Пазарът за опции ETH показва разделено настроение: Анализ

ETH и EOS опция изображение

Накратко

  • Опции за Ether (ETH) Open Interest (OI) се движат близо до рекордно високите си стойности, тъй като повече търговци на деривати преминават към бандата за опции.

  • Опциите могат да бъдат по-добър избор, когато става въпрос за управление на риска.

  • Данните за търговия показват, че някои търговци на опции изглежда гледат по-дългосрочни договори с по-високи стачка, докато договорите, които изтичат през юни, остават най-популярни.

Възможности за ETH на фокус

Пазарите на ETH опции привличат повече внимание напоследък, тъй като настроението на втория по големина крипто риск остава предимно положително от края на миналия месец. Данните от Skew показват, че общият EI за опции за ETH – общата стойност на неизплатените договори за опции, които тепърва ще се уреждат – е около около 150 милиона долара, нов ATH, счупвайки предишния рекорд от около 80 милиона долара през юни 2019 г..

Общо ETH опции OI достигащи ATH. Източник: Косо

Силното представяне на ETH през последния месец – особено по-добро от биткойн (BTC) – може да бъде една от причините за нарастващия интерес към търговията с деривати на ETH. Към 8 юни ETH се повиши с 15% през последните 30 дни, докато стойността на BTC намаля с около 2% за същия период.

ETH превъзхожда BTC; Източник: OKEx, TradingView

Опции срещу фючърси

Опциите и фючърсите са два вида инструменти, които най-често се използват в пространството на дериватите. Въпреки че двата типа договори могат да имат някои прилики, разликата между тях може значително да повлияе на профилите на риска и печалбите от дадена сделка. Нека разгледаме отблизо какво предимство може да предостави търговията.

Управляем риск

Опционните договори могат да бъдат по-малко рискови от фючърсите, особено от дългосрочна перспектива. Това е така, защото с опциите търговците предварително знаят потенциалната загуба – когато даден договор изтече, търговците имат възможност да купуват или продават на договорена цена. При фючърсите търговците поемат по-голям риск, тъй като трябва да купят или продадат базовия актив при изтичане – сумата, която тези печалби или загуби зависи от цената на базовия актив.

По-изчерпателно

Опциите могат да имат репутацията на сложни. Въпреки че, с широка гама от ценови модели, опциите позволяват на квалифицирани инвеститори да се възползват от своите възгледи и убеждения по-ефективно и всеобхватно. Това е така, защото фактори като възгледите за базовия актив, променливостта и прогнозата за времето могат да се отразят върху резултатите от търговията.

Гъвкав на ливъридж

С различни комбинации от стачни цени (цената, на която даден актив, например ETH, може да бъде закупен или продаден в бъдеще) и дати на изтичане, договорите за опции осигуряват по-голяма гъвкавост от фючърсите, когато става въпрос за ливъридж. Инвеститорите могат лесно да коригират своя ливъридж според своите рискови профили. При фючърсната търговия обаче ливъриджът зависи само от маржин изискванията.

Анализ на данните за търговия с опции

Данните за опциите позволяват на търговците да извличат ценна информация за пазара и пазарните настроения от промените в общото позициониране, отворения интерес и как търговците избират своите стачни цени.

С текущите цени на ETH, които остават под $ 250, какви инструменти използват търговците на опции? Каква е прогнозата за времето, която са имали предвид? Какво може да ни каже нестабилността? Нека да разгледаме.

Повече пари за сключване на по-дългосрочни договори

Забелязахме, че по-дългосрочните договори напоследък привличат повече внимание на пазара. OI за договорите, които изтичат през юли, септември и декември, се увеличи значително през последната седмица.

ETH опции OI до изтичане. Източник: Косо

Нарастващата OI за по-дългосрочните договори предполага, че някои търговци са могли да започнат да използват малко консервативен подход към ETH, особено от краткосрочна перспектива.

Това е така, защото договорите, които изтичат през юни със същата стачка, могат да осигурят по-висок ливъридж и по-ниска цена от договорите, които изтичат през декември. Въпреки това, някои търговци изглежда са по-отворени да плащат по-висока премия, за да влязат в ETH търговия.

Също така си струва да се отбележи, че увеличението на OI за по-дългосрочните опции може да бъде част от други стратегически настройки или хеджиране на други краткосрочни опции.

ETH опционните цени разкриват разделени настроения

Начинът, по който търговците на опции избират цената си на удар, може да бъде друга информация, която си струва да се разгледа. Данните от Skew показват, че по-голямата част от OI е концентрирана върху договори със стачка от 220 и 280 долара.

ETH опции OI чрез стачка; Източник: Косо

От гледна точка на обаждането, ако инвеститорът иска да има по-малко рискова експозиция, той може да избере опция за ETH кол – когато инвеститорът има право да закупи ETH на определена дата – с цена за забавяне на или под текущата спот цена на ETH. Междувременно търговец, който е искал да поеме по-високи рискове, може да предпочете цената на стачка над спот цената на ETH.

От гледна точка на пут – когато инвеститорът има право да продаде ETH на определена дата – цената на пут опция на или над спот цената е по-консервативна от стачка под спот цената.

Според данните на Skew, $ 220 и $ 280 са най-популярните стачни цени на пазарите за опции ETH, докато текущата спот цена е около $ 240 по време на пресата. От гледна точка на обаждането, $ 220 е консервативен избор, тъй като е под спот цената, което означава, че тези договори вече са в парите (ITM) – ливъриджът и колебанията на цените на тези договори са относително по-малки.

Обаче обажданията със стачка от $ 280 изглежда са за търговци, които са по-бичи на ETH, тъй като тези договори все още са без пари (OTM), тъй като стачката е по-висока от текущата спот цена.

От гледна точка на гледна точка, ударната цена от $ 280 изглежда по-скоро като консервативен избор за търговци, които са мечки по цените на ETH. По-агресивните ETH мечки биха могли да изберат путове със стачка от $ 220, тъй като имат по-висок ливъридж и потенциално биха могли да имат по-висока възвръщаемост.

Датите за изтичане на срока на действие и цените на стачка изглежда ни казват, че търговците на опции за ETH а) изглежда са започнали да обмислят по-дългосрочни настройки на ETH, дори с по-висока премия и б) изглежда имат разделен поглед върху цените на ETH, тъй като сумата на OI на 220 и 280 стачни цени бяха много близки.

Пазарът на крипто опции се разширява

Опциите са широко използвани в традиционния финансов свят. С бързия растеж на пространството на крипто деривати, търговците и инвеститорите вече могат да се възползват от нарастващия избор на базови активи при търговията с крипто опции.

Предложенията за собствени опции на OKEx нарастват бързо – въведохме търговия с опции ETHUSD едва миналата седмица. EOS ще последва скоро, като пазарът на опции EOSUSD на OKEx ще бъде отворен по-късно този месец.

Отказ от отговорност: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търгуването с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да се уверите, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото си на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner