Биткойн фючърсите отразяват затихващия оптимизъм, тъй като биковете признават поражението си

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Биткойнът претърпя постоянен спад през последните няколко дни и падна до $ 28,792 около 1:00 ч. Сутринта днес, отменяйки по-голямата част от печалбите си от новата година. Според цената на индекса OKEx BTC, водещата цифрова валута е загубила около 45% от стойността си, откакто достигна нов рекорд от 41 998 долара на 7 януари. 

В миналия седмичен фючърсен петък наблюдавахме предпазливост сред участниците на пазара, а данните за фючърсите на OKEx тази седмица показват, че биковете са започнали да затварят дългите си позиции във вторник, след като Биткойн не успя да изтласка над $ 38 000. Разпродажбите на големи пазари предизвикаха последващите спадове до петък сутринта.

По същия начин премията за тримесечните фючърси на BTC се сви от максимума от вторник от 6% до сегашните 3%, което показва, че възходящите настроения на пазара отслабват. Отвореният интерес на BTC към OKEx също се движи под 2 милиарда долара, ново дъно от две седмици, потвърждавайки, че прегрятите настроения на пазара започват да се охлаждат.

По време на писането на документа тримесечният договор BTCUSD0326 – изтичащ в края на март – се търгува на нива от 31 000 долара с премия от 1000 долара, или 3,2%, над индексната цена. 

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0326), към 6:00 ч. UTC на 22 януари. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели. 

BTC дълго / кратко съотношение

Биткойнът се възстанови на 34 000 долара и се увеличи до 38 000 долара между неделя и вторник, като увеличи съотношението дълги / къси от 1,40 на 1,80. Докато цената след това отпечатва по-нисък максимум и започва да се движи бързо надолу, съотношението дълги / къси не следва, което показва, че някои търговци на дребно вероятно ще попаднат в капан.

След вторник обаче съотношението дълъг / къс се понижи в тандем с цената и пазарните настроения принудиха биковете или да затворят дългите си позиции, или да хеджират.

Средният марж, използван от биковете, все още е висок, а показателят BTC Top Trader Среден маржин беше увеличен до рекорд от 40% по време на корекцията на цената вчера.

Време за събиране на данни: 1/15 6:00 ч. UTC до 1/22 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премиите за тримесечни фючърси бяха нестабилни тази седмица. По време на ранния отскок премията беше увеличена от 5,3% на 6,3%, но последната корекция я намали до 3%. Настоящата премия от около 3,2% отразява гореспоменатото отслабване на възходящите настроения в сравнение с миналата седмица.

Освен това лихвените проценти отново се превърнаха в ефективен водещ индикатор за оборотите на пазара. Във вторник нивата на финансиране бяха увеличени до максимум от около 0,2%, но цената не можеше да остане над 38 000 долара. Това доведе до затваряне на дългите позиции и цената спадна в отговор.

Време за събиране на данни: 1/15 6:00 ч. UTC до 1/22 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Наред с тримесечните премии, отвореният интерес рязко спада след вторник. OI отстъпи от максимум от 2,41 млрд. Долара до 1,93 млрд. Долара за три дни, потвърждавайки още повече факта, че биковете продължават да затварят позициите си поради липса на доверие.

Настоящият OI, по-малък от 2 милиарда долара, се завръща там, където беше преди две седмици. Този рунд изглежда завърши с поражение за биковете и вероятно ще видим консолидация на цените тук, когато OI започне възстановяването.

Време за събиране на данни: 1/15 6:00 ч. UTC до 1/22 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC се движи в диапазона от 21 до 28 през седмицата. Съотношението обаче се върна до минимума от средата на седмицата след спада на цената, което също показва, че спот търговците са намалили ливъриджа си. Пазарното доверие очевидно е ударило от последната корекция.

Време за събиране на данни: 1/15 6:00 ч. UTC до 1/22 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Данни за търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Настроенията на пазара рязко се влошиха след вторник. Забелязахме, че дългите позиции се затварят поради липса на доверие в краткосрочните перспективи.

Прекомерните печалби през последните няколко месеца също насърчиха получаването на печалба и сега, когато цената падна под $ 35 000, биткойн биковете ще трябва да се борят усилено за силно възстановяване.

Дахузи, Крипто търговец на TradingView

Биткойнът все още може да е изложен на риск да отпечата модел с двойно дъно. $ 28 000 до $ 29 000 според индексната цена или $ 29 000 до $ 30 000 на тримесечната диаграма на бъдещето могат да образуват дъно в този кръг на корекция. Средносрочните перспективи все още остават възходящи.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0326), 4ч. Източник: TradingView

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner