KYC / AML – Кой е проактивен? Кой е под огън?

AML (борба с изпирането на пари) се отнася до законите, подзаконовите актове и политиките, които се използват от финансови институции за наблюдение и проверка на източника на средства на клиентите и за гарантиране, че средствата са получени законно; AML действа като възпиращ фактор за престъпниците, които искат да скрият и преместят незаконни пари.

Подмножество под по-големия AML чадър е KYC (know-your-client / client). KYC е събирането на данни от финансови институции, за да познава по-добре своите клиенти и да създаде клиентски профил, който подробно описва толерантността на клиента, финансовото му състояние и финансовата грамотност. Документите, които често се събират в процеса на KYC, са нотариално заверени паспорти и сметки за комунални услуги, статус на заетост, нетна стойност, източник и описание на средствата и т.н. KYC се използва за защита на финансовата институция и клиента.

Докато KYC / AML играе важна роля при инвестирането, не всички финансови институции са еднакво задълбочени при събирането на данни от KYC / AML. Има няколко компании в индустрията на цифровите активи, които са подложени на ожесточени подходи за нестабилни подходи към процеса на проверка на KYC / AML. За разлика от това, има и множество случаи на компании в индустрията на цифровите активи, които са използвали проактивни подходи.

Защо практиките KYC и AML са важни?

Макар че би било хубаво да живеем в свят, в който липсват лоши актьори, това просто не е реалност. KYC / AML играе роля в създаването на безопасни и справедливи финансови пазари за всички. Те също така предоставят средство за защита срещу онези, за които е установено, че действат недобросъвестно.

Има обаче недостатъци в опитите за насърчаване на справедливите пазари – особено загубата на неприкосновеност на личния живот. Да, честните инвеститори могат да получат по-голяма безопасност, но те също са принудени да се откажат от жизненоважна информация за себе си. Това е основателна загриженост; когато се отказвате от лични данни, вие поверявате, че те ще бъдат безопасно защитени от получателя. За съжаление финансовите институции не са имунизирани срещу нарушения на данни, както наскоро стана ясно от Агенция за приходите на Канада което е имало пробив на повече от 48 500 акаунта.

Несигурно събиране на данни

Въпреки забелязаните предимства на KYC / AML, има много компании, които са избрали половинчат подход към тези практики. По-долу са само два скорошни примера в група от много, които подчертават това.

Binance Sued

Една от най-големите борси за криптовалути в света би могла да предположи, че Binance би участвал в добри KYC / AML практики. Това обаче не е така в очите на японския обмен, Заиф. Тази по-малко известна борса сега съди Binance за своите „слаби“ KYC / AML практики. Делото е свързано с хакване на Zaif през 2018 г., което доведе до измиване на около 60 милиона долара откраднати активи чрез Binance – събитие, което Zaif смята, че нямаше да се случи, ако използваните процедури KYC / AML бяха на ниво.

Изключване на ePayments от FINRA

В този случай платежният процесор, ePayments, премина под наложено от FINRA блокиране в началото на 2020 г. Въпреки че компанията остава доста стеснена по отношение на мотивите за това, известно е, че блокирането произтича от небрежния подход към KYC / AML. През последните дни ePayments предостави малка актуализация, показваща, че скоро започва рестартиране на платформа – макар и с прекратяване на поддръжката за криптовалути – след месеци на основен ремонт на своя KYC / AML подход.

Учене чрез пример

Въпреки че има такива, които не са поставили достатъчно акцент върху KYC / AML, други са гледали и са се учили от тези прегрешения. Следват примери за това, показващи както разработване на услуги, така и приемане.

BnkToTheFuture инвестира в / приема Blockpass

Това скорошно съобщение е нещо повече от инвестиция. BnkToTheFuture ще включва специално създадено решение от Blockpass, предназначено да улесни всеобхватни и ефективни KYC / AML процедури.

Securitize прави KYC лесен

Водещата в бранша Securitize наскоро пусна нова услуга, наречена „Securitize ID“. Тази услуга е създадена, за да внесе нова ефективност в процедурите KYC / AML. По същество той позволява на инвеститор да бъде включен в „белия списък“ след завършване на KYC / AML процесите чрез Securitize. Да бъдеш в белия списък включва присвояване на уникален идентификатор на инвеститора, който след това се разпознава от сътрудничещите компании – което означава, че процесът не трябва да се повтаря безброй пъти.

Растяща индустрия

Ако нещо може да се извлече от тези различни примери, това е, че светът на блокчейн трябва да вземе KYC / AML сериозно. Въпреки че в даден момент може да не е имало услуги, които да отговарят на тези нужди, това вече не е така. Продължавайки напред, очаквайте да видите повишено приемане на тези услуги, специално създадени за KYC / AML, тъй като компаниите се стремят да избегнат гнева на регулаторите и да осигурят справедливи пазари за клиентите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner