Ерих Спангенберг, главен изпълнителен директор на IPwe – Интервюта

Ерих Спангенберг е главен изпълнителен директор и основател на IPwe, компания, използваща блокчейн и изкуствен интелект за създаване на клас патентни активи. Той също така е основател на nXn Partners, компания, която е фокусирана върху прогнозната аналитика. Той беше основател и главен изпълнителен директор на IPNav, компания, която беше един от пионерите в монетизирането на патенти.

AT: Можете ли да дадете кратък преглед на това как IPwe планира да революционизира патентния пазар?

ЕП: IPwe използва технология на привличане – по-специално AI и блокчейн, опит и промени в нагласите на пазара за създаване на клас патентни активи. Милиарди се харчат за регулиране, получаване и поддържане на патенти, а възвръщаемостта на собствениците и обществото е ниска. Ще помогнем да го поправим. AI и blockchain правят нещата много по-лесни за разбиране и много по-прозрачни. Нематериалните активи – а патентите са едни от ключовите нематериални активи за много компании – са твърде важни, за да бъдат игнорирани и оставени да се представят по-слабо под управлението на хора, които не са мениджъри на активи.

AT: Използвате ли публичен или частен блокчейн?

EP: Глобалният регистър на патентите на IPwe – първият регистър на патентите в света – и нашата платформа за транзакции са изградени върху Hyperledger Fabric. След като оценихме други решения, стигнахме до заключението, че нашият пазар се обслужва най-добре чрез частна блокчейн – ние нямаме работа с заменима стока, при която въпросите с кого сключвате сделки не са от значение. Ще изграждаме публични компоненти като част от нашата продуктова карта, но ще отнеме време, докато пазарът приеме тези решения.

AT: Как ще образовате компаниите да регистрират патенти в блокчейна?

ЕП: Имаме щастието, че нашият мениджърски екип е добре познат в космоса и има обширни връзки с ключови играчи в индустрията и с нестопанския и държавния сектор. Използвайки тези връзки, ние достигаме до голяма част от притежателите на патенти в света. През 2019 г. ще видите IPwe по-агресивна реклама и повишаване на нейния профил.

AT: Една от вашите цели е да осигурите лесен достъп до всеки патент от всеки офис по света. Какъв стимул ще имат тези офиси да използват блокчейна?

ЕП: Много от 200-те патентни ведомства в света вече разбират значението на блокчейна и способността му да увеличава прозрачността и да подобрява нещата като начина на запис на заглавието. Най-мислещите офиси вече са в разговори с нас и ще обявим публично инициативи с тях през 2019 г. Не продаваме нищо на тези патентни ведомства – не търсим приходи от патентни ведомства. Това, което предлагаме, е начин тези офиси да изпълнят по-добре публичната си мисия. Ще участват ли всички те? Не, тъй като има някои служби, в които се крият любопитни убеждения, че тяхната мисия е да правят нещо различно от това да служат на иноваторите и обществото – ние им пожелаваме добро и вярваме, че те скоро ще признаят, че могат да играят важна роля за подобряване на патентната система.

AT: Blockchain IPwe е свързан с вашата платформа за анализ на патенти, Zuse. Можете ли да обясните как Zuse може както да оцени стойността на патента, така и неговата валидност?

ЕП: Zuse се разработва от 10 години и е единствената аналитична система, за която сме наясно, че може да претендира, че е централна и пряко участва в над 3 милиарда долара от идентифицирани лицензионни и финансови транзакции и набиране на капитал от над 1,4 милиарда долара като част от стратегия за обезсилване на патенти. Zuse е използван от експерти в последните американски патентни дела. „Как“ е доста сложно и на нашия уебсайт са достъпни бели книги за тези, които искат да се задълбочат, но системата имитира тясно методологията, която експертите използват за оценка на валидността. Усилията ни за оценка напредват и през декември ще обявим инициатива като част от съвместни усилия с ключови участници в индустрията, счетоводството и академичните среди, които ще издигнат оценката на патентите на ново ниво.

AT: Една от целите на IPwe е по-евтините патентни транзакции. Как блокчейнът ще помогне с тези икономии на разходи?

ЕП: Вече обявихме цените си за традиционни транзакции – 10% от покупната цена или цената на лиценза – което се сравнява с настоящите пазарни цени от 25% – и цените за други услуги, които собствениците плащат за неща като годишна такса за поддръжка, които са над 50 % по-ниско от това, което в момента плащат собствениците на патенти. Използваме разнообразна технология – включително интелигентни договори, изградени върху Hyperledger – за намаляване на транзакционните разходи. Тъй като правим пай по-голям, все още има решаваща роля за юридическите, брокерските и други доставчици на патентни услуги, които искаме да работим за подобряване на системата и увеличаване на обема на транзакциите. Основна цел на IPwe е драстично да намали цената на притежаването на патент.

AT: IPwe не продължи ICO – доволен от това решение?

ЕП: ICO не беше жизнеспособна опция за IPwe. В крайна сметка ние сме решение за B2B пазара. Днес повечето големи компании просто не могат да преодолеят регулаторните проблеми, повдигнати от традиционните ICO. Това ще се промени, но ще отнеме време. Ние също вярваме, че принуждаването на клиентите да извършват транзакции с вас само чрез еднозначен маркер не е жизнеспособен начин за транзакция или изграждане на платформа.

AT: Какво ще кажете за предлагането на маркери за сигурност – играят ли роля в бъдещето на IPwe или бъдещето на патентния пазар?

EP: STO са нещо съвсем различно от ICO според нас. Ние сме големи фенове на STO, отговарящи на изискванията на законодателството, и ще използваме STO структури както за IPwe, така и за нашите решения за патентно финансиране. Това е огромно развитие в патентното пространство, което ще стане очевидно скоро, когато обявим първите си две STO финансирания следващия месец.

AT: Не звучи така, сякаш IPwe се стреми да елиминира посредници, които съществуват на сегашния патентен пазар – защо?

ЕП: Патентите всъщност са сложни активи и някои посредници ще играят критична роля занапред и някои, очакваме, или ще променят бизнес моделите си, или ще изчезнат. Мнозина се радват да определят адвокатите като посредници, които не създават стойност, и макар че това може да е вярно в някои контексти, това не е вярно в патентното пространство. Смятаме, че тяхната роля може да се промени, тъй като те ще се фокусират върху услуги с по-висока стойност, но вярваме, че те играят важна роля на новия пазар, който IPwe помага да създаде. Патентните посредници, които налагат прекомерни ставки, например, не правят нищо повече от годишни плащания на патентни ведомства – ние смятаме, че дните им на експлоатация на този тип неефективност са ограничени.

Смятаме, че някои от злоупотребите и негативите в системата – патентни тролове, ефективни нарушители и патенти с по-ниско качество, например, ще бъдат разгледани и отстранени от същите тези промени. Посредниците, които възприемат AI и ефективността на транзакциите, които могат да бъдат реализирани чрез блокчейн и се фокусират върху услуги с висока стойност, ще се справят дори по-добре, тъй като пазарът се разширява. Ленивците и лудитите ще изчезнат.

AT: Ако посетим отново IPwe след няколко години, за какво ще говорим по отношение на патентите и патентния пазар?

ЕП: Най-големите промени, които AI и blockchain ще въведат, са, че новите мениджъри вероятно ще поемат класа на патентните активи и, когато капиталът стане по-удобен за патентите, патентното финансиране драстично ще се увеличи и големите и малки собственици на патенти редовно ще използват патенти за достъп до капитал. Нематериалните активи – включително патентите – са по-голямата част от балансите на повечето компании. Днес тези активи се управляват до голяма степен от отдели, различни от финанси и не са добре разбрани от видовете финанси. Това ще се промени и ще бъде промяна към по-добро.

AT: Благодаря ви за интервюто. Всеки, който желае да научи повече, може да посети IPwe уебсайт или може да прочете статията ни в профила IPwe.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner