Първите търгуеми въглеродни маркери в света за демократизиране на достъпа до нов клас активи

The Универсален протоколен алианс (UPA), коалиция от водещи блокчейн компании, включително Bittrex Global, Ledger, Certik, Infinigold и Uphold, днес пуска Universal Carbon (UPCO2), първият търгуем въглероден токен в публичен блокчейн в света, който може да бъде закупен и държан като инвестиция или изгорен, за да компенсира въглеродния отпечатък на индивида.

Тъй като търсенето на въглеродни кредити надхвърля предлагането с фактор 4 до 1 през 2020 г., според Световната банка, UPCO2 Token е настроен да демократизира важен нов клас активи, което може да доведе до установяване на глобална клирингова цена за въглерод ( както днес съществува за стоки като нефт и злато) и повече ресурси, вложени в екологични проекти.

Всеки UPCO2 Token представлява един тон замърсяване с CO2, предотвратен от сертифициран проект REDD +, предотвратяващ загубата или деградацията на дъждовните гори. Всеки жетон е подкрепен от доброволно въглеродно звено [VCU], цифров сертификат, издаден от Verra, международната агенция по стандартизация, която позволява на сертифицирани проекти да превърнат своите намаления на парникови газове (ПГ) в търгуеми въглеродни кредити.

„Проектите, които подкрепяме чрез покупки на въглеродни кредити, предотвратяват обезлесяването в Амазонка, басейна на Конго и Индонезия, както и други заплашени дъждовни гори“, обясни председателят на Алианса на UP, Матю Льо Мерл. ‘За ново поколение инвеститори, търсещи повече от обикновена финансова възвръщаемост, UPCO2 предлага атрактивни социални, икономически и екологични ползи. В ключов момент за изменението на климата UPCO2 позволява на хората по света да правят добро за планетата и потенциално да правят добро за себе си. “

Мощни макроикономически сили са в основата на пазара на доброволен въглероден кредит и според някои коментатори биха могли да повишат цените значително, тъй като все повече страни въвеждат регулирани пазари на CO2, принуждавайки компаниите да компенсират замърсяването си. Освен това все по-голям брой фирми и лица избират доброволно да компенсират своите въглеродни отпечатъци.

Според Световната банка през 2020 г. човечеството компенсира само 22% от глобалните емисии чрез закупуване и оттегляне на въглеродни кредити и въпреки това делът на страните, управляващи регулирани въглеродни пазари, се е увеличил от 40% от глобалния БВП през 2016 г. до 70 на цента през 2020 г. 1. Резултатът е стена от търсене, която може далеч да надмине производството на нови въглеродни кредити, което е задушено от бавния и скъп процес на сертифициране на доброволен въглероден проект.

„Тази година може да се превърне в ключова точка за промяна в климатичните промени“, заяви JP Thieriot, съосновател на UP Alliance и главен изпълнителен директор на Uphold. „Годината премина от далечен проблем, заложен в далечни споразумения като Киото и Париж, до екзистенциална заплаха, засягаща живота на десетки милиони хора. През последните месеци видяхме как Австралия и Калифорния горят, все по-мощни урагани, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обявява Климатична администрация и компании като Apple, Microsoft и Nike доброволно се ангажират с въглероден неутралитет.

„Борбата с изменението на климата вероятно ще се превърне в доминиращ икономически проблем през следващите 20 години. UPCO2 Token позволява на хората навсякъде да участват в този изключително важен – и потенциално доходоносен – нов пазар, както и да правят правилното нещо за планетата. “

Доброволните въглеродни кредити, които подкрепят всички UPCO2 токени, предлагат големи икономически предимства в сравнение с регулираните кредити. Като деноминирани в долари, признати в световен мащаб, заменяеми и трайни активи, доброволните кредити продължават вечно, запазвайки опционната стойност, докато не бъдат изразходвани или оттеглени от компания или лице, което се стреми да компенсира въглеродния отпечатък.

„Изумително е, че няма единна глобална клирингова цена за въглеродните емисии“, каза Льо Мерл. „Стока без доставка, която може да се търгува в цифров вид, която е от съществено значение за човешката дейност, не трябва да се търгува двустранно на извънборсовите пазари, тъй като въглеродните кредити са днес.

‘Едногодишен тон въглерод означава едно и също навсякъде. Като световно признат актив, дефиниран от международните стандарти, доброволният въглероден кредит в крайна сметка трябва да достигне същата цена навсякъде

Г-н Льо Мерл каза, „Ние вярваме, че маркерът UPCO2 играе важна роля за демократизиране на достъпа до въглеродни кредити, което може да елиминира ценовия арбитраж и да създаде единна глобална цена. Това беше крушка за мен. Комбинирайте дигитален актив с компенсиране на въглерода от тропическите гори и дайте достъп на всички по света. Как може да не е чудесна идея? ’

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner