Институционалните инвеститори насочват вниманието си към децентрализираните финанси

Защо сега виждаме ясен институционален интерес към нарастващото пространство на децентрализираното финансиране, което ще го изведе на следващото ниво.

Тази статия от главен изпълнителен директор на OKEx Джей Хао беше първоначално публикуван на Cointelegraph.

Децентрализираният финансов сектор непрекъснато се разраства и започва да вижда плодовете на своя труд. Но докато около проектите и приложенията DeFi има много шум, особено по време на биткойн (BTC) нехарактерна липса на нестабилност, предстои още дълъг път. 

Технологията е все още в ранен етап, но въпреки че проблемите с използваемостта, мащабируемостта, оперативната съвместимост и липсата на регулаторна яснота продължават да огорчават пространството, обещанието на DeFi е неоспоримо и стойността му е невъзможно да се игнорира.

Неудържимият растеж на DeFi през 2020 г.

Досега 2020 г. не е била най-добрата от много години, но DeFi със сигурност е дошъл в ръцете си, като се разширява експоненциално. Той премина ключов етап през февруари, когато кумулативно достигната стойност на жетони, заключени в приложенията DeFi повече от 1 милиард долара. Въпреки известния спад от разпродажбата през март, която се разля на всички пазари, този брой вече се възстанови до юни. Днес то стои на 2,52 млрд. долара.

Сред някои от основните протоколи за стимулиране на този растеж е децентрализираната oracle мрежа Chainlink, чийто токен има избухна с над 1000% тази година. Протоколите за кредитиране също са забелязали едни от най-големите сцепления с Съединението представлява 28% от общата заключена стойност и MakerDAO следват не много назад. Новият феномен на „земеделско производство“ е предоставил на инвеститорите и криптотърговците възможности за печалба.

Добивът, известен иначе като добив на ликвидност, е важен механизъм за стимулиране, който протоколите DeFi използват за привличане на ликвидност. Те правят това, като издават символи за управление, като Compound’s coin, COMP, които дават права на управление на притежателите, които внасят така необходимата ликвидност в мрежата.

Всичко това действие постави токените DeFi сред най-добре представящите се крипто активи за тази година. В допълнение към зашеметяващия ръст на COMP след излизане на пазара и неудържимото покачване на LINK на Chainlink, през последните 90 дни, други токени на DeFi като Aave (LEND) и Bancor (BNT) са забелязали печалби от над 300%.

Никакви интелигентни пари не могат да игнорират звездния растеж като този в пространството на DeFi, което все още е доминирано до голяма степен от инвеститорите на дребно. Въпреки това, той придоби сериозна сила сред институционалните инвеститори – въпреки че инфраструктурата все още не е напълно готова. Нека да разгледаме няколко примера.

Повишаването на институционалния интерес към DeFi

Според a скорошно проучване на Fidelity Asset Management, 80% от анкетираните институции сега намират инвестициите в цифрови активи за привлекателни. Това е значителен брой и гигантска промяна в сравнение с това само преди няколко години, когато мнозина размахваха биткойн и други криптовалути като измами.

И все пак, освен да инвестират в добре познати дигитални активи, някои ключови традиционни инвестиционни фирми пренасочиха интереса си към DeFi, за да помогнат за развитието на космоса. The Чикагски DeFi съюз, например, включва някои от най-добрите търговски, брокерски и инвестиционни фирми. Тази инициатива е създадена в подкрепа на обещаващи стартиращи компании DeFi с финанси, ресурси, пазарни и други услуги.

Говорим за невероятни играчи като TD Ameritrade, Arca и CMT Digital. Всички участващи фирми настояват както за развитието на пространството, така и за неговото регулиране. Но докато регулацията остава категорично неясна в това децентрализирано, много юрисдикционно пространство, инвеститорите са силно насърчени от действията на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ относно Акциите на Arca на Нюйоркската фондова борса този месец.

Биткойн-ETF може да продължи да бъде горещ картоф, но този юли, SEC одобри фонд, базиран на Ethereum. След близо 20 месеца настояване за решението, Arca Labs започна да продава акции в своя финансов фонд Arca на САЩ на 6 юли, след като получи официално „Известие за ефективност“.

Одобрени от SEC, цифровите акции на Arca са представени от ArCoins и се търгуват в блокчейн Ethereum. Това е важен крайъгълен камък за цялата индустрия, тъй като представлява първият път, когато SEC позволява на фонда, включващ криптографски токени, да навлезе на инвестиционните пазари – и това е огромна стъпка в правилната посока към обединяване на традиционните финанси с инвестиция в цифрови активи.

Положителна перспектива пред Ethereum 2.0

Докато обемът на търговия с биткойн достигна нивото от шест месеца, интересът от няколко ключови играчи продължава да се насочва към Ethereum. Най-голямата в света фирма за крипто инвестиции, Grayscale, наскоро обяви, че увеличава тежестта си на биткойн и етер (ETH) в своя инвестиционен фонд Digital Large-Cap.

Основното притежание на фонда, разбира се, все още остава биткойн на една миля; между март и юни процентът на BTC, държан във фонда му, се е увеличил от 81% на 81,5%. Претеглянето на Ethereum в Grayscale обаче също се е увеличило значително от 9,6% на 11,7% през Q2.

Целият този институционален интерес към Етер е изключително положителен за общността, която предстои Ethereum 2.0, и ние сме доволни да бъдем в челните редици на следващата голяма вълна на криптоприемане, която в крайна сметка ще отведе активите от реалния свят в блокчейна и накрая ще даде шанс на необезпечените за достъп до финансови услуги. Ние не само изброяваме основните DeFi токени, включително LINK, Maker (MKR) и COMP, но също така сме сред тях първите валидатори в тестовата мрежа на Topaz, Тестовата мрежа на Ethereum за Ethereum 2.0.

Ние непрекъснато разширяваме своя отпечатък в пространството на DeFi с функции за кредитиране от клиент до клиент, списъци с маркери за управление на DeFi и собствена публична верига, OKChain, позволявайки на множество DeFi приложения да бъдат изградени в голям търговски мащаб.

Наясно сме с предизвикателствата около пространството на DeFi и разбираме стъпките, които все още трябва да бъдат направени. Но засиленият институционален интерес към все още зараждащата се област е добър знак, че DeFi ще продължи да се разширява и OKEx е развълнуван да бъде в челните редици на следващата революция на крипто.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner