Прекъсване: 88% от крипто борсите манипулират обема на търговията, за да подобрят класацията

Тази статия разглежда основната епидемия в бранша, където 88% от крипто борсите манипулират обема на търговията, за да „засилят“ класирането си. 

Скорошен доклад на Прозрачност на блокчейн показва, че 88% от Топ 25 борси за криптовалути манипулират обема си на търговия, за да повишат класирането си в CoinMarketCap. Тези разчупващи статистически данни отварят вратата към сенчестите практики, използвани от борсите за криптовалути, за да увеличат данните си за търговия. Мащабът на манипулацията от тези борси за криптовалути предполага единодушно усилие да се „спечели на всяка цена“, дори ако това означава измама на обществеността.

Несъответствие на докладваните данни спрямо действителните данни

Докладът разглежда топ 25 биткойн (BTC) двойки за търговия, изчислявайки истинските им обеми и ги сравнява с отчетения им обем на CoinMarketCap. Ужасяващо е, че по-голямата част от действителния обем на търговската двойка е под 1% от отчетения им обем, като само 3 борси – Binance, Bitfinex и Liquid – бяха установени, че отчитат достоверно своите търговски номера.

Крипто борсите манипулират, крипто борсите манипулират обема на търговията, манипулират, обема на търговията

(Източник: BlockchainTransparency)

Въз основа на горните данни, 88% от Топ 25 борси, базирани на обем на BTC двойки, се манипулират и са силно преувеличени. Най-забележителният виновник, подчертан в доклада, е OKEx, за който е установено, че манипулира обема на търговията на всичките им Топ 30 търгувани двойки токени. Следващият по ред е Huobi, за който е установено, че е манипулирал техните Топ 25 двойки жетони. Тези резултати са показателни за сериозна манипулация на данни от тези борси за криптовалута.

(Прочетете повече: Ръководство за идентифициране на измамни монети)

Защо борсите с криптовалути манипулират обема си на търговия?

Има няколко причини защо борсите манипулират обема си на търговия:

1) Реферален трафик от CoinMarketCap

CoinMarketCap (CMC) е най-популярният уебсайт за криптовалута, който показва ключови финансови показатели и графики за всички монети и жетони в света на криптовалутите, както и свързани данни за обема на търговията на цялата борса на криптовалути. С ранг на Alexa от 438, CMC получава средно 2,7 милиона гледания на ден, което се равнява на над 8 милиона гледания месечно!

Крипто борсите манипулират, крипто борсите манипулират обема на търговията, манипулират, обема на търговията

(Източник: Rank2Traffic)

С това ниво на експозиция и обхват, за борсите с криптовалути е наложително да се конкурират помежду си, за да бъдат високо класирани на CMC. Рефералният трафик от CMC би бил огромен тласък за борсата и нейния бизнес. Тъй като основният фактор, който повечето инвеститори и търговци на криптовалути търсят, когато търгуват на борса, е ликвидността, борсите на криптовалути биха имали стимул да надуят изкуствено броя си, за да привлекат потребителите към своята борса.

Ликвидността се отнася до способността на една монета да се преобразува лесно в пари или други монети. Винаги се предпочита по-висока степен на ликвидност, тъй като потребителите могат да изпълняват своите поръчки бързо и ефективно.

(Вижте също: Ръководство за децентрализирани борси: Сравнение на популярни DEX)

2) Такси за листинг

Управлението на криптовалутна борса е изключително доходоносен бизнес, като таксите за листинг са огромен двигател за бизнес модела на борсите. Доклади са предположили, че проектите, които искат да получат своите токени, изброени на борсата за криптовалута, са били помолени да платят зашеметяваща сума пари, варираща от 50 000 USD до 1 милион USD. Като се има предвид огромното количество монети и жетони, създадени от проекти на пазара на криптовалути, не е чудно, че борсите са на върха на хранителната верига. Ето поглед към прогнозните дневни приходи от борси за криптовалути през март 2018 г .:

Крипто борсите манипулират, крипто борсите манипулират обема на търговията, манипулират, обема на търговията

(Източник: Bloomberg)

Тези експлозивни цифри са показателни за нарастващия пазар на криптовалути, но най-важното е, че той осветява лудите такси за листинг, начислявани от борсите. Борсите с по-голяма ликвидност биха имали по-висока такса за листинг, тъй като символичната ликвидност е основният фактор, който търсят търговците. Той осигурява перфектния стимул за борсите с криптовалути да надуят обема си с дълъг удар, за да увеличат класирането си и да начислят значителна такса за правата, които се котират на борсата.

(Вижте повече: Ще доведе ли сривът в цената на биткойн до неговата смърт?)

Как борсите за криптовалути манипулират техния обем?

За да манипулират данните си за търговия, борсите за криптовалути използват техника, наречена измиване търговия.

Wash Trading е процес на манипулация на пазара, при който предприятието едновременно купува и продава ценни книжа с единствената цел да създаде подвеждаща и изкуствена дейност на пазара.

Общата идея на търговията с измиване е да създаде фалшиво впечатление, че всъщност се извършва добро ниво на търговска дейност. Това се постига чрез субект – в случая, обмен на криптовалута – който поставя поръчки в борсата и изпълнява самите тези поръчки, без действителна стойност, обменена с реални потребители. Това означава, че стойността на тези фалшиви поръчки остава в една и съща ръка (или сметка). Основната цел на това е да се надуят реалните данни за търговия, като по този начин се създаде впечатлението, че инструментът е по-търсен, отколкото е в действителност.

Търговията с измиване е незаконна за всякакви финансови пазари в много страни – особено за Съединените американски щати (САЩ) – тъй като тя изрично цели да фалшифицира обема на търговията.

(Прочетете също: Ръководство за криптовалутни данъци: Ръководство за общите данъчни ситуации)

Методи за тестване на борсова манипулация

Според техния доклад BlockchainTransparency използва редица методологии за измерване на степента на търговска манипулация на тези борси, които включват:

 • Оценяване на книгите за поръчки на борсите
 • Анализиране на данни за обема на търговията
 • Взаимодействие с ключови заинтересовани страни, включително маркетмейкъри, високочестотни търговци и консултанти за надзор на търговията

От събраните обширни данни те също така успяха да открият различни стратегии за търговия с ботове, използвани от борсите, за да надуят своите търговски номера. Тези ботове са програмирани да търгуват на различни търговски двойки в зависимост от времето на деня. Интересно е да се отбележи, че настройките на бота подлежат на промяна в зависимост от текущите тенденции на обема или текущия шум около определена монета или жетон през периода от време.

Освен това, общ метод за измерване на манипулация се нарича „Slippage“, който оценява ликвидността на цифровите активи, като продава определена стойност на всеки актив на различни борси и измерва скоростта на спад на цените на монетите. Борсите, които манипулираха данните си, имаха огромни приплъзвания, посочени от по-голяма степен на спад на цените и нестабилна книга с поръчки. Това предполага, че техният обем на търговия е измислен и завишен, тъй като малко количество поръчки за продажба е достатъчно, за да дестабилизира книгата с поръчки и в крайна сметка цените на монетите.

(Вижте също: Ръководство за пазарна капитализация: Всичко, което трябва да знаете за пазарната капитализация)

Регулирани ли са борсите за криптовалута?

Трябва да се спомене, че по-голямата част от борсите за криптовалута не са регулирани. В света на криптовалутите има два вида борси; обмен на криптовалути и чист обмен на криптовалути. Всички борси за приемане на фиат изискват лицензи, тъй като се занимават с национални хартиени пари, регулирани от правителствата, докато в момента има малко или никакви закони, регулиращи чисти борси за криптовалута. Ето кратко сравнение между двете:

Крипто борсите манипулират, крипто борсите манипулират обема на търговията, манипулират, обема на търговията

Само 10% от Топ 100 борси са борси, приемащи фиат, докато останалите 90% са чисти борси за криптовалута. Това предполага, че само малка част от борсите за криптовалута – под формата на борси, приемащи фиат – се регулират и наблюдават от съответните органи. По-голямата част от борсите не са и следователно могат да се впускат в безскрупулно поведение, тъй като те не се контролират от нито един управляващ орган. С прости думи, те могат да правят каквото си искат без последствия.

Обобщавайки всичко

И отново, сериозността на твърденията, че борсите за криптовалути използват сенчести практики, е вярна. Преди това има многобройни доклади и обосновки, които разнищват манипулативните практики на нерегламентирани борси за криптовалута. На потребителите се препоръчва да извършат надлежното си усърдие при избора на подходящи борси, за да търгуват и най-важното да притежават адекватни знания за безопасно съхранение на монети и токени в цифрови портфейли, вместо да ги съхраняват в борсите за криптовалути. За проекти, които искат да изброят своите токени, моля, обърнете се към Консултативен списък от BlockchainTransparency че черните списъци на борсите за криптовалути с лоши записи.

(Може да се интересувате и от: Crypto ICO срещу Stock IPO: Каква е разликата?)

Полезни ресурси, за да започнете

Ако започвате пътуването си в сложния свят на криптовалутите, ето списък с полезни ресурси и ръководства, които ще ви отведат по пътя:

Крипто борсите манипулират, крипто борсите манипулират обема на търговията, манипулират, обема на търговията

Търговия & Обмен

 • Крипто ръководство 101: Избор на най-добрата борса за криптовалута
 • Ръководство за Bittrex Exchange: Как да търгувате на Bittrex
 • Ръководство за обмен на Binance: Как да отворите сметка в Binance и какво трябва да знаете
 • Ръководство за обмен на Etherdelta: Как да търгувате на Etherdelta
 • Ръководство за основи на търговията с криптовалути: Въведение в крипто техническия анализ
 • Търговия с криптовалута: Разбиране на двойките за търговия с криптовалута & Как работи
 • Ръководство за крипто търговия: 4 общи клопки, които всеки крипто търговец ще изпита

Портфейли

 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Защо имате нужда от портфейли?
 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на биткойн портфейл
 • Ръководство за криптовалутни портфейли: Отваряне на MyEtherWallet (MEW)

Прочетете също: Ръководство за крипто търговия: 4 общи клопки, които всеки крипто търговец ще изпита и Ръководство за основите на търговията с криптовалути: Въведение в крипто техническия анализ.

Регистрирайте се в нашия безплатен Webinar за криптовалути сега, за да научите всичко, което трябва да знаете за крипто инвестирането.

Вземете нашите изключителна електронна книга което ще ви насочи към стъпка по стъпка, за да започнете да печелите пари чрез криптовалутни инвестиции!

Можете също да се присъедините към нашата група във Facebook на Овладейте крипто: Разширени знания за криптовалута да задавате всякакви въпроси относно крипто!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner