Биткойн фючърсите показват предпазливо настроение на пазара, въпреки че подкрепата от 10 000 долара се оказва стабилна

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

От миналия петък биткойнът (BTC) се колебае между $ 9 800 и $ 10 600 според цената на OKEx Quarterly Futures (BTCUSD0925). Въпреки че няколко пъти тества психологическото ниво от 10 000 долара, най-голямата криптовалута продължава да остава на повърхността, въпреки че акциите се представиха слабо през тази седмица.

Реализираната волатилност постоянно се колебаеше около 2,5% тази седмица, под средната стойност от 3,1%. От друга страна, подразбиращата се волатилност се подобри с 0,3%, но изглежда, че цените засега са в стагнация.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, съотношението дълъг / къс се е повишило в няколко формации дъно цена. След като обаче цената се стабилизира около 10 200 долара този път, съотношението постепенно намалява, което показва, че търговците не са толкова уверени в по-нататъшното увеличение на цените. Освен това, продължаващият спад в коефициента на маржин кредитиране показва, че по-малко хора на пазара са готови да плащат лихва за вземане на биткойн в наши дни. Отвореният интерес остава на по-ниско ниво в сравнение с миналия месец, а отрицателната тримесечна фючърсна премия показва цялостен мечи настроение на пазара.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0925) от 6:00 ч. UTC на 11 септември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели

BTC дълго / кратко съотношение

При тази странична тенденция съотношението дълъг / къс е относително нестабилно, като варира между 1,05 и 1,45. Това съотношение достигна своя връх в понеделник и след това започна плавен спад до сегашната си стойност, близо до 1,1. Докато BTC се възстанови през втората половина на седмицата и надхвърли 10 000 долара, търговците на дребно не бяха впечатлени от отскока и повече от тях се провалиха.

Интересно е също така да се отбележи, че съотношението дълги / къси се подобри значително, когато цените тестваха ключовата поддръжка на 9800 долара няколко пъти, което показва, че търговците на дребно възприемат подкрепата като по-солидна и са готови да отворят лонгове на по-ниски цени.

Като цяло постепенният спад в съотношението дълго / кратко показва, че пазарното доверие остава ниско.

Време за събиране на данни: 9/4 4:00 ч. UTC до 9/11 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

През последната седмица видяхме BTC базата между тримесечните фючърси и спот цените да се плъзнат на отрицателна територия за първи път от средата на май. Тази тенденция се запази, като тримесечният договор в четвъртък спадна до отрицателните 0,16%.

Настоящите тримесечни фючърси изтичат в края на септември и спадът във времето може да бъде една от причините за намаляващата премия, но по-голяма част от нея може да се отдаде на факта, че участниците на пазара не са положително настроени към средносрочната тенденция.

Време за събиране на данни: 9/4 4:00 ч. UTC до 9/11 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният интерес не се е променил много след бърз спад до близо 840 милиона долара миналия петък. OI се понижи до най-ниското си ниво през седмицата, до 802 милиона долара, във вторник, но оттогава се върна към сегашните си 835 милиона долара. Поради по-малката промяна в OI, няма следа от следващия голям ход и ако OI продължи в този трептящ модел, цените вероятно ще останат настрани.

Време за събиране на данни: 9/4 4:00 ч. UTC до 9/11 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

За разлика от бързата промяна в съотношението дълъг / къс, коефициентът на маржин кредитиране е спаднал от 11 през миналия петък до 5,5. Това също означава, че има по-малко търговци, готови да плащат лихва, за да заемат биткойн.

Време за събиране на данни: 9/4 4:00 ч. UTC до 9/11 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Докато цената на биткойните постепенно се отдалечи от 10 000 долара през втората половина на седмицата, обемът наистина не се повиши и отскокът беше твърде слаб. 

$ 10 700 е средносрочният праг, ако цената може да пробие това ниво, може да видим по-нататъшно нарастване на доверието на пазара. Засега обаче цената все още вероятно ще тества отново подкрепата на $ 9 800 и остава да видим дали това ниво може да се задържи много по-дълго.

Пазарните настроения, показани от данните за търговия с OKEx, също не са много положителни: съотношението дълъг / къс не последва възстановяването на цената на BTC, а коефициентът на маржин кредитиране се понижава.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner