Намаляването на биткойните, TON умира на Telegram, Reddit интегрира Ethereum: Крипто новини от седмицата

Това беше богата на събития седмица в крипто света – наполовина за наградата на блока на Биткойн се състоя за трети път, дългоочакваният блокчейн проект на Telegram умря и Reddit започна да използва Ethereum (ETH) токени за нова система от точки на общността.

Биткойн записва своята награда за трети блок наполовина

На 11 май блоковата награда за биткойн миньорите официално наполовина. Новите блокове в BTC blockchain сега генерират 6,25 нови биткойни, за разлика от 12,5 биткойни, произведени преди последното наполовина. Това беше третият път в историята на Биткойн, че се проведе забележителното и планирано събитие.

Миниран пул за копаене на биткойни AntPool номер на блок 630 000, първото блоково публикуване наполовина, което съдържа 3 134 транзакции, 0,90968084 BTC в такси за транзакции и общ обем на транзакциите от 3311,62144322 BTC. AntPool се очаква да бъде третият по големина биткойн майнинг пул, към времето на пресата.

Ключови продукти за внос

Тъй като общото предлагане на биткойни, които някога ще съществуват, е фиксирано (на 21 000 000), планираните наполовини за криптовалута наполовина винаги са крайъгълен камък във финансовия свят. Всеки път, когато биткойнът се „намали наполовина“, всеки ден се изсичат по-малко биткойни – забавяйки емисиите на актива и подчертавайки по същество неговия недостиг.

Намаляването на биткойни също има драматично въздействие върху минната индустрия, тъй като по-неефективните миньори ще се борят да останат жизнеспособни, докато тези с по-ефективни операции могат да станат по-доминиращи.

Първият блок е миниран на половина на 11 май. Източник: Blockchain.com

Telegram изключва дългоочаквания си блокчейн проект TON

Във вторник, 12 май, основателят и главен изпълнителен директор на популярното приложение за съобщения Павел Дуров разкри, че компанията спира своя дългоочакван блокчейн проект, Telegram Open Network (TON).

Новината като цяло беше посрещната с разочарование в крипто общността и, изненадващо, възмущение от инвеститори – проектът е събрал почти 2 милиарда долара от усъвършенствани инвеститори през 2018 г. за разработване както на блокчейн протокола, така и на самия Telegram.

Двата кръга на Telegram за финансиране обаче включват инвеститори, които купуват по същество IOUs (или SAFTs) за родния маркер на TON, Gram. Тъй като някои от тези инвеститори са били американски граждани, Telegram е включил Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), регистрирайки продажбите в агенцията за освобождаване от американския закон за ценните книжа.

Само седмици преди планираното пускане на TON и Gram от Telegram, през октомври 2019 г., SEC изпрати Telegram с спешна жалба и заповед за неотклонение, твърдейки, че както кръгът на финансиране през 2018 г., така и предстоящото стартиране на TON са нарушение на американския закон за ценните книжа. SEC твърди, че продажбата на SAFT на Telegram и планираната продажба на действителни грамове, когато TON стартира, са част от по-голяма „схема“ за заобикаляне на закона.

Правната битка между SEC и Telegram доведе до многократни забавяния на блокчейн платформата и стартирането на токена. Най-новото съдебно решение от 1 април категорично подкрепи искането на SEC и постанови да се спре Telegram да стартира TON не само в САЩ, но навсякъде по света.

Решението на Дуров да затвори TON най-накрая дойде след опити за обжалване на решението и да изключи американските инвеститори от взаимодействие с TON или Gram, когато стартира.

Ключови продукти за внос

Какво наистина е мотивирало Дуров да внезапно приключи работата по проекта, остава неясно – особено по отношение на рисковете, заложени при пренебрегването на претенциите на SEC. В неговия пост обявявайки спирането на TON, Дуров се съсредоточи върху хегемонията на САЩ във финансите и технологиите, по-специално, за да обясни решението си.

По този начин той вероятно посочва загрижеността си, че американските регулатори могат да дойдат след не само TON, но и самия Telegram, чието глобално разпространение зависи най-вече от американските технологични гиганти Google и Apple.

Случаят на Telegram е само една много високопоставена част от продължаващата сага между крипто индустрията и SEC, която започна да получава широко внимание по време на лудостта на първоначалното предлагане на монети през 2017 г. (ICO).

Финансирането на TON е не първият SAFT да бъде изключен от SEC. Този случай обаче създава плашещ прецедент за показване на глобалния обхват, който регулаторът на САЩ може да има – ефективно разширяване на надзора му върху целия свят.

Управляваните активи на крипто хедж фондовете се увеличиха драстично през 2019 г.

Нов доклад от PricewaterhouseCoopers (PwC) и Elwood Asset Management тази седмица показва, че през 2019 г. общата стойност на активите под управление на крипто хедж фондове се удвои до над 2 милиарда долара.

Докладът също така посочва, че биткойн е, може би изненадващо, най-търгуваната криптовалута от хедж фондовете.

Средният размер на управляваните активи почти се удвои от 21,9 милиона на 44 милиона долара, както и средните активи под управление (19 на 35 процента). Освен това процентът на крипто хедж фондовете с над 20 милиона долара управлявани активи достигна до 35% – спрямо 19% година по-рано.

Ключови продукти за внос

Ръстът, който крипто хедж фондовете преживяха миналата година, показва, че институциите навлизат значително в биткойн и криптовалутата. Това вероятно е подтикнато от повишената яснота на регулаторите по света и по-ефективните рампи за институционални инвеститори.

Малко са основанията да се предполага, че активите под управление на крипто хедж фондовете няма да продължат да се увеличават, тъй като биткойн и други криптовалути се разглеждат като по-жизнеспособни хеджирания срещу нестабилността в традиционната финансова система.

Reddit да използва базирани на Ethereum точки от общността

Пробната версия на Reddit на системата му „обществени точки“ е разширена, за да използва мрежата Ethereum, за да стимулира създаването на „качествени публикации и коментари“.

Предпоставката зад системата от точки на общността е, че потребителите, които допринасят с ценно съдържание, могат да бъдат възнаградени с точки – базирани на Ethereum жетони – от потребителите на дадена общност. Например могат да се дават съвети за проницателни коментари или интересни публикации.

Според нова слайд презентация от базирания в САЩ уебсайт за дискусии точките от общността могат да бъдат използвани като средство за измерване на репутацията на платформата и / или изразходване за първокласни функции – като значки, емотикони, коментарни GIF файлове и т.н..

Освен това потребителите ще имат възможността да прехвърлят своите точки от общността на всеки адрес на портфейла на Ethereum – а модераторите нямат контрол над точките на потребителите.

В момента системата се тества в две общности на Reddit.

Ключови продукти за внос

Reddit отдавна има проблем с точното показване кои членове на общността са най-уважаваните. Новата система за възнаграждение може да отстрани този проблем.

Модераторите на Reddit също поддържат доста стабилна власт над своите общности, така че на някои може да им се стори освежаващо да научат, че споменатите модератори няма да имат контрол над тези прехвърляеми точки.

JPMorgan предлага банкови услуги на борсите за криптовалути

По-рано тази седмица се появиха новини, че JPMorgan Chase ще започне да предлага банкови сметки на основни американски борси за криптовалути Gemini и Coinbase – всичко това, но потвърждава, че базираната в Ню Йорк мултинационална инвестиционна банка и холдинг за финансови услуги е променила настройката си към биткойн и други криптовалути.

По-конкретно, JPMorgan ще предостави на клиентите на Gemini и Coinbase услуги за депозиране, теглене и превод.

Ключови продукти за внос

JPMorgan, предоставящ банкови услуги на Близнаци и Coinbase, илюстрира промяната, която непрекъснато се наблюдава във възгледите на големите финансови институции към биткойн и криптовалути. Традиционни финансови мощности като JPMorgan са имали в исторически план, гледани цифровите валути като превозни средства за измами и пране на пари, но изглежда сега ги разглеждат като по-легитимни.

Компаниите за биткойни и криптовалути може да започнат да намират по-лесни за установяване банкови взаимоотношения в бъдеще, тъй като виждането на индустрията продължава да бъде едно от по-надеждните.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Promo
banner
Promo
banner