Бяла книга на Baidu’s XuperOS, блокчейн еднорози в Китай и цифрови валути в паричната система – China Market Watch

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг.

Фондовият пазар в Китай и Хонг Конг отбеляза лек скок тази седмица. В момента Shanghai SE Composite и CSI 300 бягай при 3,386 и 4,763, с лек седмичен ръст съответно от 3,03% и 2,29%. The Закачете индекса Seng също нарасна с 0,89% тази седмица, като в момента е 24 930.

Противоречието около китайските технологични гиганти, опериращи в САЩ, ескалира напрежението между двете страни тази седмица. Държавен секретар Майк Помпео настояваше магазини за приложения в САЩ за премахване "ненадежден" Китайски приложения като TikTok и WeChat, твърдейки, че тези приложения създават сериозни опасения относно поверителността на американските граждани.

За да се избегне потенциална забрана в САЩ, в момента е компанията-майка на TikTok, ByteDance в разговори с различни компании за придобиване на дейността на TikTok в страната. Президентът Доналд Тръмп обаче го има поиска че Министерството на финансите на САЩ ще намали продажбата и предупреди, че TikTok ще бъде забранен на 15 септември, ако няма сделка. Въпреки ескалиращото напрежение между САЩ и Китай, въздействието върху китайския фондов пазар беше ограничено и пазарът се възстанови в сравнение с миналата седмица.

Ежедневният спад на индекса Hang Seng се дължи на негативното изявление, направено от Тръмп във връзка с борсата в Хонг Конг, SEHK. Тръмп казах че тъй като Хонконг е загубил специалния си икономически статут вследствие на закона за националната сигурност на територията, Хонконг вече няма да бъде успешен обмен. Той прогнозира, че изброените фирми ще преминат от SEHK към Нюйоркската фондова борса или Nasdaq.

The експлозия досега в столицата на Ливан, Бейрут, има ограничено въздействие върху фондовите пазари в Хонконг и Китай. Ливанското правителство обяви двуседмично извънредно положение, тъй като при експлозията загинаха най-малко 135 души и бяха ранени над 5000.

Междувременно индексът SZSE Blockchain 50 понастоящем възлиза на 4 161, със седмичен ръст от 4,51%. Сред 50-те акции, включени в индекса, Пекинският сертифициращ орган (300579.SZ) е най-големият дневен печалба, с 10% увеличение, докато BGI Group (300676.SZ) е най-големият губещ, със седмично представяне от -7,01%.

Изпълнение на китайските пазарни индекси. Източник: Икономика на търговията, Investing.comИзпълнение на китайските пазарни индекси. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

OKEx Insights разглежда и трите най-добри крипто новини от Китай и Хонконг тази седмица – от блокчейн белия документ на Baidu до блокчейн еднорозите в Китай и стремежа към дигитални валути да прекроят паричната система.

Baidu пусна бяла книга за своята инфраструктурна мрежа на блокчейн

Baidu пусна своя Бяла хартия за XuperOS, инфраструктурна мрежа с отворен код за блокчейн. Очаква се XuperOS да улесни блокчейн мрежа, която свързва родния блокчейн на Baidu, XuperChain, с други публични и частни блокчейни, като Ethereum, EOS и Hyperledger Fabric.

Бялата книга на Baidu посочва, че XuperOS позволява на Baidu да разширява своите блокчейн инициативи чрез сътрудничество с трети страни. Един пример за блокчейн инициативи е защитата на авторските права върху изображенията, която бизнес партньорът на Baidu, Пекинският интернет съд, стартира във формата на "Tianping Chain" на XuperChain през 2018 г. Съдебната блокчейн система рационализира процеса на съхраняване на цифрови доказателства по дела за нарушаване на авторски права. С помощта на XuperOS, Baidu може допълнително да разшири своята инициатива за авторски права върху изображения с партньори като Интернет съда в Гуанджоу.

Освен блокчейн инициативите на Baidu, бялата книга сподели някои случаи на живо от XuperOS в области като образование и право. Например Educhainx използва XuperOS за стартиране на блокчейн курсове в стотици училища в Китай. Студентите могат да разполагат с интелигентни договори на XuperOS, а сертификатите им за дипломиране се съхраняват в блокчейна.

Бялата книга заяви, че финансите и електронната търговия ще бъдат предстоящите случаи на използване на блокчейн за XuperOS в близко бъдеще.

Ключови продукти за внос

  • XuperOS на Baidu е мрежа с инфраструктура за блокчейн с отворен код, която свързва собствената верига на Baidu XuperChain с други публични и частни вериги.
  • XuperOS позволява на Baidu да разшири своите блокчейн инициативи с трети страни, като защита на авторски права върху изображения.
  • Области като образование и право представляват някои от случаите на реално използване на XuperOS. Мрежата проучва стартирането на случаи на използване на финанси и електронна търговия в близко бъдеще.

Само два от 11-те блокчейн еднорога са базирани в Китай

A еднорог е частна компания с оценка над 1 милиард долара и според наскоро освободен "Hurun Global Unicorn Index 2020" доклад, има 586 еднорози по целия свят, към първото тримесечие на 2020 г. – от които 11 са блокчейн компаниите.

Ripple се класира на първо място сред блокчейн компаниите, с оценка от 70 милиарда юани (10,1 милиарда долара) и се класира на 23-то място в глобалната класация за еднорози. То беше последвано от Coinbase на 55 милиарда RMB (7,9 милиарда долара).

Bitmain и Block.one обаче са единствените два блокчейн еднорога, базирани в Китай. За отбелязване е, че в сравнение с оценката на 80 милиарда юани (11,5 милиарда долара) през 2019 г., Bitmain в момента се оценява на 30 милиарда юани (4,3 милиарда долара). Както се посочва в доклада на Hurun, рязкото спадане на оценката на Bitmain се дължи на лошото представяне на цените на акциите на неговия аналог, Canaan Inc. Изпълнението също отразява песимистичните и несигурни перспективи на биткойн добивната индустрия.

Класиране на блокчейн еднорозите към Q1 2020. Източник: Доклад Hurun, OKEx InsightsКласиране на блокчейн еднорозите към Q1 2020. Източник: Доклад Hurun, OKEx Insights

Ключови продукти за внос

  • Еднорогът е частна компания с оценка над 1 милиард долара. Към първото тримесечие на 2020 г. в света има 586 еднорога.
  • Ripple се класира на първо място сред блокчейн еднорозите, с оценка от 70 милиарда RMB, последвана от Coinbase от 55 милиарда RMB.
  • Bitmain и Block.one са единствените два блокчейн еднорога, базирани в Китай. Оценката на Bitmain е намалена с 50 милиарда RMB поради представянето на цените на акциите на Canaan Inc..

Цифровите валути трябва да заменят всички валути, каза бившият вицепрезидент на BoC

Уанг Йонли, бивш вицепрезидент на Китайската банка и директор на изследователския институт за блокчейн Haixia, смята, че цифровите валути трябва да заменят всички валути, за да се прекрои паричната система.

Като заяви в публикация в блог на 1 август, Уанг призна, че цифровите валути като китайското електронно плащане с цифрова валута са позиционирани като заместител на пари в обращение (т.е. M0 в Китай се отнася към паричната база на системата за парично предлагане, която включва пари в обращение и активи, които лесно се конвертират в пари.

Уанг предложи цифровите валути да не се ограничават само като заместител на M0. Вместо това цифровите валути трябва да се използват за прекрояване на паричния механизъм. Например, рамката на цифровите валути може да се използва за настройка "основни сметки" за всички социални субекти на дигиталната платформа на централната банка. Това би позволило на централните банки да контролират директно цифровите валути, без да оказват голямо влияние върху настоящата финансова система.

Уанг също така добави, че цифровите валути предотвратяват прекомерните разходи за издаване на хартиени пари, което помага да се поддържа паричната и финансовата стабилност.

Ключови продукти за внос

  • Уанг предложи цифровите валути да не се разглеждат единствено като заместител на парите в обращение, а цифровите валути да се използват за заместване на всички валути, за да се прекрои паричната система.
  • Китайският DCEP се позиционира като заместител на парите в обращение.
  • За да се прекрои паричната система, могат да се използват цифрови валути за настройка "основни сметки" за всички социални субекти в дигиталната платформа на централната банка.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner