Биткойн фючърсите отразяват отрицателността, тъй като традиционните пазари стават червени

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx

Биткойн (BTC) преживя сложна седмица от гледна точка на цената, повлияна не само от шумотевицата DeFi, но и от традиционните пазари, като злато и акции.

От миналия петък до този вторник свръхвисоката възвръщаемост на проектите за доходност при децентрализирано финансиране изпрати цената на Ether (ETH) да скочи, което също помогна на Bitcoin. В сряда обаче рязък спад в цената на златото доведе до мечешки поглъщащ модел, който се формира в дневната графика на Биткойн. Оттогава цената на BTC продължи да се плъзга и накрая се счупи под $ 10 500, тъй като американските акции също видяха значителна корекция в четвъртък.

Тримесечните фючърси на OKEx (BTCUSD0925) отбелязаха спад на цената до $ 9 902 и в един момент се търгуваха под спот цената, отразявайки изцяло краткосрочния песимизъм на пазара. Продължавайки напред, границата от 10 000 долара ще бъде важно психологическо ниво за пазара.

Разглеждайки данните за търговия с OKEx, съотношението дълги / къси все още е над 1,2, което показва, че някои лонгове все още задържат позициите си, очаквайки да намалят загубите от ценовото рали. Тримесечната фючърсна цена, която някога е била с отрицателна премия, илюстрира негативността на пазара.

Отвореният интерес се върна там, където беше в края на юли, когато цената проби над 10 000 долара, което също показва, че мечките с печалба са затворили предимно позициите си. С отметката от 10 000 долара, която е много близо до текущата цена, вероятно ще видим период на консолидация.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD0925). от 6:00 ч. UTC на 4 септември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате още показатели

BTC дълго / кратко съотношение

Що се отнася до съотношението дълъг / къс, то остава ниско през целия скок на цените от петък до понеделник, като се движи между 1,05 и 1,20. Това показва, че броят на търговците, преследващи ценовото нарастване, не е бил голям.

В сряда обаче, когато тримесечната цена на фючърсите спадна от 12 000 на 11 300 долара, ясно можахме да видим скок в съотношението дълъг / къс, скачайки от 1,20 на 1,45. Това също показва, че много търговци заемат дълги позиции по пътя надолу. Но тези дълги притежания бяха напълно смазани в четвъртък, когато цената спадна допълнително до около 10 200 долара.

Съотношението сега се е понижило от високо от 1,45 до около 1,25, което показва, че спадът на цените е бил много внезапен и броят на късите продавачи все още е нисък, докато много бикове носят чантите си, очаквайки отскок.

Време за събиране на данни: 8/28 4:00 ч. UTC до 9/4 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

В статията от петък за фючърсите от миналата седмица заявихме, че "Базата на BTC показва, че пазарът не е толкова оптимистичен, колкото беше по-рано този месец."

През последните седем дни премията за OKEx Quarterly Futures се повиши до $ 160 от $ 110 преди отстъпката в сряда. Премията вече е унищожена за два последователни дни на рязко спадане и е влязла в отрицателна територия в един момент. Това е първият път от средата на май, че тримесечните фючърси получават отрицателна премия, което е показателно за изключително песимистичните настроения на пазара. Настоящата тримесечна фючърсна цена стана почти идентична с спот цената.

Време за събиране на данни: 8/28 4:00 ч. UTC до 9/4 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент се движеше почти по същия начин като цената, достигайки 1,12 милиарда долара за седмицата, преди да падне в сряда. И OI сега намалява до 886 милиона долара след два дни непрекъснати продажби и ликвидации.

Бързият спад в OI също показва, че мечките са затворили позициите си по време на спада. Въпреки това, в комбинация с съотношението дълги / къси, изглежда все още има много бикове, които са в загуба, но не са затворили дългите си позиции.

Време за събиране на данни: 8/28 4:00 ч. UTC до 9/4 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране се е променил малко през по-голямата част от седмицата, като се движи между 13 и 15. Въпреки това, най-накрая той бързо се свлече до около 11 по време на разпродажбата в четвъртък, което показва, че много дългосрочни търговци, заели USDT, са затворили позициите си в загуба.

Въпреки това, като съотношението все още е над 1,0, пазарът на спот маржин търгува сравнително бавно и все още не е извън предишната инерция на бичия пазар.

Време за събиране на данни: 8/28 4:00 ч. UTC до 9/4 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Този неотдавнашен разпродажба беше повлиян най-вече от традиционните пазари, особено поемането на печалба след V-образно обръщане на различни активи. Трябва да обърнем специално внимание на последния търговски ден от седмицата за фондовия пазар на САЩ и индекса на щатския долар.

Разглеждайки пазара на криптовалути, през първата половина на седмицата имаше много ентусиазъм за поскъпване, особено с хип-хофа на DeFi. Засега обаче границата от 10 000 долара ще бъде важно психологическо ниво в средносрочен план и пробив под това ниво вероятно ще тества подкрепата от 9 300 долара.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner