Инвестиране в IOTA – Всичко, което трябва да знаете

Какво е IOTA (MIOTA)?

IOTA (MIOTA) е различен вид криптовалута. За разлика от конкурентите, IOTA не използва технологията блокчейн, за да изпълнява задачите си. Вместо това платформата разчита на различни приложения на Internet-of-Things (IoT). Като такава тази платформа има несравнима мащабируемост и безкрайни случаи на използване на пазара.

По-специално съоснователите на проекта Сергей Иванчегло, Сергей Попов, Дейвид Сонстебо и Доминик Шинер първоначално не са планирали да хостват криптовалута или дори децентрализирана мрежа по този въпрос. Вместо това IOTA стартира като производител на хардуерни чипове на IoT. Тези системи могат да записват и изпълняват транзакции между машини и устройства в екосистемата Интернет на нещата (IoT).

След като призна потенциала на IoT мрежата, фирмата промени фокуса си към разширяване на децентрализираните мрежови аспекти на тази технология. IOTA позволява на разработчиците да проучат допълнително сценариите за използване и различни функционалности на IoT и техните интерфейси. Следователно, IOTA играе ключова роля в по-нататъшното приемане на тази революционна технология.

Интернет на нещата (IoT)

Интернет на нещата е термин, използван за описание на милиардите интелигентни устройства в света днес. Всяко устройство може да бъде направено „умно“ чрез добавяне на вградени сензори и възможност за комуникация с интернет. Интересното е, че концепцията за IoT възниква през далечната 1982 г. Това е моментът, в който група разумни разработчици от Университет Карнеги Мелън реши да добави сензори към автоматите в кампуса.

IOTA - Twitter

IOTA – Twitter

IoT, познат днес, излетя през 2008 г. Това беше времето, когато високоскоростната интернет свързаност и „интелигентните“ устройства станаха достъпни, стабилни и бързи. Днес IoT сензорите позволяват на фирмите да спестят милиони от разходи за наблюдение и предаване на данни. Тези мрежи са по-популярни от всякога, защото те рационализират и автоматизират критичните бизнес системи по начини, невъобразими досега.

IoT е тук, за да остане

Според последните статистически данни общността на IoT обхваща 20,4 милиарда устройства в световен мащаб. Впечатляващо е, че пазарните приходи за този сектор са $ 212 милиарда, като за бъдещето се предвижда силен растеж. За да ви дадем пример за нивото на прогнозиране на анализаторите на експанзията, не е нужно да търсите по-далеч от това докъде са стигнали тези системи. Например само за първото тримесечие на 2019 г. Amazon продаде на своите клиенти над 100 милиона устройства с активирана Alexa. Вече има безброй интелигентни устройства, които потребителите могат да използват на пазара.

Какви проблеми решава IOTA?

IOTA (MIOTA) се опитва да коригира някои очевидни проблеми, изправени пред IoT и блокчейн секторите. От една страна, той предоставя на разработчиците алтернатива на блокчейн мрежите за програмиране на Dapps. Тази диверсификация позволява по-добро разпространение на информация.

В сегашното си състояние IoT данните са много разделени. Има много малко обмен по отношение на споделянето на данни. Въпреки това, IOTA въвежда стандарти и осигурява надежден и достъпен начин за всички тези устройства да използват ефективно други сензори в мрежата. Тази стратегия отваря вратата за някои доста невероятни функционалности.

Например, представете си, ако вашият интелигентен хладилник е успял да усети, че ви е свършило млякото. След това хладилникът може да изпрати заявка за още един галон или до вашата интелигентна кола, или до платформата за поръчки на хранителния магазин. Оттам нататък вашата интелигентна кола може да пътува до магазина и да вземе поръчката ви, или магазинът може да изпрати дрон с вашата поръчка директно до прага ви. Всичко това и още повече е възможно чрез напредъка на IoT мрежите. Най-хубавото е, че можете да проследявате всичко директно от вашия смартфон.

Мащабируемост

Мащабируемостта е друг основен проблем, който IOATA елиминира. Уникалната структура на платформата означава, че когато повече потребители се присъединят към мрежата, платформата става по-бърза и по-стабилна. За сравнение, днешните блокчейни изпитват бавно време на транзакция и по-високи такси, когато има голям приток на потребители. През 2017 г. мрежата на Биткойн беше принудена да обходи поради проблеми със задръстванията. Технологията на IOTA елиминира тези опасения, тъй като има способността да отговори на изискванията на глобалната икономика.

Как работи IOTA (MIOTA)?

На теория IOTA е много опростена. Платформата функционира като мост между IoT устройства. По-конкретно, мрежата може да се справи с предаването на данни към и от свързани устройства в IoT екосистемата. Мрежата също така е в състояние да изпълнява сложни интелигентни договори с множество устройства. За да изпълни тази задача, мрежата разчита на нова технология, известна като Tangle.

Заплетете се

Tangle е механизмът за консенсус за IOTA. Този протокол функционира като насочена ациклична графика (DAG), която придава на мрежата невероятна устойчивост. В мрежата Tangle миньорите се заменят от централен координатор. Този координатор събира данни от системата от възли и ги използва, за да потвърди валидността на транзакцията. Този код е това, което прави IOTA един от най-бързите и експанзивни блок-вериги, разработвани някога.

Заплита се чрез ЦАРУЖА

Заплита се чрез ЦАРУЖА

Пазар за данни

В основата на екосистемата на IOTA е Пазарът на данни. Това е центърът, където разработчиците на IOTA сензори могат сигурно да продават и имат достъп до активни потоци от данни, известни като MAM (Masked Authenticated Messaging) криптирани данни. Целта на децентрализирания пазар за данни е да направи MAM данните достъпни за всяка компенсираща страна.

Най-хубавото е, че тези данни се събират и търгуват в реално време. Програмистите могат да създават силно отзивчиви приложения, използвайки тези данни. Освен това тази стратегия е много по-ефективна от отделни сензори, които се опитват да продават данни чрез собствени предложения. Той организира тази обширна сензорна система по начин, благоприятен за бъдещо разширяване.

MAM (маскирани удостоверени съобщения)

MAM са в основата на функционалността на IOTA. Тези набори от данни позволяват на ненадеждна система за потребителите да споделят информация и стойност по начин равнопоставен. Най-доброто от всичко е, че мрежата поддържа високо ниво на сигурност и всички MAM се търгуват по криптирани канали. Освен това идентичността на източника на MAM е частна. По този начин мрежата е по-способна да поддържа целостта във всички аспекти.

Bosch XDK (комплект за междудомейна разработка)

Кодът с отворен код на Bosch XDK е протоколът, който свързва MAM и Data Marketplace. Тази интегрирана система предоставя на разработчиците възможността да конструират програмируеми сензори и да предават данните в цялата мрежа. По този начин IOTA изпълнява целта си да действа като платформа за прототипиране на Internet of Things.

Разработчиците на IOTA имат свободен достъп до впечатляващия набор от програмируеми сензори на платформата. В момента платформата поддържа програмиране на сензорна технология MEMS, WiFi, BLE, слот за SD карта и готови за използване софтуерни пакети. По неговия начин IOTA действа като цялостно решение на сензорен възел, което има способността да събира конкретни данни в реално време. След това тази информация може да бъде продадена чрез Data Marketplace.

MIOTA

MIOTA е основният маркер на помощната програма в сферата на IOTA. Тази криптовалута се използва за отчитане на транзакции, плащане на такси и иницииране на интелигентни договори. Ще има общо 27 квадрилиона IOTA, издадени през целия живот на проекта. По същество структурата на IOTAs прави разширяемостта му ограничена само от гъвкавостта на нейните програмни езици.

Ползи от инвестирането в IOTA (MIOTA)

Има много ползи, които потребителите получават, когато инвестират в IOTA. Първо, дизайнът на мрежата елиминира всички такси за транзакции. Освен това мрежата е много бърза. В комбинация IOTA има почти неограничена мащабируемост. Освен това е много по-енергийно ефективен от криптовалутите, базирани на блокчейн.

История на IOTA (MIOTA)

Историята на проекта IOTA всъщност започва с проекта Джин. Джин навлезе на пазара като разработчик на процесори за общо предназначение на IoT. През септември 2014 г. Джин беше домакин на събитие за краудсейл, което осигури на проекта $ 250 000 USD за бъдещо развитие. По това време обаче имаше малко надзор и нулева регулаторна рамка, която да се следва по отношение на ICO на компанията. Тази ситуация накара Джин да получи някакъв регулаторен отпор за събитието.

През октомври 2015 г. Джин направи интелигентния ход за ребрандиране като IOTA. Платформата официално влязъл пазара чрез символична продажба, която прибра $ 500 000 USD за мрежата. По този начин разработчиците искаха да популяризират аспектите на проекта за комунални услуги, за да избегнат бъдещи проблеми от регулаторите.

Подробности за проекта на JINN

Подробности за проекта на JINN

2017 г.

Две години по-късно се формира фондация IOTA. Целта на фондацията е да продължи да прониква на пазара на IOTA във всички сектори. За отбелязване е, че създаването на фондацията беше възможно само защото инвеститорите на токени IOTA дариха 5% от общото предлагане на символи. Днес фондацията IOTA играе жизненоважна роля на пазара.

Например фондацията е член на борда на Международната асоциация за доверени блокчейн приложения (INATBA). Тази организация играе жизненоважна роля в разработването на законодателство за блокчейн и други важни развития в сектора. Кимване на уважение и качество е, че IOTA е член на тази изключителна организация.

2018 г.

През януари 2018 г. IOTA стана жертва на голям хак. По време на инцидента бяха откраднати токени IOTA на стойност 10 милиона щатски долара. Хакерите успяха да проникнат в генератор на семена, за да компенсират неправомерно получените печалби. Въпреки това, за разлика от повечето крипто хакери, властите хванаха това лице година по-късно. Хакерът се оказа 36-годишен мъж, живеещ в Оксфорд, Англия.

Хакът причини сериозна скръб на разработчиците, тъй като инвеститорите предположиха, че хакът е резултат от неправилно програмиране от страна на разработчиците на IOTA. Важното е, че това не беше така. В този случай самата IOTA не е компрометирана. Обществените възли в мрежата му бяха поставени под атака на DDOS (Distributed Denial of Service) от хакери. Планът работи, тъй като те вече са откраднали идентификационни данни на потребителите чрез фишинг.

2019 г.

Година по-късно друг нападател се прицели в IOTA. Този път хакерите използваха уязвимост в мобилен и настолен портфейл, управляван от фондацията IOTA, известна като Trinity. Хакерът успя да открадне IOTA на стойност почти 2 милиона щатски долара, преди разработчиците да помпат паузите в тяхната работа. Хакването беше толкова тежко, че IOTA изключи цялата си мрежа за почти десет дни, за да коригира уязвимостта.

Как да купя IOTA

IOTA е достъпна на повечето борси днес. Този популярен алткойн се оказа изключително устойчив по отношение на търгуемостта. IOTA постоянно се нарежда в топ 50 на криптовалутите в света по отношение на пазарната капитализация. Като такъв можете да намерите IOTA на най-популярните борси в света, включително Binance.

IOTA - CoinMarketCap

IOTA – CoinMarketCap

За да получите IOTA, ще трябва да се регистрирате за Binance акаунт или a Bittrex сметка. След като завършите вашата регистрация и проверки на акаунта, сте готови да започнете процеса. Ще трябва да заредите акаунта си с фиатна валута, BTC или ETH. След като акаунтът ви е готов, можете директно да конвертирате своя биткойн в IOTA. Това е толкова просто.

Как да съхранявате IOTA (MIOTA)

Инвеститорите в IOTA се радват на приятен избор от опции за съхранение. Ако сте случаен търговец, който се стреми само да се занимава с търговия с IOTA в този момент, може да откриете, че най-удобният вариант е да оставите крипто на вашата борса.

По-добра алтернатива е да се помисли за надежден мобилен портфейл. Мобилните портфейли са най-популярният метод за крипто съхранение в момента поради тяхното удобство. Освен това повечето от тези платформи не начисляват такси за изтегляне. Някои от най-добрите мобилни портфейли настроики за IOTA включват GUI Light и портфейла Nostalgia Light.

Ако се стремите да направите голяма инвестиция в IOTA или ако планирате HODLing тази крипто за дълги периоди от време, хардуерният портфейл е най-добрият вариант. Хардуерните портфейли поддържат криптофайла ви съхраняван офлайн в „хладилно хранилище“. Тази стратегия прави невъзможно онлайн заплахите да получат достъп до вашите притежания. The Ledger Nano S или по-напредналите Ledger Nano X и двамата поддържат IOTA.

IOTA (MIOTA) – по-добър блокчейн

Уникалният подход на IOTA към децентрализирания сектор е освежаващо откъсване от нормите. Бърз поглед върху техническите аспекти на тази платформа и е лесно да се разбере защо базираните на IoT децентрализирани мрежи със сигурност ще видят повече приемане напред. Засега IOTA остава един от най-страхотните проекти на пазара.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner