Биткойн фючърсите отразяват оптимизма, тъй като пазарът очаква пробив от 13 хиляди долара

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните фючърси на Биткойн на OKEx.

След шест последователни дни печалба, цената на биткойн (BTC) се е повишила от $ 11 200 до около $ 13 000, пробивайки нивата на съпротива от $ 12 000 и $ 12 600 в сряда, според цената на индекса OKEx BTC. В момента тримесечните фючърси на OKEx (BTCUSD1225) се търгуват с премия от $ 270 над индексната цена. 

Последният пробив беше продиктуван от новината, че платежният гигант PayPal ще позволи на клиентите да държат биткойни и други криптовалути и да ги харчат в мрежа от над 25 милиона търговци. Като се има предвид как тази новина проследява покупката на BTC на Square на стойност 50 милиона долара по-рано през месеца, приемането на биткойни изглежда се увеличава.

В статията на Futures Friday от миналата седмица заявихме, че данните за търговия с OKEx показват разширяване на пазарния оптимизъм. Данните от търговията с OKEx тази седмица показват, че участниците на пазара са по-внимателни към натиска върху продажбите при важни нива на съпротива. Пазарният оптимизъм обаче остава непокътнат по отношение на премиите и нарастващия коефициент на маржин кредитиране на BTC. Освен това отвореният интерес също остава близо 1 милиард долара, без очевидно затваряне на дълги позиции.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225), към 8:00 ч. UTC на 23 октомври. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Волатилността на съотношението дълъг / къс се увеличи тази седмица, варирайки от 0,66 до 0,93. Интересното е, че между понеделник и сряда – когато цената на тримесечните фючърси на BTC се повиши от 11 600 на 12 300 долара – съотношението дълги / къси постепенно намаляваше, което показва, че търговците на дребно не са били уверени, че цената ще пробие важното ниво на съпротива на спотовите цени от 12 000 долара. Когато обаче цената избухна, настроението на пазара се промени много бързо и съотношението дълги / къси премина от 0,66 на над 0,9. 

Въпреки това, с тримесечната цена на фючърсите от снощи, достигаща до 13 300 долара, съотношението дълъг / къс отново беше на ниско ниво, което показва, че инвеститорите на дребно очакват натиск върху продажбите на тези нива да доминират в движението на пазара.

Време за събиране на данни: 10/16 4:00 ч. UTC до 10/23 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Базата между тримесечните фючърси и спота остава в диапазона от 2% през цялата седмица. Той бе достигнал 2,7% по време на ралито в сряда и сега се върна на 2,1%, или около 270 долара, което е здравословно и устойчиво.

Време за събиране на данни: 10/16 4:00 ч. UTC до 10/23 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато базата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент се повиши бързо през седмицата до последните пикове от над 1 милиард долара. Този нарастващ OI е в съответствие с възходящия ценови импулс. Можем да видим още едно повишение в OI, ако цената може да пробие нивото от 13 300 долара.

Време за събиране на данни: 10/16 4:00 ч. UTC до 10/23 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC беше в тенденция, противоположен на цената преди сряда, като спадна от 9,5 до 6,6, което показва, че търговците, заели BTC, постепенно връщат монетите си след получаване на печалба.

След сряда обаче съотношението отново се повиши до над 9,0, което също показа, че доверието в пазара на спот лостове остава силно.

Време за събиране на данни: 10/16 4:00 ч. UTC до 10/23 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. По принцип търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, се стремят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

След шест последователни дни печалба, Биткойн все още е в силна възходяща тенденция и има голяма възможност за нов опит за пробив през $ 13 000 след известна консолидация.

Ако Биткойн успее да пробие ключовото ниво на съпротива от $ 13 000, можем да станем свидетели на търговци, преследващи ценовото нарастване чак до биткойн-максимума за 2019 г. от $ 14 000.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner