Ефективността на алгоритмичните стабилни монети предполага, че тепърва трябва да оправдават своите модели

Пазарен преглед на алгоритмичните стабилни монети и ефективността на техните различни модели

Напоследък алгоритмичните стабилни монети набират много сила, особено благодарение на бума на DeFi и произтичащата популярност на автоматизирани парични пазари и финансови протоколи, изградени върху блокчейн технологията.

Въпреки това, както обсъждахме в последния ни задълбочен анализ на пространството на стабилни монети, настоящите решения далеч не са идеални – и въпреки че алгоритмичните модели може да изглеждат стабилни на хартия, тепърва предстои да бъдат доказани на практика.

В този коментар на пазара ще разгледаме по-отблизо неотдавнашните резултати на няколко такива стабилни монети и ще коментираме техния успех или липсата им при донасянето на ценова стабилност в криптосферата.

Конюшни монети, използващи модела за преоценка

Както е обяснено в нашата задълбочена функция, посочена по-горе, чрез коригиране на балансите на жетоните в потребителските портфейли, rebase stablecoins гарантират, че притежателите винаги запазват същия процентен дял от цялата пазарна капитализация.

Ampleforth (AMPL) е добър пример за такава стабилна монета, особено след като няма други забележителни проекти, използващи този модел. YAM Finance, проект на DeFi, който някога беше изключително популярен, също наскоро хора с увреждания неговата функция за пребазиране.

След модела за пребазиране, доставката на AMPL се коригира веднъж на всеки 24 часа в съответствие със средно претеглената цена или VWAP – и по този начин протоколът се опитва да поддържа токена на стабилна цена от $ 1.

Прегледът на ценовите показатели на AMPL през последните 90 дни обаче показва колебания между 0,75 и 1,70 долара. Тези колебания, макар и не идеални, показват подобрение в стабилността на AMPL в сравнение с представянето му през юли 2020 г., когато за кратко се търгуваше над $ 2.

Докато потребителите, притежаващи AMPL, все още са подложени на промени в стойността на салдата си, те могат допълнително да намалят тази нестабилност, като обръщат внимание на промените в предлагането на различни етапи, като дефлация, инфлация и предизвикани от събития скокове в търсенето.

AMPL цена през последните 90 дни. Източник: CoinGecko

Като се има предвид това, AMPL е един от най-стабилните алгоритмични стабилни монети на пазара днес и все още използва модела за преоценка.

Конюшни монети, използващи мулти-жетонен модел

В модел с няколко маркера, известен също като Seigniorage Shares, броят на действителните токени в портфейла на потребителя не се променя в отговор на промените в цената. Вместо това механизмът за ценова стабилност се предава на вторични токени, които стимулират доставчиците на ликвидност и заемодателите да подкрепят цената.

Basis Cash е стабилна валута, използваща този модел и работи от около два месеца. В протокола си има три вида токени: стабилен монет (BAC), дивидентен токен (BAS) и облигационен маркер (BAB). Когато цената на BAC е по-ниска от $ 1, BAB се получава чрез унищожаване на BAC с отстъпка, а когато цената на BAC е по-висока от $ 1, BAB се заменя за BAC в съотношение едно към едно. Освен това, ако всички облигации бъдат изкупени, тогава притежателите на BAS могат да получат допълнителни BAC, когато цената на BAC е по-висока от $ 1.

Текуща цена на BAC, BAS и BAB. Източник: Основа Кеш

Въпреки факта, че Basis Cash е изграден върху толкова сложен механизъм, при преглед на ценовите показатели на BAC през последните 30 дни виждаме, че той е загубил ценовото си фиксиране от $ 1 за повече от 10 дни. BAC сега работи под $ 0.60 и не показва признаци на силен отскок.

Причината за тази ситуация може да бъде голямото емитиране на дълг, възникнало след като BAC цената достигна под $ 1. Голямото издаване на облигации означава по-дълги периоди на изчакване за обратно изкупуване, което допълнително води до прекомерна дефлация на стабилната валута.

В крайна сметка това се превръща в цикъл, в който ниската цена на BAC означава, че повече BAB трябва да бъдат заменени с отстъпка, което оказва допълнителен натиск върху цената на BAC.

Basis Cash все още не е преминал през пълен цикъл и се нуждае от повече време, за да покаже устойчивостта на своя механизъм. Въпреки че е възможно той да влезе отново във фазата на инфлация в някакъв момент от бъдещето, в момента изглежда трудно.

BAC цена през последните 90 дни. Източник: CoinGecko

Basis Coin, копият на Basis Cash, се срива още по-бързо. Стабилната валута в този протокол, BCC, работи на $ 0,11, считано от 20 януари, и никога не се е стабилизирала на около $ 1 за повече от 24 часа. BCC очевидно не успя да осигури ценова стабилност и остава под натиск от огромни изкупувания на облигации, което прави малко вероятно скоро да се върне към фиксатора от $ 1.

График на цените на BCC в логаритмично от 2 януари до 20 януари Източник: CoinGecko

Empty Set Dollar (ESD), друг алгоритмичен протокол за стабилни пари, използва a "талон" механизъм за финансиране на протоколен дълг. Купоните се закупуват чрез изгаряне на ESD, което води до договаряне на доставки. След това купоните могат да бъдат осребрени за ESD, след като протоколът влезе във фаза на инфлация.

ESD разглежда осемчасовия цикъл като "епоха," което означава, че общият брой на тиражите се коригира за по-кратък цикъл. Дългът се създава, когато "епоха" завършва и среднопретеглената среднопретеглена или VWAP цена пада под $ 1. По този начин, ако цената на ESD падне под котвата за множество "епохи," дългът става по-голям и междувременно "талон" отстъпката става по-голяма, за да привлече хората да купуват. В допълнение, ESD добавя период на падеж към дълга, при който купоните изтичат след 90 години "епохи," което се равнява на 30 дни.

Въпреки че ESD направи много подобрения, на хартия, над AMPL и BAS, поглеждайки назад към цената му през последните 30 дни, можем ясно да видим, че текущата му цена от $ 0,51 е далеч от $ 1. Теоретично дали цените на ESD ще се възстановят или не, ще зависи от момента, в който изтича голям брой облигации. Засега ESD също се нуждае от време, за да се докаже.

ESD цена през последните 30 дни. Източник: CoinGecko

Dynamic Set Dollar (DSD), копие на ESD, се различава по някои начини, включително удължаване на падежа на купоните и намаляване на броя разширения и свивания на токени. DSD също навлезе в дефлационна фаза през последните две седмици, но сегашната цена от 0,65 долара изглежда по-твърда от ESD.

DSD цена през последните 14 дни. Източник: CoinGecko

Конюшни монети, използващи частично обезпечен модел

FRAX, стартиран преди около месец, е частично обезпечен стабилкойн и първият фракционно-алгоритмичен стабилкойн. Всеки може да създаде FRAX, като предостави два токена: маркер за обезпечение (USDT и USDC, поддържани при генезис) и управляващ маркер FXS. Настоящият коефициент на обезпечение е 82,25%, което означава, че 1 FRAX може да бъде отсечен с USDT или USDC на стойност 0,8225 щатски долара и FXS на стойност 0,1775 долара.

Теоретично, когато 1 FRAX е под $ 1, арбитражът ще купи FRAX и ще го използва, за да изкупи USDC и FXS и да спечели от продажбата на FXS. Търсенето на покупки FRAX ще позволи на обменния курс отново да достигне $ 1. Когато 1 FRAX е над $ 1, арбитражът ще сече FRAX с USDC и FXS и след това продава FRAX с печалба. Този натиск върху продажбите ще върне обменния курс обратно към $ 1.

FRAX обаче е все още в много ранен етап и облигациите, използвани за смекчаване на дефлационната фаза, когато се продават големи количества FXS токени, все още не са пуснати. Като се има предвид това, протоколът беше много стабилен през последния месец, а цената на FRAX е здраво закрепена на 1 долар. В допълнение, размерът на пазара на FRAX нараства бавно и общата емисия на FRAX не надвишава 26 милиона. Все още трябва да видим дали FRAX остава закотвен, когато съотношението на обезпечението бъде допълнително намалено и дали общата му емисия се разширява допълнително.

Цена FRAX от пускането му на пазара. Източник: Frax Finance

Алгоритмичните стабилни монети трябва да докажат много

След преглед на всички гореспоменати алгоритмични стабилни монети можем да видим, че използването на облигации и дивиденти като стимули изглежда работи до известна степен. Обаче в тези модели определено има спекулативен, високорисков елемент.

Докато алгоритмичните стабилни монети се стремят да бъдат по-мащабируеми от стабилните монети с обратно обезпечение, неотдавнашните пазарни показатели показват, че те не винаги работят добре на практика и се нуждаят от повече време и зрелост на пазара, за да останат стабилно закотвени към меката фиксация от $ 1.

Независимо от това, очевидно е, че бумът на DeFi и общото преминаване към финансови решения, задвижвани от блокчейн, насърчават иновациите и експериментите, които вероятно ще дадат положителни резултати и по-добри, по-стабилни протоколи в бъдеще. Дотогава фиат-обезпечените стабилни монети вероятно ще останат популярни.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner