Търговците на дребно предпочитат пазарите на синтетични активи след помпата на GME

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализираната финансова индустрия.

Изображение на DeFi Digest

Децентрализираният финансов пазар се възползва от общото възстановяване на пазара на криптовалути тази седмица. Общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, нарасна до 26,12 млрд. Долара на 29 януари и отчете 19% седмична печалба.

Възстановяването на пазара беше очевидно в сферата на кредитирането, където общият обем на заемите нарасна с 20% до 4,87 млрд. Долара. Compound доминираше на пазара на заеми с 50% дял.

Средният седмичен обем на търговия на децентрализирани борси се е увеличил с 10% и възлиза на 1,97 милиарда долара към момента на писането. Uniswap продължи лидерството си сред DEX с 37% пазарен дял. Curve запази лидерството си като най-големия ликвиден пул с обща заключена стойност в размер на 1,36 млрд. Долара.

Категория Основни статистически данни Количество Седмична% промяна
Като цяло Обща заключена стойност (щ.д.) 26,12 милиарда долара 19%
Доминиране на пазара (%) Създател (18%)
Кредитиране Общо заеми об. 4,87 млрд. Долара 20%
Доминиране на пазара (%) Съединение (50%)
DEX Ср. Седмично търговия об. 1,97 млрд. Долара 10%
Доминиране на пазара (%) Размяна (37%)
Добив земеделие Най-голям пул на ликвидност Крива (1,36 млрд. Долара)

Обща заключена стойност, обеми на заеми и седмични обеми на търговия с DEX отчете силен ръст в сектора DeFi тази седмица. Източник: DeFi Pulse и DeBank

Залози на Уолстрийт и нарастващата нужда от децентрализация

Сагата GameStop и Wall Street Bets привлече вниманието на DeFi общността тази седмица. Сагата започна, когато гиганти от Уолстрийт, като Citron Research и Melvin Capital, понесоха големи загуби от късопродаваните GameStop Inc. (NYSE: GME) и AMC Entertainment Holdings (NYSE: AMC) след активна общност на Reddit, r / wallstreetbets, изля капитал на GME, което доведе до експлозивен митинг. Масивната помпа доведе до временна победа за търговците на дребно след хедж фондовете затворен късите им позиции с огромни загуби.

Нарастващата нужда от децентрализация в пространството за търговия с акции беше показана, когато TD Ameritrade и други традиционни брокерски фирми пласираха ограничения за търговия с GME. Антъни Скарамучи на SkyBridge Capital вярва че феноменът подчертава основните принципи на Биткойн и необходимостта от децентрализирано финансиране. Майк Новограц от Galaxy Digital сподели подобни идеи, претендиращ че изстискването на GME е гигантско одобрение на DeFi.

Общността на DeFi също се опита да се възползва от хипер акциите на GME. Крипто борсата FTX изброи токенизирани фючърси на GameStop на 27 януари след силно търсене на клиенти. Фючърсите събрани над 1,6 милиона долара обем на търговия през първите два дни.

Търговците също се опитаха да се възползват от явлението GME чрез децентрализирани борси. Символ на име "Опакован Gamestop" е създаден и сдвоен с ETH на Uniswap. Към момента на писане, Wrapped Gamestop е на цена на $ 5.78, с повече от 200 притежатели.

Цената на Wrapped Gamestop токена бързо се покачи след стартирането му на Uniswap. Източник: Деинсталирайте информация

Общността на криптовалутите обаче скоро осъзна недостатъците на интелигентния договор Wrapped Gamestop. Дерек Барера, технически директор на Proof of Impact, посочен че "Опакован Gamestop" е само типичен ERC-20 маркер. Токенът не обгръща $ GME, нито използва оракул за проследяване на цената на акциите на GME. Uniswap също изпрати съобщение до потребители за предупреждение за безопасност, че всеки може да създаде токени ERC-20, които твърдят, че представляват проекти, които нямат маркер. Тогава ликвидността на GME / ETH беше отстранени от Uniswap.

Barrera сподели два съвета за OKEx Insights за откриване на фалшиви опаковани жетони:

„Когато решите да инвестирате в нов актив с много ниска ликвидност, като токена GME, най-добре е да прочетете интелигентния договор на Etherscan. Повечето символи идват от интелигентни шаблони за договори като OpenZeppelin договори. Когато прегледах интелигентния договор на токена GME, беше много ясно, че токенът има нулево взаимодействие с оракул. Друг начин да откриете фалшиви опаковани токени е да използвате Uniswap Info, за да разберете броя на притежателите на токени и общата ликвидност."

Джо Маккан, стратег в Microsoft, споделя подобни възгледи като Barrera, че "Опакован Gamestop" токен е явна измама. Той каза на OKEx Insights:

"Двойката wETH / GME е само резултат от разработчик, който иска да спечели пари от хип-цикъла около $ GME. Изглежда, че търговците са се подготвили за приблизително 410 ETH. Търговската двойка GME / ETH имаше две добавки за ликвидност (комбинирани за 212,5 ETH) и две тегления на ликвидност (комбинирани за 623,5 ETH)."

Пазарите на синтетични активи нарастват

Търговците на дребно бяха силно разочаровани, когато популярното приложение за търговия Robinhood забранено споделяне на покупки на GME и AMC. Забраната за покупки на Robinhood изглежда противоречи на визията й за демократизиране на финансовите услуги и търговците активно търсят пазарите на DeFi като алтернативи.

Маккан обясни пред OKEx Insights, че потребителите осъзнават, че играта е такава "фалшифициран" от забраната за търговия на пазара на акции на Съединените щати – проправяйки път за токенизирана търговия с акции на пазарите на синтетични активи.

Стартирал през декември 2020 г., протоколът Mirror наскоро привлече вниманието на търговците на дребно със своите токенизирани американски акции на платформата. За да се възползва от шума на пазара на акции, общността Mirror предложи стартирането на токенизиран GME и AMC. И двете предложения до момента не са достигнали кворума.

Do Kwon, съосновател и главен изпълнителен директор на Terraform Labs, беше оптимист за бъдещето на синтетичните протоколи за активи с техния цензурен устойчив характер. Той каза на OKEx Insights:

"Robinhood е един от най-големите врати за търговците на дребно към света на финансите, но висцералната реакция на потребителите и по-широката общественост към сагата GameStop предвещава добро представяне на DeFi за масите. На Mirror не можете да цензурирате активи и всички списъци с mAssets се гласуват и контролират от общността. Предложенията на GME и AMC имат едноседмично проучване. Ако и двете предложения бъдат приети с праг от 10%, екипът на Mirror ще използва протокола Band като ценови оракули, за да имитира цената на акциите на GME и AMC."

Въпреки нарастващия интерес от страна на търговците на дребно, Kwon подчерта, че има няколко пречки пред пазарите на синтетични активи да се превърнат в основна тенденция:

"Потребителите трябва да заключат обезпечението на минимум 150% в момента, за да създадат нови mAssets, което може да бъде тромаво за потребители с по-малко капитал. Вместо да секат нови активи, повечето потребители избират просто да търгуват различни mAssets на Uniswap и TerraSwap. Освен това потребителският интерфейс на протоколите DeFi може да не е толкова гладък, колкото традиционните финансови приложения."

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner