Què és Stellar (XLM)? Tot el que necessiteu saber-ne

Introducció

En aquesta guia, analitzarem què és Estel·lar (XLM), com funciona, quines són les seves característiques i qui hi ha darrere d’aquest interessant projecte al mercat de les criptomonedes. Per a aquells que no ho saben, Stellar es troba entre les deu xarxes de criptomonedes més importants del mercat i ha estat operant des de fa tres anys a l’agost del 2019.. 

Què és estel·lar??

Stellar és una cadena de blocs de criptomoneda creada per Jed McCaleb i Joyce Kim el 2014. El projecte va néixer després que McCaleb fos cofundador de Ripple i l’intercanvi de criptomonedes Mt. Gox. 

Stellar és una plataforma que connecta bancs, sistemes de pagaments i persones. La intenció principal és poder oferir transferències ràpides i econòmiques tant per a usuaris individuals com per a empreses que ho facin servir tecnologia blockchain

La tecnologia va permetre compartir informació a tot el món d’una manera ràpida i senzilla, ajudant les empreses a millorar els seus resultats i fent la societat molt més eficient. Però es feia difícil traslladar els fons d’un país a un altre, de fet, és car i lent. 

McCaleb ha estat treballant per millorar l’accés que tenen els usuaris al món de les criptomonedes i com poden fer front als actius digitals. Ell va crear Mt. Gox, el primer intercanvi massiu de criptografia al món, va cofundar Ripple, el principal competidor de Stellar, i va fundar Stellar. 

Stellar és un projecte que té una base de dades descentralitzada i oberta que permet a les parts enviar i rebre fons amb un temps de confirmació de 3 a 5 segons. La xarxa també és capaç de suportar milers de transaccions per segon, molt més que altres xarxes criptogràfiques com Bitcoin (BTC) o Ethereum (ETH). 

Per moure fons a través de fronteres, la xarxa Stellar funciona amb Lumens, la desena criptomoneda més gran del mercat que es representa com a XLM. Els bancs es connecten a través d’aquesta xarxa que permet als usuaris enviar fons d’una manera fàcil i ràpida integrant criptomonedes i tecnologia blockchain al sistema bancari tradicional.. 

Si un banc vol enviar fons d’un país a un altre, és possible fer-ho amb moneda local local i rebent moneda local a l’altre país. Tot es pot realitzar utilitzant l’actiu digital XLM o qualsevol altra moneda basada en la xarxa Stellar. 

Com s’ha esmentat abans, Stellar és un sistema descentralitzat, és a dir, que no té una autoritat central que controli les transaccions. Mitjançant la tecnologia blockchain, tota la informació sobre XLM enviats i rebuts es pot emmagatzemar de forma segura. Aquestes transaccions a la xarxa es verificen mitjançant el fitxer Protocol de consens estel·lar.

Els ancoratges de la xarxa Stellar permeten als participants tenir crèdits tan aviat com ho necessitin. Aquests ancoratges mantenen el dipòsit que l’empresa o l’individu fa i els emet el crèdit. Amb aquests ancoratges també és possible enviar una transacció mitjançant una moneda i una altra part que rep els fons en una moneda fiduciària diferent. 

La xarxa té un mecanisme anomenat cadena de conversió això fa possible la transacció entre dues monedes no líquides. Per exemple, una transacció entre MXN i INR. Els fons MXN es poden canviar per dòlars i, a continuació, els dòlars es poden canviar per BTC, el BTC per XLM i el XLM per INR.. 

Algorisme de consens estel·lar

Stellar va treballar amb un algorisme de consens conegut com Tolerant a les falles bizantines (PBFT). Amb ell, és possible ajudar a la xarxa a funcionar fins i tot quan els actors actuen malintencionadament. No obstant això, aquest algorisme de consens s’ha substituït per un altre. 

A la xarxa estel·lar, hi havia un conjunt predefinit de validadors que van ser seleccionats per una autoritat central. Això és completament diferent de com PoW (Prova de treball) on els validadors són miners que proporcionen la potència de processament necessària i que no són seleccionats per cap autoritat central. 

Els validadors que operaven a la xarxa Stellar van acordar diferents aspectes, inclosa la verificació de transaccions. Perquè els sistemes PBFT funcionin, és necessari que el 66% dels validadors arribin a un consens. Això vol dir que els participants maliciosos no haurien d’arribar a més del 33% del consens perquè la xarxa segueixi funcionant. 

Stellar va avançar i va adoptar una nova versió d’un algorisme de consens que es basa en Acord bizantí federat (FBA) i que també es coneix com a “Protocol de consens estel·lar”. 

Segons London Blockchain Labs, el protocol de consens estel·lar és la primera implementació del FBA, creat el 2015 pel professor David Mazières de Stanford. Aquest sistema descriu una manera perquè els nodes d’una xarxa arribin a un acord que es pugui utilitzar per a cadenes de blocs. 

El sistema té tres característiques principals:

  • Control descentralitzat: tothom pot ser un validador de la xarxa.
  • Latència baixa: es pot arribar al consens en pocs segons. 
  • Confiança flexible: els participants poden decidir lliurement sobre quins altres nodes confien, sense restriccions.
  • Seguretat asimptòtica: les signatures digitals i les famílies de hash s’utilitzen per protegir la xarxa.

El sistema funciona a través de quòrums, talls de quòrum i també interseccions. El quòrum és un conjunt de nodes que és suficient per arribar a un acord. Una llesca de quòrum és un conjunt de nodes suficients per convèncer un altre node de la validesa d’una declaració, que s’anomena “llesques”. 

Una intersecció de quòrum té lloc quan dos quòrums comparteixen un node essencial per a l’acord. Interferir i interferir en l’acord intern de l’altre. London Blockchain Labs explica que això és important per a un fort protocol de consens, ja que en cas contrari, la xarxa podria arribar a acords separats. Per això, cada quòrum necessita com a mínim una intersecció amb una altra perquè el consens funcioni. 

Les ranures són actualitzacions del llibre major que han d’acceptar tots els nodes. 

El London Blockchain Lab va escriure sobre les ranures:

“Les ranures són, de fet, blocs. Tots els participants en una xarxa de cadenes de blocs han d’acordar la validesa d’un bloc i actualitzar els llibres majors per incloure’l un cop publicat. Un cop fet això, s’aconsegueix el consens ”.

Els nodes poden tenir un mal comportament i un bon comportament. Els nodes de mal comportament són aquells que no segueixen les normes protocol·làries i no actuen en interès superior de la xarxa. No trien talls de quòrum sensibles i és possible que s’hagin estavellat. Aquests són només nodes fallits en els quals no es pot confiar en aquest consens. 

Els nodes amb bon comportament segueixen el protocol i les pràctiques recomanades. També tenen bona intenció i garanteixen la seguretat de la xarxa mitjançant diferents mesures. 

Mitjançant la votació federativa, és possible assegurar que el consens de la xarxa es mantingui il·lès malgrat l’error del node, SCP introdueix la votació federativa que també s’utilitza amb quòrums i talls que permeten a la xarxa aconseguir consens sense necessitat de tots els nodes de la xarxa.. 

Aquest sistema té algunes limitacions. No proporciona un sistema d’encunyació de monedes digitals ni un esquema d’incentius per fomentar el bon comportament dels nodes. En molts casos, els nodes també poden seleccionar talls de quòrum dolents i perjudicar el consens. 

Tot i que el protocol és molt útil per a la xarxa Stellar, es pot utilitzar per a aplicacions que van més enllà de la tecnologia blockchain. 

Què és Lumens?

Lumens o XLM és la moneda digital que alimenta la xarxa de cadenes de blocs estel·lars. D’acord amb la Lloc oficial estel·lar, els lúmens s’incorporen a la xarxa i es pot considerar una unitat de moneda digital, com un Bitcoin. 

La moneda virtual es va llançar el 2014 amb la xarxa Stellar i es van emetre 100.000 milions de lúmens. En aquell moment, es coneixia com a XLM estel·lars però el nom va canviar a lúmens el 2015. 

Els lúmens tenen dos propòsits diferents. El primer és que poden exercir un petit paper contra el correu brossa, ja que els lumens s’utilitzen per pagar comissions de transaccions i mantenir saldos mínims en comptes de la xarxa Stellar. Això evitaria que la gent aclaparés la xarxa i ajudaria a la priorització. 

Les comissions de transacció a la xarxa Stellar són iguals a 0,00001 lúmens. Amb aquesta tarifa, és possible reduir les intencions malicioses dels usuaris d’inundar la xarxa, cosa que es coneix com a Atac DoS, també conegut com a atac per denegació de servei. 

El segon propòsit és que els lúmens facilitin les transaccions multidivisa. Lúmens facilita les operacions entre parells de divises entre no hi ha un gran mercat directe que faci de pont. Val a dir que hi ha d’haver un mercat líquid entre el lumen i cadascuna de les monedes implicades. 

Com s’ha esmentat abans, es van crear 100.000 milions de lúmens quan es va llançar la xarxa. Segons informa Stellar, hi ha una taxa d’inflació de l’1% cada any i ningú no pot generar nous lúmens. 

És improbable que els nodes que funcionin de manera descentralitzada acceptin i ratifiquin un canvi a les regles entorn de la creació de llum. Al mateix temps, si decideixen canviar aquesta característica, la gent segurament perdria la confiança en Stellar.org i tot el projecte quedaria greument afectat. 

Per entendre el règim de tarifes, hi ha dos valors especials a tenir en compte: la tarifa base que és 0,00001 XLM i la reserva base propera a 0,5 XLM. 

La comissió de transacció es calcula de la següent manera:

  • Comissió de transacció = (# d’operacions x comissió base)

Això acaba sent molt assequible per fer transaccions a tot el món. Amb només 1 dòlar seria possible cobrir prop de 400.000 transaccions. Les dades proporcionades per Stellar corresponen a l’abril de 2018, cosa que significa que les coses podrien haver canviat durant aquest temps. 

Diferents intercanvis de criptomonedes permetrien als inversors comprar monedes XLM. Molts parells comercials diferents ajudarien els usuaris a adquirir aquesta moneda digital. Si voleu saber-ne més, podeu llegir la nostra guia sobre com comprar Stellar Lumens (XLM) a Binance. 

El lloc oficial de Stellar aconsella als usuaris que consultin el document d’assessorament al consumidor Consell de Finances de Protecció al Consumidor (CPFB) sobre els riscos potencials associats a les monedes digitals. 

Lumens va experimentar una acció de preus molt volàtil, com molts altres recursos digitals del món. La moneda virtual tenia un preu inferior a 0,002 dòlars a principis del 2017 i es va disparar fins als 0,93 dòlars per moneda al gener del 2019 amb la gran execució d’altcoin. Des de aquell moment, la moneda virtual es va comportar de manera molt similar a Bitcoin durant la tendència de l’ós i va arribar al punt més baix en més d’un any fa poques hores quan es negociava per sota de 0,069 dòlars per moneda, segons les dades proporcionades per CoinMarketCap

Com s’ha esmentat anteriorment, la xarxa Stellar té una inflació de l’1% cada any. Les taxes pagades pels usuaris es redistribueixen en el procés d’inflació. La xarxa també cobra una tarifa base per cada operació d’una transacció. Els fons de les comissions base s’afegeixen al fons d’inflació. Els que tinguin lúmens poden votar cap a on van els fons. Els lumens van a comptes que reben el 0,05% dels vots d’altres comptes de la xarxa. 

Els 100.000 milions de lúmens es distribuiran de la següent manera:

  • 50% a particulars
  • Un 25% a socis
  • 20% als titulars de bitcoins i XRP
  • 5% reservat a les despeses operatives de Stellar.org

La decisió de regalar aquests Lumens es deu a l’objectiu que tenen d’aconseguir una “economia digital més inclusiva”. La seva missió és oferir als usuaris la possibilitat de connectar la gent a serveis financers de baix cost en comparació amb els costosos serveis financers tradicionals. 

Competidors de Lumens estel·lars

Actualment, diferents criptomonedes del mercat competeixen contra Stellar. Per exemple, un d’ells és XRP i l’empresa Ripple que McCaleb va cofundar en el passat. 

Les principals diferències entre Stellar i Ripple estan relacionades amb els seus objectius, la mida de cadascuna d’aquestes organitzacions, les xarxes inflacionistes (i deflacionistes) que tenen, els protocols de consens i el seu funcionament al mercat de criptomonedes.. 

XRP i XLM poden ser utilitzats tant per empreses com per usuaris per enviar transaccions a tot el món d’una manera ràpida i senzilla. No obstant això, XRP és una moneda virtual molt més valuosa en comparació amb XLM i el nombre d’empreses que treballen amb Ripple és molt més gran que les empreses que utilitzen la xarxa Stellar. 

Com que aquests dos tenen algoritmes de consens diferents, les empreses del mercat trobaran en cadascuna d’aquestes criptomonedes i xarxes diferents solucions que s’adaptin a les seves necessitats.. 

Ripple ja s’ha associat amb més de 200 empreses financeres de tot el món que ja utilitzen els productes i serveis que van crear. Són una empresa que té oficines a tot el món i que ven XRP al mercat per finançar les seves operacions. En canvi, Stellar té una organització més petita i només posseeix el 5% de les monedes XLM mai creades. Ripple posseeix al voltant del 60% de l’oferta total de XRP. 

Quant a la inflació, es crema una petita quantitat de XRP a cada transacció. Tot i que aquests XRP cremats no són significatius per augmentar el preu de XRP a llarg termini, ajuden a prevenir atacs de correu brossa a la xarxa. XLM té una inflació de l’1% anual en lloc d’una crema de monedes. Aquesta inflació substitueix el XLM perdut i ajuda a redistribuir els fons a tota la xarxa. 

Podeu llegir la nostra comparació completa entre Ripple i Stellar. 

Ethereum (ETH) també és una criptomoneda reconeguda al mercat que finalment es podria considerar un competidor estel·lar. Per què? Perquè també ofereix la possibilitat d’enviar i rebre transferències ràpides, més barates que Bitcoin però també amb major liquiditat. 

Ethereum és la segona criptomoneda més gran del mercat després de Bitcoin, mentre que Stellar es troba actualment en la desena posició. Tot i això, Stellar és més ràpid i barat d’utilitzar que Ethereum, que se centra a permetre a les empreses, les ofertes inicials de monedes (ICO) i les empreses alliberar les seves monedes digitals a la part superior de la seva xarxa de blockchain.. 

El protocol de consens que potencia Ethereum és completament diferent del que està utilitzant actualment Stellar. De fet, Ethereum utilitza un algorisme de consens de prova de treball i vol passar a una prova de joc que li permeti escalar. 

Tot i que molts entusiastes consideren que aquestes monedes digitals no poden coexistir al mercat, han estat operant al mercat durant molt de temps. 

Associacions Stellar Lumens

Stellar també creix al mercat amb associacions molt importants que va signar amb altres empreses del món. 

Un dels projectes més importants en què Stellar treballa actualment està relacionat amb el gegant tecnològic IBM. La companyia tecnològica es va associar amb un gran nombre de bancs i altres entitats financeres del món, concretament a la regió Àsia Pacífic. Amb aquesta associació, l’objectiu és traslladar paper moneda a la xarxa de cadenes de blocs Stellar. 

Una altra associació que va signar Stellar és amb Veridium, que també treballa amb IBM. Veridium és un mercat mundial de crèdit de carboni. L’objectiu és treballar per incorporar el testimoni VERDE a les plataformes comercials que tracten sobre el petroli i el gas. 

Hi ha altres associacions en què participa Stellar, incloses Stellar X, Open Garden, TillBilly, Slice, Sure Remit i SmartLands. Si voleu saber-ne més, podeu llegir quins vuit projectes interessants de la plataforma estel·lar (XLM). 

Altres socis de Stellar són Deloitte, Stripe i Le.com, entre d’altres. 

Conclusió

Stellar és una de les monedes digitals més populars del mercat. Tot i que hi ha molts competidors, ofereix moltes característiques diferents que li permeten situar-se entre els deu millors projectes de divises virtuals de l’espai. 

Aquesta xarxa permet a empreses i particulars enviar i rebre fons d’una manera ràpida i econòmica. A través de la xarxa Stellar, també és possible ajudar les empreses a millorar els seus serveis i productes. 

Quant a l’algorisme de consens, Stellar ha implementat una solució reeixida que ajuda a la xarxa de divises virtuals i blockchain a seguir sent una de les més competitives de l’espai. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner