Какво представлява технологията Blockchain?

Оттогава мина почти десет години Сатоши Накамото за първи път представи технологията Blockchain на света през 2008 г. Биткойн Бяла хартия. Оттогава тези революционни мрежи придобиха популярност както в корпоративния, така и в правителствения сектор. Този растеж се обяснява лесно, когато смятате, че блокчейн технологията предоставя на света някои уникални предимства, които преди това са невъобразими. Следователно днес можете да намерите блокчейн технология в почти всеки сектор на глобалната икономика.

Какво представлява технологията Blockchain?

Блокчейнът е мрежа от компютри, които споделят разпределена книга между всички участници в мрежата (възли). Тази стратегия е далеч по-различна, отколкото да кажем, фиатни валути, които произхождат от фигура на централизирания орган. Важно е, че тази книга поддържа непрекъсната верига от транзакции от раждането на мрежата. Тази „верига“ от транзакции се разраства, когато се одобряват и добавят нови „блокове“ от транзакции.

Биткойн Бяла книга

Биткойн Бяла книга

За да одобри нови транзакции, всеки възел работи заедно с други, за да валидира нови блокове. Освен това възлите също потвърждават текущото състояние на цялата блокчейн. За да бъде добавен нов блок от транзакции към блокчейна, те трябва да получат одобрение от 51% от възлите на мрежата. Възлите също се наричат ​​миньори. По този начин блокчейн мрежите са децентрализирани мрежи, които осигуряват несравнима сигурност в света на цифровите активи.

Сигурност чрез децентрализация

Децентрализацията е важен аспект на блокчейн технологията, защото прави тези революционни книги непроменими и неизменни. Всъщност, тъй като няма централизиран вектор за атака, хакерството на блокчейн е почти невъзможно. Колкото по-голяма е блокчейн мрежата, толкова по-сигурни остават данните в нея.

Например, нека разгледаме най-голямата блокчейн в света, Биткойн. В момента блокчейнът на Биткойн има над 10 000 активни възли, разположени по целия свят. Това разпределение означава, че за да може един нападател да промени дори само една малка част от информацията в блокчейна, ще трябва да проникне успешно над 5000 компютъра наведнъж.

Въпреки че тази задача може да не е невъзможна за квантовите компютри на бъдещето, тя е толкова нерентабилна, че няма смисъл дори да се опитва такава монументална задача. Освен това, освен успешното хакване на 5000+ компютъра наведнъж, нападателят ще се нуждае и от суперкомпютър, за да преизчисли новите блокчейн транзакции навреме, за да ги въведе в мрежата. Буквално би било по-достъпно да създадете нова криптовалута от нулата.

Механизми на консенсуса

Една от причините, поради които блокчейн мрежите са толкова сигурни, е интеграцията на консенсусни механизми. Консенсусните механизми са криптографски протоколи, които използват участниците в блокчейн мрежата за осигуряване на нейните данни. В случая с биткойн, Доказателство за работа Използва се механизъм за консенсус (PoW).

Доказателство за работа (PoW)

Механизмът за консенсус Proof-of-Work беше революционен за света на криптографията, когато беше представен за първи път преди години от Адам Обратно в неговия документ за Hashcash. В концепцията Back описва интегрирането на математическо уравнение към протоколите за сигурност на мрежата. По този начин всеки компютър може да покаже „доказателство“ за своята работа по осигуряване на мрежата.

Награди за миньор

Важно е да разберете, че възлите получават награда за усилията си за добив. Тези награди се коригират автоматично в зависимост от трудността и стойността на мрежата. В случая с биткойн, майньорите първоначално са получили 50 биткойна за своите усилия. Днес това изглежда като състояние, но през 2009 г. Биткойн струваше само стотинки. Тъй като стойността на токена се повишава и мрежата отива, наградите за добив се свиват. Днес биткойн миньори получавам 6.5 BTC, ако добавят следващия блок към веригата.

SHA-256

За отбелязване е, че всеки възел валидира и защитава блокчейна, но само един може да добави следващия блок от транзакции в мрежата. За да определи кой е следващият миньор, който може да добави този блок, всеки компютър се състезава в математическа надпревара, за да разбере уравнението на PoW. В случая с биткойн уравнението е известно като SHA-256. Важното е, че първият алгоритъм на SHA датира от Hashcash. Тази ранна версия на уравнението беше известна като SHA-1.

Механизъм за консенсус на биткойни - SHA-256 - Технология на блокчейн

Механизъм за консенсус на биткойни – SHA-256 – Технология на блокчейн

За отбелязване е, че уравнението SHA-256 е толкова трудно, че е по-лесно и по-ефективно за вашия компютър просто да прави произволни предположения, вместо да се опитва директно да разбере уравнението. Отговорът на уравнението трябва да започне с предварително определено количество от 0s. В блокчейна на Биткойн отговорът на уравнението трябва да започва с четири нули. Ако обаче задръстванията на мрежата се повишат, нараства и трудността на тези уравнения. Тази трудност се коригира чрез добавяне на още една нула в началото на необходимия отговор SHA-256.

Подобно на традиционните стоки като златото, има разходи, свързани със създаването и въвеждането на тези цифрови активи на пазара. Тези произволни предположения използват интензивна изчислителна мощ. Тази мощност се равнява на реални разходи като сметки за електричество. Проучванията показват, че защитата на биткойн мрежата може да използва повече електроенергия, отколкото се изисква от цели държави. За щастие над 80% от потреблението на енергия на Биткойн идва от възобновяеми източници като слънчева или водноелектрическа. Тези разходи за добив също добавят измерима стойност към всеки биткойн.

Миньори

Тъй като Bitcoin започна да печели от рентабилност, изчислителната мощ на мрежата му се разшири значително. В началото възлите, известни още като миньори, биха могли да добиват за биткойни, като не използват нищо повече от домашния ви компютър. В крайна сметка миньорите осъзнаха, че графичните карти са много по-добри при повтарящите се предположения, необходими за разгадаване на алгоритъма SHA-256. Това доведе до изчислителна надпревара на пазара.

ASIC

В крайна сметка големи фирми за блокчейн, като Bitmain, въведоха специфична за приложение интегрална схема (ASIC) миньори в уравнението. Тези специално създадени миньори бяха хиляди пъти по-ефективни при отгатване на алгоритъма SHA-256, отколкото графичните процесори и процесорите преди тях. Следователно, въвеждането им създаде сценарий, при който средният миньор сега трябваше да инвестира хиляди в минно оборудване, за да остане актуален.

Майнинг басейни

За щастие, някои креативни умове на терена започнаха да измислят начини да изравнят играта отново. Те разработиха „минни пулове“. Пул за копаене е мрежа от миньори, които всички споделят изчислителна мощност за общата цел на копаенето на блокчейн транзакции. Важно е, че участниците в пула за добив получават процент от наградата въз основа на техния принос към общия хеш на мрежата (изчислителна мощност).

Важното е, че през последните три години имаше тласък за отдалечаване от гладните за власт механизми за консенсус като PoW. Това желание за осигуряване на блокчейн по по-ефективен начин доведе до разработването на някои наистина уникални механизми за консенсус в сектора.

Proof-of-Stake (PoS)

The Proof-of-Stake механизъм премахва трудните математически алгоритми и вместо това използва по-психологически подход за осигуряване на мрежата. В PoS blockchain потребителите не трябва да се състезават математически, за да добавят следващия блок към blockchain. Вместо това потребителите на PoS „залагат“ своите монети чрез мрежови портфейли, за да защитят мрежата. Начинът на залагане е прост.

Съхраняването на определено количество монети в портфейла ви позволява да участвате в валидиране на транзакции. Колкото повече монети залагате, толкова по-голяма е вероятността да добавите следващия блок транзакции в мрежата. В повечето PoS системи миньор от тези с най-много залози в момента получава шанса да добави блоковете.

Предимствата на механизма за постигане на консенсус PoS са очевидни веднага. Първо, не е необходимо да изливате тонове ресурси във вашата мрежа, за да я запазите в безопасност. Освен това, тъй като възлите се избират въз основа на количеството им заложени монети, никога няма сценарий, при който възел да спечели нещо от валидиране на неправилни транзакции. По принцип хакерът ще трябва да инвестира изцяло в криптовалутата, преди да атакува мрежата. По този начин PoS системите създават огромно възпиращо средство за нападателите.

Бъдещето на блокчейн технологията

Технологията Blockchain е изминала дълъг път от ранните си дни като средство за защита на мрежите за криптовалута. Днес блокчейн технологията има многобройни приложения във всеки вид индустрия, която можете да си представите. По-конкретно, блокчейн програмите повлияха по съществен начин на секторите на логистиката, финансите и сигурността на данните.

Блокчейн технологична логистика

Логистичните системи на блокчейн са по-ефективни и рентабилни за работа от традиционните модели, базирани на хартия. Всъщност неизменният и неизменен характер на блокчейн технологията го прави идеално подходящ за логистични задачи. Скоро може да успеете да установите много повече информация относно създаването и доставката на вашите продукти благодарение на тези нововъзникващи системи.

Блокчейн логистика

Блокчейн логистика чрез GlobalTranz

Набиране на средства

Технологията Blockchain също е променила начина, по който бизнесът набира средства. В традиционната корпоративна стратегия за краудфандинг като IPO, компаниите трябва да балансират между ефективност на разходите и участие. Невъзможността да се обработват по-малки транзакции означава, че за най-дълго време компаниите трябва да отблъснат потенциалните инвеститори. В днешно време блокчейн технологията позволява на бизнеса лесно да автоматизира тези процедури чрез интелигентни договори.

Интелигентни договори

Интелигентните договори включват предварително програмирани протоколи, които се изпълняват, когато получат определено количество криптовалута, изпратено на техния адрес. Тези договори работят на блокчейн и позволяват забележителна функционалност. Например, в случай на набиране на средства, интелигентен договор може да автоматизира процеси като одобрение на инвеститори и разпределение на средства.

Blockchain Technology Today

Можете да очаквате да видите по-нататъшно разширяване на блокчейн сектора през следващите месеци, тъй като повече правителства и институции проучват неговите предимства. Засега блокчейн революцията е в ход.

Promo
banner
Promo
banner