Инвестиране в Tezos (XTZ) – Всичко, което трябва да знаете

Какво е Tezos (XTZ)?

Tezos (XTZ) е блокчейн мрежа от четвърто поколение, която включва усъвършенствани протоколи, за да позволи множество функции. На първо място, платформа подкрепя разработването на децентрализирани приложения (DApps) и кодирането на интелигентни договори.

Tezos е децентрализирана мрежа за активи и приложения с отворен код. Днес общността Tezos се състои от изследователи, разработчици, валидатори и различни групи за подкрепа. Всички тези партии споделят общата цел за разширяване на екосистемата на Tezos.

История на Tezos (XTZ)

Историята на Tezos започва през 2014 г., когато са съоснователи, Артър Брайтман и Катлийн Брайтман започна разработването на тяхното блокчейн от следващо поколение. По-конкретно, Breitman се стреми да опрости развитието на Dapp и да създаде уникална децентрализирана екосистема, която да отговори на нуждите на цифровата икономика.

Tezos стартира официално в Швейцария през септември 2018 г. Подобно на много други проекти в сектора, Tezos използва подход на двойна компания. По-конкретно, компанията основател на Tezos е Dynamic Ledger Solutions (DLS).

Артър Брайтман и Катлийн Брайтман

Артър Брайтман и Катлийн Брайтман

Освен това групата използва фондация за своите цели за набиране на средства. Тази организация с нестопанска цел е известна като Tezos Foundation. Важното е, че фондацията Tezos е компанията, която държи всички оперативни фондове, включително средствата, събрани по време на ICO.

Tezos излезе на пазара. През 2018 г. фирмата беше домакин на рекордно незатворено ICO. Събитието беше голям успех. Осигурено е 232 милиона долара в биткойн и етер за малко под две седмици. Успехът на събитието направи международни заглавия. Той също така помогна на Tezos да прокара по-нататък в центъра на вниманието.

Инвеститорите получиха XTZ за своите Bitcoin и Ethereum. XTZ, наричан още tez или tezzie, е полезен маркер за екосистемата на Tezos. Потребителите могат да плащат за услуги и да изпълняват интелигентни договори с помощта на XTZ. В момента в обращение са 741 546 948 XTZ.

Tezos така и не обяви общата сума на XTZ, която платформата планира да пусне. Разработчиците оставиха това отворено в опит да гарантират, че тяхната платформа никога няма да достигне капацитета си на пазара. Някои от космоса обаче твърдят, че тази липса на недостиг наранява общата стойност на монетата.

Проблеми с управлението

ICO успехът на Tezos беше краткотраен. След седмици президентът на фондация Tezos, Йохан Джевърс, и Breitmans влязоха в обществена вражда по отношение на събраните средства. По-конкретно, Gevers отказа да изплати средствата на Breitmans.

Въпросът беше огромен провал което накара инвеститорите да загубят вяра в проекта. Това доведе до временно намаляване на стойността на XTZ. В крайна сметка, Гевърс наляво проекта и средствата са го направили до местоназначението си. Въпреки това, Gevers се погрижи да осигури пакет за обезщетение за 400 000 долара за своите проблеми.

Как работи Tezos (XTZ)

Tezos е уникален на пазара по различни причини. Първо, той използва механизъм за консенсус Liquid доказателство за залог. Също така, платформата въвежда агонистичен натив-среден софтуер, известен като Network Shell. Тази стратегия позволява на разработчиците да използват модули по време на изграждането на приложения.

Многоезичен подход

Tezos е двуезичен, което означава както императивен, така и функционален език. Императивните езици като Solidity са идеални за програмиране на интелигентни договори от гледна точка на гъвкавост..

Tezos използва комбинацията, за да гарантира, че нейните интелигентни договори са едновременно стабилни и сигурни. Забележително е, че екосистемата на Tezos разчита Ocaml за блокчейн програмиране и Майкълсън за кодиране на интелигентни договори. Тази стратегия също така подобрява скоростта на транзакциите в мрежата.

Понастоящем XTZ може да извършва около 1000 транзакции в секунда (tps). Лимитът се основава на максимално разрешения газ за транзакция. Този процент може също да се увеличи в бъдеще чрез гласуване на промени в протокола, като решения за мащабиране извън веригата.

Защо Tezos (XTZ) има значение

Tezos предлага на потребителите някои функции, които не са достъпни за по-ранни блокчейни. За да изпълни тази задача, Tezos комбинира своите протоколи за транзакции и консенсус. Тази стратегия рационализира своите процеси. От решаващо значение е, че комбинацията спомага за комуникацията между мрежовия протокол и блокчейн протокола.

Течен Proof-of-Stake – Tezos (XTZ)

The Течен механизъм за консенсус PoS е надстройка на делегираните Proof-of-Stake системи, открити в блокчейн от трето поколение като EOS и NEO. В DPoS общността гласува кой ще функционира като делегиран възел.

Важното е, че делегираните възли одобряват блокове и добавят транзакциите към блокчейна. Освен това те имат още няколко права и отговорности в мрежата. Най-важното е, че броят на делегиращите участници зависи от минималното изискване за размера на облигацията. Понастоящем този лимит позволява до около 70 000 делегата.

Понастоящем механизмът LPoS е изключително за Tezos. LPoS в Tezos се оказа много успешен. Понастоящем мрежата има процент на залагане от приблизително 80%, разпределен в 450 валидатори и 13 000 делегата. Това прави Tezos един от най-децентрализираните блок-вериги в сектора.

Повече контрол

Liquid PoS предлага на потребителите по-голям контрол в сравнение със системите DPoS. Първо, всеки потребител получава глас. Тази стратегия помага да се осигури по-сплотена общност. Потребителите могат да гласуват директно или да делегират своите отговорности за гласуване на друга страна.

Освен това тези делегати могат да делегират гласовете си на други делегати чрез процес, известен като транзитивност. По-специално, потребителите могат да изберат да си възвърнат правото на глас по всяко време. Те дори могат да променят гласа на своя представител, когато има тема, в която не са съгласни с решението си.

Предимства на течните PoS

Механизмът за консенсус Liquid PoS осигурява балансиран и приобщаващ подход към децентрализираната мрежова сигурност. Всеки човек има глас, който се брои при окончателното одобрение на промените в мрежата. Най-хубавото е, че всеки може да стане делегат безплатно. Просто трябва да спечелите уважението на общността.

За да участва в процеса, потребителят просто трябва да заложи своя XTZ в мрежов портфейл. В екосистемата на Tezos този процес се нарича „печене“. Колкото повече XTZ тортирате, толкова по-големи са шансовете да добавите следващия блок.

След като блокът се пече успешно, мрежата ще има 32 произволни други пекари, които повтарят процеса. След като този процес приключи, пекарят получава награда. Най-доброто от всичко е, че пекарът получава възможността да начислява такси за транзакции за всички транзакции в рамките на блока.

Самоизменяща се книга с управление по веригата

Системата Tezos намалява шанса за хард форкове чрез този децентрализиран механизъм за гласуване. Разработчиците полагат допълнителни грижи, за да гарантират, че мрежата има възможностите да надгражда пасивно по децентрализиран начин чрез самоизменяне. По този начин Tezos се стреми да запази общността си фокусирана върху същите цели.

Процес на гласуване в Tezos (XTZ)

Процесът на гласуване започва, когато разработчикът подаде предложение за надграждане. Предложението трябва да включва техническите аспекти на надстройката. Също така, той трябва да включва компенсацията, изисквана от разработчика за техните усилия.

Tezos - CoinMarketCap

Tezos – CoinMarketCap

Оттук нататък протоколът ще бъде пред общността. Общността ще тества протокола и ще даде ценна обратна връзка за неговите достойнства. За отбелязване е, че всеки протокол преминава през множество периоди на тестване. По този начин Tezos гарантират, че само най-висококачественото кодиране влиза в блокчейна.

След приключване на периода на тестване, притежателите на токени Tezos могат да гласуват директно за надстройката. Ако бъде одобрено, надстройката на протокола ще се интегрира в мрежата чрез протокол, наречен „гореща размяна“. Освен това разработчикът ще получи компенсация от фондацията Tezos за усилията им в този момент.

Типове акаунти в Tezos (XTZ)

Екосистемата Tezos ви предоставя възможността да работите под два различни типа акаунти. Тези акаунти отговарят на имената Неявни сметки и първоначални сметки. Изключително важно е, че тези акаунти служат за различни цели в инфраструктурата на Tezos. В повечето случаи неявен акаунт ще работи за основни функционалности.

Неявни сметки

Неявните акаунти са видът акаунт, който притежават повечето потребители. Тези адреси функционират подобно на традиционните крипто акаунти. Всеки неявен акаунт включва както публични, така и частни ключове. Потребителите могат да проверят баланса си и да прехвърлят средства от и до този адрес.

Първоначални акаунти

Първоначалните акаунти са това, което разработчиците използват за интелигентни договори. Те се различават от неявните сметки по няколко основни начина. Първо, тези акаунти винаги започват с KT1 срещу tz1. Всички първоначални акаунти включват опции Мениджър, Сума, Делегируемо и Делегирано поле.

Къде да купя Tezos (XTZ)

Tezos се предлага на повечето големи борси днес. Binance, най-голямата борса в света, предлага множество двойки за търговия Tezos. За да започнете, просто трябва да се регистрирате за акаунт. След като периодът за потвърждение на вашия акаунт приключи, можете да финансирате сметката си с фиатна валута.

След като сметката ви има средства, отнема само секунда, за да ги прехвърлите към Bitcoin или Ethereum. От тук ще искате да обмените за XTZ. Целият процес може да бъде извършен за по-малко от десет минути след приключване на потвърждаването на вашия акаунт.

Инвестиране в Tezos (XTZ) - Всичко, което трябва да знаете Инвестиране в Tezos (XTZ) - Всичко, което трябва да знаете Инвестиране в Tezos (XTZ) - Всичко, което трябва да знаете
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Poloniex Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за брокери на цифрови активи (криптовалута) взема предвид десетки фактори, включително такси и минимуми по сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

Най-доброто за

Разширени търговци

Най-доброто за

Търговци в САЩ

Най-доброто за

Лесно използване

Такси за търговия

0,10%

Такси за търговия

0,16%

Такси за търговия

0,125%

Промоции

10% Кешбек

Код за отстъпка: EE59L0QP

Промоции

Нито един

Промоции

Нито един

Как да съхранявате Tezos (XTZ)

Съхранението на Tezos е лесно. Ако сте нов в пространството, можете да изтеглите надежден мобилен портфейл за секунди. Най-добрите мобилни портфейли за тази монета са Кукай Портфейл Tezos и TezBox Портфейл. И двете са безплатни за изтегляне и ви осигуряват лесен за навигация интерфейс.

Ако се стремите да направите голяма инвестиция в XTZ или ако планирате HODLing тази крипто за дълги периоди от време, хардуерният портфейл е най-добрият вариант. Хардуерните портфейли поддържат криптофайла ви съхраняван офлайн в „хладилно хранилище“. Тази стратегия прави невъзможно онлайн заплахите да получат достъп до вашите притежания. The Ledger Nano S или по-напредналите Ledger Nano X и двата Tezos (XTZ).

Tezos – Извън бурята

Сега, когато Tezos преодоля проблемите си, свързани с вътрешната компания, фирмата е готова да приеме основната платформа. Днес Tezos има един от най-големите последователи на пазара. Следователно можете да очаквате да видите Tezos в първите двадесет криптовалути за години напред.

Promo
banner
Promo
banner