Капиталово краудфандинг в Северна Америка

От приблизително 2009 г. краудфандингът в Северна Америка нараства стабилно. Континентът обаче е голямо място, с явни несъответствия в регулаторните подходи между Канада и САЩ. Резултатът е, че тези отклонения доведоха до краудфандинг в САЩ да се превърне в избягал пазар, в сравнение с Канада.

Какво е?

Както подсказва името, краудфандингът е средство за набиране на капитал от голям пул от инвеститори / дарители, а не от избрани рискови капиталисти.

Краудфандингът започна достатъчно просто – дайте шанс на по-широка аудитория да помогне на младите компании да излязат от портата. Когато обаче привлече вниманието на мнозина, законите за ценните книжа забраниха на емитентите да компенсират неакредитирани инвеститори / участници с собствен капитал в техните компании; Това означава, че участниците изобщо не са били инвеститори, а просто допринасят за растежа на една компания с обещанието да могат да получат продукт един ден.

Бързо напред към 2012 г. и група компании, заобикалящи индустрията, успешно работиха с регулаторни органи в САЩ за изменение на съществуващите закони. Тези усилия в крайна сметка доведоха до формирането на „така наречения„ Закон за нашия бизнес “(Закон за работните места).

Закон за длъжностите

Това, което направи Законът за заетостта, беше да отвори вратите за широката общественост, за да се изложи на истинските възможности за инвестиции. До влизането му в сила ценните книжа можеха да се продават и разпространяват само на акредитирани инвеститори.

Целта на това беше преди всичко да помогне на младите компании, тъй като една от най-големите пречки пред стартиращите компании е получаването на финансиране (независимо от потенциала) за развитието на техните продукти и услуги.

Преди това, за да постигнат споменатото финансиране, регулаторите изискват подробен проспект да бъде подаден и одобрен за продажба на всеки актив, считан за ценна книга. Това е непосилно и отнемащо време предприятие – което означава, че най-вероятно не е осъществимо за малко стартиране. Въпреки че това начинание може да е без значение за компания, която набира милиони върху милиони долари, стартиращите фирми, търсещи скромни суми, може да се окажат по-стръмен хълм за изкачване.

Естествено този нов акт дойде с ограничения. В опит да се поддържат подходящи нива на защита на инвеститорите бяха въведени предпазни мерки. Следват само няколко примера за тях:

  • Събитията за генериране на капитал трябва да бъдат модерирани от регистрирани брокери / дилъри
  • Инвестиционни лимити въз основа на нетна стойност
  • Ограничения за поколение на домакините за краудфандинг

Макар че това може да звучи ограничително, това, което направи, беше отваряне на вратите, откривайки време, когато инвестиционните възможности вече не бяха ограничени до онези, които вече бяха богати.

Изоставане

Това ни отвежда до северния аналог на САЩ – Канада. Въпреки че в Канада съществува краудфандинг, гъвкавостта и свободата за емитентите / инвеститорите просто не са същите, както е в САЩ – въпреки че години бяха отстранени от появата на модерното краудфандинг.

Основният въпрос е фактът, че в Канада няма общонационален „правилник“, подобен на Закона за заетостта. Всяка от различните провинции и територии може да се различава леко в структурирането на техните разпоредби, което затруднява спазването на всички наведнъж.

Тази сегрегация между канадските регулатори означава, че емитентите често са ограничени в своя инвеститорски пул, тъй като те не са задължителни да хостват да предлагат офертите си във всички региони – донякъде побеждавайки целта на краудфандинга, за да започнем с.

Въпреки това, с ходовете, предприети от правителството на САЩ през последното десетилетие, широко разглеждани като успех, канадското правителство наистина забеляза. В началото на 2019 г. беше обявено, че те ще преразгледат своите политики; чиято цел е да премахне настоящата сегрегация между регулаторите, като създаде свой собствен вариант на Закона за заетостта.

След като Върховният съд на Канада отвори вратата за потенциалния национален регулатор на ценни книжа през 2018 г. и планира да разработи национален правилник за краудфандинг, обявен през 2019 г., големият бял север изглежда готов да играе догонващо.

Популярни платформи

С всички тези приказки за краудфъндинг, мнозина в САЩ може би се чудят къде се предлага достъп до такива възможности за инвестиции. В опит да отговори на тези въпроси, собствените на ценни книжа на. Антоан Тардиф наскоро написа статия със становище, обсъждаща любимите си портали, предлагащи възможности, основани на акции.

Топ 5 уебсайта за краудфандинг на акции

За тези в Канада, които се интересуват от акционерно краудфандинг, по-долу са някои от най-забележителните портали, активни днес.

В други новини

Винаги се стреми да се адаптира и подобрява с времето, Комисията за ценни книжа и борси (SEC) наскоро обяви предложение, което ще направи достъпа до по-традиционни възможности за инвестиции още по-лесен за инвеститорите.

Това предложение се основава на преструктурирането на това, което определя акредитиран инвеститор. Тъй като по-голямата част от възможностите за инвестиции са ограничени до тези, които отговарят на законопроекта, разширяването на дефиницията, за да отразява съвременния свят, в идеалния случай ще демократизира инвестирането до степен.

SEC предлага изменение на критерии, обграждащи „акредитирани инвеститори“

Promo
banner
Promo
banner