Това са компаниите, които инвестират във криптовалутата на Facebook Везни

Facebook, най-голямата социална медийна мрежа в света, работи по своя проект за криптовалута * и блокчейн, наречен Libra. Основната цел е да се предложи крипто услуга, за да могат потребителите да изпращат и получават средства чрез виртуална валута, която ще се нарича Везни.

TheLibra Blockchain ще работи с консенсусен алгоритъм, който разчита на валидатори. Тези валидатори са отговорни за поддържането и управлението на блокчейн мрежата на Везни. Първоначално Libra даде гласове на учредители, които отговарят на набор от критерии и притежават Libra Investment Tokens, след като инвестираха $ 10 милиона в проекта. 

Facebook смята, че критериите за допустимост ще защитят мрежата от злонамерени дейности. В същото време тези компании също биха се опитали да защитят валидаторите си от различни атаки. Инвестиционният токен на Везни представлява очакване на възвръщаемост от лихви върху резерва, който компанията има. Това би стимулирало валидатора да продължи да работи.

Според Асоциацията на Везните, нейните учредители включват следните фирми:

Mastercard, MercadoPago, PayPal, PayU, Stripe, Visa, Booking Holdings, eBay, Facebook, FarFetch, Lyft, Spotify, Uber, Iliad, Vodafone, Anchorage, BisonTrails, Coinbase, Xapo, Andreessen Horowitz, Пробивни инициативи, Ribbit Capital, Thrive Capital , USV, Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps и World Bank of Women. 

Много от тях имат различни роли на пазара и имат различни подходи към цифровите активи. Независимо от това, те виждат възможност за растеж във Везните и шанс да направят разликата в разплащателната индустрия. 

Mastercard

Mastercard е мултинационална компания със седалище в САЩ. Фирмата работи повече от петдесет години в разплащателната индустрия, предлагайки кредитни карти на лица от цял ​​свят. 

Компаниите за кредитни и дебитни карти работят от цял ​​свят от дълго време. Те предлагат възможност на физическите лица да извършват плащания чрез позинети, инсталирани на търговски обекти на различни места по света.

Виртуалните валути са били използвани много пъти от търговците, за да намалят таксите, които получават картовите компании. По този начин MasterCard може да се възползва от внедряването и интегрирането на Libra в своите операции за преместване на средства по целия свят, да помогне на търговците да приемат плащания и да намалят таксите, които в крайна сметка взимат. 

Някои компании пуснаха своите предплатени карти MasterCard, свързани с биткойн акаунти. Везните биха могли да се удрят с MasterCard и да позволят на клиентите да използват карти, подкрепени от техните фондове на Везни. 

MercadoPago

MercadoPago е компания, разположена в Аржентина, свързана с MercadoLibre, един от най-големите пазари в Латинска Америка. Фирмата е инвестирала във Везни, но не е информирала какви са очакванията им за проекта. 

Фирмата опростява плащанията за потребители, които искат да правят покупки в магазини и онлайн. Възможно е да плащате с мобилен телефон, QR кодове, да изпращате пари чрез чат или дори социални мрежи. Освен това клиентите могат да получат средства, за да стартират своите проекти и да финансират своите идеи. 

Везните могат да помогнат на фирмата да има още по-голямо навлизане на пазара, да намали общите разходи и да подобри услугите, които предлагат на потребителите. Досега компанията не е имала контакт с пазара на криптовалути или биткойн. 

PayPal 

Това е може би една от най-популярните компании за обработка на плащания в САЩ и други развити страни. Фирмата предлага услуги на търговци и лица от цял ​​свят от дълго време. 

Общността на криптовалутите няколко пъти коментира високите такси, които е необходимо да заплати за използването на техните услуги. Сделките са склонни да имат високи такси и нямат много атрактивни валутни курсове за потребителите. Това затруднява много хора, които нямат достатъчно ресурси. 

Освен това има няколко оплаквания относно това как фирмата се справя със средствата, които потребителите държат по сметките си. В много случаи средствата остават замразени в продължение на няколко месеца, докато фирмата реши да ги отключи. 

С Libra PayPal може да подобри присъствието си на пазара и да започне да предлага по-добри услуги за потребителите. Въпреки че няма информация за плановете, които се опитват да следват, решението за инвестиране в проекта Libra на Facebook може да е тясно свързано с плановете му за компанията. 

eBay

eBay инвестира и в криптопроекта на Facebook. Мултинационалната платформа за електронна търговия улеснява продажбите от потребител до потребител, използвайки своя уебсайт. В момента фирмата работи в над двадесет страни по света.

Това не е първият път, в който eBay инвестира в разплащателни компании. През 2002 г. PayPal стана изцяло притежавано дъщерно дружество на eBay, нещо, което приключи през 2015 г. eBay има реален интерес да подобри своята платежна система. 

С тази нова инвестиция за компании като Facebook и криптопроекта Libra, системата за плащане eBay може да се промени. Бихме могли да видим фирма, която ще бъде напълно интегрирана с екосистемата Везни и която ще позволи на хората да плащат директно от акаунта си в Калибра, използвайки цифровия актив на Везни. 

Uber

Uber, популярната компания, която предлага различни услуги като споделено пътуване и доставка на храна, сега инвестира в блокчейн и крипто проекта на Facebook. В миналото имаше много инициативи, свързани с Uber приемане на плащания с криптовалута. Никой от тях обаче не успя да успее и да бъде освободен. 

Няколко потребители биха искали да извършват плащания с криптовалута, когато използват приложения на Uber. Свързването на Uber с портфейл за криптовалута е нещо, което мнозина биха сметнали за ценно и което със сигурност би използвало. 

Инвестирането във Везни е много обещаващ сигнал, който показва в коя посока се опитва да се движи Uber. Въпреки че може да не добавят поддръжка на Calibra, те може да разберат как да предлагат по-добри услуги на потребители, които искат да използват виртуални валути. 

Coinbase

Coinbase е една от най-големите и популярни борси за криптовалути на пазара. Разположена в Сан Франциско, компанията реши да инвестира в блокчейн проекта на Facebook. Това е само една от малкото компании, свързани с крипто, които инвестират по проекта, заедно с Xapo, BisonTrails и Anchorage. 

Тази борса за криптовалута може да бъде една от първите, които добавят поддръжка на Везни. Криптообменът обаче не се признава като първият, който изброява токени. Други платформи добавиха поддръжка на много алткойни преди, отколкото Coinbase. 

Да бъдеш първият двигател в индустрията е нещо, което би могло да бъде от полза за Coinbase, което му позволява да остане пред другите конкуренти в космоса. Освен това Coinbase позволява на търговците да приемат крипто плащания. Чрез добавяне на поддръжка на Везни, много потребители и търговци ще могат да получават плащания от Везни. 

Андресен Хоровиц

Фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz (a16z) също инвестира във Facebook Libra. Фирмата инвестира в стартиращи компании на ранен етап, а също и в други компании. 

В момента Coinbase работи в около 32 държави и предлага биткойн транзакции и съхранение в 190 страни по света. Фирмата инвестира в различни компании, свързани с виртуални валути чрез специален фонд за криптовалута в размер на 300 милиона долара. 

Да бъдеш част от първите инвеститори във Facebook Libra би позволило на компанията да разбере как други фирми се движат в крипто индустрията и кои са най-важните тенденции в екосистемата. 

Заключение

Както споменахме по-рано, много други компании инвестират в криптопроекта на Facebook. Сега компанията се занимава с регулатори и регулаторни въпроси в различни юрисдикции, за да може да работи на пазара. Регулаторите са притеснени от ефекта на дигиталната валута върху паричната политика на много страни и върху общата икономика. 

Струва си да се отбележи, че няма банки или традиционни финансови компании, които инвестират в проекта Везни. Въпреки че няма информация дали Facebook не е приел инвестиции от тези компании, тези фирми в момента са в ситуация на уязвимост, ако не се движат в същата посока, която крипто пазарът следва. 

Разбира се, в момента Везните притесняват традиционните финансови компании. Facebook иска да предложи на потребителите възможност да изпращат и получават бързи плащания от своите приложения Messenger, WhatsApp или Calibra. В момента милиарди потребители са свързани чрез тези услуги, поради което регулаторните агенции се опитват да разберат целите и мотивацията на Facebook. 

Всички компании, които описахме, имат своите интереси и причини да инвестират във Везни. Повечето от тях обаче очакват да се възползват в случай, че създадената от Facebook цифрова валута бъде пусната на пазара през следващата година, както беше планирано. 

* Въпреки че има много експерти, които смятат, че Везните не могат да бъдат етикетирани като „криптовалута“ поради различни причини, ние използваме този термин като синоним на дигитален актив и виртуална валута, за да улесним нещата. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner