Матю Унгер, главен изпълнителен директор на iComply Investor Services Inc – Интервюта

Матю е главен изпълнителен директор на iComply (iComply Investor Services Inc.) е всепризната Regtech платформа, която захранва дигитализацията на институционалните финанси с покритие за над 160 държави.

От много години се занимавате с криптовалута. Можете ли да споделите с нас как за първи път научихте за крипто?

За първи път чух за криптовалутата (Bitcoin) през 2011 г. на среща във Ванкувър. Преди това прекарах повече от половин десетилетие като мениджър на богатството. Видях как блокчейн технологията ще трансформира капиталовите пазари. Оттогава видяхме много иновации. За сравнение с цифровите медии – ако Bitcoin беше Napster на финансите, интелигентните договори на Ethereum бяха BitTorrent.

Как попаднахте на концепцията за iComply Investor Services?

Нуждата от iComply възникна от две големи събития, през 2014 г. финтехът, за който работих, изграждаше платформа за брокери и мениджъри на активи, които да управляват целия си бизнес от iPad. За KYC имаше няколко API на пазара, но дори и днес повечето от тези инструменти не правят нищо повече от включване или проверка на самоличността.

През последните 15 години преминах през много цикли на регулаторен одит и направих първото си обучение за борба с борбата с борбата с наркотиците през 2005 г. Видях необходимост от набор от инструменти, който да позволи на предприятията лесно да управляват глобалните вариации и честите промени в местните разпоредби – независимо дали за борда, удостоверяване на самоличността, AML или дори разкриване и правни споразумения. Днес iComply предлага инструменти за идентификация и управление на риска от институционален клас, които поддържат спазването на AML за целия жизнен цикъл на клиентите.

Вие ръководите проект за 2016 г. за използване на интелигентни договори Ethereum за автоматизиране на съвпадението и изпълнението на търговията със суапове на лихвени проценти CME през LIBOR. Как се получи това и какъв беше резултатът?

Всъщност водех само техническата част на това доказателство за концепция (POC) с екип от MIT. Нашата цел беше да изградим бизнес казус и технически POC, за да идентифицираме дали интелигентните договори могат да се използват за ефективно изчистване на дериватите. Това наложи да картографираме целия работен поток, бизнес и изискванията за съответствие на втората по големина клирингова къща в света. Свързахме точките между контрагентите по сделки, техните адвокатски кантори и цяла мрежа от патентован софтуер.

Поглеждайки назад, нашето решение беше объркано – имахме твърде много логика и потенциално поверителна информация във веригата, а Ethereum беше интегриран в персонализиран интерфейс на Salesforce. Беше ранните дни. Малко след разгръщането на бедствието DAO и произтичащият от него хард форк уби всички интереси на големите институции. И все пак резултатите от POC бяха вълнуващи – бихме могли да предприемем традиционен институционален процес, който отнема 4-6 седмици и струва над $ 10 000 на транзакция и да го сведем до под долар газ за по-малко от минута.

Станахме свидетели на бум на ICO през 2017 г. с последващия крах през 2019 г. Защо лично смятате, че STO ще бъдат различни?

Първо, ICO се стремят да направят нещо много по-различно от дигитализирането на ценна книга – в много отношения токените на помощните програми са нов клас активи, маркерите за сигурност са нова технология, приложена в по-голямата си част към много традиционни финансови инструменти. Все още вярвам, че има отлични случаи на използване на комунални токени – но много комунални токени все още трябва да се съобразяват с всякакви закони и разпоредби извън ценните книжа.

За разлика от тях, STO се фокусират върху дейността си в рамките на регулирането на ценните книжа. Това означава, че те ще бъдат държани на по-висок стандарт и техните токени трябва да спазват разпоредбите за ценните книжа на всяка юрисдикция, с която търгуват – дори за равностойни преводи между портфейли. Тези разпоредби варират значително в различните държави, в света на хартиените или цифрови правни споразумения в PDF формат има малък риск регулаторът в ЕС да хване американски емитент, който набира капитал за частно пласиране в бизнес, фонд или сделка с недвижими имоти.

Поставянето на тези транзакции върху блокчейн напълно променя това, защото регулаторите вече са в състояние да наблюдават пазара по начин, който днес е просто невъзможно да се направи. Днес издателите на токени все още купуват основни API за KYC и AML и мнозина все още мислят за глобалното регулиране като двоично – SEC срещу no-SEC (т.е. Reg D и Reg S). Когато обаче токенизиран актив е в състояние лесно да управлява юрисдикционните вариации на самоличността, поверителността, данните, AML и регулациите за ценни книжа, включително разкриване и правни споразумения и т.н., старият начин на правене на неща изглежда безумен. Това би било като някой да използва Телекс днес вместо Telegram, имейл или Slack.

Кои са някои от случаите на използване на токенизация, с които iComply може да помогне на компаниите?

Откакто стартирахме Prefacto през февруари 2018 г., видяхме много наистина страхотни символни проекти от Cryptokitties до токенизирани фондове, недвижими имоти, облигации, частни акции, фючърсни договори и дори частична собственост в бъчви с луксозно шотландско, уиски и вино.

Инструментариумът Prefacto улеснява и много рентабилно за издателите на токени да управляват изискванията за съответствие не само за първоначалното предлагане, но и за всяка транзакция през целия живот на актива в почти всяка държава в света. Ако вашият адвокат е в състояние да напише срочен лист, договор за покупка или лицензионен договор – вероятно можете да го символизирате.

През 2018 г. започнахме да виждаме много нови блокчейн стартиращи компании, стартиращи платформи за издаване, търговия, агенти за прехвърляне и управление на таблици с капачки, като Polymath, Blockport, Securitize и др. Започнахме да получаваме заявки от много STO платформи за това как за да се справим с трансграничното спазване на AML за корпоративни инвеститори, така че пуснахме втори продукт, iComplyKYC, като набор от инструменти, който лесно се включва в този тип платформи. Това, което не очаквахме, беше търсенето от традиционните капиталови пазари, където бек офисите просто не са готови за блокчейн. Това е много вълнуваща тенденция, защото сега свързваме точките за много от нашите клиенти, запълвайки пропуските между традиционните брокери, емисионните платформи и дори някои борси.

Един от вашите клиенти за обмен е Motto Technologies, базирана в Обединеното кралство борса за криптовалута, която става публична на LSE. Бихте ли ни разгледали какво прави Motto и как iComply успя да им помогне?

Девизът беше рано към играта „да вземем правилата правилно“. Тяхната платформа позволява на потребителите да купуват, търгуват с криптовалута, но също така дават на потребителите си карта Visa, която ви позволява лесно да харчите криптовалутата си навсякъде, където можете. За да получат минали одити от техните банкови партньори, Visa и Органа за финансово поведение.

Помогнахме на Motto да намери местни регулаторни експерти, да подготви техните политики и процедури за одити, одобрения и публична проверка. Преди да използват iComply, банката им беше изискала да използват инструмент, базиран на API „e-KYC“, който можеше да работи, ако те правеха традиционна криптообмен. Нашият набор от инструменти iComplyKYC им позволи да създадат и поддържат стабилна програма за съответствие, която може да се противопостави на регулаторния контрол. Повечето от другите платформи все още се занимават с 10 различни API и ръчни системи, за да се опитат да успокоят регулаторите. Помогнахме на Motto да изпревари тази крива и щом скоро публично търгувана компания техните акции ще бъдат достъпни както за акредитирани, така и за неакредитирани инвеститори – не знам за друга борса на пазара, която може да каже, че.

Един от вашите софтуерни продукти е Prefacto, regtech решение за токенизирани активи. Какви проблеми решава Prefacto?

Prefacto дава възможност на бизнеса да управлява цялостното съответствие на своите токенизирани активи. Това включва планиране и структуриране, стартиране на интелигентни договори, разработване и прилагане на програма за съответствие, издаване и разпространение и накрая текущо управление на маркерите. В сравнение с това, което правят много издатели днес, нашите клиенти могат да спестят време, пари и много болка, ако говорят рано с нашия екип.

iComply предлага и KYC услуги. Кои са някои от тези услуги?

В края на 2018 г. започнахме да се свързваме с други платформи за издаване на токени, агенти за прехвърляне и т.н. на пазара на маркери за сигурност, за да им предложим демонстрации и възможност да споделят знания и да си сътрудничат, вместо да се конкурират. Няколко играчи ни взеха предложението и всички научихме много. Едно от ключовите решения за iComply беше, че докато смятахме, че Prefacto е готино, технологията ни за съответствие е ключова липсваща част от тези други платформи.

По това време никоя от другите платформи не можеше да управлява спазването на изискванията за корпоративни инвеститори, разпределени брокерски мрежи или различни юрисдикционни промени в регулирането. Това ни накара да фокусираме отново бизнеса си върху това, за което е известно, че сме най-добри – интелигентна автоматизация на съответствието. Отне около година рефакториране на нашата платформа и стартиране на текущата версия на iComplyKYC, набор от инструменти, които улесняват изграждането и поддържането на стабилна глобална програма за спазване на AML.

Изградихме собствена технология за KYC, защото знаехме, че API на пазара няма да отговарят на регулаторните изисквания – има причина да не виждате, че тези инструменти се използват днес от фирми като HSBC, Santander, Vistra и др. След стартирането на iComplyKYC ние открихме, че институционалните играчи са много заинтересовани да използват тези инструменти, тъй като те са изградени според настоящите стандарти и рамки на традиционното спазване – ние просто го правим за 95-98% по-ниска цена на транзакция от настоящите средни и бек офис системи.

Къде виждате индустрията след пет години?

След 5 години – ако сте запознати с концепцията за хип-цикъла на Gartner – ще видим, че маркерите за сигурност започват да излитат в масовото приемане. В момента, ако разгледате цифровата медия като пример, в момента маркерите за сигурност са за хората, които биха използвали Napster или Kazaa. След пет години ще имаме iTunes, може би дори Netflix.

Традиционните фирми ще са минали POCs и MOU съобщения за пресата. Подобно на въртенето на Netflix от DVD с поръчка по пощата до дигитална доставка, някои от големите момчета ще направят публичните блокчейн основи на своята бизнес стратегия, както EY вече е направил с Ethereum. Други ще тръгнат по пътя на Blockbuster.

Едновременно с това стартиращите маркери за сигурност ще бъдат по-съвместни и по-оперативно съвместими. Разходите за пускане на токен ще бъдат поне с 90% по-ниски от днешните. Платформите, които са избрали публични блокчейн, вместо собствени частни или специално изградени вериги, ще започнат да виждат ползите от това дългосрочно мислене.

И накрая, през следващите 1-3 години вярвам, че ще видим и ще чуем много за частните вериги с рационалността на мащабируемостта, сигурността и т.н. във финансите. Първите членове на консорциума R3 са похарчили милиони, за да научат това, Salesforce и S&P бракува своя проект Hyperledger, JP Morgan наскоро се отказа от Quorum – истината е, че имаме DLT във финансите повече от 30 години, системи като CDS са невероятно ефективни и сигурни.

Няма нищо ново в частната блокчейн или мрежова мрежа във финансите. Вижте Java и C #, те спечелиха надпреварата за изграждане на интернет. Обществените облачни решения като Google, AWS и Azure спечелиха надпреварата за споделена архитектура на публичния сървър. За дигиталните финанси публичните блокчейни дават възможност за пълна прозрачност, която изгражда доверие и репутация по начин, който частната верига не може. В рамките на 5 години ще видите SIX, ASX, GBX и подобни играчи ще премахнат текущата си инфраструктура в полза на по-ниски разходи за транзакция и по-ниски разходи за притежание на технология, за да приемат публична инфраструктура за блокчейн.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите за iComply?

Нашият фокус в iComply е да гарантираме, че компаниите могат лесно да изградят и поддържат стабилна, глобална и институционална програма за съответствие. Проблемът, който виждаме на пазара, е, че инструментите за институционална степен са твърде ръчни и скъпи, за да позволят дигитална трансформация. Междувременно на пазара на финтех, стартиране и маркери за сигурност виждаме много играчи, които имат богат опит в областта на ценните книжа или финансите – обикновено само на един пазар, но няма опит в реалния свят в това, което се случва в средния и бек офиса , много по-малко съответствие на международно ниво. Те просто не разбират, че когато продавате Reg S на някого в Германия, има изисквания за съответствие от BaFin, Европейската комисия и т.н. Заради цялата тази индустрия бих призовал издателите на символи да разглеждат спазването цялостно, и възможно най-рано.

Нашите клиенти осъзнават много бързо, че ние предлагаме холистичен подход. Ние подкрепяме нашите клиенти чрез одити от регулатори, банки и финансови партньори – те се нуждаят от това, за да станат успешни. API eKYC, създаден за Uber и AirBnb, не прави това, защото знае, че техният технологичен персонал няма да премине одит – след като приключат продажбата, това е всичко. Именно това е уникалното в нашия фокус в iComply, ние сме тук, за да помогнем на нашите клиенти да правят бизнес – ние сме привели своя бизнес модел в съответствие с успеха на клиента.

За да научите повече посетете iComply или посетете или iComply страница за бизнес обяви.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner