Криптовалути срещу PayPal – Битка за бъдещето на плащанията

Цифровите валути бързо заменят традиционните начини на плащане като PayPal. Докато методът, който предлагат тези начини на плащане, е най-добрият през последните години, транзакциите в дигитални валути, по-точно криптовалутите, отвориха очите за много хора, правейки други средства за транзакции архаични в сравнение с криптовалутите.

Имаше оплаквания за това колко разочароващи са услугите на PayPal за различните потребители и как са им отказвани трудно спечелените средства в продължение на месеци, поставяйки граждани и корпоративни организации в огромни дългове. Клиентите понякога не разбират тези процеси и всичко, което искат, е възстановяване на сумата или закупеният от тях продукт / услуга.

Въпреки че главният изпълнителен директор на eBay Джон Донахое спомена в изявление, че PayPal планира да интегрира цифрови портфейли със системата PayPal в бъдеще, все повече хора се обръщат към криптовалутите.

Въпреки че цифровите валути имат своите недостатъци, тъй като хората са склонни да изпращат средства по грешни сметки най-често в резултат на объркващото състояние на адресите на портфейла, те вероятно са начинът на плащане в бъдеще.

Таксите

PayPal е централизирана система и следователно има група от членове, които решават колко потребители плащат за всяка транзакция. Тези такси понякога са много високи в сравнение с цифровите валути. Ще бъдете принудени да платите до 5-7% от това, което прехвърляте. Криптовалутите, от друга страна, са децентрализирано средство за извършване на финансови транзакции. Това означава, че няма конкретен орган, който определя таксите за транзакции на блок-вериги, на които функционират криптовалутите. Малките утайки, таксувани от мрежата, се плащат на миньори като награди за валидиране на транзакцията. Следователно, тези ниски такси при транзакции в криптовалути направиха използването на криптовалути най-добрият избор спрямо PayPal.

Нека вземем малко за сравнение на таксите. Ще започнем с най-известната криптовалута – Биткойн. Преди няколко дни таксите за биткойн достигнаха 6-месечно дъно поради приемането на segwit. В бъдеще се очаква осветителната мрежа, която ще намали драстично таксите. Ethereum имат средна такса за транзакция от $ 0.79 USD и средна такса за транзакция от $ 0.27 – според BitInfoCharts. Това е друга чудесна опция – тъй като транзакцията се потвърждава за минута или дори по-малко. По-евтин начин е да се използва Litecoin. Litecoin е известен с това, че има една от най-ниските такси от всички криптовалути, както и че е криптовалута с активна общност от 2013 г. Средната такса за Litecoin е $ 0,35, а средната такса за транзакции е $ 0,058. И има възможност да прехвърляте и с нулева такса – чрез използване Нано

Скорост на плащане

По отношение на скоростта, въпреки че и двете транзакции са незабавни, всичко може да се обърка с тази на PayPal, което може да направи средствата неизползваеми до 180 дни. Финансовата институция, свързана с акаунта в PayPal, също може да бъде сериозна пречка за извършване на бързи плащания, докато при криптовалутите таксите за транзакции също могат да бъдат улеснени чрез увеличаване на таксите, платени за извършване на транзакцията, и все пак ще бъде много по-евтино от таксите в PayPal. Независимо от това, имаше случаи, когато криптовалутите, като Биткойн, отнемаха толкова много време за изпращане, това най-често е резултат от ниските такси за транзакции, определени от портфейла. Винаги е добра практика да проверите текущите такси за транзакции в блоковия изследовател на вашата криптовалута, преди да инициирате транзакция. И тъй като има голям избор от криптовалути, от които можете да избирате, има и други като Litecoin, Ethereum, Monero, Nano и др., Които са страхотни монети и широко приети, които можете да използвате за онлайн транзакции.

Има няколко други проблема, които криптовалутите имат. Например, ако изпратите средства на грешен адрес – може никога да не ги върнете обратно. Затова трябва да сте особено внимателни за това. Друго нещо, което може да се случи, е да сбъркате Bitcoin и Bitcoin Cash – това се е случвало и преди.

Това не е проблем от технологична гледна точка, а проблем, който могат да изпитат новите потребители. Но тъй като хората се научиха да използват смартфони, хората могат да се научат да използват криптовалути.

Сигурност

 PayPal се оказа, че не е най-добрият начин за приемане на плащания през интернет в последно време, тъй като има проблеми с връщания на плащания, които са форми на закъснения, които карат PayPal да се намесва в такива ситуации. Понякога разрешаването на такива въпроси е в полза на грешната страна. Освен това акаунтите в PayPal са лесно хакерски. Хакерът може да използва много методи за достъп до акаунт в PayPal.

Но при криптовалутите едва ли има обратно връщане на средства и прехвърлените средства не могат да бъдат върнати обратно. След като транзакцията бъде инициирана и добавена към блокчейна, това е окончателно. Купувачът и продавачът могат да бъдат спокойни, тъй като средствата ще бъдат кредитирани по сметката, на която са изпратени след минути. Хакването на защитен акаунт е много по-трудно от този на PayPal. Адресът на биткойн, запазен в хартиен портфейл, е почти нечуплив и се знае, че е най-безопасният начин да запазите своите биткойни защитени. Има опции и за други криптовалути – като уеб портфейли с 2FA или хардуерни портфейли като Trezor или Ledger.

Трансгранични плащания

Що се отнася до решението за трансгранично плащане, PayPal е ограничен в някои държави или изцяло не е достъпен за гражданите там; това прави използването на PayPal за международно получаване или изпращане на плащания не е най-добрият вариант. Криптовалутите, от друга страна, не зачитат геолокацията. Можете да изпращате плащания до и да получавате плащания от всеки, където и да е по света. Има някои държави, в които криптовалутите не са разрешени, но хората все още намират начин да ги използват.

Потребителски опит

Що се отнася до частта за удобство на потребителя, PayPal несъмнено е лесен за използване и начинаещ трябва почти да знае какво да прави по отношение на изпращането и получаването на транзакции. Криптовалутните портфейли са толкова лесни. В зависимост от разработчиците на платформи има множество портфейли за криптовалута за различни монети, като ви дават опции за избор на интерфейс, който ще намерите много по-лесен за използване. Освен че цифровите ви валути се съхраняват в портфейли, имате повече контрол върху; можете също да се възползвате от борси за криптовалута. Тези компании също правят подобрения на своите платформи от време на време, за да направят платформата лесна за използване за своите потребители.

В заключение, не знаем какъв технологичен напредък има бъдещето за финансовите транзакции скоро, но доколкото знаем, настоящите технологии побеждават по-старите и надеждни методи за финансови транзакции в своята игра. PayPal е утвърден гигант в разплащателната индустрия, но криптовалутите печелят повече полета всеки ден. Въпреки че криптовалутите не са толкова лесни за използване от нетехническо лице – хората със сигурност ще се адаптират към него, както направиха с кредитни карти и онлайн транзакции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner