Планът за първично публично предлагане на Ant Group, планът за блокчейн в Пекин и одобрението на CSRC на пилот за търговия с акции – China Market Watch

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг.

Фондовият пазар в Китай и Хонг Конг отбеляза леко възстановяване тази седмица. В момента Shanghai SE Composite и CSI 300 бягай при 3 325 и 4 712, с рикошети съответно 3,86% и 4,34% през седмицата. The Закачете индекса Seng също отчете седмичен ръст на стойността от 3,58%, който в момента е 25,203.

Индексът Hang Seng получи ранен тласък тази седмица поради съобщение на Hang Seng Tech Index, който ще дебютира на 27 юли и ще проследява 30-те най-големи технологични компании, изброени в Хонг Конг. Някои от тези големи имена включват Alibaba, Tencent Holdings, Meituan Dianping, Xiaomi и Sunny Optical. Обявяването на едновременен план за първично публично предлагане от Ant Group на 20 юли също служи като още един тласък както за фондовия пазар в Хонконг, така и в Китай.

Напротив, дипломатическото напрежение между Китай и САЩ отново се повиши тази седмица. Съединените Щати наредени Китай ще затвори консулството си в Хюстън на 22 юли, съобщава се в опит да защити интелектуалната собственост и личната информация на американците. Китай осъди това и вярва, че ходът е насочен към „политическа провокация." В замяна страната обвини САЩ в публикуване смъртни заплахи до китайското посолство. Това продължаващо напрежение доведе до дневен спад от 0,24% и 0,22% съответно за Shanghai SE Composite и CSI 300, съответно.

Междувременно индексът SZSE Blockchain 50 в момента е 4 064, седмичен ръст от 3,68%. Сред 50-те акции, включени в индекса, Jiangsu Akcome Solar Science & Технологията (002610.SZ) е най-големият дневен прираст с 10.16% увеличение, докато Client Service International (300663.SZ) е най-големият губещ, със седмична стойност от -5.38%.

Изпълнение на китайските пазарни индекси. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Новини от седмицата

От едновременния план за първоначално публично предлагане на Ant Group до плана на Пекин за блокчейн и одобрението на Китайската регулаторна комисия за пилотен блокчейн в търговията с акции, OKEx Insights разглежда трите най-добри крипто новини от Китай и Хонконг тази седмица.

Ant Group планира едновременно IPO в Хонконг и Шанхай

Ant Group, филиал на гиганта за електронна търговия Alibaba, е според съобщенията планира да проведе едновременно IPO на Хонконгска фондова борса и Дъска STAR на борсата в Шанхай. Известен със своите забележителност Ню Йорк IPO от 21,77 млрд. долара през 2014 г., Alibaba проведе второто си IPO в Хонконг с набрани 12,9 млрд. долара. За да отрази по-добре бизнес модела на фирмата, Ant Financial ребрандиран до Ant Group през юни.

Освен че притежава Alipay – едно от най-популярните приложения за цифрови разплащания в Китай, с над 900 милиона потребители – Ant Group оферти други цифрови финансови услуги в управлението на богатство, заеми и застраховки и др. Към края на финансовата година на 31 март тези цифрови финансови услуги представляват повече от 50% от общите приходи на Ant Group.

Alipay е бил ранен хамал в блокчейн технологията от 2015 г. Компанията-майка, Alibaba, е активна в космоса и отгоре глобалните блокчейн патентни заявки, класирани през 2019 г..

Изграден върху гореспоменатата експертиза и R&D в блокчейн технологията, базираната в Хангжу група пусна през април своята платформа за блокчейн като услуга, OpenChain, която позволява на малките и средни предприятия да изграждат децентрализирани приложения, известни иначе като DApps. Центърът за регистрация на дълготрайни активи в Жухай може да бъде последният потребител на OpenChain, както наскоро подписан споразумение с Ant Group за рационализиране на ипотечните приложения, използващи блокчейн.

Ключови продукти за внос

  • Ant Group, преименувано от Ant Financial през юни, търси едновременно IPO в Хонг Конг и Шанхай.
  • Ant Group е филиал на технологичния гигант Alibaba и е компанията-майка на Alipay.
  • Ant Group също е активна в блокчейн пространството със собствената си платформа BaaS OpenChain, стартирана през април.

Пекин пусна първия си план за приложение на блокчейн

На 16 юли правителството на Пекин освободен първата му блокчейн план относно държавните услуги – според които 140 приложения за държавни услуги в Китай използват блокчейн, за да спестят разходи около средно 40%.

Планът подчертава три категории приложения: споделяне и обмен на данни, бизнес съвместна обработка и съхранение на електронни сертификати.

За последната категория проектът илюстрира случая на регистрация на дълготрайни активи. Поради използването на блокчейн технология, съответната информация е прозрачна и проследима от държавните органи, като общинската комисия за планиране, данъчното бюро и бюрото за обществена сигурност.

Схемата на блокчейн е в съответствие с непрекъснатото прокарване на блокчейн в Пекин, следвайки „Общинския план за действие за развитие на иновационните блокове в Пекин (2020–2022)“ освободен на 2 юли. Пекинското правителство идентифицира четири стълба в блокчейн в подкрепа на икономическия растеж: иновации в блокчейн технологията, индустриално развитие, случаи на използване на блокчейн и отглеждане на таланти.

Ключови продукти за внос

  • Правителството на Пекин публикува първия си блокчейн план в държавните услуги.
  • Средно случаите на използване на блокчейн в държавни услуги водят до 40% икономия на разходи.
  • В проекта има три категории: споделяне и обмен на данни, съвместна обработка на бизнес и съхранение на електронни сертификати.

CSRC одобри пет центъра за търговия с акции за блокчейн пилот

На 7 юли Комисията за регулиране на сигурността на Китай публикува изявление, одобряващо пилоти на блокчейн от пет регионални центъра за търговия с акции. Петте региона са Пекин, Шанхай, Дзянсу, Джъдзян и Шенжен. Това съобщение беше първо направени публично достояние от местния финансов надзор и администрация в Пекин на 21 юли.

Както се посочва в съобщението, центърът за търговия с акции в Пекин е изградил "относително перфектно" инфраструктура за регистрация на акции, попечителство и прехвърляне на транзакции.

Центърът за търговия с акции в Пекин е ранен изследовател на блокчейн технологията от 2017 г. Центърът партнира с Шенженската фондова борса да пуснат блокчейн за проследяване на кредитната референция на посредниците на пазара на акции.

Освен това центърът за търговия с акции в Пекин ще си сътрудничи с Китайския депозитар и клирингова корпорация за ценни книжа за пилотното стартиране на бекенд инфраструктура.

Към 30 юни центърът за търговия с акции в Пекин държи общо 21,07 милиарда юани (3 милиарда долара) в ареста. Центърът обслужва девет търговски банки и над 1000 акционерни дружества, които не са включени в списъка.

Ключови продукти за внос

  • CSRC одобри блокчейн пилоти за ценни книжа за търговия с акции в Пекин, Шанхай, Дзянсу, Жежианг и Шенжен.
  • През ноември 2017 г. центърът за търговия с акции в Пекин партнира със Шенженската фондова борса да пуснат блокчейн, който проследява кредитната референция на посредниците на пазара на акции.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner