Какво е стоп заповед и как работи?

Въведение и ръководство за оптимизирани стоп поръчки на OKEx.

Докато търговията с криптовалути на борса обикновено включва купувачи и продавачи, които правят пазарни поръчки, по-сложните търговци се нуждаят от по-усъвършенствани инструменти, като например стоп поръчката.

Какво е стоп заповед?

Стоп поръчката е условна функция за търговия, която позволява на търговците да купуват или продават базисен актив, след като цената му достигне определена точка, наречена задействаща цена, която те предварително задават. След като пазарната цена достигне тази предварително определена задействаща цена, командата за покупка или продажба се изпълнява автоматично по предварително зададената цена на поръчката (не е задължително същата като задействащата цена) или пазарната цена към момента.

Това на практика означава, че търговецът, който иска да продаде биткойн (BTC), има два основни избора как да го продаде чрез стоп поръчка: Или може да продава на по-висока цена (за да гарантира печалба), използвайки печалба , или TP, поръчка; или могат да предотвратят загуби, като определят минимална цена, на която да продават, като използват стоп-лос или SL поръчка.

Същото важи и ако търговецът търси да купи биткойн – той може да определи конкретна цена или да задейства цена, на която иска да купи BTC, в зависимост от пазарните условия. Тази функционалност е особено полезна на крипто пазарите поради техния 24/7 характер, позволяващ на търговците да задават алгоритмични поръчки и да се отдалечават от пазарите.

Пример за спиране на поръчката

Например, да предположим, че търговец е купил биткойн на $ 9000. Те могат да зададат стоп поръчка, за да вземат печалба, като определят задействащата цена на $ 10 000 и цената на поръчката на $ 9 950 ($ 50 по-малко, за да се гарантира, че поръчката се попълва веднага).

Цената за задействане служи като праг, който пазарът трябва да достигне, преди да влезе в сила условният ред. Трейдърът може много добре да използва една и съща стойност както за цената на задействане, така и за цената на поръчката, но като се има предвид нестабилната природа на крипто пазарите, това може да доведе до неизпълнение на поръчките, тъй като цената може за момент да достигне $ 10 000, преди да спадне рязко.

Задаването на цената на поръчката малко под цената на задействане подобрява шансовете поръчка да бъде изпълнена, дори ако пазарът не се задържи дълго на $ 10 000.

Това означава, че ако пазарът остане под $ 10 000, нищо няма да се случи, но веднага щом пазарната цена достигне $ 10 000, тази цена на поръчката от $ 9 950 ще бъде задействана и впоследствие изпълнена.

По подобен начин, търговецът, който е купил BTC на $ 9000, може да предотврати загуби с поръчка за стоп-лос, като зададе задействащата цена на, да речем, $ 8,500 – и цена на поръчка от $ 8,450, например – за да излезе от позицията в рамките на приемливия им марж за загуба.

Алтернативно, търговецът може също така да зададе задействащи и поръчващи цени за закупуване на биткойн на определени нива (както е показано по-долу) за печеливши влизания (бичи или мечи) и т.н..

В обобщение, стоп поръчката позволява на търговците да задават задействащи и цените на поръчките да отварят или затварят дълги и къси позиции в зависимост от посоката на пазара.

OKEx спиране на оптимизацията на поръчките

OKEx наскоро стартира множество нови оптимизации за функцията за спиране на поръчки, достъпни за търговци както на версиите на OKEx за настолни компютри, така и за мобилни приложения. Тези надстройки за стоп поръчки дават на потребителите повече гъвкавост и свобода за стратегическа търговия с цифрови активи на платформата OKEx.

Едното отменя другото

Първо, въведохме функцията One Cancel the Other. С OCO поръчката, търговецът може да зададе едновременно условие за стоп-лос и условие за тейк-печалба, и която и да е поръчка да бъде изпълнена първо – въз основа на зададения от потребителя задействащ и цените на поръчките – ще обезсили другата.

Например, търговец, който държи $ 9 000, може да зададе условия едновременно – т.е. вземане на печалба и спиране на загуба – едновременно, използвайки функцията OCO. Това означава, че цената на биткойн може да се измести в двете посоки и да активира едно от условията, като автоматично анулира другото.

Както е показано на изображението по-горе, търговците, използващи типа поръчка OCO, могат да зададат четири условия. Ако искат да излязат от сделка за печалба, след като цената премине 10 000 долара, те могат да определят тази цена като своя "TP Trigger Price" и "TP Цена за поръчка." Те могат да излязат от същата сделка, за да спрат загубата, като зададат "SL Trigger Price" и "SL Поръчай цена" на желаните от тях нива ($ 9000 в този пример).

Още веднъж, този тип поръчка е уникално подходящ за крипто пазари, които са изключително нестабилни и могат да се движат в двете посоки в рамките на часове, което изисква такива многоусловни поръчки за оптимални сделки.

Освен това, тази оптимизация решава проблеми, които възпрепятстват изпълнението на поръчка, когато потребителят зададе лимитирана поръчка (т.е. да купи или продаде базовия актив на определена цена или по-добра) за TP и стоп поръчка за SL едновременно. Използвайки OCO тип поръчка, потребителите вече могат да търгуват сигурно и гъвкаво.

Междувременно търговците могат да продължат да използват функцията за условна поръчка, както обикновено, за да отварят или затварят позиции въз основа на своите търговски стратегии.

Поръчка за задействане

Втората оптимизация, която стартираме, е друг нов тип поръчка, наречен задействащ ред. Заповедта за задействане работи по същия начин като поръчка за условно спиране, с изключение на това, че не замразява полетата или позициите на потребителя. Това означава, че търговците, които не искат да се фиксират в позицията си и искат да преследват скокове или спадове на цените, могат да го направят, като посочат цената на задействане и сценарий, както е показано на графиката по-долу.

Настройки за спиране на поръчки и правила за задействане за нареждания за задействане. Източник: OKEx

Правилата по-горе посочват условията за поръчки, които търговците трябва да спазват в различни сценарии, в зависимост от това дали отварят или затварят позиция (т.е. купуват или продават). Някои от правилата са доста очевидни, като например, че затварянето на дълга позиция с цел печалба ще изисква цената на задействане да бъде определена по-висока от последната пазарна цена. По същия начин, затварянето на позицията за спиране на загуба ще изисква цената на задействане да бъде по-ниска от последната цена. Съответните правила се прилагат при отваряне на нови позиции, в зависимост от това дали търговецът е бичи (или иска да отскочи) или мечи.

Въпреки това, поради факта, че маржовете и позициите не са замразени, поръчките за задействане могат да се провалят поради различни фактори, като лимит на позиция, ценова граница и т.н..

Позиция за спиране на позицията

Третата оптимизация поддържа настройката на стоп заповед за конкретна позиция, наречена позиция за спиране на позицията. Използването на този тип поръчка замразява въпросната позиция и нейните настройки за TP и SL могат да бъдат преглеждани и анулирани на "Отворени поръчки" страница. Това означава, че търговецът може да зададе условна поръчка за 1 BTC от общо 10 BTC.

Правилата за използване на заповедта за спиране на позицията са показани в таблицата по-долу.

Настройки за стоп-поръчки и правила за задействане за заповеди за спиране на позиции. Източник: OKEx

Поръчайте с TP / SL

Последната оптимизация позволява на потребителите да задават стоп поръчки заедно с всеки пазарен или лимитиран ред. Както е показано на екранната снимка по-долу, потребителите имат възможност да активират една или и двете функции за стоп поръчка (тейк-печалба или / и стоп лос), докато правят пазарна поръчка.

Когато използват тази нова оптимизация с лимитирана поръчка, потребителите получават добавената опция за определяне на задействаща цена и цена на поръчка за една или и двете функции за стоп поръчка. Това позволява на потребителите да задават цени на поръчките под или над задействащите цени за допълнителна гъвкавост.

Избраните функции ще бъдат активни, след като бъде изпълнена действителната поръчка (лимит или пазар) и могат да се видят под "Отворени поръчки" раздел. Докато потребителите могат да редактират своите лимитирани поръчки, преди да бъдат изпълнени, функциите за стоп поръчки ще бъдат отменени, ако не отговарят на променените параметри.

Спиране на ограниченията на поръчките

И накрая, потребителите на функцията за спиране на поръчки на OKEx трябва да отбележат различните ограничения, наложени на единични поръчки, както е показано по-долу. Тези ограничения се променят в зависимост от пазарните условия.

Горни граници за стоп поръчки. Източник: OKEx

Следвайте OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner