Треска на Filecoin, плагиатство за интелигентен договор и тласък на две провинции за блокчейн – Китайски пазар

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг.

Фондовият пазар в Китай и Хонг Конг отбеляза лек спад тази седмица. В момента Shanghai SE Composite и CSI 300 бягай при 3210 и 4516, след като са спаднали съответно -6,97% и -6,7% през седмицата. The Закачете индекса Seng също отчете седмичен спад на стойността от -4,73%, в момента възлизащ на 24,971.

Спадът на китайския фондов пазар може да се обясни с последните бизнес ограничения, наложени на китайските предприятия от САЩ. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че САЩ ще го направят налагам визови ограничения за някои служители на китайски технологични гиганти като Huawei за предполагаеми нарушения на човешките права.

Нещо повече, администрацията на президента Доналд Тръмп също е очакван да предприеме действия срещу китайските технологични компании TikTok и WeChat след повдигане на опасения за националната сигурност.

По отношение на китайския ландшафт за развитие на блокчейн, разгледахме Blockchain 50 на Шенженската фондова борса (SZSE) индекс, който се състои от 50-те най-големи компании, регистрирани в SZSE, които имат свързани с блокчейн проекти.

Понастоящем индексът SZSE Blockchain 50 е 3 920,18, след седмичен спад от -6,14%. Сред 50-те акции, включени в индекса, HengBao (002104.SZ) е най-големият дневен прираст с увеличение от 2,26%, докато Guangdong Advertising Group (002400.SZ) е най-големият губещ, с спад от -10,03%.

Изпълнение на китайските пазарни индекси. Източник: Икономика на търговията Индекс на блокчейн в Китай с най-добри печалби / губещи. Източник: JRJ.com, OKEx Insights

Новини от седмицата

От треската на Filecoin до плагиатството на интелигентните договори в Китай, както и натиска на блокчейн провинция Zhejiang, OKEx Insights разглежда трите най-добри крипто новини от Китай и Хонконг тази седмица.

Токенът на Filecoin скочи стремително преди стартирането на mainnet

Официална публикация в блога от очакваната децентрализирана мрежа за съхранение Filecoin на 14 юли разкриха че стартирането на нейната основна мрежа се очаква между 31 август и 21 септември 2020 г. След това дневната стойност на транзакцията на собствената монета на Filecoin, FIL, достигна 300 милиона юана (42,86 милиона долара) в Китай и в момента се търгува много по-висок от първоначалната му цена за 2017 г..

Към 15 юли, статистика от услугата за данни за крипто пазар Feixiaohao посочете че цената на FIL има несъответствие от 377 RMB ($ 53,86) на борсите за криптовалути, тъй като цените варират от 40 до 417 RMB. Подобни ценови разлики предоставят огромни възможности за арбитражните търговци.

Междувременно дневният обем на търговия на FIL е в момента концентриран на три борси – CITEX (25,08%), EXX (19,94%) и Biki (15,7%) – и нейната USDT двойка представлява 88,7% от FIL търговията.

Най-високата и най-ниската цена на FIL сред борсите за криптовалути. Източник: Feixiaohao

Ключови продукти за внос

  • FIL е символ, който тепърва ще бъде пуснат и няма обращение, но се търгува на различни ценови точки на различни борси.
  • ICO на Filecoin през 2017 г. спечели широко внимание, тъй като фирмата събра над 200 милиона долара за по-малко от половин час.
  • Освен пазарния шум, Filecoin току-що достигна крайъгълен камък от 20 петабайта вградено съхранение, което показва бързото развитие на миньорската общност на Filecoin. Разработчиците също работят по стимули за възнаграждаване на блокове и програмата за награди за грешки преди планираното стартиране.

Яо в CSRC: Плагиатството на кодовете за интелигентни договори е вирусно в Китай

На 12 юли Яо Цян – добре известна фигура в индустрията на блокчейн в Китай, която водеше изследване на китайския цифров юан и е директор в Китайската комисия за регулиране на ценните книжа – присъстваха семинар, организиран от Изследователския институт Tencent и Училището за публична политика и управление от университета Tsinghua.

По време на събитието, за което широко се съобщаваше в медиите на китайски език, Яо подчерта, че докато блокчейн приложенията в Китай са забелязали значителен ръст, плагиатството върху кода за интелигентни договори остава ключовата болка за развитието на Китай в индустрията.

Яо отбеляза че екипите за блокчейн проекти в Китай обикновено копират кода за интелигентни договори с отворен код и променят няколко параметъра, за да ги заявят като свои. В бъдеще той смята, че инженерите и разработчиците на блокчейн трябва да се съсредоточат върху поверителността, сигурността и оперативната съвместимост на блокчейн веригите.

Ключови продукти за внос

  • Плагиатството на интелигентните договори е известно препятствие за развитието на блокчейн в Китай от 2018 г. Изследвания на Netta Labs и Xi’an Jiaotong University през 2018 г. разкриха че от извадка от 488 има 324 цифрови валути, които изглеждат сходни на 95% –100% в кода на интелигентния договор.
  • Плагиатството на кода за интелигентни договори се наблюдава и в нишата на децентрализираното финансиране или DeFi. Например през април 2020 г. dForce беше обвиняем на плагиатство на кода от Compound.

Провинциите Юнан и Джъдзян се готвят да ускорят приемането на блокчейн

В опит да стимулира инвестициите в „Нова инфраструктура“ – тенденция срок в Китай, което показва стремежа на страната да изгради инфраструктура, използвайки технологии като 5G, AI, блокчейн и изчислителни облаци – провинции Юнан и Джъдзян включиха блокчейн в своите тригодишни стратегически планове за развитие.

Според Yunnan’s тригодишен стратегически план за развитие, правителството очаква обща инвестиция от 377,6 милиарда RMB (почти 54 милиарда долара), която включва внедряването на блокчейн във финансови услуги, данъчно облагане, удостоверяване на продукта, здравеопазване и трансгранични транзакции.

За провинция Zhejiang правителството на провинцията също съобщи нейният тригодишен стратегически план за развитие в Нова инфраструктура, с очаквана обща инвестиция от 1 трилион RMB (близо 142,88 милиарда долара). Правителството на провинцията има за цел да стимулира развитието на блокчейн по отношение на регулации, култивиране на таланти, инфраструктура на блокчейн и капиталова подкрепа.

Ключови продукти за внос

  • Провинция Zhejiang е пионер в развитието на блокчейн в Китай. Неговата столица на провинцията Хангжу съобщи откриването на блокчейн индустриален парк и 10 милиарда RMB блокчейн фонд за иновации още през април 2018 г..
  • Преди обявяването на тригодишен стратегически план за развитие, ръководената от държавата инициативна мрежа за обслужване на блокове или BSN, стартира първата си провинциална мрежа в Джъдзян в началото на юли.
  • Технологията на блокчейн е приета в провинция Юнан в разгара на COVID-19. Fintech гигант Ant Group партнира с Yunnan International Trust да използва блокчейн за проследяване на финансирането на веригата за доставки в провинция Юнан.

__________________________________________________________________________

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner