Матю Льо Мерл, съосновател и управляващ партньор на Fifth Era и Keiretsu Capital – Интервюта

Матю Льо Мерл е съосновател и управляващ партньор на Пета ера и Keiretsu Capital – най-активните рискови инвеститори на ранен етап, подкрепящи почти 200 компании годишно. Той е председател на Securitize (Европа) и CAH, заместник-председател SFOX и съветник в Warburg Pincus.

Той е и съавтор на Блокчейн конкурентно предимство, книга, която горещо препоръчваме както за предприемачи, така и за инвеститори в пространството, което се предлага на Amazon, Apple и Smashwords в твърди и меки корици, електронна книга и звук.

От десетилетия сте инвеститор на технологии в ранен етап в Силициевата долина, включително в Keiretsu и Band of Angels. Това ли е мястото, където за първи път се запознахте с блокчейн и какво първоначално ви развълнува за технологията?

Докато и Алисън Дейвис (съпругата ми и бизнес партньор) и аз сме инвеститори на ранен етап в Силициевата долина от края на 90-те години, ние се фокусирахме върху инвестициите в Интернет, цифрово съдържание и Fintech. За мен това включваше инвестиции като управляващ партньор в Keiretsu – най-активните инвеститори на ранен етап в САЩ – и като член на Банда на ангелите. В този период направихме няколко десетки инвестиции и видяхме още стотици инвеститори, с които работим в най-тясно сътрудничество.

Въпреки това Алисън първо се развълнува от блокчейн. Тя е директор на публична компания от десетилетия, включително в момента в RBS, Fiserv, Collibra и Ooma. Бившата (RBS), където тя председателства комитета за иновации и технологии на борда, доведе до необходимостта да разбере Биткойн през 2013 г. Тя отиде на свое собствено пътешествие към откритието, което в крайна сметка доведе до присъединяването й към Барт и Брад Стивънс и Спенсър Богарт в Blockchain Capital като председател на техния консултативен съвет.

От своя страна първоначално се противопоставих на идеята за блокчейн. От 90-те години нататък бях работил с компании като Cisco, eBay, Google, Microsoft, PayPal и други, движещи интернет напред и бях сдържан да се кача на банда с хора, които казваха, че блокчейнът ще бъде по-голям от интернет. С времето осъзнах, че докато движим света напред към изцяло дигитално бъдеще, ще ни трябват активиращи технологии като блокчейн, за да завършим пътуването. Трябва да разрешим проблемите, които Интернет има в момента, включително сигурност, идентичност, концентрация и липсата на собствени цифрови пари и активи.

До 2016 г. бях напълно на борда. По-добре късно, отколкото никога, както се казва.

Днес освен че съм активен инвеститор в космоса, аз съм председател на Securitize в Европа и заместник-председател на SFOX. Бих казал, че близостта до водещото глобално решение за дигитални ценни книжа и водещият дилър на крипто премиера ми даде прозрения, които до голяма степен информират нашата инвестиционна теза за Blockchain Coinvestors.

В книгата си споменавате, че инвеститорите често „пропускат гората заради дърветата“, бихте ли споделили какво имате предвид под това?

Не си спомням къде точно в „Blockchain Competitive Advantage“ казваме това. Инвеститорите обаче са склонни да се фокусират много върху инвестициите, които имат, и тези, които запълват тяхното пространство на ума. За повечето инвеститори това означава фиксиран доход, публични инвестиции и някои недвижими имоти с голяма капитализация. Но без изключение това са относително ниско възвръщаеми класове активи. През последните 25 години годишният им нетен IRR е съответно около 3%, 9 до 10% и 8%. Междувременно движещите сили на нашето време са дигитализацията на нашия свят и всичко в него, както и революцията в науките за живота, която променя самата същност на живота (за добро или лошо). Ето защо през същите 25 години годишният нетен IRR за рисков капитал нараства с 24% до впечатляващите 32% в ранния етап на рисков капитал в САЩ.

Виждаме, че повечето инвеститори по света влагат по-голямата част от парите си в лесно достъпни, ниско възвръщаеми и относително ефективни класове активи. Това е иронично, тъй като всички ни учеха, че само на неефективни пазари можем да се надяваме на по-добра възвращаемост.

Превъзходната възвръщаемост през последните двадесет години, а ние вярваме и на следващата, ще бъде получена от компании с технологични възможности, които движат цифровото бъдеще и се възползват от нови разрушителни технологии като AI, голяма информация, Интернет на нещата, блокчейн и така нататък.

Не можем да разберем защо толкова много професионални инвеститори влагат по-голямата част от капитала си в класове с ниска възвръщаемост, когато всички интуитивно знаят, че бъдещето няма да бъде същото като миналото.

Вие наричате този период на безпрецедентни иновации и разрушения Петата ера. Бихте ли разяснили това?

С Алисън бяхме много притеснени, когато за първи път чухме термина „Четвъртата индустриална революция“, използван от много от директорите на борда и висши ръководители, с които работим и прекарваме време. Те сякаш смятаха, че световните иноватори и най-иновативните компании просто развиват напред индустриалния свят. Придвижвайки се постепенно напред по пътя, който светът е започнал преди около двеста години, когато е открил масовото производство, новите енергийни източници и корпоративния модел на организация с фокус върху икономиите от мащаба и обхвата. Докато разговаряхме с тези приятели, разбрахме, че това мислене ги води по мисловни пътища, които не са били полезни.

Това не е еволюция от миналото или нова фаза на индустриалната революция. По-скоро преминаваме в изцяло нова ера на човешкото съществуване, в която самите концептуални основи на индустриалната ера се оспорват и в много случаи се подкопават.

Ние вярваме, че ако приемете това схващане, че бъдещето ще бъде коренно различно от индустриалната ера, от която ние изчезваме, тогава вие естествено приемате начин на мислене, който ви позволява да видите по-добре формата на това, което идва – „ дърво за дърветата “ако искате.

И така, ние нарекохме това ново бъдеще „Петата ера“ в нашата книга „Корпоративни иновации през петата ера„.

Как инвеститорите могат да се възползват най-добре от тази Пета ера, в която навлизаме?

Това е едновременно много лесно и много трудно.

Лесно е, защото всичко, което трябва да направите, е да промените разпределенията си от доминиране на фиксиран доход, публични акции и недвижими имоти с голяма капитализация към голямо разпределение за частни инвестиции и особено за инвестиции в технологични компании на ранен етап. Точно както най-добрите инвеститори са правили преди години. Например сред даренията всички са чували за това как Харвард, Станфорд и Йейл са разпределили повече за частни инвестиции на ранен етап преди около двадесет години и са се превърнали в най-ефективните университетски инвеститори на нашето време.

Но повечето дарения в световен мащаб правят малко от това инвестиране, въпреки че са чували историята от години. Защо?

Защото е и трудно. Много по-трудно от създаването на комбинации и пермутации на публично търгувани акции и ETF. И много по-труден за достъп, като се има предвид, че големите съветници, мениджърите на богатства, банките и така нататък наистина имат достъп само до фиксиран доход, публични акции и недвижими имоти с голяма капитализация. Те улесняват запазването на капитала ви в тези класове активи. Те разказват история, че е много трудно да се достигне до най-ефективните класове активи и че тяхното представяне е „фалшиво“ или „илюзорно“. Така че на практика става трудно да се излезе и да се превърне в различен тип инвеститор. Но главно защото вярвате, че ще бъде трудно и затова в много случаи наистина не се опитвайте много да промените начина, по който инвестирате – това е проблем на мисленето.

За тези от нас, които са се фокусирали върху създаването на достъп за себе си, сме го направили. Независимо дали са ангели, рискови капиталисти или инвеститори в ранни етапи на рискови фондове, ние намерихме начин да получим капитала в ръцете на най-способните иноватори и техните компании.

Но лесният път при инвестирането е да се съсредоточите върху достъпа, който другите ще ви дадат, и това винаги е към големите, ефективни класове активи, които представляват миналото, а не бъдещето.

Във вашата книга подробно описвате настоящите „бариери за приемане“ както за DAPP, така и за блокчейн проекти. Какво според вас са настоящите „бариери пред приемането“ за цифрови ценни книжа?

В по-голямата си част вярваме, че световният капитал ще продължи да тече през ръцете на най-големите институции, които управляват капитала от името на други (пенсионни фондове, дарения, застрахователи и т.н.) и ще бъде инвестиран в продукти, създадени от водещия световен актив мениджъри. И че тези потоци ще продължат да бъдат силно регулирани и ще включват традиционни посредници, борси и т.н..

Въпреки че това може да не е популярно мнение в рамките на блокчейн общността и ние сме съгласни, че партньорската връзка и директният достъп ще станат много по-важни и в бъдеще, ние държим на виждането, че по-голямата част от активите в света ще преминат чрез традиционни играчи.

Така че масата решения за цифрова сигурност трябва да бъдат доставени в контекста на трансформацията на съществуващите инвестиционни екосистеми. Това е значително предизвикателство не само защото трябва да внедрим нови технологични решения, за да създадем цифрови ценни книжа, но също така трябва да решим въпросите за сигурността, идентичността и доверието и т.н. Освен това трябва да направим това със съществуващите играчи и в контекста на съществуващите регулаторни структури. Това е много сложна задача на образованието, развитието и хармонизацията в световен мащаб. Именно тази задача пое екипът на Securitize и ние сме много развълнувани, че им помагаме в това отношение.

Докато в дългата опашка може да е по-лесно да се представят точкови решения за цифрови ценни книжа на определени групи инвеститори чрез нови цифрови канали, не смятаме, че те представляват масата на осиновяване, която в крайна сметка ще дойде в пространството. Те са много важни доказателства за възможното и ние също искаме да инвестираме в тези играчи. В SFOX имаме късмета да работим с екипа, който е изградил водещия дилър на крипто премиум и е невероятно да видим как те не само са комбинирали световните борси и извънборсовите брокери, за да създадат безпрецедентна ликвидност в биткойн и други търгувани криптомонии, но и да доставят най-ниските цени и най-доброто предимство за търговия на своите клиенти. За пореден път не можем да разберем инерцията, която води до инвеститорите, използващи решения с по-висока цена и по-малко способни.

Но кучето е трансформацията на днешните инвестиционни пазари, докато опашката е създаването на нови разрушителни инвестиционни пазари.

Вие и Алисън сте управляващи партньори на Blockchain Coinvestors, които инвестират чрез инвестиционни инструменти в добре познати блокчейн компании, с акцент върху ранния етап на капиталово инвестиране. Бихте ли ни разказали малко повече за размера на този фонд и компаниите, в които той ще инвестира?

По закон не мога да говоря за самия фонд на аудитория, която не познавам, но мога да споделя нашите инвестиционни стратегии.

Най-просто казано, ние вярваме, че най-добрите практики за инвестиране на ранен етап продължават да са верни и ще бъдат двигателите за създаване на стойност и при инвестирането в блокчейн. Те са лесни за казване, но трудни за изпълнение. Инвестирайте рано в най-добрите екипи заедно с най-добрите инвеститори, фокусирани върху пространството. Получете възможно най-широкото и разнообразно покритие, без да се отклонявате от тази основна стратегия. Направете го в глобален мащаб. Уверете се, че комбинираното портфолио от компании, в които сте инвестирани, има достъп до възможностите, взаимоотношенията и други предимства, които отличават печелившите от също избяганите. След това потърсете последващи възможности за инвестиране, тъй като нововъзникващите еднорози започват да изплуват на повърхността.

За Блокчейн съинвеститори това означава, че сме инвеститори в топ 10 до 15 блокчейн венчър инвеститори по целия свят, включително 1confirmation, 1kx, Blockchain Capital, Blockchain Ventures, BluFolio, Castle Island, DCG, Fabric, Future / Perfect, Ideo, Pantera и други. В момента има комбинирано портфолио, което се приближава до 100 блокчейн компании и сме инвеститори чрез тази стратегия в 9 от 15 блокчейн еднорога.

Достъпът ни отне шест години за изграждане и сме много развълнувани, че можем да разположим капитал по този начин. Винаги се интересуваме от разговор с инвеститори, които искат да научат повече.

Когато разглеждате възможностите за инвестиции, искате да прогнозирате състоянието на индустрията след десет години. Бихте ли описали бъдещето, което си представяте за цифрови ценни книжа след десет години?

За нас е немислимо, че в бъдеще ще има ВСИЧКИ ценни книжа на хартиен носител. Въпреки факта, че днес повече от половината активи в света се държат на хартия – повечето недвижими имоти, повечето фондове, повечето частни корпоративни инвестиции, много инвестиции с фиксиран доход и т.н. – това не може да бъде бъдещето.

И така, ние сме абсолютно уверени в твърдението, че в бъдеще ВСИЧКИ ценни книжа ще бъдат цифрови.

Разбира се, въпросът е какъв е пътят към това цифрово бъдеще и какъв ще бъде времето по клас на активите и по география.

През следващите десет години вярваме, че всички световни финансови центрове ще са възприели цифровизацията във всички класове активи и че най-добрите емитенти, инвеститори, посредници и борси в тези глобални финансови центрове ще са направили дълъг път към това бъдеще. Водещите световни финансови центрове трябва да бъдат лидери в иновациите, за да останат начело и докато разговаряме с ръководството в Ню Йорк, Лондон, Цюрих, Токио, Сан Франциско, Чикаго, Хонг Конг и т.н., чуваме как казват точно това обратно за нас.

Това обаче не означава, че след десет години ВСИЧКИ ценни книжа ще бъдат цифрови. Подобно на това, че все още можете да купувате винилови плочи или класически автомобили, ние сме сигурни, че все пак ще можете да закупите хартия от някой, ако искате да държите капитала си в този формат.

Въпреки че не сме сигурни защо бихте искали.

В Securities.io често попадаме на проекти, обещаващи да символизират всичко от фондове на VC, до изкуство и недвижими имоти. Кой тип проекти за токенизация имат най-голям смисъл за вас и имат най-голям потенциал за реално приемане на масов пазар?

Смятаме, че инвеститорите искат качествени активи, за които знаят, че представляват добри инвестиции от имената на сините чипове, които гарантират за тях, са готови да осигурят издаване на качество, попечителство, търговия и сетълмент и т.н. Така че за нас качеството е от значение при инвестициите. Така че, по-малко е въпросът за кой клас активи и повече въпросът дали конкретната инвестиция е качествена.

Добрата новина е, че в Securitize и SFOX работим с играчи, които искат да приведат някои от най-атрактивните класове активи в света в естествен дигитален формат и трябва да очаквате да видите тези видове предлагания по-късно тази година и през 2021 г..

Имате ли заключителни думи за инвеститорите в пространството?

Основните мисли, с които бихме искали да оставим вашите читатели, са:

– Инвестирането в бъдещето трябва да е по-добро от инвестирането в миналото

– Най-високата възвръщаемост идва от инвестициите в технологии на ранен етап. Това е факт, а не просто твърдение

– Можете да имате достъп, ако го искате. Но това няма да дойде от традиционни играчи, които искат да запазят капитала ви в лесно достъпни, ефективни и ниско възвръщаеми класове активи

– И накрая, всички активи на света ще бъдат цифрови в дигиталния свят, а блокчейнът ще бъде важна част от осъществяването на това

За да научите повече за това как Матю гледа на възможностите за инвестиране в пространството на блокчейн, препоръчваме да прочетете Блокчейн конкурентно предимство.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner