Цената на BTC прави нови върхове след отстъпленията тази седмица, принуждаващи пазара да се раздели

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx 

Фючърси петък изображение

Биткойн направи V-обратен обрат днес и достигна нови върхове над $ 41 000, според цената на индекса OKEx BTC. Преди този ход водещата криптовалута срещна силен натиск върху продажбите и падна до нивото от $ 36,638 в четвъртък, 7 януари. Тази бърза корекция ликвидира общо $ 1,4 милиарда позиции в борсите за деривати през последните 24 часа, според Данни на Bybt. Това е втората основна корекция след огромното оттегляне от 7 000 долара в понеделник, 3 януари, което ликвидира 2 милиарда долара за един ден.

През последната седмица видяхме търговци на дребно, които бързаха да уловят скока на цените и се катеряха, за да излязат по време на спада. Това поведение, съчетано с използването на висок ливъридж, е защо корекциите по време на бичи пазари са по-свирепи. Като се има предвид това, рязките корекции и принудителното намаляване на задлъжнялостта позволяват на пазара да се издигне по по-устойчив начин за дългосрочен растеж.

Данните на OKEx показват, че наскоро прегрятите настроения на пазара са се охладили до известна степен след двете основни отстъпки. По-специално, коефициентът на маржин кредитиране на BTC спадна значително, докато процентите на финансиране на вечните суапове на BTC също се връщат в нормалните граници. От друга страна, непрекъснатото възходящо движение на отворения интерес показва, че ентусиазмът на пазара не е намалял.

По време на писането на документа тримесечният договор BTCUSD0326 – изтичащ в края на март – се търгува с премия от $ 2 140 или 5,15% над индексната цена. 

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0326), от 11:00 ч. UTC на 8 януари. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели. 

BTC дълго / кратко съотношение

Между предишния уикенд и понеделник, когато цените бързо се повишиха, видяхме екстремен ръст на лоста. Съотношението BTC дълъг / къс се покачи бързо от 0,92 до 1,55 преди първия спад на 7 000 долара на 4 януари. След това съотношението достигна дъното до 1,06 и отново се повиши до 1,42 преди второто оттегляне в четвъртък, 7 януари.

И в двата случая ясно можем да видим, че търговците на дребно преследват скока на цените, както се вижда от нарастващите съотношения дълги / къси. В момента съотношението е около 1,25, което е относително умерено и дава възможност за по-нататъшен растеж.

Време за събиране на данни: 1/1 6:00 ч. UTC до 1/8 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премията по тримесечните договори за първи път се повиши от минимума през уикенда от 3,5% до максимума от 5,8% в понеделник. След това се стабилизира на около 4,5%, преди да изстреля през последните няколко часа. Лихвените проценти по вечните суапове на BTC днес бяха нормални, което обикновено показва, че пазарът е готов цената да избере посока.

Време за събиране на данни: 1/1 6:00 ч. UTC до 1/8 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Въпреки огромните ликвидации при двете неотдавнашни откази, отвореният интерес все още непрекъснато нараства, нараствайки от 1,64 млрд. Долара от миналия петък до сегашните 1,88 млрд. Долара. Нарастващата цена на биткойните явно е вдъхновила ентусиазма на пазара и постоянният приток на нови пари подхранва възходящото движение на OI. По-големият отворен интерес обаче означава и по-голяма волатилност.

Време за събиране на данни: 1/1 6:00 ч. UTC до 1/8 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Тенденцията, наблюдавана при съотношението на маржин кредитиране от BTC тази седмица, е много интересна. Съотношението бързо се повиши до изключително висока стойност от 25, след което пазарът даде на търговците с прекомерна ливъридж тежък урок в понеделник, както бе споменато по-горе. След това, с поредното отдръпване в четвъртък, пазарът принуди търговците да намалят ливъриджа си и видяхме съотношението да спадне от 21 до сегашното му ниво от около 15.

Това принудително намаляване на задлъжнялостта е здравословно по време на бичи митинги, тъй като позволява по-устойчиво покачване на цените, вместо подхранвани от спекулации скокове, които изчезват доста бързо.

Време за събиране на данни: 1/1 6:00 ч. UTC до 1/8 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Неотдавнашното нарастване на волатилността на Биткойн го направи много предизвикателно да се търгува и изглежда, че намаляването на ливъриджа и проследяването на възходящата тенденция в момента е най-разумната стратегия. Докато устойчивостта на параболичните писти като тази остава съмнителна, опитите за съкращаване на възприемания връх остават силно рисковани.

Междувременно, за да поставим нещата в перспектива, Bitcoin се е повишил с над 30% от началото на тази година и продължава да поставя нови рекорди всяка седмица. Ако тази настояща тенденция се запази, скоро може да видим тест от $ 50 000, макар и не без няколко остри отстъпки.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner