Покупката на дребно на BTC повиши тримесечната премия, но институциите намалиха дългите позиции

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Уикенд ралито на Биткойн от над 1000 долара му позволи да възстанови повечето от загубите си в средата на седмицата. Водещата цифрова валута намали седмичната загуба до 1,34% след затваряне до $ 19,162 според цената на индекса OKEx BTC. Този скок дойде като облекчение за биковете, след като BTC тества 17 600 $ два пъти през седмицата. 

Силното рали през уикенда се отразява и в премията върху фючърсите. Годишният тримесечен подвижен тримесечен фючърс на OKEx BTC вече достигна над 14%, като подобни нива бяха наблюдавани на 24 ноември, когато BTC се повиши до нива от 19 400 долара. Това показва, че доверието на пазара в ценовата тенденция през следващите три месеца остава много силно. Освен това тази висока тримесечна премия предоставя възможности за арбитражи.

BTC фючърсите на годишна база се движат тримесечно. Източник: изкривяване

Основните алткойни не успяват да надминат, докато OKB печели 10%

Оттеглянето на биткойн в средата на седмицата остави почти всички основни алткойни да не успеят да го надминат за седмицата. Ether (ETH) и Litecoin (LTC) спаднаха съответно с 2.23% и 2.52%. въпреки това, 

XRP претърпя разпродажба и загуби 17% от стойността си през последната седмица след края на излъчването на SPARK за притежателите на XRP. Един от основните моменти сред основните алткойни беше OKB, който спечели над 10% през последните седем дни. Като цяло големите алткойни не успяха да развият независима тенденция и доминирането на Биткойн не се промени много. 

Седмични връщания на основните криптовалути, 12 / 7–12 / 13. Източник: TradingView

SushiSwap става най-големият победител в сливането на yearn.finance

В сектора DeFi общата заключена стойност достигна 15 милиарда долара за първи път миналия вторник, но този брой спадна в оттеглянето на Биткойн. И в същото време цената на много основни токени DeFi спадна през последната седмица.

Обща стойност заключена в DeFi. Източник: DeFi Pulse

Uniswap (UNI) спадна с 10,23%, въпреки че седемдневният му обем все още отне 60% от търговията с DEX, според Данните на Дюн. Пазарът остава възходящ за SushiSwap (SUSHI), който се повиши със 7,32% миналата седмица, очаквайки по-голям ръст от сливането му с yearn.finance. Compound (COMP) също се повиши с още 5% през седмицата, докато повечето токени DeFi са намалели с 5% до 15%. 

Седмични връщания на основните DeFi токени, 12 / 7–12 / 13. Източник: TradingView

Институционалните инвеститори значително намаляват дългите позиции

CME пусна най-новите (към 8 декември) биткойн фючърси данни за позицията на 12 декември. Биткойн се движеше в тесен диапазон от около $ 1000, без ясна посока през отчетния период. 

Отвореният лихвен процент падна допълнително, от 11 812 на 11 750 – обратно до нивото отпреди три седмици. Въпреки че цената на BTC не е забелязала значително отстъпление през отчетния период, институционалните инвеститори изглежда са намалили своите позиции за контрол на риска.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Отворена лихва. Източник: Quandl

Дългите позиции на мениджърите на активи паднаха от 626 на 544, докато късите позиции се увеличиха от 0 на 11, изразявайки липсата на доверие в BTC, пробивайки нови върхове.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой мениджъри на активи, копнежи спрямо шорти. Източник: Quandl

Дългите позиции на фондовете с ливъридж са намалели от 4 509 на 4 365, докато късите позиции са намалели едновременно от 9 375 на 9 354.

Като цяло предпочитанието на институционалните инвеститори да взимат печалби и да намаляват своите притежания в края на годината е разкрито от последните данни за отчитане.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой фондове с ливъридж, дълги срещу шортове. Източник: Quandl

Поглед напред тази седмица

Първите дози от ваксината COVID-19, разработена от Pfizer и BioNTech, ще бъдат доставени в Съединените щати в понеделник, което може да отбележи повратна точка в пандемията.

Що се отнася до макроикономическия фронт, пазарът сега е фокусиран върху това дали двете партии в Конгреса на САЩ могат да постигнат споразумение по втори законопроект за стимулиране. Това ще бъде най-големият фактор на несигурност, влияещ върху посоката на по-широкия пазар през следващите две седмици. Федералният резерв ще проведе и последната си среща за тази година за тази година.

В крипто, крайният срок за финализиране на компенсационен план за бившия Mt. Потребителите на Gox са на 15 декември. Това е третото разширение, включващо общо 140 000 BTC. Ако Окръжният съд в Токио може да осигури закриване на дългоочаквания връх Mt. Gox изплащане, получателите могат да продадат своите биткойни, за да ги осребрят, оказвайки натиск върху пазара.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner