Какво е Cardano (ADA)? – Ръководство за всичко, което трябва да знаете

Какво е Кардано?

Cardano (ADA) е един от най-разпознаваните блокчейн и крипто проекти в пространството. Съосновател на Чарлз Хоскинсън, Cardano може да се счита за платформа за интелигентен договор, която предлага мащабируема и сигурна архитектура за разработчици и потребители. 

Според официален сайт на Input Output Hong Kong (IOHK), компанията за разработки, работеща върху Cardano, проектът е блокчейн платформа с по-разширени функции от всеки друг протокол на пазара. Екипът на Cardano работи, за да създаде PoS система, която да позволи на цифровата валута и мрежата да се превърнат в един от най-бързите и мащабируеми блокчейн проекти на пазара. 

Струва си да се отбележи, че Cardano има различен подход в сравнение с други криптопроекти в космоса, тъй като е разработен, като се вземат предвид философията и рецензираните академични изследвания. 

Cardano се счита за криптовалута от трето поколение, която има за цел решаване и решаване на проблеми с мащабируемостта, оперативната съвместимост и сигурността. 

Чарлз Хоскинсън

Чарлз Хоскинсън е съосновател не само на Cardano, но и на Ethereum (ETH) и главен изпълнителен директор на IOHK. Господин Хоскинсън беше работещ в пространството за дълъг период от време. Например, той започна с инвестиране в няколко крипто стартиращи компании, които току-що се разрастваха през 2013 и 2014 г.. 

Той работи върху Cardano, откакто стартира проекта през септември 2017 г., когато бичият пазар в космоса помагаше на Bitcoin да достигне нови рекордни рекорди. Хоскинсън пише Cardano, използвайки програмния език Haskell, който се използва във финансовите институции и отбранителния софтуер. 

Хоскинсън е много уважавана фигура на криптовалутния пазар, който работи в различни проекти, говори на събития и помага на Cardano, както и на Ethereum да се разшири на пазара. 

Как работи Cardano?

Cardano се основава на три различни организации, които му помагат да се развива и да върви напред: Фондацията Cardano, IOHK и Emurgo. Тези три компании са известни като основните стълбове на целия проект на Cardano.

Фондацията Cardano работи чрез стандартизиране, защита и популяризиране на проекта Cardano като цяло. Те работят в различни страни, за да могат да популяризират използването на мрежата Cardano.

IOHK работи като изследователска и развойна компания, която има за цел изграждането на достъпни финансови услуги за физически лица и компании. В момента компанията ще работи с Cardano до 2020 г. и те ще трябва да решат дали ще продължат да работят или не. 

Емурго работи в различна област с цел подобряване на Cardano. Всъщност фирмата работи като търговско и рисково подразделение на целия проект. Разположена в Япония и Сингапур, фирмата има много близък контакт с IOHK, тъй като те работят заедно като екосистема за насърчаване на приемането по целия свят на блокчейна Cardano. 

Защо Cardano се счита за криптовалута от трето поколение?

Cardano работи по различен начин от другите цифрови активи и предлага решения на много предизвикателства, пред които са изправени други цифрови активи в момента. Това е причината Cardano да се счита за трето поколение криптовалута. В този раздел на статията ще обясним разликата между първо, второ и трето поколение цифрови активи.

Биткойн

Cardano се счита за проект за криптовалута от трето поколение. Това е свързано с развитието на блокчейн мрежите с течение на времето. Биткойн (BTC), първата виртуална валута на пазара, е създадена като начин за изпращане на пари по целия свят, без да се налага да разчитате на централизиран орган за потвърждение и обработка на транзакцията. 

Биткойн обаче почти може да се използва само за изпращане и получаване на плащания. Въпреки факта, че блокчейнът на Биткойн може да се използва и за изпълнение на някои интелигентни договори, това обикновено изисква използването на странични вериги. 

Понастоящем биткойнът обработва 7 транзакции в секунда. Това е много важно нещо, което трябва да запомните за този цифров актив. Ще говорим за това по-нататък в статията. 

Ethereum

Ето защо Ethereum (ETH) се появи, опитвайки се да реши много от тези проблеми, с които Биткойн не можеше да се справи. Виталик Бутерин е съосновател на Ethereum не само с Чарлз Хоскинсън, но и с други важни и признати фигури в космоса, включително Джоузеф Любин. Ethereum беше не просто проста платежна система, но и платформа, в която компании и физически лица могат да внедрят интелигентни договори. 

Въпреки че проектите за криптовалута от второ поколение като Ethereum бяха много полезни за предоставяне на решения на частни лица и фирми, те също имаха някои проблеми. Например, Ethereum беше напълно задръстен в края на 2017 г., когато CryptoKitties се търгуваха чрез блокчейна на Ethereum. 

Ethereum обработва между 15 и 20 транзакции в секунда, което далеч не е идеално за платформа за интелигентни договори като тази. 

Кардано

Cardano иска да реши проблемите, които засягат Ethereum и тези видове мрежи чрез подобряване на мащабируемостта, оперативната съвместимост и устойчивостта. Чрез инженеринга, прилаган от разработчиците, и научната философия, която имат, проектът се изгражда, постигайки Кодекс за високо осигуряване. 

Едно важно нещо, което трябва да споменем, е, че Ethereum изпита хард форк преди няколко години, в който мрежата се раздели между Ethereum и Ethereum Classic (ETC). 

Хоскинсън и екипът зад Cardano искат да избегнат тези проблеми. Ето защо те обръщат голямо внимание на качествения код, за да избегнат разделяне от основната мрежа на Cardano. 

Официалният сайт на Cardano обяснява, че те са възприели колекция от принципи на проектиране, инженеринг и най-добри практики, които са позволили на Cardano да се превърне в мрежата, която е днес. Някои от тези принципи включват разделяне на счетоводството и изчисленията на различни слоеве, разработване на децентрализиран механизъм за финансиране на бъдещата работа, процес на учене от близо 1000 алткойни чрез възприемане на функции, които имат смисъл и изследване на социалните елементи на търговията, сред много други. 

Страницата на Cardano гласи, както следва:

„От този неструктуриран набор от идеи директорите, работещи по Cardano, започнаха както да изследват литературата за криптовалутите, така и да изградят набор от абстракции. Резултатът от това изследване е обширната библиотека от статии на IOHK, многобройни резултати от проучвания, като този неотдавнашен преглед на скриптовия език, както и онтология на интелигентните договори, както и проектът Scorex. “

Защо е важно правилното мащабиране и как Cardano може да помогне?

Хоскинсън смята, че мащабирането е нещо повече от транзакции в секунда, преживявани от блокчейн мрежа. Той смята, че е важно Cardano да вземе предвид и мащабирането на мрежата и данните. 

Cardano работи с Ouroboros, алгоритъм за консенсус Proof-of-Stake (PoS), който е много по-бърз от традиционния консенсус алгоритъм Proof-of-Work (PoW), на който се основава Bitcoin. Litecoin (LTC), Ethereum и други криптовалути като Bitcoin SV (BSV) или Bitcoin Cash (BCH) също го използват. 

PoW е ​​силно неефективен поради количеството енергия, консумирано от миньорите. Като се има предвид, че не е лесно да се придобият ASIC миньори и специализирано оборудване за добиване на тези цифрови активи, децентрализацията е нещо трудно постижимо. Има някои големи миньори, които са собственици на голяма част от хеш мощността на цялата биткойн мрежа. 

Има пет различни пула за копаене в мрежата на Биткойн, които представляват 10 процента от общия хешрейт на мрежата на Биткойн. Това очевидно не е положително за най-старата и популярна криптовалута. 

С PoS алгоритмите нещата работят по различен начин. Вместо майнери, в мрежата има валидатори, които ще залагат някои монети (в този случай ADA монети) и ще залагат на следващия блок, който ще бъде валидиран от мрежата. Ако блокът бъде добавен, залагащите получават награда за извършената работа. 

Основната разлика с PoW на Bitcoin е, че алгоритмите за консенсус PoS не трябва да харчат големи количества енергия за валидиране на транзакции и бариерите за влизане са по-ниски (не се изисква ASIC или специализирано минно оборудване). 

Уроборос

След като вече знаем как работят PoS системите, Ouroboros ще проверява разпределението на символите в екосистемата, разделяйки света на различни епохи, които след това ще бъдат разделени на слотове. Всяка от тези епохи има много кратък живот, равен на 20 секунди. 

Това може да звучи донякъде технически, но е много лесно за разбиране. Тогава гореспоменатите слотове ще имат лидер, който е избран на случаен принцип. След това тези лидери ще изберат новите блокове, които ще бъдат добавени към мрежата, подобно на това, което правят майнерите в PoW системите. 

Лидерите на слотове трябва да имат поне 2% дял в Cardano. Заинтересованите страни имат възможността да избират лидерите за следващата епоха. 

За да осигури по-добри решения за мащабиране, Cardano работи с технология, наречена RINA, или Recursive Inter-Network Architecture. Основната цел е да се създаде разнородна мрежа, осигуряваща поверителност, прозрачност и също така мащабируемост. 

Ouroboros се разработва от екипа зад Cardano, за да го пусне на пазара възможно най-скоро. Това е една от най-чаканите функции, които очакват инвеститорите и потребителите на Cardano. 

Подобряване на мащабируемостта и оперативната съвместимост

Тъй като крипто мрежите се разширяват по целия свят, те трябва да се справят с проблеми с мащабирането, които може да не са толкова лесни за решаване. Има три различни начина, по които Cardano взема предвид, за да подпомогне мащаба на мрежата: Подрязване, Абонаменти и Компресия. 

В допълнение към това разработчиците мислят за разделяне на блокчейна и да намалят количеството данни, които са необходими за съхранение. Това се очаква да намали данните, с които потребителите трябва да се справят. 

Оперативната съвместимост също е много важно нещо за Cardano. В момента в космоса работят различни криптовалути. Всички те имат своите характеристики и работят по различни начини. Въпреки това е много трудно да свържете и използвате тези виртуални валути едновременно. Техните мрежи не могат да бъдат свързани по лесен начин. 

Криптовалутните борси позволяват на потребителите да обменят цифрови активи и да свързват крипто света с традиционната финансова среда. По този начин Cardano има за цел да предложи по-лесен начин за свързване на тези криптовалути една с друга и цялата екосистема на блокчейн, за да има по-близък контакт с наследения финансов свят. 

Начинът да направите това е чрез странични вериги. В много крипто мрежи има много странични вериги, които предлагат различни решения за цифровите активи. Чрез тези странични вериги мрежите ще бъдат взаимосвързани и ще се комуникират, позволявайки по-бърз начин да имат различни функции от различни мрежи. 

За да бъде свързано с банки и други финансови институции, криптопространството трябва да се съсредоточи върху метаданни, приписване и съответствие. Всички тези неща са много важни, ако целият пазар иска да бъде оперативно съвместим с традиционните финансови институции. Метаданните помагат на тези компании и организации как данните се преместват между страните, как да се направи електронната организация на данните по-ефективна и много други неща. 

Това е нещо много опасно за криптовалутния свят. Защо? Заради блокчейн технологията. Въпреки че технологията на разпределената книга (DLT) е полезна за много различни неща, тя може да бъде и вредна, ако се използва неправилно. Ако личната информация трябва да се съхранява в неизменяема блокчейн мрежа, тези данни могат да бъдат достъпни от други страни, което е нещо, което не е добро за поверителността. 

Cardano иска да реши този проблем, като анализира метаданни и избере конкретна информация, която да бъде споделена в блокчейна. Това би предоставило по-добра информация на традиционната финансова индустрия и би защитило поверителността на потребителите. 

Освен това, тъй като банките се нуждаят от имената на тези, които се занимават с цифрови активи и обработват финансови транзакции, разработчиците на Cardano работят, за да предоставят на потребителите възможност да решат как да споделят своите данни. 

Знайте своите клиенти (KYC), борбата с изпирането на пари (AML) и финансирането на тероризма (ATF) също са важни неща, които трябва да се вземат предвид. Финансовите институции изискват тази информация, за да разберат как потребителите се справят с транзакциите. Чрез използване на метаданни и предоставяне на свободата на хората да решават какво да правят с техните данни, потребителите могат да бъдат сигурни, че ще могат да имат по-бързо взаимодействие с банки и други институции. 

Разработване и подобряване на мрежата Cardano

Въпреки че Cardano продължава да расте, важно е да имаме устойчив бизнес модел, който да позволи на всички тези проекти да бъдат пуснати на пазара рано или късно. Чарлз Хоскинсън и участниците в проекта Cardano решиха да не провеждат първоначално предлагане на монети (ICO) при стартирането му. 

Ето защо Cardano реши да създаде съкровищница, която се финансира с малка част от наградата на блока. Ако има компания, която иска да промени някои неща в екосистемата, тя може да поиска безвъзмездна помощ от Министерството на финансите. Заинтересованите страни в мрежата на Cardano по-късно ще решат дали безвъзмездните средства се дават или не. 

Тъй като мрежата става все по-голяма и по-голяма, разработчиците ще могат да използват повече средства. Таксите в мрежата се изчисляват по това уравнение:

Такса за трансфер = a + b * размер на транзакцията. 

Буквата „a“ е равна на 0,155381 ADA, „b“ е друга константа, равна на 0,000043946 ADA / байт и размерът на транзакцията трябва да бъде добавен в края в байтове. 

Прогноза за цена на ADA

В момента ADA е една от най-добрите криптовалути на пазара. Виртуалната валута има пазарна капитализация от $ 1,47 милиарда и цена на монета от 0,056 долара, което я прави 12-ата най-голяма цифрова валута. 

Написахме на UseTheBitcoin статия за прогнозиране на цените на ADA. Много експерти смятат, че дългосрочният, средносрочният и краткосрочният период е възходящ за ADA. Трябва обаче да вземем предвид общите пазарни показатели, например, ако има мечка или бичи пазар. 

Състезатели

Cardano (ADA) се счита за уникален по начина, по който цифровият актив е създаден, стартиран и как се управлява в момента. Криптовалутата Libra, по която Facebook работи обаче, може да окаже влияние върху страните, в които ADA работи в момента. Везните имат за цел да помогнат на потребителите, особено тези в развиващите се икономики, да обработват транзакции и да имат достъп до финансови услуги. 

По време на разговор с Finance Magnates Чарлз Хоскинсън спомена, че те работят по платежна мрежа за шест милиона души в Адис Абеба, Етиопия. 

По отношение на възможността Facebook да се конкурира с Cardano, той коментира:

„Живея на този пазар. И мога да ви кажа, че правителството на САЩ, по дефиниция най-мощното образувание в света, е трудно да извършва плащания в Етиопия. Ако се борят, как ще го направи частна компания. “

Как да купя и къде да съхранявам ADA?

На пазара има много борси за криптовалута, които позволяват на инвеститорите и потребителите да купуват ADA. По принцип е трудно за начинаещите да знаят правилно къде да закупят криптовалутата ADA. Ето защо написахме ръководство за хора и инвеститори, които се интересуват от покупката на Cardano. 

Една от борсите, която позволява на потребителите да придобият този цифров актив, е Binance, една от най-популярните крипто платформи в света. Binance е и една от борсите с най-голям обем на търговия на пазара. 

Възможно е да закупите ADA с различни валути, включително Binance Coin (BNB), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) и Tether (USDT). 

Има и други борси за криптовалута, които биха позволили на потребителите да закупят и ADA чрез различни двойки. 

Инвеститорите, които искат да притежават ADA, могат да го направят, като изпратят средствата в портфейл за криптовалута, поддържащ този цифров актив. Обменът не е добър за хората да съхраняват виртуални валути, защото те могат да бъдат хакнати и засегнати от атаки. 

Съхранението на цифрови активи, включително Cardano (ADA), е много важно. Ето защо създадохме списък с най-добрите портфейли Cardano на пазара. Инвеститорите могат да ги проверят и да разберат кой е този, който най-добре отговаря на техните нужди. 

Последни разработки

Според Фондация Cardano те току-що са стартирали уебсайта на Shelley testnet. Това е едно от най-важните развития, свързани с мрежата Cardano, което се очаква да помогне на криптовалутата да се разшири още повече. 

Освен това проектът въведе и нова пътна карта, в която те ще обяснят как ще се движат от Байрън и Шели. Това ще позволи на мрежите да се превърнат в управлявана от общността мрежа, за която Чарлз Хоскинсън е мислил. 

Официалната пътна карта на Cardano, поискана от общността, гласи следното:

„Cardano е новаторска мрежа от вериги с доказани залози, която се развива в децентрализирана платформа за разработка на приложения (dApp) с книга с множество активи и проверими интелигентни договори.“

Cardano иска да бъде сто пъти по-децентрализиран от Bitcoin и това е, което в момента се опитват да направят екипите за развитие на Чарлз Хоскинсън и Cardano. 

И накрая, Weiss Ratings счита, че Cardano е ефективна и печеливша блокчейн платформа. В скорошен туит, написан от независимата рейтингова агенция, Cardano е един от най-добрите проекти в космоса, а също и един от най-евтините криптовалути там. 

#Cardano е един от най-добрите проекти в космоса, а също и един от най-евтините криптовалути там. #ADA #crypto #cryptocurrency #altcoins #bitcoin #BTC

– Weiss Crypto Ratings (@WeissCrypto) 20 май 2019 г.

Заключение

Cardano е един от най-обещаващите и планирани проекти за криптовалута на пазара на криптовалути. Мрежата се разработва от експерти в различни области, които са фокусирани върху предлагането на най-добрите услуги и продукти, които могат да предоставят. 

Цифровият актив ADA е един от най-популярните на пазара, а също и един от най-ценните, според CoinMarketCap. 2019 и 2020 са много важни години за целия крипто пазар и Cardano със сигурност ще бъде сред най-революционните проекти. 

Promo
banner
Promo
banner