Биткойн марширува на фона на предпазливост на дребно, тъй като фючърсите отварят лихви, създава нов ATH

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните фючърси на Биткойн на OKEx.

Bitcoin (BTC) публикува шест зелени седмични свещи от началото на октомври, отбелязвайки шест последователни седмици печалби. Водещата дигитална валута отново набра пара тази сутрин и достигна $ 16 490, според индекса OKEx BTC – най-високата му цена от втората седмица на януари 2018 г. В момента OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225) се търгуват с премия от $ 300, или 1,8%, над цената на индекса.

В статията на Futures Friday от миналата седмица отбелязахме как данните за търговия на OKEx отразяват пристрастията на пазара към краткосрочно поскъпване на цените. Данните от тази седмица показват най-вече търговците на дребно, които се колебаят да преследват ценовото рали.

Съотношението BTC дълъг / къс обикновено се противопоставяше на движението на цените със стагниращ коефициент на заем на спот маржин. В същото време нивото на тримесечната фючърсна премия е намаляло в процентно изражение и участниците на пазара са предпазливи от отворения интерес, който поставя нови рекорди за всички времена.

Въпреки това, Bitcoin все още има място за покачване въпреки опасенията на дребно, тъй като не всички данни за търговия отразяват условията на прегряване. Ако цената е в състояние да пробие нивото на съпротива от $ 16 000, тя може да продължи възходящия импулс и инвеститорите на дребно вероятно ще FOMO на позиции.

Тримесечни фючърси на биткойни - 11/13OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD1225), от 6:00 ч. UTC на 13 ноември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс се движеше до голяма степен обратно на цената през седмицата. Съотношението спадна от най-високия в неделя 1,09 до сегашните 0,85, тъй като тримесечната цена на фючърсите се увеличи от 15 200 на 16 600 долара.

Забележително е, че съотношението дълъг / къс се връща бързо при всяко отстъпване на цената, което показва, че търговците на дребно отварят дълги позиции на спадове, но ги затварят бързо, когато цената се повиши.

След шест поредни седмици печалба, колебанието на търговците да продължат да гонят ценовия рали е разбираемо.

В допълнение, нивата на финансиране на вечните суапове на BTC също не са прегряти, което допълнително показва, че инвеститорите на дребно са предпазливи по отношение на рисковете за изтегляне.

Биткойн дълго кратко съотношениеВреме за събиране на данни: 11/6 6:00 ч. UTC до 11/13 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Докато цената се покачва, настоящата BTC база от $ 300 е в съответствие с миналия петък, но в процентно изражение премията всъщност намалява. Стабилността в премията също показва, че в момента пазарът не е прекалено развълнуван. Сегашната база обаче все още е здрава и отразява настроенията на бичия пазар.

BTC основаВреме за събиране на данни: 11/6 6:00 ч. UTC до 11/13 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато базата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният интерес започна да се покачва в сряда, от около 1 милиард долара до максимум от 1,2 милиарда долара тази сутрин. Съвкупният отворен лихвен процент на всички борси също достигна рекорд днес – 6,1 милиарда долара, според данни от изкривяване.

Въпреки че прекомерният отворен интерес в исторически план показва нарастващ риск, тазгодишното покачване на цените е по-скоро резултат от постъпването на институционални пари и ние се нуждаем от повече време, за да видим дали този висок отворен интерес ще стане норма или не.

Отворена лихва и обем на BTC - 11/13Време за събиране на данни: 11/6 6:00 ч. UTC до 11/13 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Маржовото кредитиране на BTC не се е колебало много през седмицата, варирайки между 9,5 и 11,5, което показва, че пазарът не е в режим FOMO. Друг кръг на ливъридж на спот пазара може да означава, че търговците на дребно се втурват, но сегашният лост остава на здравословни нива.

Графика на коефициента на маржин кредитиране - 11/13Време за събиране на данни: 11/6 6:00 ч. UTC до 11/13 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. По принцип търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, се стремят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Hunain Naseer, старши редактор на OKEx

Ноември е ключов месец за биткойните, тъй като той проби през основните месечни нива на съпротива, формирани през декември 2017 г. и януари 2018 г. Като се има предвид последователната набираща линия, пазарът е естествено предпазлив на всяко ново ниво, тъй като в начин на консолидация от миналия месец.

Данните за търговия с фючърси, прегледани тази седмица, отразяват това предпазливост, тъй като търговците на дребно очакват голяма корекция, но продължават да търсят малки печалби между незначителни спадове и скокове. Като се има предвид това, ако BTC успее да изгради силна подкрепа около 16 000 щатски долара, пътят му към ATH за 2017 г. ще стане относително ясен и търговците на дребно вероятно ще FOMO на пазара с прилични обеми, карайки цената още по-висока.

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Цената на BTC проби съпротивата от $ 15 800 – или $ 16 100 за тримесечните фючърси – допълнително засилвайки бичия доверие на пазара. Тази сутрин обаче няма особено усилване на силата на звука, което би могло да породи някои притеснения. 

Поддръжката в рамките на деня е около 16 100 долара – или 16 400 долара за тримесечните фючърси. Ако краткосрочният модел на рали може да продължи, незначителното отдръпване няма да наруши това ниво на подкрепа. Напротив, ако поддръжката не може да задържи, корекцията ще бъде значително разширена. Долната поддръжка е на $ 15 400.

Настоящият рекордно висок отворен интерес очевидно е проблем за пазара, но силното купуване на спот пазара може да подкрепи цените.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Promo
banner
Promo
banner