Заплашените миньори на графични процесори на Ethereum имат спасител в Leonardo Render

Преди всичко беше толкова просто в света на крипто копаенето: изтеглете изходния код и оставете процесора си да свърши работата. Всеки с компютър вкъщи можеше да се включи в акцията и имаше пари за всички, особено тези късметлии, пребиваващи в държава, където електричеството е евтино.

Е, нещата се промениха сега и мнозина биха казали, че не е към по-добро.

Първоначалната визия за биткойн мрежата – и същото важи и за по-късната мрежа Ethereum – беше за децентрализирана мрежа, работеща от средния Джак или Джил със собствено устройство. Това беше подчертано от демократична визия, при която счетоводството на мрежата беше разпределено по такъв начин, че да бъде невъзможно едно-единствено юридическо лице да контролира добивната дейност, която проверява и потвърждава транзакционни блокове.

Не след дълго процесорите бяха затъмнени от графичните процесори и след това, по-късно, за ASIC – специфични за приложение интегрални схеми – да изтласкат графичните процесори, поне що се отнася до биткойн мрежата.

Сега мрежата Ethereum, чиито архитекти са били наясно с заплахата от ASIC по време на нейното създаване през 2014 г., може да стане жертва на централизиращата опасност, която е присъща на ASIC. В резултат на това миньорите търсят начини за диверсификация на използването на GPU и има нова опция за изкуствен интелект (AI) – това е жадното за енергия пространство на графичното изобразяване.

Маршрутът за диверсификация на AI съществува от известно време, но рендирането е сравнително ново, но нови стартиращи компании, като например Леонардо Рендер привеждат своя бизнес модел и технология в съответствие с нуждите на GPU миньори, които искат да пренасочат излишния капацитет.

И така, какво точно представлява ASIC заплахата за GPU майнери?

ASICs, тъй като името им се приближава, е трудно да работят с хеширащия алгоритъм на блокчейн протокола – те правят едно нещо много добре.

Толкова успешни са били в сферата на биткойните, че сега е нерентабилно да се прави опит за добив с помощта на графичен процесор. Графичните процесори – графични процесорни единици – се оказаха превъзходни биткойн миньори на процесори, защото те са в състояние да обработват паралелно задачи, което означаваше, че могат да постигнат много по-високи скорости на хеш, отколкото със серийния метод на изчисление на процесора.

Въпреки това, в добива на Ethereum GPU все още е доминиращ, но това може да се промени с първите ASIC миньори за Ethereum поради доставката през юли от китайския минен гигант и производителя на ASIC Bitmain.

Още през април Bitmain обяви, че слуховете, че работи по ASIC за добив на Ethereum, са верни, въпреки че малко се знае за реалния ръст на производителността, който се очаква от добива с Antminer E3, за разлика от твърденията на производителя.

Ако обаче исковете, направени от Bitmain, са почти точни, дните на GPU Ethereum майнера могат да бъдат номерирани.

Новото Antminer E3 се казва, че може да работи със скорост на хеширане от 180 MH / s. Това се сравнява с около 232 MH / s за осемпроцесорна платформа на AMD RX580 карти.

С Antminer E3 на цена от $ 2150 в сравнение с настройката на графичния процесор с осем платформи, която се предлага на около $ 2800, разликата в ефективността е значителна. Когато Bitmain започне да доставя E3, може да види огромен ръст на вторичния пазар за препродажба на графични процесори, тъй като собствениците се опитват да възстановят част от разходите за своите устройства с излишък към изискване.

Кредит за изображение: Уикимедия

Опасности от централизация, отговори за диверсификация

Bitmain, разбира се, продава своите ASIC на всички желаещи, така че на първо място няма причина да има централизация на добивната мощ. Но Bitmain е и най-големият краен потребител на своя продукт, с огромни ферми за добив, пълни с ASIC.

Bitmain контролира за a тримесечие на хеш мощността на биткойн мрежата чрез своите пулове за копаене AntPool и BTC.com. Със своите забележителности, насочени към мрежата Ethereum, въпросът за диверсифициране на използването на GPU сега е актуален за майньорите.

Както споменахме, най-разпространената алтернатива е в областта на изкуствения интелект (AI), където обработващата мощност е много търсена и графичните процесори напълно подходящи за задачата, тъй като машинното обучение в невронни мрежи, например, обикновено включва изчисляване на много малки изчисления където паралелната обработка работи добре.

Търсенето на изчислителна мощ се стимулира от растежа на изкуствения интелект и това ще продължи, тъй като се развиват все повече приложения и науката от своя страна продължава да се подобрява, което води до още по-голямо търсене.

Както видяхме, има и втора опция, също получена от нова тенденция в използването на компютър, която също се разширява бързо, вероятно с експоненциална скорост, под формата на графично изобразяване.

Почти приемаме за даденост да очакваме да видим наглед реалистично изглеждащи космически кораби, участващи в междугалактическа битка или армии от воини, които се борят с нея във фантастичен свят. Такива сцени са възможни само поради разпределянето на огромни количества изчислителна мощ за изобразяване на компютърно генерирани изображения (CGI). Необходимият ресурс е значителен. Използване на a Nvidia 1060 GPU ще отнеме 24 часа за рендиране на един кадър и във втория филм има 24 кадъра. Невероятно, това означава, че ще отнеме един месец, за да изобразите една секунда CGI анимация.

С CGI техниките, търсени във филмите, игрите и в по-широкия корпоративен свят за комуникации и реклама, има пречка за несъответствието между търсенето и предлагането.

Графичното изобразяване се нуждае от вашата GPU мощност

Leonardo Render, който вече предоставя услуги за предоставяне, се върти с помощта на блокчейн, за да предостави децентрализирано графично решение за визуализация, което може да доведе доставката в контакт с търсенето. Той ще предложи на своите клиенти достъп до блокчейн рендър ферма с помощта на партньорството си с американски доставчик на минни съоръжения Гига-ват, който разполага с 23 000 графични процесора върху 11 акра земя на западното крайбрежие на САЩ.

Частта от тяхното предлагане, която изскача за крипто миньори, е доходността, предоставена от рендирането. Графичното изобразяване отчита ръст от 1,751% на възвръщаемостта, която в момента може да бъде направена от добив в мрежата на Ethereum – 0,027 долара в сравнение с майнер на Leonardo PPU на 0,50 долара, измерено в GPU / час.

Това се чувства като много интелигентен ход на Леонардо Рендър, с решение, което ще бъде на правилното място в точното време, когато Bitmain започне да увеличава производствените си линии Antminer E3 и миньорите на GPU на Ethereum търсят алтернативи. Крипто майньорите ще могат да предоставят своите единици в мрежата на Леонардо чрез LEOS токена на платформата за рендиране.

ASIC на Ethereum от Bitmain все още не са излезли в дивата природа (въпреки че има слухове, че тихо се копае с тях необявено), така че обещаните повишения на ефективността не са подложени на тест. Също така ще бъде интересно да видим как Bitmain се справи с Еташ Изискването на алгоритъма на Ethereum за големи количества съхранение, принуждавайки майнер да прекарва по-голямата част от времето си в четене от 1GB набор данни, вместо да изпълнява изчислителни задачи.

Съществува също така възможността основните разработчици на Ethereum да предложат подобрения, които биха могли да „оградят“ (направят неизползваеми) ASIC.

Има обаче много други блокчейн мрежи, които могат да бъдат податливи на ASIC добив в допълнение към Ethereum, така че въпросът за печелившата алтернативна употреба за фиксираните разходи, потънали в инвестиция в крипто майнинг, няма да изчезне. AI и оказване на помощ.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner