Общности от следващо ниво: нова ера на децентрализирано автономно управление

В OKEx ние постоянно гледаме към бъдещето – и вярваме, че това означава децентрализирано финансиране.

За да разпространи посланието, нашият главен изпълнителен директор, Джей Хао, провежда нова виртуална поредица от разговорни маси OKExDeFi с лидери от различни индустрии, за да обсъди техния напредък в DeFi, прозрения и бъдещи планове.

В тази кръгла маса Джей интервюира Луис Куенде, основателят и главен изпълнителен директор на Арагон. 

Ето основните акценти от кръглата маса.

Джей: Чух за интересен децентрализиран продукт на автономна организация на живо в главната мрежа на Ethereum – Aragon Court. Изглежда, че Арагонският съд действа като инструмент за по-лесно координиране и разрешаване на спорове в DAO. Можете ли да ни кажете повече за това какво представлява Арагонският съд и неговото значение?

Луис Куенде: И така, по принцип DAO са интелигентни договори. Страхотни са, но много статични. В крайна сметка те са компютърни кодове – и компютрите не знаят всичко, което се случва в човешкия мозък. Умните договори могат да разберат дали балансът ви е над или под определен брой, но не могат да ви кажат дали спазвате човешките права – като свобода, поверителност или каквото. 

И така, има елемент, който DAOs липсва днес, който е субективният елемент, който съществува в правните системи в света, прилаган от съдилищата – и така, ние създадохме този децентрализиран съд. С този децентрализиран съд DAO могат да създадат своята „конституция“ и ако някой не я спазва, някой може да открие спор и да отиде в съда или да накаже партията, която не спазва това. Това позволява куп неща, защото хиляди могат да получат достъп до нов свят на субективност. 

Той е много подобен на съда в реалния свят. Разликата е, че в съда в Арагон съдебните заседатели са анонимни и те са икономически стимулирани, използвайки нещо подобно на доказателство за залог. Така че, в този смисъл е различно, но всъщност процесът е много сходен. 

Другата разлика е, че делата, които в момента са в съда в Арагон, са много различни от тези, които решавате в традиционния свят. Например разглеждаме лесни неща като модериране на съдържанието. Разглеждаме неща като: Съответства ли това предложение за финансиране на този малък документ за това кои безвъзмездни средства могат да получат пари от този DAO? Не е като да можете да съдите фармацевтична компания или нещо подобно. 

Другото важно нещо е, че в съда в Арагон това е напълно ограничена отговорност.

Джей Хао: Какво се надявате, че централизираните играчи като OKEx могат да направят повече, за да улеснят пространството на DeFi?

Луис Куенде: Имам предложение – и то е да стартира DAO и да даде на притежателите на OKB управление на нещо, което смятате за ценно. Вярвам, че силата на DeFi е общност, така че с нетърпение очаквам първата централизирана борса, която стартира DAO и някаква програма за отглеждане на добив с някои токени. Мисля, че това ще бъде невероятно. 

Джей Хао: Някои от ранните играчи в крипто пространството, като нас, все още помнят DAO атаката през 2016 г. много ясно. Хакът ни накара да се замислим за развитието на децентрализирани автономни организации. Какво може да се научи от този инцидент, което би могло да помогне за създаването на бъдещето на DAO?

Луис Куенде: Очевидно, когато взимахме решения през 2016 г., минаха няколко месеца след хакването на DAO. И така, едно нещо, което искахме да вземем на сериозно, беше сигурността. 

И така, днес, в DeFi, можете да видите, че протоколите имат сто милиона долара за управление на активи за един час без одити. Бихме направили много одити на кодове, одити на сигурността, одити на фона на сигурността и бихме развили много бавно управлението на нашите активи. Ако видите Арагон днес, след две години в основната мрежа, управляваните активи много нараснаха напоследък. Това е, може би, 4 милиона долара преди година до 150 милиона долара днес. 

Ако разгледате токени, обезпечени в Арагон, управлявани от Арагон или DAO, ние разглеждаме милиарди долари. DAO са забелязали параболичен растеж през тези месеци, но са нужни години, за да стигнем до тук. Така че, мисля, че много одити и фокусът ни върху сигурността наистина се отплатиха.

Джей Хао: Един последен въпрос, много лесен – предложи една дума, за да опише бъдещето на DeFi. И защо?

Луис Куенде: Стресиращо, защото трябва да сте денонощно. Ако отидете на почивка за една седмица и се върнете, всичко се е променило.

Присъединете се към нашите канали, за да научите повече за блокчейн, криптовалута & DeFi:

Джей Хао, главен изпълнителен директор на OKEx 

OKEx Official

Кредит на нашия гост на кръгла маса OKExDeFi:

Луис Куенде, основател & Главен изпълнителен директор @Aragon

https://twitter.com/licuende

https://www.linkedin.com/in/luisivancuende/

Арагон

https://twitter.com/AragonProject

https://www.linkedin.com/company/aragonproject/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner