Как борсите управляват пазара на криптовалути

Това е аналитичен материал за това как борсите манипулират пазара на криптовалути и какво ще спечелят. 

Как борсите управляват пазара на криптовалути

Настоящият пазар изглежда до голяма степен се движи не от органични покупки и продажби, а от борсова манипулация на спот пазара, за да се използва текущата динамика на търговията с ливъридж. Току-що го видяхме отново, когато борсите ликвидираха 3K дълги позиции, но можете да видите този модел на ясна манипулация отново и отново през последните няколко седмици:

как борсите, как борсите се манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите се манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

Какво има за борсите?

Видяхме няколко сили да създават стимул за борсите да правят това:

 • Последователно намаляващ обем: Това води до по-ниски общи приходи от такси за борси и стимул за манипулиране на цената с цел печелете приходи чрез ликвидации а не такси за търговия.
 • Експоненциално увеличение на позициите с ливъридж: Както шортите с лостове, така и дългата дължина са на или близо до рекордни нива. Късите панталони особено са преминали от 8K през януари до 33K в момента, като цял утроен на изключителни позиции.

как борсите, как борсите манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар как борсите, как борсите манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

 • Нарастваща популярност на производни & Избледняване на спот пазара: Всеки, който е проверявал комбинираната книга с поръчки през последните няколко месеца, е видял, че Bitmex изцяло превзема пазара, докато GDAX, Bitfinex, Gemini и други виждат постоянен спад.

как борсите, как борсите се манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите се манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

В Интернет има очевиден, засилен интерес към това как работят дериватите и анекдотично е, че все повече хора се отдалечават от мема „HODL“ и търгуват, като залагат с висок марж с част от своя стак. (Вижте повече: Анализ на криптовалутния риск: Съществуващи монети срещу ICO)

Маржин търговията е ОГРОМЕН бизнес

Някои борси като Близнаци реагираха на всичко това от увеличаване на техните такси за търговия с 400%. Междувременно изглежда, че Bitfinex специално използва огромното си тегло, за да манипулира цената, за да се възползва от рекордния брой хора, използващи марж за залагане.

Маржин търговията по същество заема пари от заемодатели, за да може човек да увеличи покупателната си способност и да инвестира в по-голямо количество монети или това, което те наричат ​​„ливъридж.

Както дългите, така и късите са залози за цената, която се движи нагоре или надолу и имат „ликвидационна цена“, при която те се ликвидират от борсата. По същество борсата получава целия стак, с който са заложили, и извлича висока пазарна такса, умножена по ливъридж. Тъй като борсите познават характеристиките на непогасените къси / дълги позиции и тъй като обемът е нисък след тези помпи или сметища, водещи до страничен дрейф, те по същество могат да инженерират движения в цената, които създават доход от гледна точка на ликвидации. Когато има много къси шортове с прекомерен кредит, борсата може за кратко да помпа цената с ботове и да събере късата позиция. Подобно е на копнежите, но в обратна посока, бърз прилив на натиск за продажба.

(Прочетете също: Ръководство за идентифициране на измамни монети)

Доказателства за манипулация

Можете да видите това в най-новите помпи също на Bitfinex, където поръчките за покупка на 1K се появяват от нищото след продължително движение встрани, само за да бъдат последвани или от странично движение, или от бавно кървене на жалкия обем:

как борсите, как борсите манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

как борсите, как борсите манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

Погледнете най-новата помпа до $ 7000 (BTC), тя моментално ликвидира около 700 къси позиции:

как борсите, как борсите манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

Това последно дъмп беше поръчка за продажба от 12,5 хиляди на Bitfinex, която ликвидира около 3K дълги договори:

как борсите, как борсите манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

Bitfinex обикновено е мястото, където се движат големите търговци на пари (техният минимален депозит е 10K). Следователно, дори ако всяка дълга позиция беше само 0,5 BTC средно, те щяха да спечелят един тон пари. Ако погледнете емисията на BitmexRekt в Twitter, която показва текущ списък с ликвидации на Bitmex с хумористичен коментар, ще видите много позиции над 1 милион долара да бъдат ликвидирани по време на тези ходове.

как борсите, как борсите се манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите се манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

От това произтичат всички формирования „Барт”, които сме виждали. Не Джордж Сорос изпомпва биткойни за забавление и кикот, нито мъглявите „китове“. Те нямат стимул да се опитват да изтеглят помпа и сметища (P&Ds) сега, когато това води само до странично движение или спад след помпата. PnD работи само ако делта между горната част на крайната точка на помпата и началната точка на изхвърлянето е положителна, докато в момента изглежда, че е последвана от странично движение.

Delta е индикатор, използван в търговията с деривати, за да покаже връзката между цената на определени деривати и цената на основната ценна книга.

Онези, които искат да залагат на по-нататъшни възходящи движения, изглежда го правят извън спот пазара, използвайки марж с фючърси и безсрочни суапове на Bitmex. Това прави пазара на спот с малък обем узрял за манипулация, борсите като Bitfinex и Bitmex имат всички стимули в момента да манипулират цената.

Спот пазарът се отнася до търговията и цените, които виждате във всяка борса. Например, ако биткойн се търгува на $ 10 000 на борсата ABC, това е спот цена 10 000 долара.

(Прочетете също: Как фючърсите на биткойни ще повлияят на цените на биткойните? Ето какво казва историята)

Не бъдете теглени в бездната

Поглеждайки назад, изглежда почти неизбежно това да се е случило, че търговците да се опитат да възпроизведат печалбите, които са видели, като купуват и продават на спот пазара преди няколко месеца, като използват увеличен ливъридж и деривати. През декември и януари имаше дни, когато притежанията ви ще се увеличат с поне 20%, независимо какво сте купили. След като изпитате тези 20% дневни печалби, не искате да се връщате на пазар, където той бавно изтича с няколко процента всяка седмица, така че хората скочиха на къси позиции с висок ливъридж, за да умножат печалбата си от тези единични проценти..

По същество мнозина бяха алчни и бяха готови да „удвоят“ залозите си

За дребния инвеститор наистина няма много какво да направите, за да спрете това. Това е това, което е част от нерегулиран пазар означава, това означава, че са разрешени неща като търговия с пране и ловуване с дълги / кратки ликвидации. (Прочетете повече: Crypto ICO срещу Stock IPO: Каква е разликата?)

Wash Trading е манипулативна практика чрез борси – които са предимно нерегулирани – да купуват и продават криптовалути едновременно, за да създадат изкуствени и подвеждащи сигнали на пазарите

Всичко, което наистина можете да направите, ако сте търговец, е да погледнете текущото съотношение на дългите срещу шортовете на Bitfinex и да знаете, че след като кратките договори станат твърде високи, е възможно борсата да помпа цената, за да спечели от това. Като алтернатива, ако дълговете станат твърде доминиращи, може да видим бунище.

Полезни ресурси, за да започнете

Ако започвате пътуването си в сложния свят на криптовалутите, ето списък с полезни ресурси и ръководства, които ще ви отведат по пътя:

как борсите, как борсите се манипулират, манипулират криптовалутния пазар, борсите се манипулират, как борсите манипулират криптовалутния пазар

Търговия & Обмен

 • Крипто ръководство 101: Избор на най-добрата борса за криптовалута
 • Ръководство за Bittrex Exchange: Как да търгувате на Bittrex
 • Ръководство за Binance Exchange: Как да отворите Binance акаунт и какво трябва да знаете
 • Ръководство за Etherdelta Exchange: Как да търгувате на Etherdelta
 • Ръководство за основи на търговията с криптовалути: Въведение в крипто техническия анализ
 • Търговия с криптовалута: Разбиране на двойките за търговия с криптовалута & Как работи
 • Ръководство за крипто търговия: 4 общи клопки, които всеки крипто търговец ще изпита

Портфейли

 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Защо имате нужда от портфейли?
 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на биткойн портфейл
 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на MyEtherWallet (MEW)

Прочетете също: Ръководство за монети за поверителност: Сравнение на анонимните криптовалути и защо Ethereum изглежда фундаментално силен на този мечи пазар

Запишете се в нашия безплатен Webinar за криптовалути сега, за да научите всичко, което трябва да знаете за крипто инвестирането.

Вземете нашите изключителна електронна книга което ще ви насочи към стъпка по стъпка, за да започнете да печелите пари чрез криптовалутни инвестиции!

Можете също да се присъедините към нашата група във Facebook на Овладейте крипто: Разширени знания за криптовалута да задавате всякакви въпроси относно крипто!

Promo
banner
Promo
banner