Блокчейн оракули, обяснено: Източник на информация в света на DeFi

Прозрачността и надеждността на ценовата информация са от решаващо значение за потребителите, които искат да търгуват ефективно с криптовалути на борси и децентрализирани финансови платформи. Такава прозрачност може да бъде засилена от блокчейн оракули, които дават възможност на доставчици на данни на трети страни да предоставят информация за ценообразуване в реално време на протоколи DeFi.

В непрекъснатите усилия на OKEx да насърчи растежа на екосистемата DeFi, стартирахме публичен оракул, базиран на стандарта Open Oracle. Тази статия предоставя изчерпателен преглед на блокчейн оракулите и тяхната роля в насърчаването на развитието на DeFi.

Какво представляват блокчейн оракулите?

Блочните вериги и интелигентните договори нямат достъп до данни извън съответните им мрежи. За изпълнението на интелигентен договор на блокчейн често е жизненоважно да се получи достъп до съответната информация от външния свят, тъй като самата блокчейн не може да запише цената на токен, метеорологичната информация на даден град или други полезни данни без източник. Тук влизат в игра блокчейн оракулите.

Блокчейн оракулите са услуги на трети страни, които позволяват на интелигентните договори да получават външна информация извън блокчейна.

Как работят блокчейн оракулитеРолята на блокчейн оракул. Източник на изображението: 3commas.io

Самите оракули не са източници на данни. Вместо това те са слоеве за заявки и проверка на реални събития и за предоставяне на тази информация на интелигентни договори. Ако подадената информация съвпада с предварително дефинираното условие за изпълнение на интелигентния договор, изпълнението на интелигентния договор ще се задейства на блокчейна.

Различни видове блокчейн оракули

Блокчейн оракулите могат да бъдат характеризирани в три измерения:

  • Източникът на информация, било то софтуер или хардуер.
  • Посоката на информацията, била тя входяща или изходяща.
  • Степента на доверие, било то централизирано или децентрализирано.

Източникът на информация

Софтуерните оракули обработват информация от онлайн източници като уебсайтове, бази данни и сървъри. Тези оракули извличат съответната информация и ги поставят в интелигентния договор. Информацията за полетите в реално време, валутните курсове и цените на цифровите активи са най-често срещаните данни, обработвани от софтуерни оракули.

Хардуерните оракули, от друга страна, получават информация от физически източници и преобразуват тази информация в цифрови стойности, които могат да бъдат разбрани от интелигентните договори. Тези физически източници включват сензори и скенери за баркод. Веригите на доставки са често срещани случаи, при които хардуерните оракули извличат състоянието на стоките от сензор и предават тази информация в интелигентен договор.

Посоката на информацията

Входящите оракули предоставят информация за интелигентни договори от външни източници. Например, оракулът предава температурни записи от датчик (т.е. външен източник) в интелигентен договор.

Външните оракули позволяват на интелигентните договори да изпращат информация към външния свят. Често срещан пример включва финансиране на депозити. Когато потребителят депозира средства на адрес на портфейл за криптовалута, интелигентният договор ще изпрати съобщението за потвърждение на депозита до доставчика на портфейла. След това доставчикът на портфейла ще актуализира криптовалутния баланс на потребителя след получаване на съобщението.

Степента на доверие

Централизираните оракули получават информация от един доставчик на данни или група доставчици на данни, контролирани от един обект. Това поражда загрижеността от наличието на една точка на провал – което прави централизираните оракули по-малко устойчиви на хакове и уязвимости.

Децентрализираните оракули получават информация от множество доставчици на данни и я предават в интелигентни договори. В сравнение с централизираните оракули, децентрализираните оракули разчитат на множество източници – което увеличава надеждността на информацията, предоставяна на интелигентните договори.

Блокчейн оракули в DeFi

Децентрализираното финансиране отбелязва забележителен ръст през 2020 г., като общата стойност на заключения е приблизително около 4,58 млрд. Долара, към 12 август.

Токените Oracle придобиха популярност в общността DeFi благодарение на потенциала на маркерите да надмине възвръщаемостта на инвестициите в BTC през 2020 г. Децентрализираните доставчици на oracle Chainlink (LINK) и Band Protocol (BAND) опитен възвращаемост от 452% до 3296% до момента през 2020 г. – в сравнение с възвръщаемостта на биткойн от 65% от началото на годината.

Оракулите на блокчейн изиграха важна роля в разработването на DeFi, тъй като подобряват надеждността и точността на данните в различни протоколи на DeFi. Различни протоколи DeFi стартираха оракули за цените, за да предложат прозрачни данни за цените на потребителите. Например протокол на паричния пазар Compound съобщи неговият децентрализиран ценови оракул, Open Price Feed, през август. В OPF репортерите на цените – като борси за криптовалути, протоколи DeFi и извънборсови бюра – могат да подават данни за маржова търговия и цените на заемите, като използват известен публичен ключ. Потребителите могат да извлекат отчетените данни за ценообразуването чрез достъп до публичния API на репортерите на цените. Ценовият оракул е децентрализиран, тъй като изпращането и достъпът до ценови данни може да се извършва без използване на инфраструктурата на протокола Compound.

Нарастващата популярност на децентрализираните платформи за оракул – най-вече Chainlink – също подхранва скорошния растеж на DeFi. Chainlink предлага децентрализирани оракули, които извличат и доставят финансови данни за деривати и кредити. Например Chainlink твърдеше неговите оракули са извлекли данни за над 90% от обема на дефолтните кредити по подразбиране сред публичните блокчейни. Тези данни се приемат от доставчици на деривати на DeFi като Synthetix, Nexus Mutual и MCDEX.

Разчитайки на децентрализирани платформи на oracle, протоколите DeFi могат да спестят време и ресурси, като същевременно насърчават иновациите в други области на децентрализираното финансиране.

Бъдещето на блокчейн оракулите

Докато блокчейн оракулите служат като мост между блокчейн веригите и външните доставчици на данни, сигурността остава ключов проблем, когато се проверява дали блокчейн оракулите могат да се превърнат в основен или не.

Тъй като блокчейн оракулите са изключени от консенсусните механизми на блокчейн, те не са защитени от механизмите за сигурност на споменатата блокчейн. Това направи блокчейн оракулите целта за хакери, които искат да използват грешки при ценообразуването, както е илюстрирано от инцидентите със сигурността на Синтетикс и bZx.

Атаката „човек по средата“, при която злонамереният актьор получава достъп до потока от данни между оракула и интелигентния договор, е друга заплаха за сигурността за блокчейн оракули. След това актьорът модифицира или фалшифицира данните, което понижава качеството на данните, осигурено от блокчейн оракули.

Без блокчейн оракули, интелигентните договори имат ограничени случаи на използване – тъй като те могат да разчитат само на информацията в собствените си блокчейн мрежи. Oracles позволяват връзката между интелигентните договори и външните доставчици на данни, което повишава надеждността на данните и прозрачността на децентрализираните финансови протоколи. В резултат на това блокчейн оракулите служат като мост между протоколите DeFi и надеждните външни доставчици на данни.

Следвайте OKEx

Promo
banner
Promo
banner