Обяснение на лоста за BitMEX 2019 – Част I

Биткойн и други цифрови активи са известни с нестабилността, която вижда, че цените им варират значително за кратък период от време. На 17 декември 2017 г. цената на биткойните скочи до почти 20 000 долара, преди да спадне с над 60% през първите три месеца на 2018 г..

Спадът настъпи, след като американският бизнес магнат Уорън Бъфет и други скептици предупредиха, че манията по биткойните е балон, който в крайна сметка ще се срине.

Използване на ливъридж при търговия с криптовалута

Ако искате да спечелите пари от нестабилността на криптовалутния пазар, може да помислите BitMEX търговия с ливъридж.

BitMEX е една от най-популярните борси за криптовалути в света, която предлага различни финансови продукти като маржин търговия за Биткойн, Ethereum, и Litecoin.

Сайтът предлага и деривати за криптовалута и други финансови продукти за инвеститори. Концепцията, която стои зад маржовата търговия на BitMEX, може да се срещне и при търговия с акции или фючърси.

Платформата позволява до 100 пъти лост за една сделка. Използването на ливъридж при търговията с криптовалути обаче може да бъде нож с две остриета. Това може да доведе до значителни печалби или пълен фалит. Всъщност търговията с ливъридж е, технически погледнато, форма на хазарт, за разлика от инвестицията.

За начинаещите може да е рисковано да използват този метод, тъй като те обикновено нямат опит в него. Въпреки това успехът все още може да бъде постигнат с правилното ниво на ливъридж и правилното ниво на управление на риска. Основното правило на хазарта никога не се залага повече, отколкото можете спокойно да си позволите да загубите.

Как работи търговията с ливъридж BitMEX

Търговията с лостове на BitMEX е лесна. Като начало трябва да се регистрирате за BitMEX сметка. Платформата позволява създаването на анонимни акаунти. Даването на истинското ви име не е задължително. За да започнете да търгувате, първо трябва да депозирате известно количество криптовалута.

Кратко напомняне: не изпращайте Litecoin, Ripple или друг алткойн, без значение какъв тип договор искате да закупите – парите ви ще бъдат загубени. Приемат се само биткойни. Също така средствата могат да бъдат изтеглени само в биткойн.

След като депозитите бъдат потвърдени, можете да започнете да търгувате с до 100 пъти ливъридж. Това означава, че ако имате 0,01 BTC в сметката си, можете да закупите 1 биткойн в една сделка.

Отбележи, че BitMEX сделки само в цифрови валути. Не можете да купувате и продавате биткойн фючърси, като използвате фиатни валути като долари или евро.

Договори

BitMEX предлага два вида договори, а именно фючърсен договор и безсрочен договор.

Фючърсни договори

Фючърсният договор е основно споразумение между продавач и купувач за размяна на актив в определен момент в бъдеще и за договорена цена. В определен момент от времето основният актив ще си размени ръцете.

За разлика от традиционната покупка на акции, вие не притежавате акциите, което означава, че нямате право на дивиденти. Също така нямате право да присъствате на Общи срещи. По същия начин фючърсният договор на BitMEX позволява на търговците да търгуват с монети, без да се налага да ги притежават.

Но за разлика от традиционното инвестиране на фондовия пазар, вие не печелите пари само когато цената се покачи. С BitMEX фючърсни договори, можете да печелите пари дори когато цената на криптовалутите рязко пада.

Почти всички стоки могат да имат определен фючърсен договор за него. Всеки бизнес човек, например инвеститор в недвижими имоти, износител или фермер за свине е изложен на риск. За да смекчат този риск, те могат да хеджират, като продадат или закупят фючърсен договор.

Безсрочен договор

Постоянният договор е подобен на фючърсния договор, но няма конкретна дата в бъдещето, на която изтича. Както подсказва името, безсрочен договор непрекъснато се подновява. Той проследява цената на базовия актив и се предполага, че е по-малко нестабилен от конвенционалните фючърсни договори. Безсрочните договори са най-подходящи за дългосрочни инвеститори.

Единичен договор в безсрочен суап за биткойн струва 1 долар. Това означава, че ако имате 0,01 BTC в сметката си, което се равнява на $ 50 на цена при пазарна цена от $ 5000, можете да закупите 5000 договора при 100x лост. С 10x лост можете да закупите 500 договора. Ако смятате, че цената ще се повиши, трябва да купите повече. Ако сте прав, можете да направите огромна възвръщаемост на вашия маржин депозит.

Ако смятате, че цената на биткойн ще падне през следващите три месеца или така, тогава трябва да се провалите.

Заемане на дълга позиция

Когато заемате дълга позиция върху актив, купувате биткойн на открит пазар и очаквате цените да се повишат за разумен период. Означава, че купувате актива и печалбата ви разчита на неговата растяща стойност.

Бихте се ритали сега, ако отидете дълго в края на 2017 г., когато цените достигнаха рекорд от около 20000 долара за биткойн. Разбира се, специалистите прогнозират цената на биткойните да надхвърли 20 000 долара през следващите няколко години.

Но по-интересното при покупката и продажбата на фючърсен договор с BitMEX е, че плащате само за процент от цената на договора. С други думи, купувате на марж. Най-просто казано, купувате го на пари назаем.

Така че, да предположим, че сте закупили 10 BTC на около 19000 USD през ноември 2017 г. По това време бихте могли да продадете валутите за 19000 USD на монета и след това да възстановите на кредитора си около $ 6000 за валута, когато цените бяха най-лоши през февруари 2018 г. – натрупвайки огромни 13000 USD печалба на всяка монета.

Друг пример: да кажем, че текущата цена на BTC е $ 6300, а вие имате $ 6300. Решихте да използвате 5x лост. Това означава, че можете да закупите 5 BTC за $ 6300. Ако Bitcoin се увеличи само със 100 USD, получавате 500 USD. Това е методологията, която много хора възприемат в момента.

Ако използвате 100x ливъридж, за да придобиете 100 биткойна, или ще спечелите много печалба, или ще понесете много загуби. И ако пазарът се движи срещу вашата позиция, застрахователният фонд BitMEX печели.

Същата логика е валидна и за кратко.

Promo
banner
Promo
banner