BTC фючърсите отразяват отслабването на възходящите настроения, когато цената се движи встрани

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Цената на биткойните се колебае в широк диапазон тази седмица, след като успешно се проби над 23 000 долара на 17 декември. Водещата дигитална валута скочи до рекордните 24 242 щатски долара в понеделник, преди да се оттегли до най-ниската си седмична цена от 21 918 долара в същия ден. Въпреки че оттогава цената успя да се изкачи над 23 000 долара, тя продължава да се консолидира в този диапазон, според цената на индекса OKEx BTC.

Новините за Ripple, разследвани от SEC, предизвикаха волатилност на пазара в средата на седмицата, като основните алткойни спаднаха значително. Биткойнът обаче запази ценовите си нива и увеличи доминирането на пазара.

В миналия седмичен фючърсен петък отбелязахме колко висок ливъридж повишава краткосрочния риск. Ставките на финансиране за безсрочни договори бяха над 0,05% за продължителен период от време през последния уикенд и скоро след това последва отстъпка. Тази седмица видяхме, че съотношението дълъг / къс пада бързо поради отстъпването на цените в понеделник, а търговците на фючърсния пазар бяха по-предпазливи при отварянето на дълговете. Отвореният интерес на BTC също не успя да се повиши допълнително, като 1,6 милиарда долара станаха краткосрочни високи. Пазарът може да продължи да изпитва спад в обемите поради празниците.

Последният тримесечен договор за годината BTCUSD1225 и тримесечните опции изтичат днес и търговците трябва да са наясно с пазарните рискове. Трябва да обърнем голямо внимание на посоката на пазарните настроения след днешната доставка на тримесечния договор.

От средносрочна перспектива пазарът все още е в оптимистично настроение с тримесечния договор BTCUSD0326 – изтичащ в края на март – в момента се търгува с премия от $ 1150 или 4,9% над индексната цена.

BTC / USDТримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0326), към 6:00 ч. UTC на 25 декември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

През изминалата седмица, когато цените навлязоха във фаза на консолидация след понеделник, съотношението дълги / къси отчиташе постепенна тенденция на спад, падайки от 1,18 в миналия петък до ниското ниво от 0,88, преди да се възстанови до сегашното си ниво от около 1,0. Това показва забавяне на силно възходящите настроения на пазара и че търговците не се чувстват удобно да правят залози, че Биткойн ще продължи да расте в краткосрочен план.

BTC дълго / късо съотношениеВреме за събиране на данни: 12/18 4:00 ч. UTC до 25/12:00 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Премията по тримесечни договори се е увеличила до 1400 долара или 5,8% в понеделник. Въпреки това, той бързо спадна до $ 900 или 4% при последвалото изтегляне и след това започна да се възстановява до сегашните нива от около $ 1200. Нивото на премия все още напълно показва доверието на пазара в средносрочните ценови очаквания.

BTC фючърсна базаВреме за събиране на данни: 12/18 4:00 ч. UTC до 25/12:00 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отворената лихва нарасна до 1,6 милиарда долара два пъти в средата на седмицата, последвана от бърз спад и в двата случая. Текущата отворена лихва отново е около 1,5 милиарда долара. Ако цената продължи да поддържа тази трептяща тенденция, отворената лихва, достигаща 1,6 милиарда долара, може да се превърне в релевантен показател.

BTC фючърси открит интересВреме за събиране на данни: 12/18 4:00 ч. UTC до 25/12:00 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Търговците на спот пазара с ливъридж намалиха ливъриджа след бързото отдръпване в понеделник, като коефициентът на маржин заеми се понижи бързо от около 20 до близо 16. Съотношението се повиши и в момента е около 18, което показва, че значителен процент от търговците на място пазарът все още заема биткойн, чакайки цената да се повиши.

BTC коефициент на маржин кредитиранеВреме за събиране на данни: 12/18 4:00 ч. UTC до 25/12:00 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Трептящата тенденция на биткойните тази седмица смекчи предишните силни бичи очаквания на пазара. Междувременно основните алткойни все още се възстановяват, след като са силно засегнати от XRP ситуацията. Сега, с празниците тук, може да видим спад в обема и изтъняване на книгата за поръчки, което допълнително увеличава пазарната несигурност.

Що се отнася до съпротива, 24 000 долара от индексната цена или 25 200 от тримесечната договорна цена остават ясен таван. Има възможност за фалшив пробив в тази област при липса на обем, а при биткойн, който се колебае около $ 23 000 в продължение на няколко дни, друг ход нагоре или надолу след тримесечното сетълмент на фючърси може да определи следващата краткосрочна тенденция.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner