Китай натиска блокчейн експерименти, основателят на TRON е забранен за Weibo (отново)

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг.

Това беше натоварена седмица за китайските регулатори и централните банки, когато става въпрос за насърчаване на развитието на блокчейн. Държавният съвет на Китай публикува съобщение, за да насърчи приемането на блокчейн сред четири експериментални зони за свободна търговия. JD Digital, дигиталният клон на китайския гигант за електронна търговия JD.com, обяви партньорство с Института за научни изследвания в областта на цифровите валути на Китайската народна банка за изследване на цифровата валута в страната, DCEP. Междувременно основателят на TRON Джъстин Сън забрани акаунта си в Weibo за четвърти път. 

Ето всичко, което може да сте пропуснали по отношение на тези истории (и не само) в изданието на OKEx Insights „China Market Watch тази седмица.

Държавният съвет на Китай прокарва блокчейн в четири експериментални зони за свободна търговия

Държавният съвет на Китай подчерта значението на блокчейн технологията, като насърчи развитието на четири експериментални зони за свободна търговия в Китай:

  • Пекин
  • Хунан
  • Анхуей
  • Zhejiang

Според Държавния съвет съобщение, използването на блокчейн технология улеснява безхартиената трансгранична търговска среда и спомага за формулирането на технически и регулаторни стандарти в експерименталните зони за свободна търговия.

Ключови продукти за внос

  • Целта на блокчейн приложенията се различава леко във всяка експериментална зона за свободна търговия. Експерименталната зона в Пекин има за цел да изгради дигитална екосистема за търговско финансиране и да подкрепи изследванията и приемането на DCEP. За експерименталната зона Хунан целта е да се подобрят предложенията за финансови услуги. Експерименталната зона в Анхуей има за цел да рационализира административните процеси, докато експерименталната зона в Жецзян има за цел да използва блокчейн технология за създаване на регулаторна пясъчна среда за финтех проекти.
  • Експерименталните зони за свободна търговия допълнително илюстрират стремежа на Китай да бъде световен лидер в блокчейн решенията.

Weibo на Джъстин Сун забрани за четвърти път

Основателят на TRON Джъстин Сън имаше сметката си в Weibo забранени за четвърти път. Според официалния акаунт на Weibo, забраната на акаунта на Sun следва нарушение на правилата на общността на Weibo.

Въпреки забраната на личния акаунт на Sun, Weibo отчита своите крипто проекти – като напр TRON и проект DeFi JustSwap – останете в нормална работа.

Ключово за внос

  • Sun е добре известен със своята агресивна (и може би неприлична) маркетингова стратегия в крипто пространството. На 19 септември, неделя твърдеше че JustSwap е първокласната децентрализирана борса и че той обмисля да пусне самолет за потребители на JustSwap. Освен това фондацията TRON наскоро извини се на обществеността за лъжливото твърдение на Sun, че TRON достигна 10 милиарда потребители – брой, по-голям от населението на планетата. Следователно четвъртата забрана на личния му акаунт в Weibo не е изненадваща.

JD Digital си партнира с PBoC в изследванията на DCEP

JD Digital, цифровото звено на китайския гигант за електронна търговия JD.com, съобщи партньорство с Института за изследвания на цифровите валути на Народната банка на Китай за провеждане на изследвания върху официалната китайска цифрова валута DCEP.

В съобщението се посочва, че JD Digital ще насърчава изследванията на DCEP в разработването на блокчейн инфраструктури и случаи на използване за мобилни плащания. Например партньорството може да използва опита на JD Digital за разработване на цифров портфейл за DCEP.

Ключово за внос

  • JD Digital наскоро привлече голямо внимание от китайските финансови пазари след него IPO приложение на пазара STAR на Шанхайската фондова борса на 11 септември. Както е показано в компанията проспект, JD Digital участва в изследователски доклад за иновациите в цифровата валута, ръководен от PBoC и Китайската асоциация за плащания и клиринг.

Цената на акциите на HSBC спадна до 25-годишно дъно

Тази седмица фондовият пазар в Китай леко спадна, тъй като фондовият пазар в Хонконг спадна рязко. Към момента на пресата Shanghai SE Composite и CSI 300 в момента се търгуват на 3280 и 4652 и със седмична загуба от 0,13% и 0,6%, съответно. В Хонконг индексът Hang Seng спадна с 4,01% тази седмица и в момента възлиза на 23 734.

Китайският фондов пазар леко спадна, докато хонконгският се срина рязко. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Участниците на фондовия пазар насочиха вниманието си към падащата цена на акциите на HSBC (HKG: 0005) тази седмица. Цената на акциите на HSBC се срина до 25-годишно дъно от HK $ 27.90. Това се дължи на изтекли документи FinCEN, които държава че някои от най-големите банки в света участват в подозрителни преводи на средства за над 2 трилиона долара.

Освен това се съобщава, че HSBC е потенциален кандидат по "ненадежден списък на обектите" от китайското правителство.

Ключови продукти за внос

  • Освен HSBC, някои от световноизвестните банки страдат от огромен спад на цената на акциите след изтичане на файлове FinCEN. Например акциите на Standard Chartered спаднаха с 6.18%. Акциите на Deutsche Bank (ETR: DBK) поевтиняха с повече от 8%, а акциите на JPMorgan Chase (NYSE: JPM) паднаха с повече от 3%.
  • Бизнесът под "ненадежден списък на обектите" са забранени за инвестиции, внос и износ в Китай. Освен това на служителите им няма право да влизат в Китай.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner