BTC.

Въпреки че Bakkt’s BTC фючърси – и, три месеца по-късно, BTC опции – стартира на много фанфари в по-голямата общност на биткойни и криптовалути, ранните обеми на търговия разочароваха. През втората половина на януари 2020 г. – когато цената на BTC се повиши до тримесечен връх – дори нито един договор за опции за биткойн търгувани ръце в рамките на една седмица, както съобщава CoinDesk.

Графика на обобщените дневни обеми на BTC FuturesОбобщен дневен обем на фючърсите на Bakkt BTC. Източник: Косо

Въпреки общия обем, който може да се окаже разочароващ за някои, Bakkt остава част от институционализираното биткойн пространство. Високопрофилен партньорства със Starbucks, например илюстрирайте непрекъснатия натиск на ICE да улесни приемането на дребно. Междувременно, затваряне кръг за набиране на средства от серия B от 300 милиона долара през март 2020 г., заедно с предстоящото мобилно приложение, показват, че компанията настоява за масово приемане.

bakkt биткойн фючърси общо отворени лихви и обемиОбщо отворена лихва и обеми на Bakkt Bitcoin фючърси. Източник: Косо

WisdomTree ETP увеличава достъпа на инвеститорите до действителни биткойни

Завършването на 2019 г. беше пускането на друг продукт, търгуван на борса (ETP) на основната фондова борса в Швейцария, SIX, от базираната в Ню Йорк фирма за управление на фондове WisdomTree. По-специално, физически подкрепеният WisdomTree ETP (BTCW) не се урежда в брой. По-скоро, той е уреден в биткойни и осигурява съхранение на институционално ниво.

диаграма биткойн на мудросттаWisdomTree Bitcoin едночасова диаграма. Източник: TradingView

2020: COVID-19 и преминаването към крипто

Докато 2019 г. беше огромна година за институционални инвестиции в биткойн и цялостното крипто пространство, тази година – по всички сметки – ще бъде най-масивната досега.

Вече знаем, че Grayscale имаше добра година през 2019 г., но през първото тримесечие на 2020 г. предлагането на биткойни само нарасна. Фирмата разкри че сега държи приблизително 1,7 процента от цялото предлагане на Биткойн – нараснал с 0,1 процента тази година. По същия начин, през първото тримесечие на тази година, общата инвестиция в продуктите на Grayscale е била двойна в сравнение с Q3 2019 и Q4 2019 заедно.

Grayscale Bitcoin Trust otc диаграмаЧетиричасова извънборсова диаграма на Grayscale Bitcoin Trust. Източник: TradingView

Grayscale не е единственият крипто хедж фонд, който го натрупва през 2020 г. Blockforce Capital в Сан Диего също се възползва от глобалната икономическа нестабилност, разказващ CoinDesk по-рано през май, че възвръщаемостта е с 18 процента.

Гореспоменатият доклад на PwC, публикуван наскоро, също илюстрира, че броят на крипто хедж фондовете, управляващи над 20 милиона долара, се е увеличил до 35 процента – спрямо предишните 19 процента.

Увеличението на институционалния интерес, разбира се, се дължи отчасти на икономическата несигурност и безпрецедентните парични политики в световен мащаб, стимулирани от пандемията COVID-19.

Въпреки това коронавирусът не е единствената причина да наблюдаваме толкова масивен приток на институционални пари в криптопространството. Рампите, построени през последните две години, също сега се използват добре. Анри Арсланян, глобален крипто лидер на PwC, обясни в разговор с OKEx Insights на 16 май:

„Преди две години институционален играч, който искаше крипто излагане, трябваше да тръгне на пътешествие и най-вероятно да се справи с нерегламентирани играчи. Днес има многобройни лесни опции, от крипто фондове до регулирани инструменти, които улесняват това. “

Освен това, Arslanian вярва, че няма малка причина да очакваме институционалните инвеститори да загубят интерес към крипто скоро. Той каза на OKEx Insights:

„Очаквам да видя институционалния интерес към крипто активите да се увеличи през следващите месеци. Това се дължи не само на макро развитие, от CBDC до Везни, но и на важни съображения като регулаторна яснота и приемане на най-добрите практики. “

Fidelity предлага попечителство над Bitcoin

Междувременно инвестиционният гигант Fidelity действа според необходимостта институционалните инвеститори да осигурят своите цифрови активи с фирми, на които имат доверие. Криптовалута на Fidelity Investments съобщи през януари тази година, че ще действа като попечител на биткойн за базираната в Лондон компания за инвестиции в криптовалута Nickel Digital.

Шефът на Fidelity Digital Assets ’Europe, Крис Таърър, отбеляза към Ройтерс по времето, когато очаква институционалната тенденция да продължи като „виждаме нарастване на интереса на институционалните инвеститори“.

Базираната в Бостън мултинационална корпорация за финансови услуги в момента разполага с почти 8 трилиона долара в активи под управление.

Stack Funds отваря попечителство и експозиция към играчи извън САЩ

Следващата игра на Fidelity по попечителството беше базираният в Сингапур мениджър на активи Stack Funds, който започна да популяризира напълно осигурен биткойн тракер фонд и попечителско решение за акредитирани инвеститори в Азия и по-общо извън САЩ.

CoinMetrics осигурява ценообразуване за фонда за проследяване, а попечителското решение се предоставя от BitGo и Silvergate.

Може би най-забележителното при предлагането на Stack Funds е, че той ще предлага само дълги позиции – което означава, че търговците не могат да спекулират в посока надолу – с физически биткойни и ще поддържа относително ниска такса за управление.

Amun AG се фокусира върху късо съединение BTC

Amun AG също така бързо стартира 2020 г. с предложения, свързани с биткойни, за институционални търговци.

През януари Амон стартира 21Shares Short Bitcoin ETP (SBTC) на SIX. Както подсказва името, търгуваният на борса продукт проследява обратното представяне на Биткойн – за разлика от гореспоменатия продукт на Stack Funds – и осигурява излагане на инвеститорите, които искат да играят цената на най-високата цифрова валута и в двете посоки.

По-специално, ETP-структурираният SBTC тракер е първият по рода си къс / инверсен продукт, който се основава на цифров актив и е първият инверсен биткойн ETP на регулирано място за търговия в Швейцария.

Едноминутна диаграма 21Shares Short Bitcoin ETP. Източник: TradingView

Renaissance Technologies проявява интерес към BTC

През април 2020 г. стана известно, че гигантският хедж фонд Renaissance Technologies е проявил потенциален интерес към пазара на биткойн фючърси. A нормативно подаване миналия месец посочи, че фирмата е дала разрешение на своите високопоставени фондове Medallion да „сключват фючърсни сделки с биткойн“ на CME. Новината съвпадна с докладван възход в нови търговски сметки за фючърси на CME Bitcoin.

Renaissance Technologies е един от най-големите хедж фондове в света, в момента с малко под 166 милиарда долара в активи под управление.

Графиката на нетно отворените лихви на институционални CME Bitcoin Futures показва увеличение през април и май. Източник: Косо

Когато биткойн ETF?

Макар да е ясно, че все повече и повече продукти се предоставят на институционални инвеститори, които искат да получат експозиция към крипто (и по-специално на пазара на биткойни), все още остава един конкретен продукт, който досега се бори да види бял свят – много дискутираният биткойн борсов фонд (ETF).

Приложенията за биткойн ETF вече имат дълга история на отхвърляне от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), като най-новата е отхвърлянето на офертата на Wilshire Phoenix през февруари 2020 г. Както беше при миналите откази, последният заявител не успя да докаже достатъчно, че пазарът на BTC е устойчив на манипулация.

Агенцията сега известен криптозащитник, Комисарят на SEC Хестър Пиърс, отново изрази несъгласието си към решението, като се посочва:

"Този ред на неодобрения ме води до заключението, че тази Комисия не желае да одобри списъка на който и да е продукт, който би осигурил достъп до пазара за биткойни и че нито едно подаване няма да отговаря на постоянно променящите се стандарти, които настоява настоящата Комисия да прилага към свързани с биткойни продукти – и само за продукти, свързани с биткойн. “

Най-забележителното е, че Bitwise Asset Management също не успя да получи одобрение от SEC за своя Bitcoin ETF миналата година. Отхвърлянето последва високия профил на фирмата опит да потуши „загрижеността на Комисията относно пазарната манипулация, попечителството, ликвидността, ценообразуването и арбитража“ на пазара на биткойн в подробно представяне.

Въпреки че одобрената от SEC биткойн ETF в момента изглежда като малко вероятна перспектива, това не е напълно извън възможността през следващите години. SEC може да спечели повече доверие в продукта, тъй като индустрията е все по-институционализирана. Арсланският от PwC обясни на OKEx Insights:

„Продължаваме да виждаме опитни финансови специалисти да навлизат в криптопространството, докато индустрията се развива и зрее. Това дава повече комфорт не само на институционалните инвеститори, но и на регулаторите. “

Така че, макар че никой не бива да затаи дъх в очакване на биткойн ETF да удари търговските площадки в САЩ, изглежда, че – като се има предвид постоянното нарастване на рампите, предложенията за фючърси на BTC и институционалните пари, които така или иначе се вливат в космоса – може да няма значение.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner