Baixada de preus de BTC: desempaquetant el primer gran retrocés de Bitcoin el 2021

Una ullada al que va provocar que Bitcoin caigués 7.000 dòlars el dilluns 4 de gener i les lliçons que s’han d’aprendre de la correcció de preus

Bitcoin va veure la seva primera correcció de l’any el dilluns 4 de gener, quan el seu preu es va reduir des del màxim de diumenge de 34.793 dòlars, segons el preu de l’Índex OKEx BTC, fins al seu punt més baix de 27.793 dòlars al voltant de les 10:00 del matí UTC – una caiguda del 20% . Casualment, la caiguda va omplir la bretxa de futurs BTC més gran de CME Group en 12 hores després de la seva obertura.

Segons les dades de TradingView, els futurs CME Bitcoin van tancar divendres passat a 29.220 dòlars i es van obrir la nit del diumenge UTC a 33.405 dòlars, cosa que havia creat una bretxa de 4.185 dòlars. Aquestes llacunes comercials es formen perquè el Grup CME, que és una institució financera tradicional, només opera de dilluns a divendres i no pot reflectir les pujades o caigudes de Bitcoin els caps de setmana.

Tot i que les mancances en els futurs CME Bitcoin que s’omplen de caigudes de preus és una observació interessant, el primer retrocés important de Bitcoin de l’any va ser, en el seu nucli, alimentat pel mercat minorista "por de perdre’s" i els seus llargs efectes de palanquejament.

La bretxa futura de CME Bitcoin es va omplir durant la caiguda del dilluns, però encara es mantenen algunes llacunes del novembre. Font: TradingView

Amb Bitcoin establint contínuament nous rècords des de mitjans de desembre, el mercat es trobava en un estat frenètic i la caiguda del dilluns va colpejar durament. L’interès obert agregat en futurs de Bitcoin havia arribat a un màxim històric de 10.700 milions de dòlars el diumenge, però la gran correcció del dilluns va liquidar uns sorprenents 2.000 milions de dòlars en les borses. La darrera vegada que vam veure una liquidació tan gran va ser un retrocés d’un dia de 3.200 dòlars el 25 de novembre de 2020, quan Bitcoin funcionava per sota dels 20.000 dòlars.

La llarga pressió de dilluns va afectar molt als participants del mercat que havien anat sumant posicions llargues durant el cap de setmana. Tanmateix, aquests retrocessos tan ràpids i forts als mercats alcistes no són tan infreqüents.

Les posicions de prop de 2.000 milions de dòlars en borses es van liquidar a les 8:00 pm UTC del 4 de gener. Font: bybt

Mirant cap enrere al gràfic trimestral de futurs d’OkEx durant el mercat alcista del 2017, hi ha hagut molts retrocessos del 25% o més, inclosos els canvis d’un sol dia del 36% i les correccions de més del 50% en dues setmanes. Tot i això, no van aconseguir frenar la tendència alcista a llarg termini de Bitcoin.

Els mercats borsaris no continuen sense problemes, ja que gairebé totes les ràpides fases ascendents van seguides de correccions de preus. Dit això, en comparació amb la magnitud dels retrocessos del 2017, el mercat alcista actual és molt més domèstic. En l’escenari actual, el palanquejament excessiu i el sentiment FOMO són ​​els principals responsables, tal com comentem a continuació.

Els retrocessos al mercat alcista del 2017 van ser més significatius. Font: Tradingview

Les dades d’OKEx dels darrers set dies revelen un augment extrem del palanquejament. La ràtio BTC llarg / curt va pujar ràpidament de 0,92 a 1,55 entre el diumenge i el dilluns al matí, mentre que la ràtio de préstecs de marge BTC al mercat de palanquejament puntual va augmentar de 14 a 25 en el mateix període de temps..

Mentrestant, les taxes de finançament dels permutes perpetus de BTC també arribaven a un impactant 0,25% o més cada vuit hores. Amb els inversors minoristes que s’afegien a les seves posicions llargues i que pagaven comissions tan altes, s’esperava la caiguda posterior quan el preu va començar a baixar i es va produir una pressa per sortir, és a dir, una llarga pressió.

Les dades d’OKEx mostren que els comerciants minoristes van continuar augmentant les seves posicions llargues afegint palanquejament. Font: OKEx

Els indicadors tècnics també van indicar un retrocés després de la concentració de diumenge. Al gràfic OKEx BTC / USDT d’una hora a continuació, podem veure clarament una divergència baixista en l’indicador RSI després de l’empenta del diumenge al matí. El preu va fer un nou màxim de 34.786 dòlars a OKEx, però l’indicador RSI no va poder anar més enllà. A més, també es pot observar una contracció del volum que indica que s’havia esgotat la compra al detall.

Divergència baixista en l’indicador RSI del gràfic horari, acompanyada d’una disminució del volum. Font: TradingView

Mentrestant, el sentiment FOMO entre els inversors minoristes que va donar lloc a jocs d’apalancament elevat es pot veure al gràfic d’edat de les transaccions sense gastar.

L’indicador d’edat UTXO mostra nous diners que han entrat al mercat l’última setmana. Font: IntoTheBlock

L’indicador d’edat UTXO mesura el volum de transaccions que es creen i les classifica per períodes de temps. Un augment de les UTXO a curt termini denota un elevat nombre de transaccions noves. En particular, els UTXO d’un dia a una setmana van saltar un 22,63% recentment, cosa que indica que hi ha hagut més diners nous que entren al mercat en relació amb els períodes de temps anteriors..

En resum, els comerciants minoristes que es van afanyar a utilitzar un alt apalancament durant molt de temps van perdre el màxim en aquest retrocés. L’acció de dilluns sobre els preus serveix per recordar tot el que les correccions durant els mercats borsaris solen ser més ferotges, cosa que obliga a desapalancar-se. A partir d’aquí, és probable que esperem que Bitcoin entri en una fase de consolidació a curt termini, ja que els comerciants minoristes triguen a recuperar-se de les seves pèrdues, però la gran pregunta és: és aquesta vegada realment diferent?

No sou un comerciant OKEx? Obteniu informació sobre com començar a negociar!

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, característiques detallades, investigacions originals & notícies de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner