Ръководство за децентрализирани борси: Сравнение на популярни DEX

Това ръководство за децентрализирани борси обяснява какво е децентрализирана борса и предлага сравнение на популярните DEX на пазара на криптовалути днес.

Към момента по-голямата част от борсите за криптовалута все още са много централизирани. Поръчки, депозити, тегления и транзакции се насочват в централизирана или затворена система. Големите борси като Binance или Okex запазват / маршрутизират всички поръчки в рамките на собствените си сървъри – и по този начин те са известни като централизирани борси. Много анализатори на криптовалути обаче вярват, че DEX (децентрализирани борси) ще бъде водещата форма на борси за криптовалути, когато техните технологии и възможности са наравно с централизираните им колеги. В крайна сметка привлекателността на криптовалутите е обещанието за „децентрализация“. Следователно наличието на добър DEX с добра ликвидност е важно за бъдещето на криптовалутите.

Какво е децентрализирана борса (DEX)?

Децентрализираният обмен е платформа за търговия с отворен код, която работи на блокчейн, където нито един обект не контролира потока от данни. Това е пряката противоположност на централизираните борси за криптовалути като Coinbase, Kraken или Binance, които се контролират от компании и се управляват от централизирани сървъри. DEX не разчитат на нито едно предприятие да държи средствата на клиентите. Предполага се, че всички търговски транзакции се извършват директно между потребители в Peer-to-Peer (P2P) мрежа чрез автоматизирана, „ненадеждна“ система. DEXs елиминира следните рискове, очевидни при централизираните борси:

 • Престой на сървъра
 • Висока възможност за манипулация на пазара
 • Загуба на клиентски средства
 • Хакване
 • Несъстоятелност на борсата

Много от криптовалутното пространство са имали горепосочените проблеми, когато се занимават с централизирани борси. DEX са създадени, за да облекчат тези проблеми и да се надяват да осигурят жизнеспособна алтернатива на централизирания обмен. Ето разликите накратко:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

Най-често срещаните DEX обикновено разчитат на една блокчейн платформа. Например можете да търгувате токени ERC-20 (токени, изградени върху блокчейн Ethereum) срещу Ether (ETH) на DEX, които са изградени върху блокчейн Ethereum, но няма да можете да ги търгувате срещу NEP-5 токени (токени, изградени на NEO блокчейна). Има решения на този проблем, т.е. чрез създаване на прокси токени (цифров актив, който представлява специфична криптовалута на различни блокчейн платформи) или чрез създаване на децентрализирана система за депониране с много подписи. Съществуват и други кръстосани решения, които се разработват.

(Вижте повече: Анализ на криптовалутния риск: Съществуващи монети срещу ICO)

Предимства на DEX

Има няколко предимства на DEX:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

Недоверие: Най-голямото предимство на DEX пред централизирания обмен е неговият „недоверен“ характер. В централизирана система се изисква доверие за напълно функционираща система. Съществуват множество рискове, свързани с централизирана система, която може да компрометира цялата система. Що се отнася до DEX, не се изисква да ‘вярвате’ на компанията зад DEX или потребителите на платформата, тъй като всички транзакции се извършват в прозрачна и автоматизирана система.

Ниски такси: Таксите за търговия на DEX са значително по-ниски в сравнение с централизираните борси; някои DEX са дори безплатни. Единствените такси, които потребителите понасят, са разходите за изпращане на транзакции през блокчейна (напр. Такси за газ в блокчейн Ethereum). Трябва обаче да се отбележи, че има моменти, когато мрежата е претоварена и таксите са временно завишени.

Сигурно: Друго голямо предимство на DEX е фактът, че възлите (компютри, свързани към блокчейн мрежата) се разпространяват глобално, като по този начин намаляват рисковете от престой на сървъра, както и възможността за хакване. Но разбира се, DEX трябва да бъде популярен на първо място, за да се постигне ефективно ниво на децентрализация; колкото повече възли има, толкова по-децентрализирана и полезна ще бъде мрежата.

Поверителност: DEX предоставя функции за поверителност, които все по-рядко се срещат при централизиран обмен. За разлика от централизирания обмен, който изисква тромави KYC процедури, търговията на DEX не изисква от вас да предоставяте личните си данни или информация. Приемането на поверителност и анонимност не означава, че сте престъпник; това просто означава, че изкупувате естествените си права, за да имате абсолютен контрол върху поверителността си.

Устойчив на правителството: Нито едно правителство не може да затвори или да наложи каквито и да било разпоредби по отношение на DEX, тъй като те не са юридически лица, опериращи в определена юрисдикция. DEX са отворени кодове, работещи в децентрализирана мрежа, което прави изключително трудно за всяко правителство да се опита да го контролира.

(Прочетете също: Ръководство за rypto начинаещи: 5 неща, които крипто начинаещите трябва да знаят)

Недостатъци на DEX

Колкото и DEX да звучат страхотно, ние също трябва да сме наясно с някои проблеми и предизвикателства, на които трябва да се обърне внимание, преди DEX да могат в крайна сметка да заменят централизираните борси.

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

Лош потребителски опит: Най-големият проблем с DEX е фактът, че повечето от тях не са достатъчно лесни за ползване. Повечето нови търговци на криптовалути смятат, че е трудно и сложно да използват DEX, като предпочитат вместо това да използват централизирани борси, които са много по-лесни за навигация. За DEX е трудно да получи по-широко приемане, когато повечето от тях не са супер приятелски настроени към нови търговци. Освен това има предишни неща, които трябва да се разберат, преди да се търгува с DEX, като например да се управлява собствен личен портфейл за криптовалута, който вече е сложен за разбиране от обикновения човек.

Бавен: Друг важен недостатък на DEX е, че може да обработва транзакции относително по-бавно от централизираните борси. Големите централизирани борси като Binance могат да извършват сделки много по-бързо, тъй като използват централизирани сървъри. DEX изискват хиляди различни компютри да се синхронизират помежду си и това ги поставя в неравностойно положение по отношение на скоростта, защото централизираните сървъри могат да обработват и изпълняват поръчките по-бързо. Широко известно е, че блокчейнът е много по-неефективен при обработката на транзакции поради проблеми с мащабируемостта.

Липса на ликвидност: Ликвидността е огромен проблем за DEX. Високата степен на ликвидност е жизненоважна за всяка борса или пазар да функционира ефективно и ефикасно. За съжаление DEX привличат много по-ниска ликвидност в сравнение с централизираните борси, тъй като мнозина смятат, че е сложно да търгуват с DEX. Високата ликвидност би дошла само при по-голямо използване на платформата.

Без механизъм за маржин търговия: Маржин търговията придоби популярност сред търговците, които спекулират и хеджират своите инвестиции. В момента това съоръжение предлагат само централизирани борси – като Bitfinex, Kraken, Poloniex и др.

(Вижте също: Ръководство за идентифициране на измамни монети)

Анализ на 7 основни DEX

Нека да разгледаме 7 популярни децентрализирани борси и да сравним техните атрибути въз основа на редица функции:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

1. IDEX

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

IDEX е базирана на Ethereum децентрализирана борса за търговия с Ether (ETH) и ERC-20 токени. IDEX е популярен DEX за новотъргувани ICO токени, на които се търгува, преди да достигнат централизирана борса. IDEX е сравнително бърз и се счита за по-лесен за употреба в сравнение с други DEX. Подобно на Etheredelta, IDEX използва интелигентни договори, за да могат потребителите да управляват свои собствени частни ключове, когато търгуват в сигурна, P2P мрежа.

Уникалната характеристика на IDEX е, че потребителите ще изписват транзакциите си с ключове, докато IDEX ще излъчва транзакцията към блокчейна Ethereum (IDEX също ще бъде възел на Ethereum). Това осигурява ефективността на централизиран обмен, без да се нарушава сигурността и контрола на потребителите.

Хардуерните портфейли (Nano Ledger) и софтуерните портфейли (Metamask, MEW) могат лесно да бъдат интегрирани с IDEX. Всъщност можете да създадете свой собствен ETH-базиран портфейл на IDEX. IDEX има свои собствени токени, наречени AURA, който работи по модел Proof-of-Stake, който позволява на залагащите да печелят част от таксите, генерирани от IDEX и бъдещите продукти на Aurora. Aurora е компанията, която стои зад IDEX.

Ето резюме на атрибутите на IDEX:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

(Прочетете повече: Bitcoin срещу Alt Coins Returns: Сравнение на печалбите между Bitcoin & Altcoins Investing)

2. ForkDelta

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

EtherDelta някога беше най-популярната децентрализирана борса, но загуби популярността си, след като беше продадена на нови собственици, които въведоха съмнителни политики и решения. Тогава ForkDelta е роден от вилица на EtherDelta. Въпреки че обемът на търговията е ограничен, той все още остава един от DEX-овете за търговия с токени ERC-20. Въпреки че IDEX използва модел на хибридна децентрализация, който изисква своите възли да излъчват транзакции, Forkdelta е напълно децентрализирана, тъй като всички транзакции преминават през блокчейна. Проектите не се нуждаят от одобрение от администраторите, за да одобрят ръчно подаване на списък с маркери. Всички токени ERC-20 могат да се търгуват автоматично, ако има купувачи и продавачи.

Потребителският интерфейс за ForkDelta може да бъде сложен и плашещ за обикновените потребители. По отношение на интеграцията на портфейла, Metamask и MEW е най-лесният портфейл, който може да бъде интегриран във ForkDelta. Що се отнася до интеграциите с други портфейли като хардуерни портфейли, за съжаление той не е толкова лесен за ползване, колкото другите DEX.

Ето обобщение на атрибутите на ForkDelta:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

3. Вълни DEX

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

Waves DEX е продължение на екосистемата Waves, която разполага със собствена блокчейн и собствена монета, наречена WAVES. Той се счита за „най-бързият DEX“, тъй като е изграден на платформата Waves, която е способна да обработва над 440 транзакции в секунда (TPS). Тези възможности намаляват харесванията на Ethereum blockchain (7 TPS) и дори blockchain на Bitcoin (15 TPS). Waves DEX използва хибридна децентрализирана структура, тъй като използва централизирана услуга за съвпадение на поръчките.

Уникална характеристика на Waves DEX е, че поддържа търговия с монети извън своята блокчейн (като BTC) & ETH), за разлика от предишните DEX, които поддържат само монети, създадени в собствената им собствена блокчейн. Друга уникална характеристика е, че транзакциите на Waves Dex – както при блоковата верига Waves – са много по-бързи от другите публични блок-вериги или DEX. Ако това не е достатъчно, можете да търгувате криптовалутен актив, изграден в мрежата, за да представлява друга криптовалута (BTC, ETH, LTC, Zcash, Dash, BCH и Monero) или дори фиат.

Waves DEX също така разполага с мобилно приложение и вградени портфейли (тъй като DEX е изграден върху собствената си блокчейн), за да улесни удобството на потребителите. Waves DEX е един от онези DEX, които притежават голямо количество функционалност и функции, и ще бъде такъв, за който да внимавате. Ето резюме на атрибутите на Waves DEX:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

(Вижте също: Ръководство за крипто начинаещи: 5 неща, които крипто начинаещите трябва да знаят)

4. OpenLedger

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

OpenLedger е децентрализирана платформа за търговия, изградена върху технологията Bitshares графен, която е способна на теоретични скорости до 100 000 TPS. Това позволява на DEX на OpenLedger да се мащабира с повече транзакции. OpenLedger също така разполага с няколко собствени стабилни монети на платформата, наречени bitUSD и bitCNY.

Уникална характеристика на OpenLedger е, че DEX позволява търговия както на криптовалута, така и на фиатни фондове. Open Ledger разполага с вграден портфейл в техния DEX, което улеснява удобството за потребителите.

По отношение на интеграцията на портфейли с външни портфейли, OpenLedger постига ниски резултати, тъй като потребителите не могат да синхронизират своите софтуерни портфейли (като Metamask) с OpenLedger. Потребителите трябва да създадат акаунт чрез OpenLedger и да изберат една от двете опции: чрез bin-файл или чрез нормално име / парола на акаунта. Процесът обаче е бърз, без да са необходими KYC процедури.

Ето резюме на атрибутите на Open Ledger:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

5. CryptoBridge

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

CryptoBridge е децентрализирана борса, също изградена върху мрежата Bitshares и използваща технологията Graphene, позволяваща висока производителност на транзакциите и мащабируемост. За разлика от OpenLedger, който работи на хибриден модел на децентрализация, CryptoBridge работи на обединена разпределена система от шлюзове, която работи на механизъм за консенсус Delegated-Proof-of-Stake .. Системата се захранва от собствената монета на CryptoBridge, наречена BridgeCoin (BCO), която стимулира участниците да залагат своите монети за дял в печалбите, генерирани чрез DEX.

Уникален аспект на CryptoBridge е, че той работи, като използва книга за поръчки, базирана на блокчейн. Това означава, че всички форми на транзакции – депозит, теглене, съвпадение на поръчки – се съхраняват в блокчейна. Това гарантира, че CryptoBridge се възползва от всички предимства на една наистина децентрализирана система. Освен това, CryptoBridge предлага една от най-изчерпателните опции за търговия с криптовалути от всички DEX, с над 166 търговски двойки.

По отношение на интеграцията на портфейли, тя е подобна на OpenLedger, където на потребителите се препоръчва да създават свои собствени портфейли чрез платформата CryptoBridge. Няма възможност за синхронизиране на софтуерни портфейли като Metamask или MEW с DEX.

Ето обобщение на атрибутите на CryptoBridge:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

6. Switcheo

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

Switcheo е може би подобен на IDEX, но е изграден върху NEO блокчейн. Основната цел на Switcheo е да улесни обмена на Neo-базирани (NEP-5) токени. Тъй като блокчейнът NEO е способен да ускорява до 1000 TPS, Switcheo използва тази способност, за да осигури ефективна и високоефективна търговска среда. Switcheo използва лост за интелигентни договори, за да улесни изпълнението на сделки в мрежата на равнопоставени (P2P).

Крайната цел на Switcheo е да може да поддържа възможности за кръстосана верига с други популярни вериги като Qtum (QRC20), ETH (ERC20) и дори Stellar. Можете да намерите почти всеки маркер NEP-5, търгуван на Switcheo. Switcheo е DEX за търговия с NEO или GAS срещу всички видове NEP-5 токени

По отношение на интеграцията на портфейла е сравнително лесно да синхронизирате своя NEO портфейл с Switcheo.

Ето обобщение на атрибутите на Switcheo:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

7. Stellar DEX (StellarTerm)

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

Stellar DEX е DEX с отворен код, изграден върху блокчейна Stellar. StellarTerm позволява на всеки да издава и премества активи, държани от потребителски акаунти, с вграден портфейл, който е интегриран заедно с DEX.

Уникална характеристика на DEX на Stellar е, че поддържа възможностите за кръстосано плащане както на криптовалута, така и на фиат двойки. Това предлага на потребителите гъвкав подход за лесно размяна на валути в глобален мащаб.

По отношение на интеграцията на портфейла, потребителите могат да създадат собствен портфейл само чрез платформата Stellar или с хардуерен портфейл (Ledger Nano).

Ето обобщение на атрибутите на StellarTerm:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

(Може да се интересувате и от: Ръководство за начинаещи за инвестиране в ICO: Как да участвате в ICO)

Полезни ресурси, за да започнете

Ако започвате пътуването си в сложния свят на криптовалутите, ето списък с полезни ресурси и ръководства, които ще ви отведат по пътя:

децентрализиран обмен, децентрализиран обмен, популярни декси, DEX, DEX

Търговия& Обмен

 • Крипто ръководство 101: Избор на най-добрата борса за криптовалута
 • Ръководство за Bittrex Exchange: Как да търгувате на Bittrex
 • Ръководство за Binance Exchange: Как да отворите Binance акаунт и какво трябва да знаете
 • Ръководство за обмен на Etherdelta: Как да търгувате на Etherdelta
 • Ръководство за основи на търговията с криптовалути: Въведение в крипто техническия анализ
 • Търговия с криптовалута: Разбиране на двойките за търговия с криптовалута & Как работи
 • Ръководство за крипто търговия: 4 общи клопки, които всеки крипто търговец ще изпита

Портфейли

 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Защо имате нужда от портфейли?
 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на биткойн портфейл
 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на MyEtherWallet (MEW)

Прочетете също: Ръководство за крипто търговия: 4 общи клопки, които всеки крипто търговец ще изпита и Ръководство за основите на търговията с криптовалути: Въведение в крипто техническия анализ.

Регистрирайте се в нашия безплатен Webinar за криптовалути сега, за да научите всичко, което трябва да знаете за крипто инвестирането.

Вземете нашите изключителна електронна книга което ще ви насочи към стъпка по стъпка, за да започнете да печелите пари чрез криптовалутни инвестиции!

Можете също да се присъедините към нашата група във Facebook на Овладейте крипто: Разширени знания за криптовалута да задавате всякакви въпроси относно крипто!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner