Зоуи Адамович, главен изпълнителен директор и съосновател на Neufund – Интервюта

Зоуи Адамович е главен изпълнителен директор и съосновател на Neufund. Тя е опитен предприемач и от време на време ангел инвеститор.

Зоуи е запалена по изграждането на технологични бизнеси, които са въздействащи, позитивни и в същото време печеливши и мощни. Преди Neufund, тя основава Xyo, компания, която преосмисля как хората откриват приложения, Priori Data (разузнаване в магазина за приложения) и Concise Software, който предоставя софтуерни разработки и инженерни услуги.

RS: Neufund е описан като „фондова борса без оператора отзад“. Какви прилики и различия има Neufund до традиционната фондова борса?

ZA: От една страна, Neufund предоставя на компаниите техническа екосистема, която им позволява да токенизират собствения си капитал, а от друга страна служи като основен пазар за предлагане на ценни книжа, което улеснява компаниите при провеждането на квази-IPO на Blockchain. Последното може да напомни на инвеститорите за типичната роля на фондовата борса. Вторичната търговия с такива токенизирани ценни книжа обаче се случва извън платформата Neufund. Капиталът, който се токенизира чрез нашия протокол, е съвместим с ERC20, което означава, че на техническо ниво е възможно да се търгуват токените на всяка крипто борса.

RS: Какво е предимството от провеждането на квази IPO на Blockchain пред публичното публикуване на типична фондова борса?

ZA: Провеждането на STO е много по-достъпно за компаниите, отколкото публичното публикуване на традиционна фондова борса. Можете да проведете публично предлагане на Blockchain на почти никакви разходи и на всеки етап от растежа. Интересно е да се наблюдава коя празнина на съществуващия STO на пазара за набиране на средства ще се запълни. Смятаме, че е естествено за етап преди IPO, когато дадена компания е твърде голяма за типичен VC кръг и твърде малка, за да подаде документи за IPO.

Публикуването на Blockchain носи различни предимства както преди, така и след предлагане. Компаниите вече не се нуждаят от участие на множество посредници в различните етапи на предлагането им, таблицата им с ограничения се актуализира в реално време и инвеститорът вече може да управлява активите си с по-голяма гъвкавост. Заслужава да се отбележи също така програмируемостта на токенизираните активи, което означава, че емитентите могат да включат полезни функции в самия актив, като автоматизирано разпределение на дивиденти. В същото време публичното предлагане на Blockchain включва всички типични предимства на публичното публикуване, както и възможността за лесно провеждане на вторични предложения.

RS: Какви видове инвеститори смятате, че ще бъдат привлечени от екосистемата на Neufund?

ZA: По време на нашето неотдавнашно и също първо предлагане на токени за сигурност привлякохме много разнообразна група инвеститори, която включва известни фирми за рисков капитал като Atlantic Labs или Freigeist Capital, както и ангелски инвеститори, много от които нямат предишен опит в тази област . Намираме това особено интересно с оглед на продължаващия дебат за това как Blockchain ще повлияе на света на рисковия капитал. За нас провеждането на предлагането на Blockchain не е в противоречие с типичните инвестиционни рундове, а по-скоро ги подобрява, донасяйки така необходимата ликвидност, която досега е съществувала само на капиталовите пазари.

Но това не е всичко, получаваме и широк интерес от много крипто и инвеститори на дребно. Първите виждат Neufund като безопасен начин да инвестират своя крипто капитал, докато вторите оценяват лекотата, с която могат да правят своите инвестиции и да управляват активи на по-късен етап.

RS: Защо Neufund е добра платформа за инвеститорите да правят своите инвестиции?

ZA: Neufund служи като пазар с различни предложения, идващи от различни компании, и ние насърчаваме всички инвеститори да преглеждат всяка възможност независимо. Всички жетони на собствения капитал, предлагани чрез Neufund, имат подобни предимства пред хартиените активи, които са известни от традиционните пазари.

Първо, притежателите на токени потенциално ще имат, след като бъдат регулирани, достъп до глобален пул от инвеститори на множество вторични борси, което потенциално увеличава ликвидността. Второ, те са програмируеми активи, което прави възможно вграждането на полезни функции като автоматизирано разпределение на дивиденти или механизми за гласуване. Трето, един актив от реалния свят може да бъде представен от много символи, което намалява бариерите пред навлизането на инвеститорите на дребно.

Това, което кара Neufund да се откроява сред тълпата от първични емисионни платформи, много от които са създадени през последните месеци, са нашата уникална символична икономика – за всяка инвестиция, извършена чрез нашата платформа, инвеститорите стават икономически съсобственици на самата платформа на Neufund и по този начин може да претендира за дялове в приходите, които генерираме. Често го сравняваме с инвестиране чрез NASDAQ във Facebook, но на върха на собствения капитал във Facebook инвеститорите получават част от самия NASDAQ.

RS: Какви видове компании са най-подходящи за стартиране с Neufund?

ZA: Предстои ни много компании и много други бизнеси, които показаха своя интерес към набирането на средства при нас. Единадесет от тях вече бяха публично обявени през 2018 г. Те са на различни етапи на растеж (семена, серия A, B, D) и с различни продукти (банкиране, IoT, мобилност). Важното е, че не е задължително те да бъдат свързани непременно с Blockchain.

RS: Защо компаниите трябва да стартират на Neufund спрямо други конкурентни платформи?

ZA: Първо, Neufund застава заедно с тълпата, тъй като ние се стремим да направим предложенията достъпни за хора от цял ​​свят с различно финансово състояние, с минимален билет само няколко стотин евро. Това дава възможност да се обърне предложението към глобална общност от инвеститори. На второ място, ние предоставяме на компаниите пълна техническа и правна подкрепа в хода на подготовката за предлагането на техните токени за сигурност, например, ние им предоставяме дори шаблон за проспект, ако е необходимо.

RS: Миналото лято си партнирахте с MSX (иновационно подразделение на Малтийската фондова борса), как това ще бъде от полза за Neufund? А също така обявихте партньорство с лидер в бранша Binance миналото лято, бихте ли ни разказали повече за партньорството Binance и за това, което то включва?

ZA: И двете партньорства имат за цел да донесат така необходимата ликвидност и да създадат цялостна среда за емитиране и на по-късен етап вторична търговия със символите за сигурност, издадени чрез набора от протоколи на Neufund.

RS: Какво е най-голямото предизвикателство, пред което е изправен Neufund с пускането на първия ви токен за сигурност и как смятате да го преодолеете?

ZA: Сблъскахме се с повечето предизвикателства на етапа на предварителна оферта. Включваше да се уверим, че нашата правна архитектура е съвместима и техническите решения сигурни. Сега, когато символите са на път да бъдат пуснати, което ще се случи след периода на подписване, ние се фокусираме върху изграждането на системата за управление и UX около нея.

RS: Neufund направи ICO през 2017 г. и събра около 15 милиона долара. Какво ще се случи с помощните токени, когато Neufund стартира новия токен на собствения капитал?

ZA: По време на нашия ICBM (механизъм за първоначално капиталообразуване) успяхме да осигурим еквивалент на 12,5 милиона евро. Важно е да се отбележи, че Neufund няма достъп до тези средства. Ангажираните ETH и EUR бяха заключени на интелигентен договор и инвеститорите ще могат да ги инвестират в предстоящи предложения, пуснати чрез Neufund. В замяна на ранните си ангажименти инвеститорите са възнаградени с NEU токени, които представляват икономическа съсобственост в платформата. С тях инвеститорите могат да искат своя дял в приходите, които Neufund прави.

RS: Вие се намирате извън Берлин, който има страхотна блокчейн общност. Помогна ли тази общност да насърчи развитието на Нойфонд?

ZA: Да, абсолютно. Нойфонд е заобиколен от невероятна общност тук в Берлин, която предлага достъп и подкрепа от най-добрите умове в развитието на Blockchain. Германия е на интересна пресечна точка между традиционния VC, иновативния дух на стартиращи компании и регулаторния вход към ЕС.

РС: Има ли нещо друго, което бихте искали да кажете на читателите за Нойфонд? 

ZA: Blockchain е една от най-големите възможности, които ни бяха представени в съвременната история. Децентрализацията в крайна сметка е свързана с изравняване на възможностите, така че млад предприемач от третия свят получава същия достъп като богат инвеститор. Изграждането на решения, които продължават грешките на съществуващите пазари единствено с цел увеличаване на приходите, не е достатъчно. Ние като общност на Blockchain можем и трябва да се справим по-добре.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner