Месечен доклад за пазара на криптовалути: Нова година, нови рекорди

Преглед на развитието на крипто пазара и представянето през януари

Ключови продукти за внос

  • Първият месец на 2021 г. стана свидетел на Bitcoin (BTC) и Ether (ETH), които поставят нови рекорди за всички времена и капитализацията на криптовалутата надхвърля $ 1 трилион.
  • Очакванията на стимула се повишиха след победата на демократите на изборите в САЩ. С нарастващите ваксинации икономиката е на път към V-образно възстановяване, особено тъй като Фед продължава да предоставя подкрепа.
  • Биткойнът до голяма степен надмина глобалните активи през януари и показа по-голяма корелация с активите с риск. Пазарният лидер също привлече нарастващ институционален интерес.
  • През януари имаше значителна нестабилност поради активната търговия, което доведе до рекордния обем 717 млрд. Долара общ обем на търговия на OKEx за месеца.
  • Altcoins превъзхождаха месечната възвръщаемост на Bitcoin с 14%, с мема монета, DOGE, като се възползваха от сагата “Залози на Уолстрийт”.
  • Етерът се представи благодарение на солидни основи и събра 78% месечна възвръщаемост. Токените DeFi също скочиха, тъй като пазарът изглежда ги преоценява с по-високи оценки.

Обобщение на макросредата

Доставката на щатски долари върви на север още от началото на епидемията. Федералният резерв се ангажира да продължи да купува облигации, а лихвите по краткосрочните заеми останаха закрепени близо до нулата през януари. Пазарите вярват, че докато Фед запази настоящата си позиция, е безопасно да продължи да инвестира. В резултат на това глобалните цени на активите се възползваха от щедрото парично предлагане.

С нарастващите ваксинации американската икономика вероятно ще завърши с V-образно възстановяване. Предшественик на подобно възстановяване беше индексът на щатския долар, публикуващ контра-тенденция през януари, с 0,7%. Докато ралито на долара оказваше натиск върху рисковите активи през януари, следващият стимулов пакет от администрацията на Байдън вероятно ще ограничи възхода на долара.

Междувременно доходността на хазната е нараснала до 1,10%, нива, които не са наблюдавани от катастрофата през март миналата година. Засилващата се крива е сигнал, че инвеститорите очакват по-висока инфлация през следващите години. Това очакване на инфлацията и прекалено богатият капитал на пазара постави страхотна сцена за биткойн.

Нещо повече, движението „Залози на Уолстрийт“ донесе обща нестабилност на пазара в края на януари, като акциите паднаха, а индексът на волатилност изпомпва 60% на 27 януари. Gamestop и AMC обаче бяха изтеглени до края на януари и изглежда, че изглежда че сагата WSB е към своя край.

В исторически план биткойните се представят по-добре по време на периоди на намаляваща волатилност на пазара. Популярността на повествованието срещу установяването в социалните медии обаче насочва повече внимание към биткойните и децентрализираните финанси.

Изобилието от парично предлагане и очакване на инфлацията постави страхотна сцена за биткойните. Източник: TradingView

Представяне на глобални активи

От гледна точка на доходността, Биткойн надмина глобалните активи през януари с месечна възвръщаемост от 14,2% според спот цената на OKEx BTC. Спот цената на суровия петрол TWI скочи със 7,5% на фона на икономическото възстановяване, класирайки се на второ място. Златното спот претърпя разпродажба поради повишен апетит за пазарен риск, като падна с 2,7% на месец.

Фондовият пазар отчете различно представяне през януари с S&Индексът P 500, завършващ с 1% по-нисък поради сините чипове, падащи на фона на сагата WSB, докато акциите на развиващите се пазари отчитат положителна възвръщаемост. Силната възвращаемост от Голям Китай допринесе за изключителната 4,1% месечна възвръщаемост на индекса на MSCI Asia ex-Japan, междувременно индексът на MSCI Emerging Markets нарасна с 3,1%.

Биткойн до голяма степен надмина глобалните активи през януари. Източник: OKEx, JPMorgan Chase

Институционалният интерес към биткойните продължава да расте, тъй като цифровата валута поставя нови рекорди. MicroStrategy за пореден път направи голяма инвестиция във водещата криптовалута и доведе до общата BTC инвестиция на компанията до над 70 000 монети. Crypto miner Marathon Patent Group купи 150 милиона долара в биткойн по време на спада на цените в средата на януари и има очевидна тенденция на компаниите да изграждат Биткойн съкровищници

Дори Рей Далио, основателят на Bridgewater Associates, промени отношението си към криптовалутата и каза, че биткойнът е такъв "едно адско изобретение." Той също така разглежда криптовалутите като инвестиции за защита на клиентите срещу обезценяване на фиатната валута.

Също така си струва да се отбележи, че 90-дневната корелация на Биткойн с S&Индексът P 500 се възстанови през януари, като се повиши от 0,1 нива до 0,21. В няколко дни за търговия Bitcoin видя синхронизирани движения с фондовия пазар около отвореното време на фондовия пазар в САЩ.

Корелацията на биткойн със златото, от друга страна, намаля от 0,07 на -0,07. Това предполага, че на този етап биткойнът се разглежда по-скоро като алтернативен риск, отколкото като сигурен приют.

Корелацията на биткойн с фондовия пазар се увеличи, докато корелацията му със златото намаля. Източник: Метрики на монети

Настроенията за търговия през януари на OKEx

През първата половина на януари, когато цената на биткойните скочи от 30 000 на над 40 000 долара, настроението на пазара стана прегряло. Премията на тримесечните фючърси се е повишила от 3% на 6%, а осемчасовите ставки на финансиране на вечни суапове многократно са се повишили до 0,15% на OKEx.

Премията за BTC на тримесечие отразява напълно промяната в настроенията на пазара през януари. Източник: OKEx

През първата половина на януари биткойнът претърпя две основни корекции. Корекцията от 21% на 3 януари бързо беше вдигната от обезумялата покупателна способност и цената продължи да се движи нагоре, поставяйки нов рекорд за 42 000 долара. Втората корекция около 11 януари беше в тандем със спада на другите рискови активи поради нарастващата доходност в съкровищни ​​бонове и доларовия индекс. Този спад доведе до загуба на биткойн с 28% от стойността си за три дни и участниците на пазара се чудеха дали е пристигнал мечи пазар.

Втората корекция също допринесе за цялостното намаляване на пазарните настроения през втората половина на януари. Тримесечната фючърсна премия падна под 2%; междувременно както съотношението дълъг / къс, така и отвореният интерес бързо паднаха.

Точно когато пазарът се превръщаше в песимистичен, Илон Мъск актуализира своята биография в Twitter с думата #Bitcoin на 29 януари. Водещата криптовалута веднага вдигна 20% в отговор. Това също послужи като последния акцент през януари, преди Биткойн да върне по-голямата част от "Elon рали" печалби.

Спайкове и спадове изтласкаха месечния обем на търговията до рекорд за OKEx. Източник: OKEx

Пазар, изпълнен с нови върхове и резки корекции, позволи на обема на търговията да достигне рекордни нива през януари. OKEx генерира 717 млрд. Долара в общ обем, като фючърсите представляват 55% от него. Освен това, най-търгуваният инструмент на OKEx, тримесечното бъдеще BTC с марж на марката, определи най-високия обем за един ден в историята, на 7,2 милиарда долара на 11 януари. Други инструменти също отбелязаха скокове на обема на същия ден. Нещо повече, отвореният интерес на BTC към OKEx постави нов рекорд за всички времена от 2,42 млрд. Долара на 19 януари, преди рязко да падне под нивата от 2 млрд. Долара, тъй като биковете започнаха да затварят позициите си за печалба.

Обемът на търговията с OKEx достигна 717 млрд. Долара през януари, поставяйки нов рекорд. Източник: OKEx

Altcoins надминаха BTC

Индексът на altcoin-сезон, предоставен от Блокчейн център скочи от 14 на 57. Това показва, че до края на януари 57% от първите 50 криптовалути се представят по-добре от биткойните в сравнение с последните 90 дни.

Важен феномен през януари беше избликът на настроение срещу установяването – водено от Залози на Уолстрийт -, което разтърси пазара на криптовалути. Dogecoin (DOGE) скочи с повече от 1000% само за един ден, след като тълпата от WSB предполагаше, че изпомпва монетата на мема. Монетата продължи да е в тенденция, тъй като Илон Мъск също я спомена няколко пъти в Twitter и това я отведе до челното място сред деветте най-търгувани криптовалути по обем спот на OKEx.

XRP и Lumen на Stellar (XLM) също са предпочитани от Redditors. Водената от WSB помпа даде възможност на XRP да постигне 122% печалба през януари. Преди това XRP беше изправен пред висок натиск върху продажбите поради съдебен иск, заведен срещу него от Американската SEC. Междувременно XLM нарасна със 148%.

Polkadot (DOT) отчете бърз скок на цените през втората половина на януари поради предстоящите търгове на слотове. Тези събития явно увеличиха търсенето на DOT в краткосрочен план и завършиха месеца с възвръщаемост от 93%.

Залозите на Уолстрийт доминираха връщането на алткойни през януари. Източник: OKEx

Предвид въздействието на външни фактори, цената на DOGE се отдели от биткойн през януари, с коефициент на корелация по-малък от 0,25. По същия начин XRP и XLM не са имали корелация повече от 0,5 с никоя друга криптовалута, изброена по-горе.

DOGE имаше независима тенденция през януари, незасегната от широкия пазар. Източник: OKEx

Етерът показва силни основи

Три години след бума на ICO, Ether отново достигна нов рекорд над 1400 долара през януари, реализирайки 78% месечна възвръщаемост. Волатилността на ефира в исторически план е била по-висока от тази на биткойните и това не се е променило през януари. И двамата лидери на пазара видяха, че волатилността се покачи до средата на април. През януари обаче Ether се възстанови много по-малко от Bitcoin и неговото рали беше по-устойчиво. Това се отрази във факта, че 30-дневната възвръщаемост на инвестициите на ETH не спадна твърде много до края на месеца.

Ether показа по-устойчиво рали и по-висока волатилност през януари. Източник: Метрики на монети

Към 31 януари общата стойност, заключена в мрежата на Ethereum, достигна $ 28 милиарда, което е с 80% повече в сравнение с предходния месец, според данните на DeFi Pulse. Тъй като пазарът на DeFi продължава да процъфтява, търсенето на етер се увеличава в тандем.

Ключовият показател за измерване на използването на криптовалути са общите такси за транзакции, които отразяват реалното търсене от плащащите потребители. Докато общите такси за транзакции на Биткойн (30-дневна подвижна средна стойност) бяха пет пъти по-високи от тези на Ether през януари 2018 г., тази ситуация беше напълно обърната през януари тази година, като общите такси за транзакции на Ether от $ 10,7 милиона бяха три пъти по-високи от тези на Bitcoin.

Единственото притеснение обаче е, че броят на активните адреси на Ether не се е повишил толкова бързо, колкото биткойните през януари, което може да е резултат от високи такси за газ възпиране на инвеститорите на дребно с малки средства.

Общите такси за транзакции на Ether са три пъти по-високи от тези на Биткойн през януари. Източник: Метрики на монети

DeFi продължава да се развива

Много водещи токени DeFi достигнаха най-високите си цени през януари, тъй като пазарът ги преоцени с по-високи оценки, базирани на солидни основи. Друга причина за това рали беше публикуването на американския офис на контролера на валутата статия обсъждане "самоуправляващи се банки" изграден върху протоколи DeFi.

Сред изброените от OKEx DeFi токени, естествените токени на децентрализирани борси несъмнено бяха най-големите победители през януари. Сред тях Curve (CRV) и Tokenlon (LON) оглавиха сектора с възвръщаемост от около 320% всеки. Протоколът за отдаване под наем AAVE и протоколът за синтетични активи Synthetix (SNX) също реализират месечна възвръщаемост съответно 245% и 138%.

Петте най-добри печалби бяха пометени от токени DEX, със средна месечна печалба от 295%. Източник: OKEx

Според Dune Analytics, Uniswap оглави децентрализираните борси с месечен обем на търговия от 25,9 милиарда долара, последван от SushiSwap на 12,2 милиарда долара. Curve се класира на трето място с обем от 6,3 милиарда долара.

Uniswap и SushiSwap остават първите два DEX по обем. Източник: Dune Analytics

Кривата на растеж на общите потребители на DeFi продължава да бъде стръмна, нараствайки от 1,18 милиона на 1,32 милиона през месеца. Неразрешените и ненадеждни протоколи DeFi може да забележат ускорено приемане, тъй като платформи като Robinhood многократно спират нормалните търговски дейности през януари. Всъщност промяната на парадигмата във финансовата индустрия може вече да е в ход.

Броят на общите потребители на DeFi с течение на времето поддържа висок растеж. Източник: Dune Analytics

Гледам напред

Данните показват, че през февруари февруари е бил силен месец за биткойн, с втората най-висока медиана от 21% и средно 17% месечна възвръщаемост. Новините за закупуването на биткойн на стойност 1,5 милиарда долара от Tesla запалиха пазара в началото на февруари и цената навлезе в неизследвана територия. Търговците обаче трябва да следят дали вземането на печалба може да доведе до спад, както в края на януари. Като се има предвид това, дългосрочните положителни настроения около биткойните вероятно ще останат непокътнати.

Историческите данни показват, че февруари е силен месец за Биткойн. Източник: CoinMarketCap, OKEx

Няколко бързи отстъпки през януари накараха слабите ръце да изхвърлят монетите си, докато инвеститорите, които са дългосрочни бичи, продължиха да купуват. Това се отразява от нарастващия брой адреси със салда над 1000 BTC, въпреки повторните корекции. Според данните на Glassnode, през месеца на графиката са се появили 201 нови кита, знак, че институциите и големите фирми може да започнат да натрупват монети. Покупката, направена от Tesla, би могла да има сигнален ефект и неговия слухове цена от около $ 33 000 на монета вероятно ще създаде минимална цена.

Китовете продължиха да натрупват монети по време на рязкото оттегляне през януари. Източник: Glassnode

Миньорите изхвърляха своите стопанства през януари. Индексът на позициите на миньорите (MPI) стартира около 1.256 и достигна исторически връх от 12.666 на 17 януари. В края на януари този индекс се върна на 2.79. Тъй като майньорите отключиха толкова голямо количество монети през януари, предлагането може да бъде изчерпано в краткосрочен план.

MPI скочи до исторически връх през януари. Източник: CryptoQuant

Освен това институционалната експозиция се откри с пускането на фючърси на ETH на CME в началото на февруари. Скорошен доклад от CoinShares показва, че притока на капитал към ETH е силно концентриран през последните седмици. Забележително е, че Федералният резервен банк на Сейнт Луис публикува Доклад за изследване на DeFi, проучване на базирани на интелигентни договори финансови пазари. Всичко това ни кара да вярваме, че настроенията на пазара са оптимистични по отношение на ETH.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner