Цената на BTC влиза в модела на задържане с настъпването на сезона на DeFi

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Биткойнът до голяма степен се е преместил настрани през последната седмица, като е тръгнал надолу, след като не успя да оспори $ 38 000 във вторник и достигна до $ 29 000 след спад от 24%. През уикенда биткойнът се колебае в диапазона от 31 000 до 34 000 долара, затваряйки седмицата с 9,40% загуба, според спот цената на OKEx. 

Биткойн провери повторно поддръжката от $ 30 000. Източник: OKEx 

Пазарните настроения следват цената и изглеждат слаби, като отвореният интерес към фючърсния пазар преживява бърз спад от висок от 13,12 млрд. Долара до нисък от 10,47 млрд. Долара, според bybt’s данни. Междувременно свиването на премиите при тримесечните фючърси беше по-силно изразено, отразявайки липсата на краткосрочен до средносрочен оптимизъм.

Отвореният интерес към борсите на деривати отчете рязък спад през последната седмица. Източник: бит

Основите на биткойна все още са много здрави. Според OKLink данни, в събота мрежата на биткойн увеличи трудността си с 1,05%, за да достигне нов рекорд от 20,82 терахашета при височина на блока 667296. 

Доминирането на биткойните намалява с покачването на алтите

Сред основните алткойни Ether (ETH) постигна обрат във V-образна форма. След като прибра 17.28% доходност миналата седмица, втората по големина криптовалута по отношение на пазарната капитализация определи нов рекорд за всички времена от $ 1477 тази сутрин. Междувременно ETH / BTC пробиха над 0.42, поставяйки нов връх за годината.

Chainlink (LINK) изпревари Litecoin (LTC) в списъка за пазарна капитализация, след като събра 6,61% седмична печалба и сега се класира на седмо място с пазарна капитализация от 10 милиарда долара. Polkadot (DOT) също оцени, отчитайки седмична печалба от 1,49%, за да осигури четвъртото място в списъка. 

Седмични връщания на основните алткойни, 1/18 до 1/24. Източник: TradingView

The Индекс на сезона Altcoin скочи от 25 на 37, докато доминирането на Биткойн намаля с 2% до 62,70%, според данни от CoinMarketCap. Ако цената на биткойн не може да се повиши от тук, неговото господство вероятно ще се понижи, за да тества 60% нива, тъй като алткойните може да продължат да превъзхождат. 

Индексът на Altcoin Season нарасна през януари. Източник: blockchaincenter.net

Сезонът на DeFi определено е тук

Основните токени на DeFi отбелязаха умерени загуби в корекцията на пазара в средата на седмицата, но се върнаха изключително бързо в последващото рали. Uniswap (UNI) и AAVE са водещите в сектора на DeFi, като подобряват съответните си класации за пазарна капитализация съответно на 14 и 16 и със седмична възвръщаемост от 40,38% и 37,34%. 

Седмични връщания на основните DeFi токени, 1/18 до 1/24. Източник: TradingView

Цената на няколко децентрализирани обменни токена също скочи. Крива (CRV), 1INCH и SushiSwap (SUSHI) пожънаха съответно 31,25%, 25,55% и 22,63% седмични доходи. Предимствата на децентрализирания обмен при събиране на такси за транзакции стават напълно очевидни с нарастването на броя на потребителите. Комбинираните такси за търговия на Uniswap и SushiSwap вече надминаха Bitcoin през последните седем дни. 

Децентрализираните борси показват предимства при събирането на такси за търговия. Източник: Крипто такси

Общата стойност, заключена в протоколите DeFi, достигна рекорд от 37,50 млрд. Долара според данните от DeBank. Показва се оптимизмът на пазара относно DeFi, тъй като таксите за газ Ethereum надхвърлят 100 Gwei за продължителен период миналата седмица. По отделни TVL, Maker Protocol Maker (MKR) оглавява списъка с 4,8 милиарда долара, заключени на стойност, последван от 3,5 милиарда долара на Uniswap. Освен това забелязахме, че протоколите DeFi преминават към решения за мащабиране на втория слой. Synthetix (SNX) стартира своя залог Оптимизъм, и Aave’s aTokens имат мостови към Matic Network. Тези внедрения допълнително ще намалят търговските разходи за потребителите. 

Обща стойност, заключена в DeFi. Източник: DeBank

Институциите бяха добре подготвени за изтеглянето от $ 6,000

CME актуализира последните си (към 19 януари) биткойн фючърси данни за позицията на 23 януари. През този отчетен период Биткойн отбеляза рязък спад от $ 6,000 в един момент след втория си неуспешен опит да остане над $ 40,000. 

През това време отвореният интерес падна от 12 039 на 11 945. Институциите бяха явно предпазливи след отхвърлянето на цените и взеха печалба.

Най-забележителното е, че сметките на мениджъри на активи видяха, че дългите им позиции спадат от 733 на 639, докато късите позиции скочиха от 0 на 123. Тази къса позиция е нов връх от септември. Сметките с ливъридж фондове също отчитат, че дългите им позиции са паднали от 4 107 на 3 911 през последния отчетен период. Като цяло изглежда, че институциите са били много добре подготвени за последното отдръпване на пазара.

Данни за фючърси на CME Bitcoin – Брой сметки на мениджъри на активи, дълги спрямо шорти. Източник: Quandl

Поглед напред тази седмица

Номинираният за министър на финансите на САЩ Джанет Йелен призова за допълнителни икономически стимули по време на изслушванията в Конгреса. Основните фондови индекси в САЩ продължиха да поставят нови рекорди за миналата седмица. Фед ще проведе първата си среща за годината на FOMC тази седмица и пазарът обикновено очаква Фед да запази лихвените проценти непроменени. Коментарите на председателя Джером Пауъл относно бъдещата посока на икономическо развитие ще бъдат в центъра на вниманието на пазара.

Индексът на паника VIX продължава да се движи ниско. Търговците трябва да следят дали продължава да се разпада или да се възстановява. Силен отскок вероятно ще отслаби цените на рисковите активи.

В крипто пространството алтовете, особено тези от проектите DeFi, вероятно ще диктуват инерция на пазара.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner