Обобщение на AMA: Изпълнителният директор на OKEx Джей Хао и Уейлпул

На 14 април нашият главен изпълнителен директор Джей Хао се присъедини към сесия „Попитайте ме на живо“ (AMA), организирана от Whalepool, утвърдена общност за крипто търговия, и отговори на въпроси в своя Telegram канал с над 14 000 членове (https://t.me/whalepoolbtc). По време на 90-минутния чат Джей се потопи в продуктите на OKEx, както и в системата за риск, обхващайки голямо разнообразие от инструменти за търговия, които предлагаме, и мерки, които прилагаме, за да предпазим търговците от екстремна волатилност на пазара.

Чудите се какво прави OKEx да се откроява от крипто пазарите и как да поддържаме рекорд от нула нокаути през целия срив на пазара през март? Вижте долното Q&Както сме ви подготвили, с всички въпроси, на които Джей отговори в чата.

Contents

Добре дошли @OKExJay, може би можете да дадете на групата въведение във вашия опит и вашето време в OKEx.

Разбира се, присъединих се към OKEx повече от две години, това, което ми харесва сега е отворената култура на блокчейн компаниите. В OKEx ние израснахме изключително бързо до компания с над 1000 служители, но все още сме с изключително плоска структура и нашият изпълнителен екип иска да бъде възможно най-достъпен.

Сега съм и главен служител за обслужване на клиенти, отговорен за обработката на запитвания на клиенти, свързани с нашите продукти. Така че, следвайте ме в Twitter @ jayhao8.

Част 1: Продукти на OKEx

Можете ли да ни кажете малко за това какви продукти предлагате, за да позволите на хората, които нямат крипто, да купуват крипто?

Сред нашите продукти, Купете Crypto и C2C пазари са тези, които се вписват в потребители, които са нови за крипто пазарите и искат да се качат на борда.

За да даде възможност на потребителите директно и лесно да купуват крипто с фиатни валути чрез Buy Crypto, OKEx си сътрудничи със седем партньори на fiat gateway, за да предложи шест вида криптовалути (т.е. Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, & Tether). Можете да закупите тези криптовалути с над 30+ фиатни валути с помощта на кредитни карти. Вижте повече тук: https://www.okex.com/buy-crypto/usd

Можете също така да закупите крипто с фиатни валути на нашите C2C пазари, където потребителите могат да търгуват между фиатните валути и криптовалутите помежду си.

Поддържа ли OKEx търговия с фиатни валути или само търговия със символи?

Поддържаме депозитно обслужване на фиатни валути чрез различни шлюзове за спот и търговия с деривати. И все пак, ние не поддържаме fiat-crypto или crypto-fiat двойки. За тези, които се интересуват от търговия с фиатни двойки, те могат да се насочат към OKCoin, един от нашите стратегически партньори – https://www.okcoin.com/

OKEx има продукт за кредитиране, който потребителите, които имат крипто, могат да направят "срочни депозити" или "спестовни сметки". Можете ли да кажете повече за това предлагане на продукти и откъде идва връщането на лихвения процент?

Нашата услуга за заем C2C (в момента е достъпна само в най-новата версия на APP) предоставя на потребителите услуга за заем между физически лица, така че различните изисквания на потребителите за заем и инвестиции могат да бъдат удовлетворени. Тази инфографика ще ви даде кратка представа за това как работи:

Изображение

И така, откъде идва връщането? Добър въпрос 🙂

Връщането на заем C2C на инвеститорите е лихвата, платена от заемополучателите. Кредитополучателите могат да вземат заема за други инвестиции, за да получат допълнителни печалби и да плащат лихвите по заема.

Сега можете да заложите BTC да заеме USDT. Все още планираме да интегрираме други токени в нашата услуга за заем C2C и времето за пускане ще бъде разкрито в бъдеще.

И защо нашата услуга за заем C2C се откроява от други подобни продукти?

 1. – Нашата ликвидационна линия е 90%, докато други 83%. По-трудно е да се ликвидираме от наша страна и по този начин да гарантираме средствата на кредитополучателя;

 2. – Позволяваме на потребителите да персонализират лихвения процент на базата на пазарната конюнктура – докато други определят лихвения процент по висок, поради което кредитополучателите трябва да плащат по-висока лихва;

 3. – Нашата просрочена наказателна лихва е относително по-ниска. Има санкции за забавено погасяване на кредитополучателя поради специални причини, но това им струва твърде много. Инвеститорите все още ще могат да събират принципа, включително наказателната лихва, както OKEx гарантира.
 4. – Не начисляваме никаква такса за обслужване по време на периода на промоцията (Да, в момента все още е в периода на промоцията)

  – Нашата услуга за заем C2C е от полза както за заемополучатели, така и за инвеститори.

Е маржин търговия все още популярен за търговците, когато имат възможност да търгуват с по-висок ливъридж Фючърси, Суапове, Опции?

Да, бих казал, че това са различни продукти, предназначени за различни нужди.

Маржин търговията, въпреки приликите в нейния характер на ливъридж, носи предимство и при използването на обезпечение. По принцип можете да заложите BTC и altcoin за USDT или обратно, за да увеличите покупателната си способност на OKEx.

Разбира се, продуктът за маржин търговия OKEx е популярен от гледна точка на извършване на сделки:

 • – Ливъриджът е по-нисък, което прави риска по-контролируем
 • – Търговците на маржове не е необходимо да поемат риска от ликвидация или обратно плащане
 • – Има повече видове цифрови активи, поддържащи маржин търговията
 • – Без доставка, срок на годност и такси за финансиране, но с лихви, които правят разходите по-управляеми

По отношение на други употреби:

 1. – Заетите дигитални активи (над изискваното съотношение на марж) могат също да бъдат прехвърлени към други OKEx за търговия, за да се използват
 2. – Хеджиране срещу спот / фючърси / пазар на опции

Повечето търговци вероятно са запознати с традиционните фючърсни продукти на OKEx. Но през изминалата година или малко повече добавихте Perpetual Swaps и по-скоро Options (за BTC). Можете ли да ни кажете малко повече за тези продукти?

Е, първо ще дам кратко въведение на дериватите.

Фючърси на OKEx е един от първите продукти, лансирани на нашата платформа, и се превърна в най-големия пазар на всички пазари на крипто деривати в днешно време.

Понастоящем предлагаме седмични, двуседмични, тримесечни и двумесечни фючърсни договори на 9 основни цифрови активи, в опит да изпълним различни изисквания за търговия като хеджиране, арбитражи и т.н..

Що се отнася до вечния суап, той стартира в края на 2018 г. Обемът на търговията и ликвидността се увеличават бързо след това. И сега, това е може би най-популярният деривативен инструмент, използван за търговия с цифрови активи, особено сред потребителите на дребно.

За разлика от фючърсите, вечният суап има механизъм за финансиране, който закрепва цената на вечния суап към спот пазарна цена. Без изтичане на срока на валидност и висок ливъридж до 100 пъти, вечният суап е добър избор за тренд трейдъри. Освен това механизмът за финансиране предлага чудесна възможност за арбитраж.

OKEx опции стартира по-късно през януари тази година (в момента е наличен пазар на опции BTC / USD, предстои още). Въпреки че е сравнително ново за крипто търговията, опциите са популярен деривативен инструмент на традиционния пазар. Въвеждането на опции OKEx би било чудесно допълнение към цялата търговска инфраструктура на платформата.

Наред със съществуващите спот търговия, маржин търговия, фючърси и вечни суап пазари, опциите позволяват на потребителите на OKEx да диверсифицират своите стратегии за търговия и хеджиране на едно гише.

За тези, които искат да научат повече, има Options101: https://medium.com/okex-blog/okex-options-101-68b6da96a7ac

Можете ли да ни кажете защо предлагате както Linear USDT (подобно на Binance), така и Coin-Margin (по-скоро като Huobi)?

Разликата между тези два вида договори е фундаментална.

Маржовите фючърси с USDT са линеен договор, докато фючърсите с маржов марж са обратни. Най-голямата разлика между тях е маржин активът и номиналната стойност на договор.

USDT маржин фючърсите ви позволява да депозирате USDT като марж за търговия на всякакви договори. Да кажем, че ако искате да търгувате с BTC, ETH и EOS договори, ще трябва да депозирате само някои USDT. Вече няма да се налага да търгувате активите си в BTC, ETH и EOS, за да отворите позиция.

Също така номиналната стойност е ~ $ 1, което означава, че прагът на отваряне на позиция е понижен. И е много по-лесно за потребителите да изчисляват печалбите си, като използват USDT като марж. И все пак, това е да отговори на различните нужди на нашите потребители.

Има все повече конкуренти във фючърсите като Binance, FTX, Bybit, HuobiDM – как OKEx планира да остане конкурентен с толкова много нови продукти и играчи на пазара?

Да, и аз съм наясно с това. Ще продължим да разширяваме дълбочината на пазара и асортимента на нашите продукти, например, предлагайки повече базови активи и срокове на изтичане и т.н. Е, нека да разбия мислите си на няколко точки:

Вярвам, че всяка борса има своя позиция на пазара. В OKEx предлагаме на търговците най-широка гама от търговски продукти като спот търговия, фючърсна търговия, C2C, залагане и др. Това е един от начините да изпреварваме конкурентите си.

Да не говорим за нашата система за управление на риска. Виждате ли, ние предлагаме фючърси от пускането на OKEx. И знаете, че крипто пазарът беше див през тези 2 години. Продължаваме да се учим от този непредсказуем пазар, усъвършенствайки системата за управление на риска, за да предоставим надеждна платформа за търговия за нашите потребители.

Ние също така предлагаме различни алго поръчки, за да помогнем на потребителите да търгуват удобно. Те дори могат да използват нашите пазарни данни за деривати, за да получат информация за техните сделки. Бих казал, че предлагаме доста полезни инструменти за нашите потребители. Това не е нещо, което можете да имате на други платформи.

И, разбира се, нашата ликвидност, излишно е да казваме, ние сме една от най-добрите борси. Добрата ликвидност предпазва нашите потребители от екстремни пазари.

Можете ли да кажете накратко как системата OKEx е проектирана да бъде стабилна и надеждна за търговците, дори в нестабилни времена?

Сигурен! Направихме много работа по това.

Като лидер в индустрията, ние поставихме изключително високи стандарти за нашите търговски системи. В допълнение към надстройката на нашата система за търговия през август 2018 г., ние внедрихме нашата система от следващо поколение Lightning 2.0 с водеща производителност в света след множество надстройки.

Ниската латентност и високата производителност са ключовете, за да се гарантира, че нашите потребители могат да търгуват нормално по време на пиковите моменти като екстремна волатилност. И това е и тайната защо преодоляхме срива 3.12 – до голяма степен благодарение на надстройката на нашата система.

Новата ни система вече може удобно да обработва не по-малко от 100 000 поръчки в секунда. И нашият директор на финансовите пазари Lennix също е разгледал тази тема допълнително – https://medium.com/okex-blog/on-okex-lightning-2-0-674d47196721.

Част 2 – Управление на риска

Колко висок ливъридж предлагате за фючърси / суапове / опционни продукти и как предотвратявате манипулациите на пазара от китове?

Заслужава си цяла статия, за да преминем през нашата система за управление на риска. Но просто казано, ще обясня повече за опциите – които могат да бъдат нови за много търговци.

Нашата система за управление на риска за пазара на опции OKEx се състои основно от маркова цена, ценови лимит, маржове на опции, както и застрахователния фонд.

Цената на марката отразява справедлива и обективна цена на активите на пазара. Ние правим справка с общите пазарни котировки, за да определим справедлива цена на марката на опционен договор и я използваме за изчисляване на маржовете на сметките и управление на риска от платформата, така че да сведем до минимум ликвидационните рискове, произтичащи от манипулиране на пазара.

Ценовият лимит е зададен, за да ограничи диапазона на цените на поръчките въз основа на марковата цена на актив. Той е предназначен за защита на инвеститорите и предотвратяване на манипулации на пазара.

Купувачите на опции са обвързани с максималния лимит на цената на офертата, докато продавачите са обвързани с минималния лимит на цената за търсене. Маржът на опциите е да гарантира, че търговците могат да извършват сделки нормално, а именно покупка, продажба, държане и упражняване на договори за опции след изтичане.

Има марж на поръчки, марж на позиция и марж на поддръжка. Последните две са да гарантират, че продавачите на опции разполагат с достатъчно средства за изпълнение на сделките.

Застрахователният фонд е предпазна мрежа за елиминиране на риска от връщане на нокти поради мащабна ликвидация при екстремна волатилност на пазара.

Ако искате да разберете подробностите на нашата система за управление на риска, не се колебайте да разгледате нашето ръководство за потребителя тук: https://okexsupport.zendesk.com/hc/en-us/sections/360007491391-OKEx-Coin-Margined-Options-User-Agreement-Guide

За фючърси и суапове предлагате максимум 100x ливъридж на BTC и нещо като 50x за алткойни?

Да, основните двойки за търговия са до 100x, а алткойните варират от 20x до 50x.

Как OKEx стимулира ликвидността на пазарите? Има ли OKEx вътрешни маркетмейкъри, които да гарантират, че ликвидността се осигурява постоянно? Какво могат да направят хората, ако се интересуват от осигуряване на ликвидност на OKEx?

Нашата пазарна микростриктура е добре дефинирана, за да стимулира търговците да осигурят реална ликвидност, като същевременно поддържа ниските ни такси за търговците да отворят позиция. Имаме различни програми за създаване на пазари, обслужвани от различни нива на маркетмейкъри в различни инструменти.

Следователно, за разлика от нашите връстници, OKEx няма вътрешни маркетмейкъри и няма риск вътрешните маркетмейкъри да поемат предни клиентски потоци, да злоупотребяват с инвентара на клиентите в обратната посока, нито да търси ликвидация.

Приходите ни са от такси, а не от търговия с pnl. Нямаме вътрешно бюро за търговия с реквизит. И все пак имаме много прозрачна програма за маркетинг на пазара, която доставчиците на ликвидност да прилагат. Чувствайте се свободни да изпратите имейл до [email protected] за допълнителна дискусия.

Разполагате с множество застрахователни фондове, по един на пазар и в момента те са над 75 милиона долара.

Ние вярваме, че достатъчността на застрахователния фонд показва нивото на контрол на риска на борсата. Всъщност комбинацията от съществуващия застрахователен фонд и система за управление на риска на OKEx, включително системата за съотношение на нива на поддръжка, маркова цена, ценови лимит и т.н., ни прави достатъчно силни, за да устоим на всички крайности, които могат да се случат на крипто пазара.

Както виждаме, някои екстремни пазарни събития като катастрофата на 12 март не ни свалиха. Дори нещо повече, ние консумираме само разумна сума от застрахователния фонд, за да защитим печалбата на нашите търговци от връщане или автоматично намаляване на задлъжнялостта поради екстремния пазар.

Относно Clawback срещу Auto-deleverage – OKEx понастоящем използва само Auto-Deleverage (незабавен Clawback), но не и социализирани загуби clawbacks, нали?

Всъщност все още използваме механизъм за социални загуби, но много рядко. Благодарение на нашата добре тествана система за управление на риска, има 0 връщания на безсрочни суапове сред всички наши изброени дигитални активи, тъй като стартира повече от година.

По отношение на фючърсните договори през последните 1,5 години не се извърши връщане на парите сред основните цифрови активи като BTC, EOS и ETH. 3070 BTC, 1,6 милиона EOS и 42 000 ETH са събрани съответно в нашия фонд от застрахователни фондове. И няма повече връщане на средства за други активи, след като внедрихме решения за управление на риска, като система за съотношение на нивата на подредена поддръжка, маркова цена и ценова граница и т.н.

Следователно, под защитата на нашата здрава система за управление на риска и застрахователен фонд на стойност 80 милиона долара, търговията с фючърси и суапове на OKEx е сравнително много безопасна. Тъй като нокаутите и ADL са много малко вероятни (бих казал, че почти 0% възможности), печалбата ви е в безопасност при вас.

Как е системата на OKEx по отношение на попечителството на клиентски средства?

Потребителите и сигурността са на второ място, било то сигурността на средствата, търговията, данните и поверителността. Приемаме мултисиг студен портфейл, за да разделим активите си на около 500 BTC на портфейл, така че да не носим нито един студен портфейл с огромно количество активи и рисковете ни да се разпространяват и управляват по-добре.

Така че, няма желание да се създаде някакъв вид "SAFU" фонд?

Що се отнася до фонда за безопасност, ние не създадохме конкретен фонд и не го пуснахме на пазара за медиите. Но това, което мога да ви уверя, е, че разполагаме с повече от достатъчен резерв за справяне с неочаквани ситуации.

Имаме дългогодишен опит в технологиите за сигурност и сами сме разработили топъл и студен портфейли и multi-sig технологии, за да защитим средствата. Засега с гордост мога да кажа, че имаме чиста информация за липса на нарушения на сигурността. Уверени сме, че ще поддържаме чистота в бъдеще.

Още AMA да дойде

Всяка тема, която искате да обхванете, уведомете ни!

Всеки път, когато завършим AMA, се чувстваме много изумени и впечатлени от това колко нетърпеливо искат нашите общности да научат повече за нас. Както беше казано по-рано, ще продължат да идват още AMA сесии. Ако имате някакви страхотни идеи по темата, която можем да покрием, моля не се колебайте да ни уведомите в нашите социални медийни канали. До следващия път, щастлива търговия!

Следвайте OKEx на:

 

https://twitter.com/OKEx

 https://www.facebook.com/okexofficial/

 

https://www.linkedin.com/company/okex/

 

https://t.me/OKExOfficial_English

 

https://www.reddit.com/r/OKEx/

 

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner