Отскокът на BTC не успява да впечатли, но избраните алткойни отчитат значителни печалби

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

През изминалата седмица Bitcoin отчете положителна възвръщаемост през петте търговски дни, докато цената се повиши от 33 000 USDT до нива от 40 950 USDT, преди да спадне до около 38 000 USDT в неделя, според спот цената на OKEx. Пазарният лидер реализира 19% седмична възвръщаемост, но не успя да се задържи над нивото от 40 000 USDT.

Спот цена на OKEx BTC, към 12:00 ч. UTC на 8 февруари. Източник: OKEx, TradingView

Докато участниците на пазара приветстваха ралито от миналата седмица, настроението да се продължи дълго не беше очевидно. В последната статия от фючърсите в петък видяхме, че съотношението дълъг / къс се движи около 1,2 и процентите на финансиране за вечни суапове не са прегряли.

На пазара на опции едномесечните и тримесечните изкривявания почти никога не са преминали границата от 0% по оста y през миналата седмица, въпреки че се покачват нагоре, което означава, че опциите ценят в песимизъм и търговците може да купуват путове, за да хеджират спад. Настоящите предпазливи пазарни настроения обаче биха могли да се обърнат, ако Биткойн застане твърдо над границата от 40 000 USDT.

BTC едномесечен и тримесечен предполагаше изкривяване на волатилността. Източник: OKEx

DOGE и ADA привличат вниманието

Ether (ETH) изпревари биткойна миналата седмица, тъй като протоколът за интелигентен договор започна да се движи нагоре от 1300 USDT, пробивайки предишните върхове, за да определи нов рекорд от 1762 USDT за петък според спот цената на OKEx ETH. Въпреки това, неспособен да поддържа бързия ход, ETH след това отдръпна близо 15% и затвори седмицата с 10% възвръщаемост.

Сред основните алткойни Dogecoin (DOGE) и Cardano (ADA) бяха акцентите на седмицата. Благодарение на многократните туитове на Илон Мъск, популяризиращи DOGE, което доведе до масови покупки от инвеститори на дребно, цената му се удвои за една седмица. Към цената на затваряне в неделя, DOGE надмина Litecoin (LTC) за седмо място по пазарна капитализация.

ADA също отчете големи печалби, като в един момент скочи над 0.7 USDT и завърши с 96% седмична възвръщаемост. Последният път, когато ADA беше толкова скъп, беше по време на бичия пазар през януари 2018 г. Причината за този скок вероятно ще бъде успешното внедряване на актуализацията на Mary в публичната тестова мрежа, което приближава Cardano до платформа за интелигентни договори с множество активи. ADA сега се нарежда на трето място по пазарна капитализация, ако изключим USDT.

Други основни алткойни със седмични печалби над 20% включват Polkadot (DOT) и Stellar’s Lumen (XLM). XRP, от друга страна, беше единственият основен алткойн с отрицателна седмична възвръщаемост, спад с 12%.

Седмични връщания на основните алткойни, 2/1 до 2/7. Източник: TradingView

DeFi се прибира след рязко изтегляне

Общата стойност, заключена в протоколите DeFi, отчита изключително бързо покачване през последните седем дни и основната причина е повишаването на цената на токените DeFi. TVL скочи до близо 50 млрд. Долара в петък, преди да се оттегли до сегашните си 48,5 млрд. Долара, според данните на DeBank.

Настоящите три най-добри имена по отношение на TVL са Maker Protocol Maker (MKR), AAVE (V1 + V2) и WBTC, обвързан с BTC.

Обща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeBank

С оглед на възвръщаемостта всички основни токени DeFi бяха издигнати. Интересно е да се отбележи, че преди миналия уикенд секторът DeFi беше силно търсен от пазара и нарасна неимоверно. Но в събота, когато биткойн тества 40 000 USDT, секторът отбеляза огромен спад поради взимането на печалба, докато доминирането на биткойните се възстанови.

AAVE излетя от 300 USDT, бързо надмина 500 USDT и достигна нов рекорд от 542 USDT за OKEx. Тогава обаче изпита 28% отдръпване, като намери подкрепа близо 400 USDT преди да затвори седмицата на 472 USDT и да пожъне 61% седмична възвръщаемост. Освен това UMA, която не е изброена в диаграмата по-долу, постигна огромна възвръщаемост от 163% за седмицата, нараствайки с близо 300% в един момент в средата. От друга страна, слаб изпълнител беше Yearn Finance (YFI), който претърпя експлойт с източени 11 милиона долара.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 2/1 до 2/7. Източник: TradingView

Институциите не успяха да преследват митинга

CME актуализира последните си (от 2 февруари) фючърси на биткойн данни за позицията на 6 февруари. През този отчетен период Биткойн изпита "Elon рали" и скочи близо 4000 долара.

През това време обаче отвореният интерес спада допълнително от 10 787 на 9 469, най-ниското ниво от 15 седмици. Това показва, че краткосрочното възстановяване на цените не е променило мечите настроения на пазара.

Най-забележителното е, че сметките на мениджъри на активи виждат дългите си позиции непроменени на 308, докато късите позиции продължават да нарастват значително, повишавайки се допълнително от 225 на 357 – нов 24-седмичен връх. За първи път от пет месеца късите позиции надминаха дългите позиции, показвайки, че мениджърите на активи остават песимистични въпреки факта, че цената се е възстановила.

Данни за фючърси на CME Bitcoin – Брой сметки на мениджъри на активи, дълги спрямо шорти. Източник: Quandl

Сметките на фондовете с ливъридж също видяха, че дългите им позиции спадат допълнително от 3 605 на 3 031, определяйки 17-седмично дъно. Докато късите позиции бяха намалени от 7 991 на 7 224. Фондовете с ливъридж намалиха позициите си и в двете посоки за трета поредна седмица, а намаляването на дългите позиции беше по-съществено, отколкото при късите позиции, показвайки тяхното мечешко отношение.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой сметки на фондовете с ливъридж, дълги спрямо шортове. Източник: Quandl

Като цяло институционалните инвеститори последователно изразиха липса на доверие на пазара, което създаде отклонение между техните мечи настроения и възходящите ценови показатели на биткойните.

Поглед напред тази седмица

В крипто пространството най-важното събитие е стартирането на фючърсите на ETH на Чикагската стокова борса днес. Преди три години CME пусна BTC фючърси, които съвпаднаха с върха на последния бичи пазар. Ясно е, че пазарът е много различен сега, отколкото преди три години, и CME се превърна във важен изход за институционалните инвеститори, за да поддържа експозицията на пазара на криптовалути. Списъкът на CME може допълнително да стимулира приемането на Ether сред институциите, но краткосрочното му въздействие върху пазара остава да се види.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner