Какво е цифрово банкиране?

Дигиталното банкиране е в основата на днешната финансова система. Това обаче не винаги е било така. Банкирането е тръгнало по пътя, от отиването до вашия местен касиер и искането на средства, чак до поддържането на вашата криптосигурност и безопасност. В днешно време почти всяка банка предлага някаква форма на цифрово банкиране на своите клиенти.

Какво е цифрово банкиране?

Цифровото банкиране, понякога наричано електронно банкиране, бавно се появи през последните няколко десетилетия. Важното е, че порталите за цифрово банкиране позволяват на банките да предоставят на клиентите достъп до традиционните банкови услуги чрез техния компютър или смарт устройство. Тези услуги спестяват на клиентите и на банката време и пари. Следователно те са по-популярни от всякога.

Историята на цифровото банкиране

Най-ранните форми на цифрово банкиране се появяват през 60-те години. По това време светът започна да вижда първите въведени банкомати и дебитни карти. Тези продукти бяха революционни по няколко причини. За първи път, за първи път в историята, банковите клиенти могат да имат достъп до своите средства 24/7. Не забравяйте, че до този момент трябваше да слезете до местния клон, за да изтеглите или депозирате средства. В зависимост от това къде сте живели, този процес може да отнеме значително време.

Първи банкомат - История на цифровото банкиране

Първи банкомат – История на цифровото банкиране

Въвеждането на интернет промени завинаги цифровото банкиране. Първоначално банките разчитаха на интернет за вътрешни функции, като мониторинг на сметки или преводи на средства. До края на 90-те години обаче банките започнаха да предлагат услуги като актуализиране на баланса и преводи на средства директно от портала за цифрово банкиране. Към този момент дигиталното банкиране беше на път да се превърне в основна тенденция.

За по-малко от десетилетие интернет видя огромно разширяване на възможностите. Добавеното предаване на данни и подобрените техники за компютърно производство доведоха до създаването на смартфони. Днес е трудно да си представим живота без вашия смартфон. Тези удобни джобни компютри позволиха на банките да предлагат пълен набор от продукти от своите портали.

Следователно се появиха множество нови услуги поради наличието на смартфони. Характеристики като осребряване на фото чекове започнаха да се появяват на пазара. Тази функция позволява на клиентите да депозират чекове, като правят снимка на мобилния си телефон чрез приложението си за банкиране.

Предвид всички предимства, които цифровото банкиране носи в сектора, лесно е да разберем защо днес всяка банка предлага някаква форма на цифрово банкиране на своите клиенти. И клиентите, и банките могат да спечелят много от тази високотехнологична интеграция.

Ползи от цифровото банкиране

Цифровото банкиране е далеч по-удобно както за банките, така и за клиентите. Клиентите спестяват ценно време и ресурси, като не се налага да отиват на физическо място. Освен това транзакциите им са по-сигурни, тъй като не изискват клиентът да пътува със средства в ръка.

Важното е, че натискът за цифрово банкиране идва най-вече от банкерите. Банките получават огромни количества гъвкавост и спестявания чрез портала за електронно банкиране. Спестените пари за инфраструктура могат да отидат за по-нататъшно развитие на техните онлайн интерфейси. Онлайн банкирането елиминира голяма част от наемането, сигурността, наема и случайните нужди на клиентите, като например депозити от банковия бизнес модел.

Цифрово банкиране срещу онлайн банкиране

Полето на електронното банкиране доведе до големи еволюции във финансовия сектор. Първоначално порталите за електронно банкиране съществуват, за да помогнат за допълването на тухлените банки. Днес това не е така, тъй като се появяват все повече онлайн банки.

През последните пет години банките само онлайн се превърнаха в основна тенденция на пазара. Тези фирми нямат физическо местоположение. Като такива клиентите могат да извършват всички транзакции чрез своя компютър или смартфон. В повечето случаи клиентската база на тази банка се простира в цялата страна.

Портал за електронно банкиране на UBS чрез начална страница

Портал за електронно банкиране на UBS чрез начална страница

Предимства на електронното банкиране

Тъй като на пазара се появяват все повече дигитални банки, важно е да разберете предимствата, които те въвеждат. Цифровите банки могат да бъдат по-гъвкави по отношение на кого предоставят услуги и как придобиват клиенти. Освен това проучванията показват, че клиентите предпочитат банки с портали за цифрово банкиране пред традиционните си колеги.

По-лесно да се присъедините

Интегрирането на протоколи KYC и AML в онлайн банкирането промени всичко. Сега банките могат да получат нови клиенти, като същевременно останат съвместими, чрез своя онлайн портал. За да се изпълнят тези монументални задачи, бордовите процедури за електронно банкиране включват системи за проверка на лични данни. Тук потенциалните клиенти трябва да предоставят голям брой документи, като доказателства за самоличност, доказателство за заетост, адрес и т.н..

Смартфоните позволяват на клиентите да предоставят тези документи в девствено цифрово качество. Важно е, че платформата за цифрово банкиране автоматично екстраполира и обработва съответните данни чрез предварително програмирани протоколи. Тази стратегия спестява на банката и клиентите ценно време.

Обсъждане на еволюцията, Nnamdi Azodo на ALAT Digital Bank говори за важността на рационализирането на банковия сектор. Той определи електронното банкиране като „прилагане на технологията към всяка банкова дейност“. Azodo обясни, че цифровото банкиране е бъдещето на банковото дело и че за да останат конкурентоспособни, всички банки трябва да възприемат тези подобрения.

24-часово банкиране

Едно от най-големите подобрения, които цифровото банкиране носи в сектора, е достъпността. Не забравяйте, че преди зората на електронното банкиране трябваше да слезете до местния клон. Докато в някои случаи, като например искане на заем, личният подход може да бъде това, което желаете, в повечето случаи, като депозит, няма полза от личните транзакции.

Дигиталното банкиране ви позволява достъп до информацията за вашата сметка и пазарни транзакции 24 часа в денонощието и по целия свят. Тази международна достъпност помогна да се тласне глобалната икономика напред. Сега цифровото банкиране е в основата на нашата глобална финансова система.

Намаляване на разходите

Навремето банките харчеха големи части от приходите си за процеси като проверка и счетоводство. За щастие, компютрите премахнаха голяма част от това натоварване за банките. Днес автоматизацията играе критична роля в съвременните банкови системи. Автоматизацията спестява на банките пари и време при извършване на най-често срещаните транзакции.

Дигитализацията намалява стъпките, свързани с транзакциите, а също така намалява необходимия персонал. Цифровите банки спестяват един тон от разходите за издръжка на служителите. След това тези разходи могат да бъдат прехвърлени на клиентите. Тези спестявания са част от причината, поради която цифровите банки продължават да виждат широко разпространение в световен мащаб.

Технология на блокчейн

Появата на блокчейн технологията тласна цифровото банкиране към нови висоти. Технологията Blockchain предоставя на банките по-ефективна и прозрачна алтернатива на статуквото. Тази революционна технология позволява на банките да елиминират много от съществуващите в момента системи за проверка на трети страни. Следователно, той осигурява на банките огромни икономии на разходи и по-сигурна платформа за извършване на транзакции вътре.

Крипто цифрови банки

Освен в началото на нова ера на ефективност, технологията на блокчейн също представи света на криптовалутите. Криптовалути като Биткойн продължават да привличат инвеститорски интереси. Следователно появата на тези нови финансови инструменти създаде уникална възможност в сектора на електронното банкиране – крипто банки.

Услуги на CryptoBank чрез начална страница

Услуги на CryptoBank чрез начална страница

Криптовалутните цифрови банки предоставят традиционни банкови услуги на крипто клиенти като доставчици на услуги, инвеститори или борси. Например криптобанката ви позволява да съхранявате, запазвате, харчите и прехвърляте криптовалути от банковия портал. Този стил на банкиране нараства популярността си през последните пет години заедно с нарастването на използването на криптовалута.

Днес крипто банките могат да бъдат намерени лесно. Един пример за крипто банка е Световна битова банка. Тази платформа предлага на потребителите на крипто достъп до дебитна карта, евтини такси за транзакции, обмяна на валута и достъп в реално време до плащания навсякъде по света. В допълнение към тези функции, банката представи собствена криптовалута, наречена WIBCOIN (WBBC).

Важното е, че Световната битова банка използва WBBC като разчетна единица за всички транзакции в екосистемата на WBB. Освен това WBBC ще функционират като основа за взаимодействие с други цифрови валути на платформата.

Присъединяването към Световната битова банка е лесно. Просто изтеглете DAPP от Apple Store или Google Play. Веднъж изтеглени, ще получите някои подкана за потвърждение. След като потвърдите идентификационния си номер, сте готови да започнете да банкирате. Толкова е лесно.

Дигитално банкиране – банкиране за света

Нова тенденция на пазара е използването на AI за рационализиране банкови процеси. Разширените алгоритми за изкуствен интелект могат автоматично да определят допустимостта и квалификацията на клиентите. Например онлайн заемът, за който кандидатствахте миналата седмица, може никога да не излезе пред истински човек. Вместо това системата за изкуствен интелект на банката ще определи вашата допустимост за финансиране, като използва набор от предварително програмирани критерии.

Дигиталното банкиране продължава да наблюдава растеж във финансовия сектор. Важното е, че наскоро множество големи банкови институции отклониха средствата от създаването на нови клонове в надстройки на платформата за електронно банкиране. Можете да очаквате тази тенденция да продължи, тъй като цифровизацията на пазара се разширява. Засега цифровата банка може да бъде идеалното решение за всички ваши банкови нужди по време на пандемията на коронавируса.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner