Консолидацията на биткойни намалява пазарните настроения, тъй като волатилността остава ниска – фючърси в петък

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

Тази седмица цената на биткойн (BTC) първоначално се колебае нагоре, за да достигне седмичен връх от 9 443 долара в понеделник, последван от низходящ модел, който завърши със седмично дъно от 9 101 долара в четвъртък. Оттогава BTC отскочи до около 9 200 долара, където е в момента, според цената на OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925).

С търговията с биткойни в тесен диапазон от $ 350 през седмицата, едномесечната реализирана волатилност достигна ново дъно от 28,3%, както се вижда от март 2019 г. нататък. Междувременно корелацията на водещата цифрова валута със S&P 500 остава силен, с над 60%. Интересното е, че последните нови върхове, наблюдавани в акциите, не се превърнаха в биткойн, но корекцията на фондовия пазар в понеделник видимо го постави под натиск.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, можем да видим, че съотношението дълги / къси работи противно на цената, което показва, че търговците залагат на цената, която остава в консолидационен модел. Тъй като отвореният интерес остава на високо ниво (близо 800 милиона щатски долара) и потенциално високият ливъридж се използва от търговците на дребно, беше лесно цената да направи ходове за обръщане, след като предизвика голям брой ликвидации.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0925) 4-часова диаграма. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълги / къси по същество протичаше в обратна посока на ценовата тенденция през седмицата – съотношението спадаше, когато цената нарастваше, и след това се повишаваше, когато цената падаше. Тази тенденция показва, че търговците не са уверени в ценообразуването в определена посока и очакват консолидацията да продължи.

Съотношението дълги / къси на няколко пъти достигна 1,15 и достигна седмично дъно от 0,92 в неделя сутринта. В момента коефициентът се движи около 1.0, което отразява нежеланието на участниците на пазара да залагат на някаква тенденция.

Време за събиране на данни: 7/10 4:00 ч. До 7/17 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премията на OKEx BTC Quarterly Future е доста стабилна през последната седмица, като постоянно се движи около диапазона от 1% спрямо спот цената. Базата BTC от $ 90 – $ 110 също е разумна, като се има предвид как нестабилността остава ниска.

Настоящата премия от $ 103 (приблизително 1,1%) е малко по-висока от $ 90 от миналия петък, което показва, че очакванията на пазара за цената в края на септември не са се променили много тази седмица.

Време за събиране на данни: 7/10 4:00 ч. До 7/17 4:00 ч. Сутринта

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Миналия петък отвореният лихвен процент, или OI, бързо падна от 800 милиона на 756 милиона долара, докато цената отскочи, след като достигна минимума от 9 194 долара – резултат от затварянето на огромни къси позиции с печалба.

През следващите дни OI показа променлива възходяща тенденция и достигна скорошен връх от 816 милиона долара в четвъртък сутринта. В момента OI все още работи на ниво от 796 милиона долара, същото ниво преди срива в средата на март.

Време за събиране на данни: 7/10 4:00 ч. До 7/17 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране, за разлика от цялостната тенденция на нарастване от миналата седмица, започна устойчив низходящ ход, след като достигна максимума близо до 4.2 в понеделник, което е в съответствие с ценовата тенденция.

Като цяло съотношението се движи в много тесен диапазон от 3,4 до 4,2 през седмицата, което показва, че търговците на спот маржин са предпазливи по отношение на ливъридж.

Време за събиране на данни: 7/10 4:00 ч. До 7/17 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Данни за търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Тесната странична консолидация на биткойн отслаби ентусиазма на пазара, като обемите на търговията не се увеличиха много през седмицата. Тази по-ниска волатилност обаче позволи на търговците да използват висок ливъридж за навлизане на пазара, което доведе до някои големи ликвидации поради краткосрочните ценови скокове. Междувременно, тъй като OI все още е на високи нива, участниците на пазара могат разумно да очакват волатилността да се върне в междинен период.

Докато нивото на съпротива от $ 9 300 не бъде пробито, краткосрочната тенденция остава в полза на мечките. От друга страна, биковете трябва да следят 8 500 долара, тъй като всякакви корекции, които не нарушават тази подкрепа, биха могли да предоставят добри възможности за навлизане на пазара.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner