Как да печелите пари в акции

Въпреки че няма магическа формула за печелене на пари на фондовия пазар, има няколко начина да поставите шансовете във ваша полза. Ключът е да бъдете реалисти относно нивото на знанията си и времето, което имате на разположение, за да отделите за инвестиране.

Пасивно инвестиране

Най-простият начин да печелите пари на фондовия пазар е чрез пасивно инвестиране с ETF. Това ще ви позволи да спечелите същата възвръщаемост като индекс на акциите на най-големите компании в списъка.

През последните сто години фондовият пазар постоянно превъзхожда други класове активи като облигации, недвижими имоти и благородни метали. В същото време повечето инвестиционни фондове се представят по-слабо от широките индекси на фондовия пазар. Когато говорим за широк индекс на фондовия пазар, имаме предвид индекси като S&P500, които включват най-ценните регистрирани на пазара компании.

Така че, инвестирането в ETF, който проследява пазарен индекс, означава, че печелите същата възвръщаемост като индекса, така че вече изпреварвате най-активно управляваните фондове. Това също означава, че сте инвестирани в клас активи, който постоянно се е представял по-дълго в дългосрочен план. Дори относително скромната възвръщаемост може да се състави значително за достатъчно дълъг период. ETF също са много по-евтини за притежание от почти всеки друг вид финансов продукт.

Подобряването на ефективността на пазарния ETF е възможно, но изисква от вас да поемете малко повече риск. Един от начините за подобряване на ефективността на портфолиото на ETF е чрез добавяне на фондове, които проследяват по-бързо развиващите се сектори като технологии и потребителски дискреционни компании.

Купете и задръжте инвестицията

Терминът пасивно инвестиране обикновено се използва за означаване на инвестиране в ETF или индексни фондове. Пасивното инвестиране предполага и задържане на средствата за дълго време, без да се правят промени. Инвестирането за купуване и задържане е много подобно.

Преди да се появи пасивното инвестиране, терминът купуване и задържане се използва за означаване на закупуване на отделни акции и след това държането им за неопределено време. До голяма степен това е начинът, по който Уорън Бъфет е спечелил пари, въпреки че има малко повече от това, което прави.

По-трудно е да се измери ефективността на инвестициите за купуване и задържане, защото неговият успех или провал очевидно зависи от избраните акции. Но тази стратегия има голямо предимство. Инвеститорите често саботират собствените си резултати, като купуват и продават акции и се опитват да определят времето на пазара. В много случаи те биха спечелили повече, като просто купуват и държат акции, като приемат, че не започват с ужасни акции. Решението е да притежавате доста различни акции и да се придържате към акции с добри бизнес модели, конкурентно предимство и силно лидерство.

Разширени начини за печелене на пари на фондовия пазар

Пасивното инвестиране в никакъв случай не е единственият начин да печелите пари от акции или най-добрият начин. Има много по-сложни методи, но те изискват повече време и знания и обикновено по-голям риск. Ето някои от най-често срещаните методи за инвестиране (а в някои случаи и търговия).

Взаимни фондове и активно управлявани ETF

Докато по-голямата част от активно управляваните фондове – и двете ETF и взаимните фондове – не надминават пазара, когато се вземат предвид разходите, някои го правят. Много много успешни инвеститори прехвърлят пари между различни фондове, за да се опитат да победят пазара. Това обаче изисква много изследвания.

Изкушението е да преследваме резултатите, като инвестираме във фондовете, които са се представили добре в близкото минало. Това обаче често се връща и инвеститорите в крайна сметка купуват високо и продават ниско. Номерът е да се намерят средствата, които е вероятно да се представят добре в бъдеще, независимо от миналото изпълнение.

Инвестиране на стойност

Инвеститорът на стойност купува акция, ако смята, че цената, на която се търгува една акция, е значително под нейната присъща стойност. Това е стойността на активите на компанията, разделена на броя акции, които тя е издала, и също представлява ликвидационната стойност на компанията.

Закупуването на акция под стойността му ви дава граница на сигурност и може да успеете да реализирате печалба, без изобщо да расте компанията.

И така, имате ограничен недостатък, с голям потенциал нагоре, ако цената на акциите се възстанови. Инвестирането на стойност изисква много добро разбиране на фирмените сметки и финансови отчети.

Инвестиране в растеж

Инвестирането в растеж е свързано с ръст на печалбата и потенциала за растеж на печалбата. За да може една компания да увеличи печалбата си, тя трябва или да увеличи продажбите си, или да увеличи маржа на печалбата си. Ръстът на продажбите е най-лесен, когато целият пазар на нейния продукт нараства – в противен случай компанията трябва да увеличи пазарния си дял. Ръстът на маржовете често е резултат от ефекта на икономии от мащаба, тъй като фиксираните разходи растат по-бавно от продажбите.

Предизвикателството за инвеститорите е, че цената на растежа на акциите обикновено отразява определен размер на бъдещия растеж. Ако растежът разочарова в бъдеще, цената на акциите може да изглежда прекалено скъпа и да падне. Въпреки това инвестициите за растеж са забележително успешни през последните две десетилетия, особено в технологичния сектор, който включва компании като Apple, Amazon и Facebook. Другият сектор с компании с добър растеж е потребителският дискреционен сектор, като Starbucks и Nike.

Инвестиране в дивиденти

Ако сте по-заинтересовани от изграждането на поток от доходи, отколкото от растежа на капитала, инвестирането с дивиденти е друга възможност. Компаниите плащат дивиденти, за да разпределят печалбата на своите акционери. Компаниите, които плащат дивиденти, са по-зрели и имат добри маржове на печалба.

Често има изкушение да купите акциите с най-висока дивидентна доходност. Но най-важният фактор всъщност е устойчивостта на дивидента. Ако дадена компания не може да поддържа изплащането на дивиденти, цената на акциите вероятно ще се срине и ще загубите много повече от дивидента си. Най-добрите дивидентни акции са тези, които лесно могат да си позволят да продължават да повишават дивидентите си.

Продажба на късо

Да, можете да печелите пари, когато цените на акциите паднат. Можете да направите това чрез къса продажба, която включва заемане на акции (за което плащате такса) и тяхната продажба. Когато цената на акцията падне, след това можете да изкупите обратно акциите и да ги върнете на заемодателя.

Съкращаването на запасите е напреднала стратегия и трябва да се подхожда с повишено внимание. Ако твърде много къси акции на търговци, има голяма вероятност цената да бъде „изцедена“ по-висока. Не забравяйте, че за къса позиция потенциалната загуба е неограничена.

Търговия по двойки

Късата продажба позволява комбиниране на дълги и къси позиции. Това означава, че можете да купите акции, които очаквате да се представят добре, и да продадете на кратко акции, които очаквате да се представят по-слабо. Предимството на тази стратегия е, че позицията е хеджирана срещу обща корекция на пазара.

Изберете борсов посредник

Първата стъпка в пътуването ви трябва да бъде избирането на борсов посредник. Брокер, който препоръчваме е Firstrade.

Как да печелите пари в акции Как да печелите пари в акции Как да печелите пари в акции
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и инвестиционни възможности.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Оценките на Securities.io се определят от нашия редакционен екип. Формулата за точкуване за борсови брокери отчита десетки фактори, включително такси и минимални сметки, платформи за търговия, поддръжка на клиенти, регулаторни органи и възможности за инвестиции.

Такси

Нулева комисия

Такси

Нулева комисия

Такси

Нулева комисия

Минимален акаунт

Нито един

Минимален акаунт

100 долара

Минимален акаунт

Нито един

Промоции

Безплатни акции *

* Вижте уебсайта за подробности.

Промоции

Нито един

Промоция

Нито един

Заключение

Всеки от изброените тук подходи за инвестиране изисква различно ниво на знания, умения, апетит за риск, време и търпение. Намирането на правилния подход означава да намерите инвестиционен стил, който отговаря на вашето ниво на знания, личност, график и финансово състояние. Пасивното инвестиране е най-доброто място да започнете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner