Канадските администратори на ценни книжа (CSA) адресират криптоактиви в рамките на регулаторната рамка

Забележка 21-327

Канадските администратори на ценни книжа (CSA) наскоро издаден Известие 21-327 – „Ръководство за прилагане на законодателството за ценните книжа към субекти, улесняващи търговията с крипто активи“.

Заглавието може да е за уста, но целта е проста – да се обучават платформите за търговия и обществеността, как регулациите за ценни книжа се отнасят до тяхната дейност.

За целите на образованието може да е по-лесно да разберете случаите, в които законите за ценни книжа НЕ се прилагат, отколкото многото случаи, в които те го правят. CSA посочва следното:

„Платформите обикновено не подлежат на законодателство за ценни книжа, ако се прилага всяко от следните:

 • основният криптоактив сам по себе си не е ценна книга или дериват; и
 • договора или инструмента за покупка, продажба или доставка на криптоактив
 • води до задължение за незабавна доставка на крипто актива и
 • се урежда чрез незабавна доставка на крипто актива на потребителя на платформата в съответствие с типичната търговска практика на платформата. “

Както става ясно от горните точки, наистина няма много случаи, в които базирана на борса дейност не попада в обхвата на съществуващите закони за ценни книжа.

Дали чрез неразбиране на настоящите разпоредби или умишлено пренебрегване, много активни борси в Канада в момента нарушават различни разпоредби, основани на ценни книжа. За потребителите на тези борси и самите компании CSA прави всичко възможно да предостави разяснения как точно разпоредбите за ценните книжа се прилагат към техните дейности. За тези, които се притесняват или просто са любопитни от това приложение, не забравяйте да прочетете известието ТУК.

Задушаване на индустрия?

Докато някои може да възприемат известието като тактика на страха, като се стремят да задушат бързо развиващата се индустрия, CSA прави своята част, за да потуши тази идея. Организацията иска обществеността да знае, че те наистина подкрепят технологичния растеж и собствената си адаптация към времето.

CSA отделя време да затвори известието си със следното изявление,

„Приветстваме иновациите и признаваме, че новите финтех фирми могат да не се впишат добре в съществуващата рамка. Регулаторната пясъчна рамка на CSA е инициатива на CSA в подкрепа на финтех бизнеса, който се стреми да предлага иновативни продукти, услуги и приложения в Канада. Тя позволява на фирмите да се регистрират и / или да получат освобождаващо освобождаване от изискванията на законодателството за ценни книжа, по-бързо и по-гъвкаво, отколкото чрез стандартно приложение, за да тестват своите продукти, услуги и приложения на целия канадски пазар, обикновено с ограничен срок основа.

Няколко фирми, които имат бизнес или проекти, които включват крипто активи, са регистрирани или са получили освобождаващо освобождаване от изискванията на закона за ценните книжа “

Игра в пясъчника

Докато много играчи в сектора може да играят по свои собствени правила, различни компании се появиха в опит да работят с регулатори. Следващият списък се състои от онези, които досега са били допуснати до гореспоменатата пясъчник на CSA, като са постигнали определени изключения от съществуващите закони.

 • ZED Network Inc.
 • TokenGX Inc.
 • Majestic Asset Management LLC
 • Rivemont Investment Inc.
 • 3iQ Изрязване.
 • Token Funder Inc..
 • Ross Smith Asset Management ULC
 • First Block Capital Inc..
 • Импак Финанс Инк.
 • Angel List LLC и AngelList Advisors LLC

Стратегическа цел 6

Издаването на известие 21-327 не е изненада. CSA отдавна е запознат с напредъка, постигнат в света на блокчейн; До такава степен, че CSA специално отдели индустрията в рамките на последния им публикуван бизнес план.

Пуснат в средата на 2019 г., този бизнес план адресира различни стратегически цели в рамките на 3-годишен период. Влизането им в номер 6 беше намерението им да „отговорят на нововъзникващи регулаторни проблеми, свързани с технологиите“.

От 4-те инициативи, съдържащи „Стратегическа цел 6“, 3 се отнасят до криптоактивите и тяхното място в регулациите за ценни книжа. Тези 3 инициативи са както следва:

 • Предложете регулаторен режим за платформи за търговия с крипто активи
 • Помислете за изискванията за попечителство по отношение на крипто-активите
 • Помислете за набирането на капитал и въпроси, които могат да бъдат уникални за аспекти на ценни книжа, базирани на блокчейн

CSA обобщава рационалността зад този засилен фокус върху блокчейн и DLT технологиите, като посочва,

„DLT има потенциал да трансформира пейзажа на финансовата индустрия. Крипто-активите са може би най-добре познатото и широко разпространено приложение на блокчейн. CSA ще разгледа възможни промени, за да адаптира настоящата регулаторна рамка, за да се справи с уникалните предизвикателства, предизвикани от криптоактивите, които попадат под юрисдикцията на CSA. Тази стратегическа цел се състои от (i) идентифициране на възникващите регулаторни проблеми, свързани с технологиите, които изискват регулаторно действие или яснота, и (ii) разработване на съобразен и ефективен регулаторен отговор за идентифицираните значими проблеми. “

Тази позиция, в допълнение към по-скорошната, описана в Известие 21-327 по-горе, е положителна за зараждащия се блокчейн сектор, тъй като CSA ясно признава уникални нужди и е готова да приспособи своя подход към регулирането. За да прочетете цялостно бизнес плана, не забравяйте да разгледате следния документ.

Бизнес план на CSA – 2019-2022

Канадски администратори на ценни книжа (CSA)

The Канадски администратори на ценни книжа (CSA) е самоописан като „чадърна организация“. Тъй като канадските закони за ценни книжа се прилагат на провинциално ниво, CSA служи като посредник, натоварен да обедини различните регулаторни органи в цялата страна.

Организацията изброява цялостните им инициативи като предоставящи,

 • Защита на инвеститорите
 • Насърчаване на справедливи и прозрачни пазари
 • Стремеж към намаляване на системния риск

Операциите в CSA се наблюдават от комитет от професионалисти, всеки от които представлява съответна територия или провинция.

В други новини

Канада не е единствената държава, която се опитва да определи най-добрия начин за обслужване и регулиране на FinTech. Въпреки че все още е младо средство за генериране на капитал, акционерното краудфандинг има няколко години предимства в начинанията, базирани на блокчейн. Може би погледът към минали действия, предприети за регулиране на северноамериканското краудфандинг, ще хвърли светлина върху начина, по който ще бъдат третирани новите технологии като DLT и блокчейн.

Капиталово краудфандинг в Северна Америка

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner