Накамото или не? Изкопана от 2009 г. BTC, Крейг Райт, моделът на Патоши и Мистериозният създател на Биткойн

Почитанието към неговия анонимен създател, Сатоши Накамото, е в основата на Биткойн (BTC) култово следване. Въпреки засиленото участие на традиционни финансови и институционални играчи в криптопространството, членовете на основната общност продължават да поддържат визията на Накамото за децентрализирана, ненадеждна система за електронни транзакции, която той подробно описва в оригинала Бяла книга за биткойни.

На сегашната цена от малко под $ 9000 за биткойн, Очакваните притежания на Накамото в BTC се оценяват на север от 9 милиарда долара. Фактът, че той очевидно не е прекарал нищо от това през над 11 години от създаването на Биткойн, само затвърждава възприемането му в общността като истински революционер, лишен от материалистични амбиции.

Мистерията около Накамото се засилва още повече от изчезването му от сцената след последното му потвърдена кореспонденция през април 2011 г. Но какво ще стане, ако създателят на легендата се появи отново един ден и да поеме собствеността върху своите притежания на Биткойн?

Транзакция с BTC на 20 май 2020 г., произхождаща от неактивен портфейл от 2009 г., предизвика опасения около този сценарий, когато беше излъчено от потребителя на Twitter Whale Alert.

Сигнал за китове 20 майTweet от потребител Whale Alert, излъчващ транзакцията от 20 май. Източник: Twitter

Биткойни цената спадна тъй като съобщението подклади спекулациите около завръщането на Накамото. Предвид предполагаемите му масивни BTC притежания, участниците на пазара се опасяваха, че Накамото теоретично може резервоар на пазара и да унищожи цялата стойност на Биткойн, която възлиза на общо 170 милиарда долара по време на пресата.

Само няколко дни по-късно, на 25 май, още един епизод се случи, в което участват биткойни, добити през 2009 г. Анонимен човек публикува съобщение – криптографски подписано, използвайки адреси, съдържащи доминиран от 2009 г. BTC – чиято ясна цел беше да подкопае автентичността на може би най-известния човек, който активно твърди, че е истинският Накамото Крейг Райт.

Докато транзакцията от 20 май очевидно остави пазара разклатен, и двата епизода върнаха трайната загадка около създателя на Биткойн на преден план в дискусията. Експертите в бранша в по-голямата си част твърдят, че нито един от случаите не включва биткойн, добиван от самия Накамото.

OKEx Insights разбива фона, необходим за разбирането на това, което всъщност се е случило, основните играчи и участващата динамика и противоречията около някои от първите създадени някога Биткойн.

Ранните дни на биткойните и скривалището на Сатоши

По време на своето създаване Биткойнът не беше толкова популярен, колкото днес. Смята се, че най-ранните хора, осъзнали съществуването му, са членове на Пощенският списък за криптография – списък с имейли, посветен на криптографската технология и нейното политическо въздействие, чийто брой на членове е неизвестен.

Тези от списъка получени имейли от Nakamoto през ноември 2008 г., преди той да пусне Bitcoin v0.1 през януари 2009 г..

Мрежата на биткойн официално възникна на 3 януари 2009 г., когато Сатоши Накамото доби мини първия блок, известен като блок на генезиса, с това съобщение: „The Times 03 / януари 2009 г. Канцлерът на ръба на второто спасяване за банките“.

генезис блок пъти покритиеКорица на изданието The Times, посочено в блока за генезис на Биткойн. Източник: thetimes03jan2009.com

С необходимостта от вградени одитори или „миньори“ мрежата, Смята се, че Nakamoto продължи да добива блокове Bitcoin в ранните дни, за да поддържа системата. Биткойни блокиране на субсидия или награда – стимулът за миньорите да поддържат мрежата – стартира от 50 BTC за миниран блок. Според кода на Биткойн този стимул се намалява наполовина след всеки 210 000 блока (приблизително на всеки четири години) – най-новият „Наполовина“, настъпили този месец.

Докато Накамото добиваше нови блокове, той продължаваше да натрупва тази награда за блок с всеки транзакция на coinbase – първата транзакция, записана във всеки блок, и тази, която изпраща на майнера своята награда за блок – получаване на 50 BTC в нов адрес на портфейла всеки път.

Причината, поради която изследователите са били предупредени от Транзакция от 20 май беше, че произхожда от портфейл , които са получили награда от 50 BTC от майнинг на 9 февруари 2009 г., само месец след стартирането на мрежата Bitcoin.

50 BTC бяха изпратени две транзакции на 20 май – 40 BTC и малко под 10 BTC. Докато точната дестинация на BTC, изпратена на 20 май, е неизвестна, Чайнализ съобщава, че „Изглежда, че част от парите са попаднали в Coinbase.“

20 май транзакцияДатата на генериране на 50 BTC се премества на 20 май 2020 г. Източник: Blockchain.com

Разглеждайки портфейла, показан по-горе, присъствието на транзакцията на coinbase означава, че принадлежи на миньор, а датата показва, че те са били активни в мрежата на Биткойн в рамките на един месец от стартирането му. И двете условия показват, макар и не окончателно, че собственикът на този портфейл теоретично може да бъде самият Накамото, за когото се предполага, че е един от малкото миньори в мрежата по това време.

Точният брой блокове, които Накамото е добил, и количеството BTC, което е получил, остават неизвестни, което прави интересно проучване, тъй като изследователите ровят в най-ранните известни транзакции и адреси в блокчейна.

Идентифициране на Сатоши с модела Патоши

Изследовател на блокчейн Серджо Демиан Лернер твърдеше в публикация във фокусиран върху биткойни форум Bitcointalk през април 2013 г., че е успял да изчисли размера на BTC, държан от Nakamoto по това време. Той заяви, че това е над 1 милион BTC – около 100 милиона долара тогава.

За да обясни как е стигнал до това заключение, Лернър е проследил констатациите си няколко дни по-късно с по-подробна публикация в собствения му блог, разкриващ „Нова техника за анализ на блокова верига“, което той отново преразгледани последно през 2019г.

В своя анализ на най-ранните добивани блокове Биткойн Лернър идентифицира модел – който по-късно той нарече "Патоши" – че той твърди, че посочва кои конкретни блокове са били добивани от Накамото. BTC се премести на 20 май 2020 г., както много крипто анализатори посочен, не попадна в този модел.

Но как всъщност работи моделът на Патоши? Според неговия анализ Лернър твърди, че Nakamoto е добивал изключително биткойн блокове в мрежата между 3 януари 2009 г. и 25 януари 2010 г. и е натрупал повече от 1 милион биткойни в процеса.

Изследователят основава своите предположения на проучване на хешрейта на мрежата в момента и трудността на копаенето, която се увеличава с присъединяването на повече миньори към мрежата.

Според Лернър неговото проучване на оригиналния биткойн клиент v0.1 разкрива три недостатъка, свързани с поверителността, които са помогнали да се идентифицират всички блокове, добити от един майнер.

Лернър се фокусира върху идентифицируеми низове в ранните блокове, най-вече на Поле ExtraNonce, и публикува диаграма, открояваща блоковете, за които е установил, че имат общ произход, или един миньор, когото решава да нарече Патоши.

Докато изследванията на Лернър са били интензивно обсъждани от 2013 г. насам неговият анализ обикновено се смята за достоен, дори ако не е 100 процента точен. Докато членове на крипто общността жобщо вярвайте че блоковете на Patoshi ясно сочат съществуването на ранен активен миньор, отговорен за добива на голяма част от BTC, заключението за някои е, че този ранен миньор, Patoshi, „може или не е бил Satoshi“.

Лернър обаче е по-твърд в заключенията си. В своите анализи от 2013 г. той демонстрира, че единственият миньор, отговорен за добива на всички блокове в модела на Патоши, всъщност е създателят на Биткойн, като заключава:

„Има доказателства, които свързват моделите на Патоши със Сатоши, разбира се въз основа на публични източници на информация и блокчейн. Но бих предпочел да спра до тук. Оставете Патоши сам веднъж завинаги. Имам твърде много неща, които да изградя за биткойни RSK.”

Както отбелязаха критиците на констатациите на Lerner, по това време в мрежата имаше и други миньори, заедно с Nakamoto. Поне един от тези първоначални миньори се е самоидентифицирал от късно Харолд (по-известен като Хал) Томас Фини. През март 2013 г., месец преди Лернър да публикува първите си открития, Фини публикува за ранната си минна дейност на Bitcointalk:

„Когато Сатоши обяви първото издание на софтуера, аз го грабнах веднага. Мисля, че бях първият човек освен Сатоши, който управляваше биткойн. Добих блок 70-нещо и бях получател на първата биткойн транзакция, когато Сатоши ми изпрати десет монети като тест. “

Забележително е, че моделът на Nakamoto да получи 50 BTC като блокова награда и след това да изпрати 10 BTC на Finney – първата известна транзакция на BTC – е отразен в транзакциите на 20 май 2020 г., където оригинална награда от 50 BTC се разделя на двете транзакции от 40 BTC и 10 BTC.

20 май BTC не бяха от Патоши

BTC, преместени на 20 май, бяха добивани блок 3654. Разглеждайки този блок в анализа на Lerner, ние виждаме, че той не е един от блоковете Patoshi. За повечето крипто анализатори и коментатори това на практика доказва, че биткойните всъщност не принадлежат на Накамото.

патоши моделБлок 3654, показан на диаграма, идентифицираща блока Patoshi (син). Източник: Сатошиблоки

В коментари към OKEx Insights на 22 май, Ник Картър, генерален партньор в Castle Island Ventures и съосновател на Коинметрика, сподели мислите си относно модела на Патоши и вероятността Накамото да стои зад транзакциите от 20 май.

„Повечето експерти по биткойни заключават, че моделът [Lerner] на Серджо има известни заслуги, въпреки че точният брой блокове, които той може да присвои на един голям ранен майнер, е в процес на дебат“, заяви Картър относно модела на Патоши, добавяйки:

„Моделът е много завладяващ и не виждам причина да се съмнявам в същността на анализа – имаше голям единичен ранен майнер, работещ с потребителски софтуер, който започна да се копае от самото начало и се добива до 2009 г.“

Картър цитира факта, че нито един от изходите, извлечени по модела на Патоши, не е изразходван (извън една или две тестови транзакции). Това отличава Патоши от другите миньори, работещи през същия период от време, които от време на време са изразходвали своите награди, както е показано в споделени данни от инженера по коинметрия Антоан Льо Калвес.

Докато Картър разчиташе на констатациите на Лернър, за да заключи, че сделките от 20 май са от миньор, който не е от Сатоши, Блокстрийм Главен изпълнителен директор Адам Бек туитна различен аргумент, за да се стигне до същото заключение. Обратно пише, че изследванията на Патоши са “Почти предполагам,” но твърди, че ако самият Сатоши ще продаде монетите си, той вероятно ще започне със своите най-скоро добити – най-анонимните от партидата.

В отговор на оригиналния туит на Whale Alert на 20 май, както привърженикът на cypherpunk, така и Bitcoin Джеймсън Лоп и бившият водещ поддръжник на Monero (XMR), Riccardo Spagni, също цитират модела на Patoshi и критикуват tweet за твърдението, че монетите са изпратени от „Възможен портфейл, притежаван от Сатоши.“

Лоп по-нататък посочен че езикът на туит на Whale Alert е довел до ненужна паника на пазарите като „[W] всички знаем за какво е„ възможен портфейл, притежаван от Satoshi “- че 1M монети може да влязат в обращение.“

Самопровъзгласил се Сатоши Крейг Райт и списъкът му с адреси

Въпреки че много забележителни фигури са считани за кандидати за истинския Накамото, има няколко самопровъзгласили се – най-известният е австралийският информатик, Крейг Стивън Райт.

Транзакциите от 20 май 2020 г. обаче бяха удар по твърдението на Райт да бъде Накамото обсъдени надълго и нашироко от Лоп в издание миналата година.

От февруари 2018 г. Райт е въвлечен дългогодишна правна битка с имението на предполагаемия му бивш партньор Дейв Клейман, компютърен криминалист, който починал през 2013г.

Братът на Клейман Ира, контролиращ имението на Дейв, твърди, че Дейв и Райт са участвали в биткойн от самото начало на съществуването му и са добивали заедно 1,1 милиона биткойни – аргументирайки, че Дейв никога не е имал достъп до половината си от монетите.

По време на производството за Клейман срещу Райт, Райт беше длъжен да представи списък с биткойн адреси, които притежаваше, които държат BTC, който той е добивал преди 2013 г..

Адресът, от който бяха изпратени 50 BTC на 20 май 2020 г., беше един от повече от 16 000 адреси, които Райт има представено на съда.

Райт обаче отдавна твърди, че няма достъп до частните ключове за адресите, които е подал, тъй като, както той твърди, те са били нарязан и разпределен сред различни хора за допълнителна сигурност.

Фактът, че монетите от 20 май са преместени от един от същите адреси, означава или, че Райт всъщност има достъп до ключовете, или – това, което твърдят повечето наблюдатели – той всъщност не притежава всички адреси, които твърди в съда, са негови. Така или иначе би означавало, че е излъгал в съда.

Дали транзакцията от 20 май беше просто ранен биткойн майнер – а не Накамото – най-накрая похарчи наградата си за блок или беше свързана със случая Клейман срещу Райт?

Коментирайки връзката на сделката към текущото дело, Картър каза пред OKEx Insights през уикенда, че смята, че транзакцията от 20 май може да е била направена изрично, за да се подкопаят твърденията на Райт:

„Възможно е тази сделка да е обезсилена от някои твърдения, които CSW [Wright] е направил в съда – а именно, че е контролирал въпросния адрес и че в момента той няма достъп до него. Тази сделка обезсилва това и усложнява делото му. “

Както обяснява Картър, човекът, изпратил 50 BTC на 20 май, непременно има контрол над частните ключове за този адрес. Този факт изрично обезсилва твърдението на Райт в съдебни документи, че адресът му принадлежи, но в момента той няма достъп до частните ключове.

Друг ранен майнер извиква Райт

Точно вчера, 25 май, се появи още дейност, свързана с биткойни, добити през 2009 г., които изрично подкопават твърденията на Райт. Анонимен обект пусна файл със 145 биткойн адреса, като всички – подобно на адреса от 20 май – държат биткойн, добит през 2009 г., и са изброени сред 16 000+ адреса, които Райт твърдеше в съда са негови.

Като се има предвид как всеки от 145-те адреса съдържа 50 BTC, по текущи цени, този субект е доказал контрол над над 60 милиона долара само в биткойни (без отчитане на вилиците оттогава).

Невъзможно е да се разбере дали миньорът, изпратил 50 BTC на 20 май, е същият, който е изпратил 145-те адреса вчера. Въпреки това, за разлика от транзакцията от 20 май, този път ранният миньор беше явно принуден да дискредитира твърденията на Райт.

Използване на вградената биткойн функция за подписване и потвърждаване, което позволява на собствениците на адреси да доказват собствеността си анонимно, миньорът остави ясно съобщение, които могат да бъдат проверени спрямо всички 145 предоставени адреса:

"Крейг Стивън Райт е лъжец и измамник. Той няма ключовете, използвани за подписване на това съобщение.

Мълниеносната мрежа е значително постижение. Трябва обаче да продължим да работим за подобряване на капацитета по веригата.

За съжаление, решението не е просто да промените константа в кода или да позволите на мощни участници да принудят другите.

Всички ние сме Сатоши"

Всеки може проверете автентичността на съобщението чрез съпоставяне с биткойн адрес и подпис (споделен във файла, освободен от анонимния субект), както е показано на екранната снимка по-долу.

Проверка на BTC подписИнструмент за проверка на биткойн адрес, съобщение и подпис. Източник: Bitcoin.com

Говорейки за проверимостта и произхода на анонимното съобщение, Картър каза вчера в отделни коментари на OKEx Insights:

„Адресът, съобщението & данните за подпис са всичко, което е необходимо, за да се знае, че съобщението е автентично подписано от privkey [частен ключ] (проверих няколко на electrum). Вярвам, че това беше текстов файл, пуснат първоначално на форума 4chan / biz.

Но няма никакво значение откъде е възникнал, тъй като всичко, от което се нуждаем, са подписите и съдържанието на текста. “

Това означава, че най-малкото 145-те адреса в този новоиздаден списък очевидно не принадлежат на Райт.

Картър продължи в изявление пред OKEx Insights:

„Мислех, че първоначалният стар адрес, който е преместен, може да е бил мотивиран от съдебното дело и очаквах да ги видя да подпишат OP_RETURN, указващ, че не са собственост на CSW [Райт], интересно е да видя друг набор от адреси да правят това (макар и по различен начин). Фактът, че Крейг най-накрая се е ангажирал с набор от адреси, които твърди, че притежава, вероятно е причината този човек да действа сега. “

Картър също така посочи, че 145-те адреса, подобно на адреса от 20 май, не са част от модела на Патоши, „Така че [това] е поредният ранен миньор, който не е от Сатоши.“ Lopp и други в Twitter също бързо посочиха адресите, които вероятно не принадлежат на създателя на Bitcoin, с Lopp публикуване в понеделник:

„Още„ дейност “на биткойн миньор от 2009 г., тъй като някой предоставя още повече криптографски доказателства, че Крейг Райт е измамник. За пореден път тези блокове не съвпадат с „модела на Патоши“. “

Само ден преди това, на 24 май, самият Лернър имаше публикувано в Twitter, че той удобно е добавил функционалност за проверка дали даден блок е добит от Patoshi или не.

Езикът и същността на съобщението от 25 май, и по-конкретно неговият знак „Всички ние сме сатоши“, отразява този на имейл от 2015 г. от адреса satoshi [at] vistomail.com. Посланието от 2015 г. Прочети просто „аз не съм Крейг Райт. Всички ние сме Сатоши. ”

Въпреки че имейл адресът беше по-късно разкрити да бъде подправен, за да прилича на Накамото, настроението на текста, отеквано във вчерашното съобщение, изразява нещо, подобно на собственото мнение на Накамото – че идентичността на това, което се смята за отделен човек зад биткойн, всъщност не е това, което е важно.

Сатоши остава в сянка

Докато епизодите от 20 май и 25 май предизвикаха интересни дискусии, и двете най-вече послужиха за подчертаване на трайното очарование и мистерия около създателя на Биткойн.

Дали Накамото е „млад мъж от японски произход, който е бил много умен и искрен“, както някога описано от Хал Фини? Някой от Обединеното кралство, поради справка на The Times в блока за генезис на Биткойн? Или той е един от многобройни кандидати рутинно разглеждани от медиите? Може би никога няма да разберем.

Това, което знаем обаче от Nakamoto’s последна потвърдена кореспонденция – с бившия разработчик на биткойн Гавин Андресен – е, че създателят на биткойн иска хората да се съсредоточат върху самия проект, вместо върху неговата самоличност:

„Иска ми се да не продължавате да говорите за мен като за мистериозна сенчеста фигура, пресата просто превръща това в пиратски валутен ъгъл. Може би вместо това разгледайте проекта с отворен код и дайте повече кредит на вашите разработчици; помага да ги мотивираме. ”

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner